Boomer Space


Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2 3 4

 

Mickej
23.04.2021 15:47

Spajk: Ci na tu hru pristupime alebo nepristupime je v konecnom dosledku uplne jedno. To, ze s CD a fyzickymi nosicmi to ide vseobecne do hajzlu je proste fakt, krory nezmenime nech ich uz mame akokolvek radi. Kludne sa moze stat, ze to CD si uz za desat rokov nekupime, vsetko bude na streame, na fyzickych nosicoch len nejaky zlomok vydaneho pre zberatelov. Som 85 rocnik a staci sa mi pozriet okolo seba, v mojej vekovej skupine mam len jedneho znameho, ktory kupuje CD tak ako ja, mladsie rocniky, tam je to absolutna rarita. Kaslat teraz na nejaky sentiment, problem streamu je akurat v tom, ze ta muzika uz na seba nezarobi. Teraz nejde o to, ze by nezarobili interpreti ako taki, ale ani vydavatel uz nevrazi prachy do draheho studia a skveleho zvuku. V spojeni s digitalizaciou vdaka ktorej si ktokolvek moze nahrat kedykolvek a cokolvek kludne na hajzli sa vytratili tie skvelo zvukovo osetrene nahravky. Priemer je ok, ale tych naozaj skvelych je uz minimum. Vytratili sa. Vcera som si pustal od MA Domination a Kingdoms...takze asi tak:-)

 

spajk
23.04.2021 15:02

Můj vztah ke streamu hudby nejlépe vystihuje tento obrázek
https://ibb.co/X7BR917

Já odmítám zažitou praxi posledních let, kdy se CD prezentuje jen jako nějaká pozvánka na koncert. Na to nikdy nepřistoupím!
Whiskey Tango Foxtrot?
Takhle kdyby přemýšlely kapely ze šedesátých, sedmdesátých a osmdesátých let, tak dnes nemáme co poslouchat. Nic proti koncertům, ale ten si za 30 let nepustíš, dokonce si ani nevzpomeneš ne jedinou sekundu.
Jasně že podstata muzikanta i hudby samotné, je její živé předvádění, ale nahrát desku, to by měla být třešnička na dortu každé kapely a měla by tomu být dána přiměřená péče, právě aby tady po hudebnících něco hmatatelného zbylo.
Svým způsobem je to od zavedených kapel naprostá nehoráznost, desky vydávají jednou za 5-10 let, ale kasírovat chechtáky každý rok/dva na turné jim problémy nedělá. Smutné je, že jim to téměř celá populace žere i s navijákem.
Určitě řeknete, že musí za něco žít a platit složenky. Jasně to nijak nerozporuju a plně chápu, ale kde je nějaký vyšší princip, nějaká umělecká hodnota? Tady prostě na plné čáře zvítězil pragmatismus.

CD vs vinyl jsme tu už probrali několikrát. Je smutný když válku médií vyhrálo nakonec to méně technicky přívětivé a naopak to uživatelsky a co se údržby týče mnohem složitější.
Kecům o měkkém a lepším zvuku sice z vlastní bohaté praxe věřím, ale proboha, vždyť většina vinylofilů poslouchá desky na takových plečkách, že tu přidanou hodnotu oproti digitálu nemá šanci slyšet. Prostě trend. Někdo jim řekl, že CD stojí za prd, tak kupujou asfalt.
Mám rád sběratele srdcaře a je mi jedno na čem to poslouchají. CD, vinyl, kazeta nebo dokonce magnetofonový pásek. Ale musí to být svým způsobem magoři.
Prostě někdo jako my tady :-)

Díky Hivrisovi za skvělý článek! Myslel jsem si teda, že kapely inkasujou větší částky. Už aby tyto společnosti sežraly samy sebe a svět se vrátil zpět k fyzickým nosičům. Jak vidíme, pokud nejste top interpret, máte z toho stejně prdlajz.

 

Dalas
23.04.2021 13:54

Tak navrat kazet je jen takovy DIY hipstersky vykrik. Technicky to nema zadne opodstatneni, nebot kazety maji jedna mensi dynamicky rozsah nez cd a taky hrozne sumi,i kdyz dolby sveho casu pomohlo hodne eliminovat tyto nedostatky. Ke kazetam mam ale mnohem nostalgictejsi vztah, nez k cd. Nicmene budoucnost to ve vetsim meritku nema. Zustane to asi jeste na dlouho jako roztomila alternativa a rarita.

S tim metalem bych byl opatrny. Zvukova kvalita novych nahravek se lepsi. Stale vevodi model zvukova koule ve 2D, ale slysel jsem v posledni dobe par kvalitne nazvucenych veci.

Starsi Iron Maiden jsou na Tidalu v MQA a veci z 80. let maji slusny zvuk.

 

Louža
23.04.2021 11:08

kolemjdoucí : tak jasně. Ale to je model, který už funguje víc než dekádu. Nosiče a obecně studiové nahrávky degenerovaly na stav promo materiálů co mají přitáhnout lidi na koncerty. A docela to fungovalo. Až do nedávna... Je to jako ve všem dobrý sluha, ale špatný pán. Ale chápu, že je někdy snadný se přežrat a chce to uvědomělého metalistu, který zná své poslání a cíl, aby se nenechal zahltit prvoplánovým mainstreamovým popem.

Dalas : No, hegemonie CD se vytrácí. To je zjevné. A docela i logické. Je to znovu nástupem vinylu a nově streamů. Ale funguje to i opačně. Objevují se média, které už měly být dávno mrtvé. Zase nastupují kazety. Konec konců i to byl analogový záznam, čili už z definice "kvalitnější" než CD. Ale pro nás heavy metalisty je to stejně jedno. Hifistika je krásná věc, ale on tem blejz ten hevík tvrdí dobře i z CDčka. Naopak bych tipoval, že na kvalitnější aparatuře jen zvýrazníš co mělo být potlačeno. Takže kvalitní mejdny jen ty starý a v černý růži. Japonský old school vinyly. Výlisky z původních matric, ne ty nově lisovaný poškrábaný prasečiny z loděnice na kterých snad někdo svačí, ale skutečný závan minulosti high fidelity. Jenže holt ne každej bratr v kůži dá 2tis+ za desku. Takže jinak asi ten tidal a kvalitní D/A převodník...

 

Dalas
23.04.2021 07:52

Co se tyce fyzickych nosicu, tedy hlavne CD, tak i vetsina vyrobcu hifi pomalu stahuje zbportfolia CD prehravace. Nedeje se to nijak dramatick rychle, ale deje. V poslednich letech se masivne rozsirila nabidka streameru a vubec pristroju pro poslech muziky ze souboru. A tyto pristroje si ve vetsinu pripadu porizuji stejni hudebni fanatici, jaci chodi napriklad i na tyto stranky. Cili zadni zbesili konzumenti anonymni hudebni nabidky. A i diky platformam, jako je Roon se i z prosteho kkikani da udelat "fetis". Reci o poctivem ppslechu z CD me spolehlive vzdy akorat pobavi. Nejsem bojovnik proti cedeckam, jen nechci, aby se vypichovaly extremy v podobe bezducheho klikani na vsechno, co mi nabidnou algoritmy internetovych sluzeb. Jabza muziku porad utracim dost, sle nepotrebuji k tomu mit plastovou krabicku. A mit soubory na domacim serveru a tyto jeste nekde zalohovane jsou urcite vetsi jistota, nez CD, ktere se muze poskrabat;-) Argumenty pro fyzicke nosice chapu a beru, jen uz se s nimi neztotoznuji tolik jako v dobach mp3. Dnesni zvukove formaty nabizi spickovy zvuk a proc toho nevyuzit.

Jeden maly priklad za vsechny - Supraphon online nabizi specialni edice vybranych alb digitalizovanych primo ze studiovych pasu. Tyto vychazeji ve forme hires souboru, ne jako fyzicky nosic. Co vim, tak to ma celkem uspech a rozhodne ne mezi generaci mladych stahovacu do mobilu:-)

 

kolemjdoucí
23.04.2021 06:07

Louža: jo, to nebylo nadávání na net, jasně, že za to můžu já. Jako fanoušek hudby bych se bez netu k takovému množství hudby v životě nedostal, takže za mě je to plus. Ale je mi jasný, že autoři to mohou vidět jinak. Já prachy šetřím a oni je nedostávají.

 

Pekárek
22.04.2021 23:23

Louža: Dejme tomu, že hudební nosiče vedou k poslechové uměřenosti a pomáhají budovat důležitý návyk, platit adekvátně za hudbu:)
Konzum, resp. sklony k němu bych nepodceňoval:)

 

Louža
22.04.2021 22:26

kolemjdoucí : nějak v tom úplně nevidím ten problém netu. Spíš mi to vede na problém posluchače, který do sebe nezřízeně cpe všechno na co jde kliknout. I z netu jde pustit album několikrát po sobě a má tam i popisky skladeb. Nářky, že nás ten zlý net donutil poslouchat kdejakou kravinu, nějak neberu.

 

kolemjdoucí
22.04.2021 21:27

Já osobně používám Youtube, jde tam najit taky kde co a ještě se občas člověk dozví i něco zajímavého v komentech. Ale Spotify jsem jen zkusil a nějak mě to nenadchlo. Jinak po dlouhých letech jsem si koupil pár vinylů a mám z toho fakt velkou radost, už jsem zapomněl jak fakt velkej rozdíl mít to fyzicky doma oproti poslouchaní z netu. Kolikrát ani pořádně nevím, jak se jmenovala poslední kapela, o názvech alb a skladeb ani nemluvím. Prostě totální konzum.

 

Hivris
22.04.2021 18:17

Díky za uznání a za reakce. Trošku jsem se bál, aby ten článek nebyl zbytečně moc technický, ale vypadá to, že je snad srozumitelný i pro lidi, co streamu a internetu tolik neholdují.
Cédéčko je ideální nosič, vyrostl jsem na něm (a na kazetách). K vinylu jsem si našel cestu až v dospělosti přes starší punkové kapely. Občas ještě koupím nějaké původní vydání, ale novinky minimálně, ty beru vesměs na CD.
Bezztrátový stream pro mě nemá moc smysl, místo něj mám právě vinyly a CD. Pořád ještě chci mít při poctivém přehrávání booklet v ruce:).

Mickej: MEMORIAM může být, stihl jsem jeden poslech někdy minulý týden a potěšili mě:). Teď už mám něco jiného, ale třeba příště.

 

Pekárek
22.04.2021 17:20

CD mám rád. Dává mi pocit větší jistoty:)
Nebudu pochopitelně tvrdit, že placený stream znamená nejistotu, protože pokud bych si skrytě přál, aby v budoucnu podobné služby nebyly, asi bych si tak přál i poměry, které si vlastně vůbec nepřeju.:-)
Hivris skvěle, téma, zpracování i vyznění!
Jako nestreamovač jsem se dozvěděl mnoho zajímavého, jakkoli jsem předpokládal, že (asi velká) většina hudebníků bude mít ze streamu v podstatě prd:-(, což asi moc těžké předpokládat nebylo.:-)

 

Dalas
22.04.2021 16:02

Tidal pouzivam uz nekolik let a za me v pohode. Se Spotify neporovnam, protoze jsem to chvili pouzival jen jako free verzi s reklamnimi bloky. Nicmene pro Tidal z meho pohledu hovori zvukova kvalita. Obcas je problem, ze nektere starsi desky jsou tam jen jako nevalny remaster bez dynamiky, ale i to se v posledni dobe dost lepsi. Dalsi pro mnohe pomerne kontroverzni veci jsou tzv. Tidal Masters. Jedna se o nahravky opatrene kodovanim MQA (Master Quality Authenticated) - https://en.wikipedia.org/wiki/Master_Quality_Authenticated. Stale se nejak neumim rozhodnout, jestli to na kvalite pridava ci nikoliv.

Jinak ve vyctu relevantnich streamovacich sluzeb chybi jeste QOBUZ, ktery nabizi rovnez CD kvalitu a vyssi.

Ja osobne jeste pouzivam platformu Roon, ktera v sobe integruje streamovaci sluzby (podporuje Tidal a QOBUZ) a tyto propojuje s vasi digitalni sbirkou ulozenou bud v PC, externim disku anebo v NASu. K nem nacita metadata - informace o nahravkach, vcetne obalu atd. Takze jsem si ripnul celou CD sbirku do bezztratoveho formatu a uplne jsem ztratil nutnost poustet si fyzicke nosice. Koneckoncu na Bandcampu jsou na prodej alba minimalne v CD kvalite. A samotne CD pro me nikdy nemelo moc velkou hodnotu. Casto jsem kupoval i ruzne digipacky a podobne, abych prave behem ripovani zjistil, ze jsem si v nich nikdy nelistoval:-)

Jedine relevantni fyzicke medium pro me tak zustal vinyl, ktereho se nevzdam ani s tou nejlepsi digitalni platformou:-)

 

DarthArt
22.04.2021 15:42

Překvapení a skvělá práce. Vážně skvělá! Až se mi nechce věřit, jak náš web v současnosti jede...

 

Mickej
22.04.2021 10:23

Vdaka za clanok. K hore uvedenej autopsii Spotify netreba nic dodavat. co sa mna tyka, pomerne tuzobne ocakavam hi-fi verziu. Priznam sa, ze konkurencny Tidal som este neskusal, ma niekto nejaku skusenost? Na spotify mi mimo ine vyhovuje vzhladom na moj rodinny stav aj slusny vyber detskych interpretov:-), ale hore spomenuty neprehladny system platieb a to, ze interpret prakticky vzdy pride skratka mne osobne prekaza. Pravdepodobne som jeden z pomerne maleho okruhu ludi mojej generacie, ktory netrpi predstavou, ze hudba by mala byt k dispozicii zadarmo, ale to uz je na inu diskusiu. Osobne beriem stream ako nastroj na objavovanie muziky v slusnej kvalite (so solidnym hi-fi prehravacom a sluchadlami velmi uspokojivy posluch) a pokial nahravku otocim viac krat a som spokojny tak prakticky vzdy objednam fyzicky nosic primarne od interpreta ak je to mozne, co je casto napriklad na bandcampe u nie uplne mainstreamovych kapiel realizovatelne.

A kedze vidim pod clankom podpisaneho Hivrisa neodpustim si otazku. Co novy MEMORIAM, bude?

 

Stray
22.04.2021 08:29

Máme nový Asylum. Hivris, díky za článek.

 

1 2 3 4

 

 

 

 

TOPlist