Boomer Space


Diskuse ke článku : BAD RELIGION - Age Of Unreason
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2 3 4

 

čubírková
14.04.2020 10:55

Něco k tomu ještě napíšu... jen takové dovysvětlení.. možná trochu delší, sorry...

DarthArtem zmiňovaná Metallica:
Zrovna Metallica právě ve svých změnách "kolísá" u posluchačstva mezi totálním zatracením (černá deska byla na prd, už je nechci ani slyšet :-)) a případným nanebevzetím (viz. St. Anger, moderní zvuková dynamika, rychlost, popř. klipová věznice..).. dál netřeba komentovat...
Souvisí to podle mě hlavně s věkem a pak i s přístupem posluchače.
Abych to trochu šířeji porovnal:
Metallica, Madonna a DM - na straně jedné, Bad Religion, třeba Running Wild a nebo z disko scény Kylie Minougue na straně druhé.

Všimněte si, že oba zmíněné tábory (rozdělení z osmdesátek (metalista-diskáč)) mají své "rutinéry" - ty, kteří dodávají zajetou klasiku (téměř beze změn), a "průzkumníky", ty - kteří "jedou" ve změnách (ať se nám to líbí nebo ne)...

Neoddiskutovatelný fakt. A taky fakt, že obě skupiny rutinéři-průzkumníci mají mnoho fanoušků/zastánců atp..
A vtom je právě rozpor/krása vnímání hudby/světa každého z nás... úplně v tomto "dovětku" vynechávám fascinaci/zbožštění kapely, že i prd od nich je TOP..

Někdo prostě jede ve stylu (klidně smrádek, hlavně, že je teploučko).. a někdo chce/potřebuje prostě průvan.
Asociace nechám na Vás.

Každopádně k věci - vnímám, že GG to má již více než 15 let nalinkované jako kafe z pětinásobný mařky (pro mladší - vícekrát zalitý lógr), nicméně mě osobně to zatím baví. Návrat k osvědčené klasice. To je varianta smrádek. Smrádek, ke kterému se vracím, když ho prostě chci. A je tady. K dispozici. "V novém balení".
Američan by řekl: chci domů. Doma je bezpečno.
Na druhou stranu - vnímám vývoj i u sebe, jsem s věkem nejen posluchačsky náročnější a dávám si nálože novější tvorby a snažím se tam najít "pokračování cesty".

Některé věci(písně/alba/knihy/styly), které jsem dřívě odkládal, jsem si znovu postupně projel (ne všechno) a nalezl na nich něco, co jsem dřív "neviděl".
Člověk musí prostě k některým věcem dospět. Nejvíce to tedy vnímám hlavně u literatury.
Upřímně - když jsem nedávno viděl EMINEMa na předávání OSCARů - působilo to na mě dost ambivalentně - jako nemusím ho, znám tu x let starou píseň, ale obdivuju tu odvahu s tím vystoupit, když vlastně ta potřeba takové písně vzhledem k věku/stavu/situaci EMINEMa už postrádá smysl. Ale Ti lidé v sále mají vlastní paměť, znají to, poslouchají, ze záběrů ze sálu ji ignorují/broukají/dokonce mlátěj hlavama.
A to je vlastně to, co jsem chtěl na začátku toho svýho příspěvku říct.
Každej podle svého gusta.

Já samozřejmě GG už ten punk dávno nevěřím, prostě to už k němu úplně nepatří.
Ale chápu po letech ten jeho stav, kdy má něco rád, umí to (nějak), ale nechce se toho i v pokročilejším věku vzdávat a chce jet v zajetých kolejích. Mimochodem je to minimální práce vykrádat sám sebe a vydat "novou" desku. A možná on sám cítí od posluchačů, že koná správně, minimálně z koncertů, protože TAM jsou totiž všichni nejvíc odvaření právě z těch starých songů.... a ruku na srdce - kde jinde než na koncetech má kapela mít zpětnou vazbu? Od Rejžka asi ne... :-)

Ještě poslední věc - mírně mimo - k recenzi na Vanessu live v Liberci - SAMIR HAUSER jede sice ve změnách/vlnách (a nemyslím tím koks, ten moc nemění.. :-)), ale návštěvníků na koncertě bylo dle recenzenta málo.. je tento stav dán změnami u hudebníka nebo změnami u posluchačů?
Obojí v tom boji/hodnocení totiž hraje velkou roli. Dobře, možná v tomto případě okrajový žánr. Ale věříte dneska Kabátům/Alkeholu ty jejich devadesátkový opilce?
Na YT je mnoho videí, komentářů - nejvíce však uživatelé brečí/pasou po "starých" věcech... tzn. nejvíce je hodnotí.. a většinou i nejlépe... buď je to dáno časem (ano, video je tam déle) a nebo Ti uživatelé prostě jen stárnou a nostalgie je nevědomky hází do toho mnou výše zmiňovaného "smrádku"...

Ale to je asi na obsáhlejší debatu....

 

DarthArt
11.04.2020 21:40

No tak třeba zrovna ta METALLICA má tu tvorbu hodně barevnou - mě už to dneska nebere, ale určitě se nedá říct, že "St. Anger" je stejnej jako "Magnetic". Stejný byly vlastně jen "Load" a "Reload",tam to ale byl jasně danej dvojdílnej projekt. Jasně - s výjimkou "Anger" je to pořád plus mínus podobná METALLICA, ale zajímavá, rozmanitá, promyšlená. Na BAD RELIGION dnes není zajímavýho nic.

Mám prostě pocit, že jiný kapely se snažej aspoň o něco, kdežto Greg Graffin na to zvysoka sere a jede jenom z podstaty. A mě to nebaví, snad proto, že jsem je míval tak rád.Radikální změny netřeba, ale chtěl bych si myslet, že se aspoň snažej a né pořád dokolečka jen "ááááá".

Co se týkám Madonny, ta mě baví vpodstatě až na "Ray Of Light", ale tam je to především zásluha Williama Orbita. Ty osmdesátky typu "Vogue" nebo "Material Girl" mi přijdou neuvěřitelně slizký.

Justin Bieber v OBITUARY by ale nebyl to pravé ořechové, to je nade všechnu pochybnost :):)

 

sicky
11.04.2020 20:56

vlastně máš pravdu

 

čubírková
11.04.2020 06:38

Asi možná zase budeme tnout do živýho...

Obecně - KDO vlastně chce, aby se jeho oblíbená kapela nějak zásadně měnila? Očekávat od nového alba změnu (a jakou vlastně?) je dané vkusem každého posluchače.. před vydáním alba většinou žádné změny posluchači moc nechtějí.. ale všichni po poslechu té poslední desky říkají, že nějakou malou změnu by to chtělo (návrat zpět?), takže ty další alba "někam" posunout. ALE KAM? Každý si ten posun totiž představuje jinak.
Ano, radikální změny jsou možné, např. Sepultura už nikdy nezahraje trash metal ze kterého vzešla (porovnej Chaos AD vs. Roots). A když jsme u alternativy, Mňága taky bude hrát furt rovně! to svoje, byť je nynější zvuk "zbytnělý". Když poslechnete alba Madonny či depešáků v čase, také se trochu mění.. jsou ovlivnění moderními trendy. Ale jinak je to víceméně pořád stejné. Tedy neměnné, očekáváníhodné. (Pro hnidopichy - ano, Madonna se "práskla přes kapsu" asi třikrát - Ray Of Light, Music a Erotica, DM pouze u Ultra)..

A pro ty, kteří nechtějí velké změny, jsou zde BAD RELIGION. Více než třicet let.
Je to jejich politically corect postoj, zpěvný melodický punk a neměnný post zpěváka Grega Graffina. - ano, máte pravdu, zvuk je určitě modernější od Suffer, to je bez debat, líbí se mi "tato změna", jediná, v celé historii tvorby kapely (pominu-li obsazení). A to je fajn.
Ještě k těm změnám - přece nikdo nechceme, aby Justin Bieber vystupoval místo Johna Tardyho v Obituary nebo aby měla Metallica v základní sestavě klávesáka... nebo...?
Očekáváme od svých oblíbenců víceméně to samé. Možná větší virtuozitu, zajímavější texty, propracovanost skladeb, nečekané zvraty. Zde jsem to našel.

Této recenzi s třemi resulty tleskám.

 

Stray
10.04.2020 00:04

Neznám. Nikdy jsem neslyšel.

 

Mickej
09.04.2020 21:48

A keď už sme pri punk rocku pre dospelých.... Čo takto vykopavkova recenzia na Leatherface a ich opus magnum Mush? Mohla by z toho byť fajn diskusia s cennými tipmi.

 

Mickej
09.04.2020 21:29

Novinke dávam 80%. Skvelo sa bavím. Áno, viem, že nepovedali už viac ako 25 rokov nič nové, ale mne do uška posepkali presne to, čo som chcel počuť. Ja proste chcem aby furt drhli to isté. To je ako segedín od babičky, chcete aby bol stále rovnaký. Ja chcem každé štyri roky zborové refrény a speedpolku a aaaaaAAAAaaaaa. Vždy sa na to teším a keď to bude inak budem kurva naštvaný. Počúvam kvantum muziky a na novátorstvo mám v zbierke tisíc kapiel, ale od Bad Religion, chcem stále len to jedno.

 

Mickej
09.04.2020 21:14

Suffer!

 

KrebsKandidat
09.04.2020 20:06

Tento druh hudby nedam, nech sa sebalepsie snazim. Jedina piesen, ktora sa mi ako tak paci je Sorrow z The Process of Belief.

 

DarthArt
09.04.2020 19:17

J. Rose: Přesně jak to napsal Jirka Čáp. Úplně první bych doporučil Stranger Than Fiction, pokud jsi spíš na underground, vzal bych Against The Grain a No Control. A jestli naopak spíš "střední proud", tak je ideální Gray Race.

 

Stray
09.04.2020 19:15

Koupí ode mě někdo céda BAD RELIGION? Mám čtyři (Stronger Than..., the Grey Race, New Map .., Empire...) a vůbec mě nebaví, pokud by to někdo vzal, tak dohromady za všechno bych to odhadoval tak za 900,-Kč. Jsou úplně nová.

 

sicky
09.04.2020 18:51

Rose : za mě The Process Of Belief a Generator

 

Jirka Čáp
09.04.2020 18:50

Nemáš zač.

 

J.Rose
09.04.2020 17:23

Děkuji

 

Jirka Čáp
09.04.2020 17:19

Určitě bych začal některým z alb jao jsou Suffer, No Control, Against The Grain, Stranger Than Fiction nebo The Gray Race (to bylo první, které jsem od nich slyšel já)

 

J.Rose
09.04.2020 16:53

Dlouhé roky se téhle bandě vyhýbám, při tom třeba The Offspring, mi vůbec nevadí. Recenze je pěkná a vzbudila mou zvědavost.

Jakou deskou začít? Mohl by mi tu někdo prosím poradit? Mělo by to být něco ze starší tvorby, nebo mám prubnout aktuální "fošnu"?

 

1 2 3 4

 

 

 

 

TOPlist