Boomer Space


Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2 3 4

 

spajk
25.12.2021 22:52

Nevim, zda jste zaznamenali. Pár dní zpátky spousta umělců vyzvala posluchače, aby zrušili předplatné na Spotify. Hrozí také stažením své hudby ze streamovací platformy. A důvod?
Daniel Ek, zakladatel a generální ředitel Spotify poté, co se začátkem roku neúspěšně snažil koupit fotbalový Arsenal FC, nakonec vrazil 100 milionů Euro do společnosti Helsig vyvíjející AI obranné technologie.

Abyste viděli, že nejsem žádnej jajánek a narcis, tak tady máte moje letošní nejoblíbenější skladby :-)
https://open.spotify.com/playlist/37i9dQZF1EUMDoJuT8yJsl?si=CqDuhaA-QjaxHHMlo9ubpw&utm_source=copy-link

 

Hivris
04.05.2021 18:47

Dave78: našel jsem dvě starší odpovědi na tvou otázku přímo na komunitním fóru Spotify a z obou vyplývá, že se platí i za downloadnutou muziku a offline poslech. Samozřejmě se počítá s tím, že se aspoň jednou za čas připojíš online a odešlou se statistiky:).

https://community.spotify.com/t5/Content-Questions/Does-offline-music-count-up-for-statistics/td-p/3800598

https://community.spotify.com/t5/Chat/Do-listenings-count-in-offline-mode/td-p/792929

 

Dave78
04.05.2021 16:54

Díky za poučný článek, zajímavé. Jen mám technický dotaz - že interpretovi/labelu plynou peníze z on-line streamů, to mi je jasné, ale jak je to v případě, že si danou skladbu/album stáhnu ze streamovací služby do zařízení a poslouchám třeba stokrát off-line (což běžné dělám), i z toho umělcům něco kape?

 

Angaroth
03.05.2021 11:18

Spotify je z mého pohledu lepší alternativa než stahování z torrentů apod. na ochutnávku ideální. Osobně dávám přednost fyzickým nosičům i když jsem mladší ročník (1987). Prostě sbírání CD/LP mě baví navzdory tomu, že je to prostě zastaralý formát a moje okolí jen nechápavě kroutí hlavou :).
Hivris: to je pravda když si vemu jakou kvalitu měli mp3 co jsem na střední stahoval do svý tlačítkový nokie.

 

Hivris
02.05.2021 11:44

Možná to je pro zvukové labužníky kacířská myšlenka, ale opravdu dobré album se nechá poslouchat a ocenit i na mobilní soustavě jakou je třeba Samsung A40 + Lamax Sentinel Beat SE-1:). Vzpomeňte, na čem jste metal, rock nebo punk začínali poslouchat. Možná to dělá moje hlavní zaměření na thrash/death/black, ale přestože mám aparaturu v řádech desítek tisíc, tak nemám problém si občas na prasáka pustit lo-fi verzi oblíbených alb.

Spajk: dík za další playlist, určitě vyzkouším.

 

spajk
01.05.2021 13:34

Udělal jsem si nový playlist.
80 from 80´s aneb osumdesát skvostných AOR vágnerovských fláků jedné dekády.
https://open.spotify.com/playlist/0acG4IO7qn8HVzzlgK7qIf

 

Dalas
28.04.2021 08:52

U toho ripovani desek asi hodne zalezi i na kvalite gramofonu a prenosky predevsim. Po netu se vali mraky vinyl rip-u, ktere zni strasne zkreslene a jen prozrazuji puvod v levnem gramofonu s usb vystupem. Predpokladam, ze to neni tvuj pripad. Pak to smysl ma.

K MQA a hi-res tak nejak obecne. Je to v podstate protireakce na neblahy trend zejmena poslednich 20 let, kdy se produkce vetsiny popove a rockove muziky smrskla na prehluseny mastering a mizivou dynamiku. Je skupina posluchacu, kterym se to nelibi a tem vychazeji vstric marketingove aktivity typu MQA and obchodu s hudbou ve vyssim rozliseni. Ze jsou mnohe MQA verze alb tvorene ze sprasenych masteru a ze mnohe draze nabizene hi-res formaty jen upsamplovane 44/16, cili z klasickeho CD, je asi neblahy fakt.

Pritom by stacilo se vratit na "pocatek letopoctu", tedy do 90. let a opet nabizet nahravky s normalnim masteringem a dynamikou. Pak by zadne MQA nikdy nevzniklo. Jestli by to udrzilo prodeje CD, to nevim odhadnout, ale urcite by svet poslechu byl prehlednejsi a bez marketingovych placeb:-)

 

Pekárek
26.04.2021 23:08

spajk: Hrozné, šílená ztráta...

 

spajk
26.04.2021 22:54

K tomu požáru Universalu udělal video i Rick Beato https://www.youtube.com/watch?v=JknT_Fs2g9Y

Co se týče MQA, vůbec nevím o co jde :-) a nechce se mi tomu dávat 10 minut času.
Vlastně jsem skončil u první věty, že to je "lossy" formát a přestalo mě to zajímat. Si říkám, jaký bych asi musel mít bedny a uši, abych poznal rozdíl mezi normálním wavem na 44,1 kHz a nějakým třeba DSD záznamem v několikanásobně vyšší kvalitě...
Když ripuju desky do digitálu pracuju s wavem 96/24 a v tom si to i ukládám.
Vám můžu nahodit nějakej rip a hned zapomenete na to vaše MQA :-)
Vlastně když bych vážně popřemýšlel o nějakém streamování hudby, tak jenom abych si tyto ripy mohl doma pustit a nemusel to přehazovat do mobilního přehrávače. Nějaké úložiště a z toho to posílat po bytě přes streamer do beden.
Stream z webu mě moc neláká. Když už tak mi stačí Spotify, kde poslechnu tady recenzovaný novinky, aby odpadl zdlouhavý proces pokoutného stahování a přesunu do přehrávače a co mě echt zajímá, to kupuju na CD.
Elpíček mám taky pár, nic významnýho, tipuju tak 300 - 400. Nikdy jsem to nepočítal.

 

Dalas
26.04.2021 22:06

O MQA stale nevim, co si myslet. U hromady veci nepoznam rozdil a casto je mqa i prehluceny remaster. Slysel jsem ale i vyborne znejici veci. Nemam ale zkusenosti s desktopovym Tidal prehravacem, ktery by mel mqa enkodovat. Hodne ted ficim v pracovni, kde mam usb dac s hw dekoderem a pres ten mi i ti remasterovani IM zni v pohode.

 

 

Hooya
26.04.2021 20:49

A jinak teda ti remasterovaní Maideni z roku 2015 s dynamickým rozsahem 5-6 nezní na Tidalu bůhvijak a je jedno, jestli u toho svítí žlutě Master nebo zeleně Hifi. Co je jednou ořezané, už žádné MQÁčko zpátky nenavrátí (nebo mi jen něco uniká? :) ... To ti majitelé původní CD nebo tehdejších vinylu můžou zůstat klidní.

 

 

spajk
26.04.2021 16:57

Asi to teprve začíná, protože jsem včera poslechl asi 50 písniček a bylo to u dvou: Georgia Satellites - Keep Your Hands To Yourself a The Who - Baba O Riley.
Bavíme se o androidí apce, desktopovou verzi v pc nemám.
To sdílení hudebního vkusu je na tom pro mě nejlepší. Na to poměrně dobře kdysi sloužilo last.fm. Kdo se chce mrknout, mám tam skoro 2 tisíce umělců a přes 23 tisíc zápisů https://www.last.fm/user/spike75

Playlisty super, asi udělám nějaká echt kraut songy. Ale pochybuju, že to v databázi bude.
Jo a co mě docela štve, že tam jsou pouze remastery nahrazující původní vydání.
Tak ale těch 30 dní to vydržím a pak zase stopnu platbu :-)

 

Dalas
26.04.2021 13:46

To info o kapele - zajimave. Spotify se evidentne snazi v tomto konkurovat Roonu. Ten ukazuje bio kapely a v detailu alba pak i jeho recenzi (ty jsou vesmes prevzate ze serveru Allmusic). Navic to umi propojovat zainteresovane osoby a ukazat i vsechny verze skladby - ruzne covery a podobne. Celkove to skvele pracuje s metadaty a postupne se to zlepsuje. V podstate je to klasicka agregace ruznych volne dostupnych dat, ale v ucelove koncentrovane podobe znasobujici uzivatelsky prozitek. Proto jsem na zacatku tvrdil, ze digitalni platformy dnes v mnoha ohledech nabizi skvely poslech (a ted ani nemluvim ani tak o zvukove kvalite) a zazitek pri (znovu)objevovani muziky.

Jasne, ze pro mnohe lidi to pocit z fyzickeho nosice nenahradi a ja to tak ani nevnimam. Pro me je to proste novy zazitek. Jestli lepsi nebo horsi nez kdyz jsem zasouval disky do prehravace, na to si jeste odpovedet nedokazu a ani se o to popravde nesnazim.:-)

 

spajk
26.04.2021 13:18

Ja kdysi miloval nahravat kamosum na kazety vybery a playlisty u mé vzbuzuji podobné pocity.
U par skladeb se objevuje funkce Behind the lyrics, kde jsou texty a kdyz se nezpiva, vyskakuje zajímavé info o songu nebo kapele. To ke super.
Ze zmizely radovky Eagles a Blondie naopak moc super není.

 

Dalas
26.04.2021 12:46

"Vyrovnávání hlasitosti Spotify má, zmiňoval jsem to i v článku."


... jasně. Uvědomil jsem si to vzápětí po odeslání příspěvku:-)

 

Hivris
26.04.2021 12:31

Vyrovnávání hlasitosti Spotify má, zmiňoval jsem to i v článku.

Já mám playlisty rád, beru je jako náhrady za kompilačky nebo samplery, který jsem dřív s chutí poslouchal. Když třeba něco fyzicky dělám a nemůžu muziku poslouchat úplně pozorně, tak mi to vyhovuje. Co mi zaujme, to si pak zkouším dohledávat a rozšiřuju si obzory.

 

Pekárek
26.04.2021 10:31

Jj, playlisty jsou mor:)

 

Dalas
26.04.2021 10:27

Panove a ja, ac tady stream chvalil, zrovna playlisty vyuzivam nejmene a povazuji je (ne vzdy spravedlive) presne za tu vec, ktera kazi klasicky poslech hudby. Prestoze se u me vytratila potreba vlastnit fyzicke CD, poslech alb jako celku stale vitezi a takto to mam, i kdyz si pustim muziku ze streamovaci sluzby. Proste hlavne album od zacatku do konce. Snad s vyjimkou nekterych novinek, ktere si poslechnu ve snaze neztratit prehled a ktere se ukazi jako pro me ne moc zajimave:-)

Problem u playlistu je i to, ze jednotlive skladby jsou z ruznych verzi alb (puvodni master, pak remaster atd.) a tudiz se casto stridaji tizsi skladby (puvodni master) s prehucenymi remastery. Nevim, jestli ma Spotify a dalsi sluzby nejakou korekci hlasitosti, jak to delaji v rozhlase. Mozna jo, dnes uz je to jednoducha sw zalezitost. Nemam to prozkoumane.

Souhlasim, ze je to velika vyhoda streamingu, ale presne tohle boura auru soustredeneho poslechu muziky a v podstate do budoucna nechava postupne zahnivat koncept alb. Ted mluvim spise obecne a hlavne o nove muzice. Vami linkovane playlisty jsou spise zajimave zpestreni, nez destrukce;-)



 

1 2 3 4

 

 

 

 

TOPlist