Boomer Space


Diskuse ke článku : DEEP PURPLE - Fireball
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2 3 4 5

 

Bluejamie65
10.02.2017 21:49

To Stray: Já myslím, že to "bereš" přesně, první tři s mírnou ozvěnou do čtvrtého, jsou nekompromisní a geniální. Z mýho pohledu divný ale vlastně z radio friendly pohledu pochopitelný je, že největší a přitom opakovaný úspěch přišel až od Look At yourself dál... Ad psaní momentálně nic neslibuju, budu muset řešit existenční krizi a otázku co dělat dál:-(

 

Stray
10.02.2017 21:17

Bluejamie: Jinak, pokud se na to budeš cítit, můžeš klidně zpracovat několikadílný profil URIAH HEEP, kdybys tedy měl zájem.:-) Dal bych ti na to čas do podzimu. Mě ta kapela, snad kromě 4 alb z let 1971-72, nebrala.

 

Bluejamie65
10.02.2017 15:10

To Imothep a Stray: "Já jsem třeba vůbec nevěděl a ani mi nenapadlo v tom smyslu do ničeho šťourat, že Fireball by měl mít nějaký problém s kritikou a přijetím, pro mě a pro moc lidí kolem mě prostě k naprosté extázi stačilo..." taky jsem poslední dny dával vícekrát In Rock/Fireball/Machine head/ + Very Umble/Salisbury/Look at yourself... a zabírá to vlastně stále jako "tenkrát", zklidnění Firebalu mi nevadilo zřejmě díky démoničnosti Demons Eye, Come Taste The Band se prodávalo ve verzi supraphonu jako "Ochutnávka" Pamatuju si, jak mě jako malého švona udivovalo, že LP Parplu má na obalu český nápis.

 

Imothep
10.02.2017 11:28

Stray 08.02.2017 15:56: Zrovna si je davam a uznavam, ze jsem s tou(ne)rozdilnosti prestrelil. Asi mi casem trochu splynuly, no bodejt, kdyz doby, kdy jsem obe desky(a Fireball zvlast) motal na denim poradku sahaji o dve dekady zpet :)Kazdopadne super takhle znovu provetrat CDcka :o). Uz se tesim na obdobi 73-76, hlavne vsak na moje cislo jedna: Come Taste The Band!

 

Stray
09.02.2017 07:58

No dovol? :-)

 

carcass
09.02.2017 00:44

stray - tvá základní rušivá emoce je evidentně zmatek. Rušivé emoce přece netvoří charakter......ach jo, ach jo. Ta teorie přesně sedí, jen ji musíš pochopit, víš? :-). Pokud bys s tím zmatkem dokázal vhodně pracovat, tak tu jeho rušivou energii bys časem přetvořil v intuitivní moudrost a věci by ti začaly dávat smysl ...

 

Stray
08.02.2017 22:55

Carcass: No tak to je tedy hodně přitažená teorie. Nebudeme zde za chvíli převádět barvy tónů jednotlivých kapel na charakterové vlastnosti posluchačů? Bluejamie: JUDAS PRIEST beru hlavně jako koženou metalovou grupu z osmdesátek, což byl hlavní proud jejich kariéry, začátky nechme ležet, ty měla každá kapela nějaké. P.S.: Těžko si představím, že patnáctiletý východolondýňan Steve Harris nebyl v roce 1971 přítomen alespoň na jednom z koncertů DEEP PURPLE.

 

Bluejamie65
08.02.2017 22:22

ještě douška možná trochu nesmyslná ale ne nepodstatná studia IBS a Landsdowne studios spolu personálně souvisí.

 

Bluejamie65
08.02.2017 22:18

To Stray: absolutní souhlas v nejmilovanějším album DP, v podstatě i souhlas s rozporem LZ - IM, trochu nesouhlas s rozporem LZ - JP. Judas se tři alba nemohli svého bluesmanství zbavit:-)

 

Bluejamie65
08.02.2017 21:58

To Carcass: pěkný nápad, a vystihuje i to, co se mi párkrát mihlo hlavou při poslechu In rocku - je možný se brát až tak vážně a přitom jeden druhýho v kapele nesežrat??? i důvod proč raději barbarsky od raných Sabbatů nejraději poslouchám kompilaci a od Zeppelinu dvojalbum:-)

 

Bluejamie65
08.02.2017 21:52

To Imothep: Nazareth se od UH a DP liší svou filozofií. Srovnávat je s DP nebo UH asi nelze. UH i DP v sobě vždy mají hledačství a progresi, tzn. sice je od počátku sedmesátek žánrově řadíme do hard rocku, ale oni vlastně byli těmi, kdo stanovovali jak hard rockový žánr bude vypadat tím, jak po svém opouštěli nebo transformovali pop, blues a psychedelii... tzn. v pravém slova smyslu byli i důrazně progresivními kapelami. Tohle jde o Nazareth říci jen a pouze o prvním albu (které i tak vyšlo až 1971). Po (pro mě silně problematickém) folkovém Exercises už se Nazareth k přístupu srovnatelnému s DP a UH nikdy nevrátili. Našli v už definovaném hard rocku svůj prostor, který variovali, ale jeho hranice už se nesnažili nijak měnit. V určitém smyslu se stali konzervativními (extremní podobou takového konzervativismu jsou Status Quo) a své dílo dovedli k dokonalosti, neopakovatelnosti a jedinečnosti, ale duch toho riskantního překračování hranic a limitů přítomný na počátku u DP a UH už nikdy na svých albech nevyvolali. (všechny v komentu zmíněné skupiny jsou pro mě nedotknutelné modly)

 

carcass
08.02.2017 21:43

hele Stray, ty jsi to rozdělení rockerů pojal tak dost neštastně, že neodolám pokušení a předestřu ti svůj pohled - méně zatížený koncepty :-). Můžeme říci, že jsme ve své současné podobě v podstatě jen takový uzlíček rušivých emocí, je jich přesně 84 000 a všechny jsou kombinací 5 základních - hněvu, zmatku, touhy, pýchy a závisti. Každý je máme v nějakém koktejlu namíchány a většinou je nějaká dominantí, která funguje jako hlavní vnitřní motor. Asi budeš souhlasit, že HUDBA je založena na přenosu emocí. Každá kapela ze Svaté Trojice pracuje trochu jinak s emocema, a díky tomu si nachází k sobě spřízněné bytosti. Sabbati k sobě přitahují bytosti, jejichž vnitřním motorem je hlavně hněv, Zeppelliny jsou zase přitahovány bytosti, jejichž základní rušvivou emocí je touha, Párply zase asi pýcha. Neber to úplně doslova, málokdo je čistý typ, ale u každého ta jedna emoce převažuje a pak i následně ovlivnuje jeho další rozhodování.

 

Bluejamie65
08.02.2017 21:37

To Stray: Pro mě je v podstatě mnohé britské sedmdesátkové kánon vyžadující kompletaci, pár myšlenek ohledně počátku Uriah Heep - třeba přeposlechnout první tři alba, jsou vyjímečná a přinejmenším první z nich má s Purplovským In Rockem řadu souvislostí - nahrávací frekvence In Rock časově souhlasí s nahrávacími frekvencemi Very eavy, Very Umble (jen Purplům nahrávání odsýpalo o něco rychleji), celá léta mi sound i nálada Very Umble připadají jako kongeniální varianta syrovosti a nabuzenosti In Rocku (viz např. Gypsy Queen), přičemž tam slyším i zvukovou podobnost v tom, jak je vše nahráno na hranici zkreslení. Obě kapely mají fenomenální vokál. U obou kapel je taky zřetelně cítít tu chuť učinit krok od blues k něčemu novému - zřejmě ať už vědomě nebo podvědomě vyrovnat se a předstihnout LZ, muzikanti obou kapel mají za sebou sociální programy pro dělnickou mládež .... obě kapely mají blízko k fialové jedna názvem, druhá studiovým mixpultem.... :-) Myslím, že dnes je o vítězi rozhodnuto, možná proto, že DP byli odvážnější neb učinili svůj krok od blues a LZ mnohem delší než UH, ale podle mě a mých chutí to na počátku sedmdesátek rozhodnuté nebylo... Obě kapely byly nadějné a od obou se čekalo to nejlepší...

 

Imothep
08.02.2017 20:45

Stray: no a na tom je to krasne, ze si kazdej v te muzice najde to svoje. Pro me je Nazareth v podstate druha liga, UFO posloucham docela casto, ale tak tam je to jasne predevsim obdobi s M. Schenkerem a je to hodne kvuli jeho kytare, Queen, PF, YES a JETHRO . . . no tady uz se myslim dost vzdalujem tomu klasickymu metalu, na kterej mela prave zasadni vliv "svata trojice".

 

Stray
08.02.2017 20:07

Tam se dá započítat ještě leckdo, nejen URIAH HEEP, ale můžeme pokračovat s QUEEN, NAZARETH, art-rockem PINK FLOYD, YES, JETHRO TULL, GENESIS, druhou vlnou hard rocku THIN LIZZY, UFO, SCORPIONS a tak dále a tak podobně, nebo můžem dokonce přihodit i nějakou tu Ameriku AEROSMITH, ALICE COOPER, KISS, já totiž URIAH HEEP v žádném případě neřadím na úroveň těch tří "svatých", ani hodně velkým omylem, dokonce bych řekl, že mám výš než UH třeba i ten NAZARETH.

 

Imothep
08.02.2017 19:51

Stray: Ja mam rad vsechny kapely, co jsi jmenoval v poslednich dvou prispevcich,plus bych tam zapocital i ty UH, co zminil Bluejamie. Presto zadnou neradim nejak extra vys nad ostatni, protoze vsechny zminene(i nasledovnici JP a IM) byly pro hard rock a metal hodne zasadni, nebyly si zrovna moc podobne a kazda prinesla svou porci pro veci budouci tak rikajic po svem. To jestli nekterou z kapel poslouchaji vic intosi nebo dobroserove fakt neresim.

 

Stray
08.02.2017 19:06

Absurdnost toho co jsem napsal potvrzuje fakt, že mám rád všechny tři kapely a poslouchám je bez výhrad. jen jsem chtěl říct, že ten kdo má z trojice nejvýš LED ZEPPELIN, asi bude jen stěží zapáleným fanouškem JUDAS PRIEST a IRON MAIDEN.

 

Stray
08.02.2017 18:52

Ještě k tomu rozvrstvení svaté trojice hard rocku dle karmy či společenského situování potenciálních odběratelů na počátku sedmdesátých let. Předesílám, nebrat zas až tak vážně nebo doslovně, ale vidím to zhruba takto.:-) LED ZEPPELIN - často uznáváni lidmi, co dnes poměrně dost opovrhují klasickým heavy metalem, jedinci, kteří si myslí, že jejich vkus je vytříbený a když už se nerekrutují z řad společenské aristokracie, tak vyšší střední třída nebo také ve své době studentstvo a inteligence, což je termín přesnější. DEEP PURPLE - tady to spíš vidím na tehdejší normální středoškolská mládež s nějakým tím občasným buřičem nebo čerstvě pracující :-), ale celkově prostě ten největší počet potenciálních odběratelů rocku, BLACK SABBATH - na začátku valnou část tvořila omladina z dělnického prostředí, problematické osoby a děti z rozvrácených rodin frustrované a situované k okraji společnosti, později pohlcovala kapela čím dál tím větší počet fans i ze střední třídy. Znovu - nebrat vážně, ale jen zhruba.

 

Rastislav08.02.2017 17:13

Prvé tri dosky Deep Purple,to je ako prvé tri dosky Pantery. :-).Málokto ich pozná a ich zásadnosť pre vývoj kapely je podobná.:-).Keby ich carcass,povedzme aj nepoznal,tak by to ani nebola veľká hanba. :-)

 

Bluejamie65
08.02.2017 16:59

Taky bych chtěl připomenout, že tehdy na konci sedmdesátek jsem byl malý švon a vstupoval tu dohry ještě ten princip, že člověk tak úplně nevládl tomu, k čemu bylo možné se dostat, takže tu vstupuje do hry i to tehdy iracionální pravidlo dostupnosti

 

1 2 3 4 5

 

 

 

 

TOPlist