Boomer Space


Diskuse ke článku : DEEP PURPLE - Fireball
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2 3 4 5

 

Bluejamie65
08.02.2017 16:54

to Carcass: já jsem bral úplně stejně vážně i první tři alba Uriah Heep...

 

Stray
08.02.2017 16:53

carcass: Kdybys mé recenze četl, dozvěděl by ses, že první tři desky Párplů vyšly v letech 1968 a 1969, nezaznamenaly výrazný ohlas (krom singlu "Hush" z debutu), nazpíval je jistý Evans a šlo v podstatě o psychedelický rock nevalné originality, "In Rock" je tedy rázným otočením kormidlem směr svět Hard N Heavy a zároveň čtvrtou řadovou deskou DEEP PURPLE, pokud nebudeme počítat tu blbost se symfoňákem. P.S.: Zepelíny hodnotím samozřejmě nejhůře ze svaté trojice. P.S. Já mám v kontextu celé 40.leté tvorby asi nejvýš Sabbaty, ale pokud bych měl k někomu přiřadit svou karmu, tak vážně DEEP PURPLE, konkrétně album "Burn", tam je vše, co na hudbě žeru. Sabbati jsou na mne moc zlý, zaludní a nebezpeční. Já jsem pohodář a ne problematik nebo dokonce mukl z Bor, chápeš? :-)

 

carcass
08.02.2017 16:53

stray - však já vím, tvé recencze se zájmem čtu, nic to ale nemění na mém přesvědčení, že skuteční Deep Purple jsou až od In Rock, to předtím byl nějaký zámotek :-)

 

Stray
08.02.2017 16:49

carcass: Kdybys mé recenze četl, dozvěděl by ses, že první tři desky Párplů vyšly v letech 1968 a 1969, nezaznamenaly výrazný ohlas (krom singlu "Hush" z debutu), nazpíval je jistý Evans a šlo v podstatě o psychedelický rock nevalné originality, "In Rock" je tedy rázným otočením kormidlem směr svět Hard N Heavy a zároveň čtvrtou řadovou deskou DEEP PURPLE, pokud nebudeme počítat tu blbost se symfoňákem.

 

carcass
08.02.2017 16:35

První 3. desky Párplů jsem, hned jak jsem se protřepal metalovou pubertou, bral jako součást Starého Zákona (společně s Led Zep a starými Sabbathy), jako základní kameny, na kterých to všechno stojí, takže tam nemá smysl cokoliv hodnotit, to je dharmakája - prvotní podstata metalu :-). Dost vypovídající o době je to, že jsem se k Párplům dostal přes desku Metal Church, kde nejlepší pecka byl cover song Higway Star od těch starých vykopávek (většinový generační postoj :-)), čímž jsem postupně začal sbírat motivaci jít proti proudu času a objevovat kořeny. Říká se, že každý rocker má podle svých tendencí vždy nejblíže k jednomu ze svaté trojice, a dá se z toho prý hodně odvodit :-), mně karma spojila se Zeppeliny, tam funguje nejsilnější svazek :-)

 

Bluejamie65
08.02.2017 16:33

To Stray: to je pravda, Fireball navzdory titulnímu nářezu není zdaleka tak nervní jako In rock, určitě taky při záznamu po většinu času nebyly packy budíků stále v červeném, jako tomu bylo na In Rocku, ale stejně o něm nedokážu říct nic kritickýho - viz níže.

 

Stray
08.02.2017 15:56

wuxia: Vždyť v pořádku, mě jen ta má stížnost na příspěvky přišla ve své myšlenkové demoverzi tak vtipná, že jsem jí musel zveřejnit. Počátek šílenství? Kdyby jen počátek, ale je to vlastně vcelku pohodlné.:-) Takže příspěvky jen příjemné, pochvalné a pozitivní. Imothep: Tak až si ty alba pustíš po sobě, tak se dozvíš, jak velkej rozdíl mezi nimi je a to nenutím do souběžné četby knih o DP, ...:-)

 

wuxia
08.02.2017 15:48

Stray: Rozhodně to neber jako nějakou výtku, připomínku nebo hnidopišské šťourání. Jen jsem si vzpomněl na vyprávění toho mého kámoše, nic víc :).

 

Imothep
08.02.2017 15:45

Stray: recenze trefna i kdyz ja nejaky zasadni rozdil mezi Fireball a In Rock nevnimam, proste logicke pokracovani a latka kvality podle me zustala vysoko. Dam si ty desky znovu v maratonu, jakmile dokoncim Extreme.

 

Bluejamie65
08.02.2017 15:39

Já jsem třeba vůbec nevěděl a ani mi nenapadlo v tom smyslu do ničeho šťourat, že Fireball by měl mít nějaký problém s kritikou a přijetím, pro mě a pro moc lidí kolem mě prostě k naprosté extázi stačilo, jak Lord A Blackmore proplétali kytaru a hammondy a bylo to to ono. V podstatě dodnes není nic lepšího k slyšení... leda snad nějaký live záznamy Jona Lorda s bluesmanama, kde se do toho ještě přidá foukací harmonika a pak se demon´s eyjuje třeba hodinu...

 

Stray
08.02.2017 15:17

Asi by mě i vyhovovalo, kdyby mě sem někdo napsal něco jiného než jen připomínky a opravy :-), když už ty stránky nedělám z nějakého egocentrického rozmaru, touhy po uznání nebo dokonce touhy někoho druhého o čemsi informovat, ale především díky tomu, abych si jistým pravidelným psacím řádem udržel v tomto rychlém světě alespoň poslední zbytek příčetnosti a pohody. :-)

 

wuxia
08.02.2017 15:05

OK, vzdávám se :). Byla to jen připomínka stylu "jak jsem koupil, tak prodávám". A ty kucí od zdviží to snad přežijou :).

 

Imothep
08.02.2017 13:59

. . . a elektrikari od vytahu ted hromadne spali vsechna CD/LP Fireball :D

 

Stray
08.02.2017 13:57

Při nahrávání řekl Roger Glover zvukovému mistru Martinu Birchovi: "Potřebovali bychom na úvod nějaký zvuk připomínající startující motor." Birch se krátce zamyslel a prohlásil, že to zařídí. Tento charakteristický zvuk se pak skutečně ozve na samém začátku alba. Po letech vyšlo najevo, že Martin Birch obstaral tento zvuk tak, že ve studiu De Lane Lea tajně nahrál spouštějící se větrák.... atd. Z knihy Deep Purple - Smoke On the Water od Davea Thompsona.

 

wuxia08.02.2017 11:42

Já mám pocit, že intro k Fireball není zvuk větráku, ale výtahu. Vyprávěl mi jeden známý, že když dělal v partě elektrikářů, která měla na starosti výtahy, Fireball bylo něco jako jejich hymna.

 

1 2 3 4 5

 

 

 

 

TOPlist