Boomer Space


Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2 3 4

 

prasezlesa
20.08.2016 13:28

Originály jsem si paradoxně kupoval, když jsem byl dítě závislé na rodičích, co dostávalo kapesné (nijak velké, asi průměr podle mě). Si pamatuju, jak jsem třeba ve dvanácti jezdil s matkou do města, kde jsem si třeba za 600 koupil nějaké album - když nad tím teď uvažuju, byl jsem tak trošku kretén, v té době to bylo víc, než moje měsíční kapesné. Ale co se dalo dělat - internet jsem neměl, měl jsem pouze hifivěž, takže cédéčka byla jasná volba. Nebo si pamatuju, jak jsem si někdy v pubertě oblíbil Radiohead, hrábl jsem do prasátka a objednal si celou diskografii. To byla taky zhovadilost. Dnešní děcka to mají lepší - můžou si na iTunes za dolar koupit písničku, co chtějí, ani nemusí investovat do celého alba. A i kdyby chtěly, vyjde je to na iTunes na zásadně nižší částku.

 

spajk
20.08.2016 13:22

Jsem pro rozumný kompromis. Něco mám v originálech a něco na hard discích. Při mém záběru, bych vydělával jen na muziku a stejně by to nestačilo. Spousta obskurit ze 70. let se u nás ani nedá koupit a dávat 2 -3 stovky za poštovné z celého světa taky není ideální stav. Já osobně mám v tohle ohledu svědomí čisté :-)

 

prasezlesa
20.08.2016 13:12

Mně je to jedno. Už jsem se dostal do fáze, kdy se nad nesmysly moc nerozčiluju a prostě je ani neřeším - a jsem ochotný připustit, že třeba můžou mít i nějaký důvod, který mě ale nezajímá, takže se po tom nepídím.Uvědomuju si, že se chovám blbě a nepodporuju interprety - na druhou stranu nemám na účtě statisíce, aby mi nepřišlo debilní dát za každé album, co chci, několik set. Pro lidi v zahraničí, kde bere uklízečka podobné peníze jako tady programátor a v obchodech si nakoupí levněji, je asi situace trošku jiná.

 

spajk
20.08.2016 13:05

Mi to je úplně jedno. Myslím, že max 90 kč by nikoho nezabilo, když se rozhlédneš kolem sebe, jaké drahé mají lidi mobily. Na druhou stranu by mohla OSA volit méně agresivní strategii. Minulý týden web oběhla zpráva o sporu OSA vs Jamendo a ted tohle. Těžko se někam jednoznačně přiklonit. V Čechách se bude beztak stahovat, i kdyby stála muzika 20 korun. Prázdná media a flash paměti se nekupujou, tak se vymyslí poplatek za mobily. Má to logiku, ne :-)

 

Bluejamie65
20.08.2016 12:18

Tak tady tohle je opravdu slovo do pranice a k němu obrázek dívenky co je cool:http://zpravy.aktualne.cz/domaci/osa-chce-poplatky-i-z-novych-mobilu-ty-by-mohly-zdrazit-absu/r~6e43527665dd11e6bc7c0025900fea04/?utm_source=centrumHP&utm_medium=financebox&utm_term=position-6

 

prasezlesa
19.08.2016 19:47

Teď mám vinyl rip od Muse, a je to prostě opravdu jiný hudební zážitek. Jen se mi tím potvrdilo, že Muse jsou kapela, kterou bych mohl zařadit po bok starých kapel typu Led Zeppelin, a nevyšli by z toho vůbec blbě.

 

spajk
19.08.2016 14:38

Valiči, to je úplně zcestná představa. Jestli to někomu špatně hraje nebo má takový dojem, z 99% to nebude špatně nahraný vinyl resp CD. Všechny tyhle mainstreamový kapely sedmdesátých let mají zvuk jak z partesu. Samozřejmě si každý projde obdobím, kdy "poslouchá zvuky" a 5 minut čeká na to, až mu v levej bedně cinkne 2x triangl a já říkám proč ne. Občas je dobře rokenrol proložit nějakým slušně nahraným jazzíkem nebo kytarovým flamencem nebo jinou pestrobarevnou hudbou. Vždyť na to dokonce existují specializované labely viz https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Audiophile_record_labels. Život není jen hard n heavy :-)

 

prasezlesa
19.08.2016 12:44

No, asi jo. Pak už si vybíráš kapely spíš podle zvuku než podle stylu a melodií, a to mi přijde úchylný.

 

Valič
19.08.2016 09:28

Já zde probíranou úchylkou naštěstí netrpím, ale pro zajímavost jsem si tuhle diskusi přečetl, abych si ujasnil, co to ta audiofilie vlastně je. Vyšlo mi z toho, že podobně postižený člověk nasype statisíce do špičkového vybavení, aby ve výsledku zjistil, že dokonce ani padesát let staré vinyly od těch pěti kapel, které považuje za dostatečně kvalitní, se nedají vůbec poslouchat. Chápu to tak správně? :-)

 

Bluejamie65
18.08.2016 18:04

To prasezlesa: jestli ti vyhovuje nazvučení Beatles nebo Pink Floyd po Echoes, tak jsi z toho venku. Paul McCartney někde zdokumentovaně říká kdy, kde, jak a na čem slyšel nejčistěji a nejdokonaleji beatlesovské album SGt Pepper lonely hearts club band a on prostě na to musí mít dobré uši. Takže stačí najít to zařízení o kterém McCartney mluvil a máš to (akorát nejsem si úplně jistý, ale mám takový silný pocit, že mluvil o cívkovém magnetofonu).

 

spajk
18.08.2016 16:36

Jestli ty nesrovnáváš spíš charakter zvuku. Pak by dávalo smysl. LZ jsou tvrdě rocková kapela se silnou vazbou na blues, která zní hodně syrově. Oproti PF, kde dominuje gilmourův teplý tón a ani není snaha znít hrubě. Spíš naopak. Anebo Les Paul vs Stratocaster. Už to je rozdíl. LZ mají někde docela silný šum, to je jediná vada na kráse. LZ nemaji špatnej zvuk. Ani náhodou.

 

prasezlesa
18.08.2016 14:41

No, když si srovnám zvuk desek Led Zeppelin třeba se zvukem alb Pink Floyd nebo pozdějších alb Beatles, tak tyhle kapely mají prostě lepší, čistší, krystaličtější zvuk.

 

Bluejamie65
18.08.2016 13:21

Když jsem já začínal - konec sedmdesátek, tak když už někdo měl doma díky uvědomělejším rodičům zesilovač, byl elektronkový... což je jiný vesmír. Navíc pokud máš kolem sebe někoho, kdo má aparaturu natolik analytickou až detektivní, na níž se dá dopátrat až k sinusoidám:-), zjistí to, co současníci těch alb věděli už když si je šli koupit: všechny veliké britské sedmdesátkové legendy LZ, DP, UH... experimentovaly s tím, jak udělat kytaru nejdrsněji, jak jen to za daných technických podmínek mohlo jít, tzn. zkoumali jak hluboko mohou zvuk kytar "nahnat do červené"... Pokud by sis přečetl nějaký paměti ze studia o tom, jak vznikalo In Rock nebo Very umble, very evil najdeš to tam...

 

spajk
18.08.2016 12:28

Loužo, to se klidně může stát. Ale nelze z toho dělat pravidlo. Přitom stačí zapojit jiné repro a zvuk se diametrálně změní. To samé s cd playerem nebo prenoskou ke gramci. I zesilovače kreslí jiné zvuky. Poskládat vše k sobě, aby se zvuk líbil, je veliká alchymie. Dá se zachazet i do extrémů a kupovat drahé kabely nebo pračky el.napětí apod. Mnoho lidí dělá chybu, ze chce dosahnout přesného, analytického zvuku a pak jsou zklamaní jako tvůj přítel. K Led Zeppelin: mají dobrej zvuk. Co bys chtěl Prase. Vzdyt je to skoro 50 let stara záležitost.

 

prasezlesa
18.08.2016 10:19

No, bohužel některé desky Zeppelinů zní naprosto otřesně, a to i přesto, že mají DR třeba 14. Jsou nekvalitně nahrané.

 

Louža
18.08.2016 09:29

Trošku si přisadím k místní audiofilní debatě. Jeden můj blízký je těžký audiofil odkojený rockovou hudbou. Má k dispozici vybavení řádově v několika statisících, miluje LZ a tyhle sedmdesátkový rocky. S nižší třídou vybavení to bylo ještě celkem v pohodě, ale jak se postupně propracovává výš, narážíme čím dál víc na problém, že není co poslouchat. CD opadají, to je prý křáp a odpad. FLACů a teď myslím opravdu kvalitní, ne do FLACu ripnuté CD ve vysokých kvalitách moc není. Takže možná snad jen ten vynil. Problém je, že defakto všechny rockový nahrávky zní docela děsivě. Většina toho co bylo nahráno v 70 letech, byť třeba analogově je naprosto neposlouchatelný. Nejlíp vynikne klidná neprokomponovaná hudba, typu nějakého akusto kytarového uspávače hadů, nebo samotný zpěv, jakmile se zapojí víc nástrojů, nebo dokonce elektrický kytary, jde veškerý adiofilno do kopru. Proto pokud chcete opravdu kvalitně nahranou hudbu. Změňte žánr. Rock není to co se dá dobře interpretovat.

 

spajk
17.08.2016 22:41

Když už Chesky Records, kteří se vždy profilovali jako label pro audiofily, vydává desky s dr 5, tak co chceš :-) To je marnej boj. Jediný řešení jsou starší desky anebo vyzobávat ty z vyšší dynamikou. Zkus třeba Stevena Wilsona, ten o zvuk hodně dbá.

 

Bluejamie65
17.08.2016 22:20

To bys musel chytit J. Page s rockovým albem, kde by hrál nebo produkoval a nechal ho zršit, do ty doby je to neprokazatelné:-)

 

prasezlesa
17.08.2016 22:17

*že kdyby byli dnešní kapela

 

prasezlesa
17.08.2016 22:17

Bluejamie65: Tak jasně, že to neoseká na DR 6, to by ty nahrávky zněly o dost jinak než originál, myslím to tak, že kdyby byli dnešní kapely, nebyli by ohledně loudness war výjimkou.

 

1 2 3 4

 

 

 

 

TOPlist