Last Hardrock Outsider

MARDUK - Frontschwein

Podobně neurvalý válečnický black metal si tedy nechám líbit a je mi úplně jedno, že jsem se hudbě těchto švédských neznabohů dosud zdárně vyhýbal. Někdy se stane, že člověku ovlivní pohled a nadšení do prozkoumávání něčí tvorby jenom taková drobnost jako hanlivá reference od někoho, kdo se cítí být na vyšší intelektuální úrovni, než je dle jeho mapy zjevně hudba dané sebranky. Přitom teď, při prvních posleších a prvním soustředěném kontaktu s MARDUK musím říct, že jejich poslední řadovka není vůbec špatným vzorkem black metalu, naopak, tohle je pořádně zlostná soumračná jízda nad Mordorem těsně před ofenzívou. Zahalení Nazgulové mají z křídel oněch létajících bestií pořádný přehled nad šikujícími se oddíly Skurut Hai, takže je nejvyšší čas s touhle popelavou bojovnou vánicí, jenž páchne po síře a spáleném mase, vyrazit na západ. Grrrr.



Tito Švédové byli mnohokrát osočování z nedostatku vývoje a nadhledu a já dodnes nevím, co je na těchto věcech pravdy, jenom pozoruji, že právě tahle poslední věc od nich má pořádně primitivní drive, energii, neskutečně zlý výraz a atmosféru temnější než je duše některých aktivních jedinců v oblastech válečných konfliktů. 


Hudba, která nezná slitování. Černější než početné hejno havranů. Moje chyba, že jsem se kdysi nechal ovlivnit názorem od progresivisty. Zkrátka a dobře rychlá doba zúžila čas a šance kapel na oslovení posluchače na ono nejtěsnější minimum a já kdysi potkal někoho, kdo byl na podobný styl metalové hudby v záporném slova smyslu vysazený. Však to znáte, ne? Jasně že MARDUK nepředvádějí žádné hody umělecké vytříbenosti, nikdy z nich nebudou bohové formátu norských kapel EMPEROR či ENSLAVED, v jejich případě jde o zcela něco úplně jiného. Pokud je „Frontschwein“ soundtrackem k příchodu nekompromisního zla, pak musím potvrdit, že jej tak i vidím. Skladby nepostrádají zanícení a jejich špinavé vyznění se přesně k něčemu podobnému hodí. Zde není místa pro smířlivé, co pro švédský death metal léta znamenají stálice typu UNLEASHED, tím jsou zhruba tak MARDUK v blackovém chlívku.


Skrze neotesané výplachy jako „Africa“ nebo „Rope Of Regret“ se dostáváme do míst, kde by se příčetný jedinec asi nechtěl nalézat a kde rozhodně nevládne pořádek, právo a spravedlnost, právě naopak, tohle je čisté peklo, tady si bandy ebenových hovad s člověkem můžou dělat, co chtějí a co uznají za vhodné. Mačeta, samopal, mrtvola sem, mrtvola tam, všechno je možné. 


Naproti tomu nepříliš rychlé skladby jako „Nebelwerfer“ nebo „Wartheland“ působí jako uhrančivé diktátorské deklamace vyšlehnuté na pozadí neučesaně hlomozící metalové hudby. Člověka napadá, že při kontaktu se slabšími náturami, může být podobná hudba zhoubou, protože jí nechybí onen prvek schopný vymývat z hlavy posluchače potřebu individuálního názoru, je to zkrátka dosti chytlavé a možná i nebezpečné, protože čím přímočařejší MARDUK dokáží být, tím je v tom větší síla. Co mi však schází, jsou kytarová sóla. Na rozdíl od dostatečného množství atmosféry, zvukové špíny a všeho toho primitivismu. Celkově však tvrdím, byť stále starou tvorbu kapely neznám, že tohle je hodně moc rozezlená blacková flákota.


31.07.2015Diskuse (19)Stray
janpibal@crazydiamond.cz

 

zdenos03.04.2017 14:53

no dá se to tak říct :))) hehe

 

DarthArt
01.04.2017 18:13

zdenos: Já si až před nedávnem uvědomil, čím je Marduk tak jednoduše rozpoznatelná kapela. Morgan totiž píše skladby tak, že do sloky kytara nehraje klasický riff, nýbrž melodii (samozřejmě zvukově řádně naostřenou). Takže by se dokonce dalo říct, že Marduk je jedna z nejmelodičtějších kapel v tvrdém metalu i když by to člověka nejdřív nenapadlo ... :) :)

 

zdenos31.03.2017 20:08

ještě k Frontschwein - hodnocení tak 90%, jedna z mnoha skvělých desek roku 2015 (ten rok byl pro mě osobně úžasnej, co do nových alb), pak přišel rok 2016, kdy jsem měl tak trochu půst, až letos mi to dokázal rozsvítit Kreator, a vlastně i Sepultura, Obituary.. :)

 

zdenos30.03.2017 21:13

uznávám, Marduk kupodivu skládají i normální písničky :D... ale Thousand-fold death mám rád právě proto, kvůli čemu jí ty nemáš rád :) ale to je vlastně úplně fuk. Ten Jeteborg zvuk tam byl fajn, kapele to přidalo na melodice... i když ta byla patrná už dávno (ku příkladu střídání totálně slow hymen - ,,imago mortis' s těma výplachama). Opus Nocturne je pro mě nejlepší Marduk do PDM. Krásná sbírka, která nenudí, barvitá deska s klenoty jako Materialized in stone, nebo Sulphur souls.. ty songy si občas dají naživo i dnes. Kvalitní deska, hodně kvalitní. I přes ten kanál-zvuk. Navíc je ta deska v kontextu i trochu jiná... hlavně tím songwritingem

 

DarthArt
30.03.2017 14:04

zdenos: Opus Nocturne bys dal víc? No možná těch 8, ještě to budu muset víc naposlouchat... Serpent Sermon - třeba zrovna ta úvodní skladba je strašně dobrá, ale "jeteborský" zvuk u Marduk je jak pěst na oko. Ale krátký experiment, ok, proč ne. Frontschwein je dobrá deska, jen mě irituje Thousand-Fold Death, to není písnička, ale cirkusový představení kolik se dá říct slov bez nadechnutí :)

 

zdenos27.03.2017 18:45

Frontschwein mám opravdu rád, asi nejvíce z nových alb Marduk. To DARTHART: překvapila mě pouze sedmička u Opus Nocturne :) naopak potěšilo vysoké hodnocení Serpent sermon, a správná připomínka o gothenburských melodiích

 

Valič
24.03.2017 21:54

DarthArt: Já si taky nemyslím, že by Marduk byla nějaká nacistická kapela. Prostě se zajímají o tématiku 2. světové války a zpracovávají ji ve svých textech a tomu odpovídá i grafická stránka obalů jejich desek a případně triček nebo jiných propagačních materiálů. V některých případech už je to ale opravdu trochu „přes čáru“ a celkem chápu, že se najde dost lidí, kterým to vadí. Nicméně většina obvinění ze strany těch levicových organizací je postavená pouze na spekulacích, informacích vytržených z kontextu nebo ničím nepodložených výmyslech a dá se velmi snadno vyvrátit, jak dokazuje například toto video: https://www.youtube.com/watch?v=p1LShJNBw1s Tyhle lidi ale žádné logické argumenty evidentně vůbec nezajímají a pod heslem „O tom, kdo je nacista, tady rozhodujeme my!“ v té lživé kampani, vedené stylem „kdo chce psa být, vždycky si hůl najde“ vesele pokračují dál. :-(

 

DarthArt
24.03.2017 08:20

Valič: No já si vlastně ani nemyslím, že by Marduk sami byli náckové, na to je Morgan Hakansson příliš inteligentní člověk, jen ta image, která asi původně směřovala k tomu udělat největší syntézu "zlá hudba - zlá image - zlý obrázky", podle mýho cítění už hodně překročila hranice vkusu. Ale že by Morgan ráno stál před zrcadlem a zvedal pravici, to si nemyslím :) Jinak ty levicové organizace - mně to přijde, že je to spíš takovej konkurenční boj mezi nima a náckama - násilí schvalujou a praktikujou jedni i druzí, zfanatizovaný trvání na nějakejch pochybnejch hodnotách taky, inteligence těch protagonistů taky nebývá nejvyšší, no a "spláchnout" nějakou kapelu, to je taková lovecká trofej. Nejstrašnější mi přijde, že tohle se dostává i k nám - viz Debustrol v Košicích. Obyčejná kapela, která zpívá trochu sprostě a vyjádřila svůj názor na migraci - jasně, zakázat je, vyhrožovat pořadatelům v klubu, vyhnat kapelu z města. Fakt "hezký"...

 

Valič
23.03.2017 15:27

DarthArt: Marduk mě nikdy moc nebrali, mám od nich pouze Nightwing a byl bych ochotný investovat i do Rom 5:12 (mám dojem, že je teď ale dost velký problém ho sehnat). Zbytek diskografie je celkem v pohodě (moje hodnocení by se většinou pohybovalo kolem 80%), ale zase nemůžu říct, že by mě při poslechu těch desek zaplavovaly nějaké vlny orgasmické rozkoše. :-) Ta image a texty asi úplně v pořádku nebudou, ale ty nedávné akce různých levicových organizací, které měly za následek zrušení několika jejich koncertů v USA, mi přijdou naprosto přehnané a neadekvátní (a navíc to kromě Marduk odnesli i Incantation, kteří v tom byli úplně nevinně). :-(

 

spajk
22.03.2017 23:15

Si dej záležet. Je to na CD jejich premiéra!