Boomer Space


Diskuse ke článku : SODOM - Decision Day
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2 3 4 5 6

 

Stray
03.08.2018 13:52

To je hodně špatný kreslíř pro metalovou hudbu, jeho zimní obrázky mě přijdou směšné. Copak šéf BATHORY v roce 1996 nevěděl, jak má vypadat obal, který by té hudby byl hoden? Myslím že Blood Fire Death nebo Hammerheart představují v tomto směru skvělé řemeslo.

 

Valič
03.08.2018 13:35

Stray: Já jsem asi slepý, protože na tom obalu nikde žádné runy nevidím. Souhlasím nicméně s tím, že umístit na viking metalové album runové písmo, by byl naprostý vrchol nepatřičnosti a jasný důvod k odepsání té kapely jednou provždy. :-)
To, že déle fungující metalové skupiny své logo občas různě upravují nebo používají několik odlišných, je celkem běžné. Ten obal sice pro kapelu není až tak úplně typický, ale celkem dobře ladí s texty i atmosférou alba. Jeho autorem je Kristian Wahlin (Necrolord), jehož malby zdobí i plno uznávaných žánrových klasik (mimo jiné od Emperor, Dissection, Necrophobic, At The Gates nebo třeba Tiamat.

 

DarthArt
03.08.2018 11:51

ULVER - mám pocit, že o vyznění jejich desek rozhoduje hlavně to, jakej matroš přinese dealer do studia. I když třetí deska (ta s vlčím tématem) dosáhla určitého kultovního statutu.

AFÉRA MUSTAINE - tady to vidím jako Zdenos - kdyby Mustaine zůstal v Metallice, byla by jen Metallica, takhle byl navíc i Megadeth. Na čemž posluchač určitě vydělal, když jde o dvě z nejdůležitějších metalových kapel vůbec.

AFÉRA IMMORTAL - tam to vidím asi takhle: koncept Immortal a podobný hudby je dávno vyčerpanej (konkrétně u Immo tak od alba "Damned In Black") a jediný, co ho mohlo udržet ještě chvilku naživu, bylo dobrý, uvěřitelný retro. To se podařilo, protože neustálým omíláním jednoho a toho samého unavený Abbath se zdekoval a přišel místo něj Demonaz, kterej naopak musel hraní po půlce devadesátek nedobrovolně ukončit kvůli nefunkční ruce. Od tý doby si přál, aby zas mohl hrát na pódiu, zvlášť když Immo začali být opravdu slavnou kapelou. Demonaz se jako aktivní hráč zastavil v době, kdy ještě dojížděli to svoje "šicí stroje" období (i když "Blizzard Beast" bylo už hodně technické), a tak na ně logicky teď navázal. A v době, kdy je true norwegian black metal už deset-patnáct let už jen rutina a fanoušci by si strašně přáli ještě jednou zažít to, co na ně lítalo ze všech stran v devadesátých letech - přijdou přesně s takovým materiálem. Super, ale je to kouzlo okamžiku - pokud Immo natočej příští album ve stejným duchu, bude to už zase nuda.

 

Stray
03.08.2018 06:15

To vedro se u mě značně podepisuje na nejen na příspěvcích v diskusi, ale jak se tak pozoruju, tak i na pokusech o článek, takže bude asi dobrý nedělat nic. :-)

 

Stray
02.08.2018 23:05

Jak může vůbec někdo srovnávat odchod Abbatha z IMMORTAL s odchodem Mustainea z METALLICY? Když byl vyhozen Mustaine, tu kapelu a jejich hudbu vůbec nikdo neznal, metal byl pořád docela nerozvinutý teritorium, bavit se o tom, co by bylo kdyby, je nesmysl. Podle mne by byla METALLICA stejně úspěšná bez Mustainea stejně jako s ním, ty změny by byly kosmetické, kdyby měl většípravomoci, tak by to taky mohlo všechno jít pěkně do hoven, z tohoto pohledu je odchod Mustaine o galaxii jinde, než je věta "spotřebitel vydělá"...co vydělá, ta hudba ještě nevznikla, měli jenom demo, kde bylo šest skladeb vydaných posléze na Kill em All. Rozchod Abbatha s IMMORTAL je dominantnější ve vztahu k tvorbě a času, co ta kapela spolu hrála. Jak se vůbec může chtít Angelripper vrátit do poloviny devadesátých let, když ta kapela v tej době byla úplně v prdeli a nikoho už nezajímala? Ostatně stejně jako ti BATHORY, který prakticky doznáním pojmenovaným "Requiem" skončili a další tvorbu můžou počítat za podstatnou leda tak příznivci CALES a vrtači v undergroundu a uctívači šílenců, co svévolně jdou po schodech dolu (třeba jen runové logo na "Blood On Ice" je důvod k tomu, tu desku opomíjet).

 

zdenos
02.08.2018 22:37

Honza H: Tvůj názor je zajímavý a je to dost možná pravda. Sám nevím, co bylo tou hlavní příčinou, často to jsou peníze nebo osobní neshody - ty se můžou týkat i setlistu nebo koncertování. K poslední větě: to, že odchodem klíčové osoby z kapely spotřebitel vydělá, toho se často děsím - ale už to párkrát vyšlo - napadá mě Mustaine, v poslední době Abbath :))

 

Honza H.
02.08.2018 22:12

Ještě k Sodom - vyčteno z vyjádření všech zúčastněných:
Tom se chtěl vrátit stylově zhruba do půlky devadesátek a hrát víc starých věcí, Berne a Makka se naopak chtěli posouvat dopředu v duchu Decision Day a moc se jim do starých věcí nechtělo.Tom se taky hrnul do koncertování mnohem míň než zbylí dva.
Asi se uvidí až časem,třeba někdo z nich pustí ven něco, o čem zatím mlčí.
Každopádně se můžeme (doufám) těšit na dvě zajímavý kapely,což je pro spotřebitele jedině dobře :)

 

Stray
02.08.2018 11:31

ULVER, neznám většinu jejich produkce, ale mám pocit, že to je přesně ta kapela nekapela, která si prostě chce hrát co jí padne na nos, tedy ani neusiluje o nějakej vlastní zvuk, natož aby fanoušci sbírali kartičky s podobiznami jejich členů, jsou tam vůbec nějací členové? :-) Pro mě je ten koncept/nekoncept, co dělaj/nedělaj (Hrajou vůbec? Nebo se jednou za pět let vynoří s úplně jinou hudbou než posledně?):-) ZLO...ano, to je metalopolisácké ZLO!!!

 

Pekárek
02.08.2018 11:27

Jsem reagoval ještě na Straye.

Valič: Ulver, no mohu jen ta první alba. Možná by mohli zaexperimentovat a natočit solidní metalovou desku:)

Blood on Ice : souhlas - to je velice dobré album.

 

Pekárek
02.08.2018 11:23

:))

ad Bathory, já vím, já jen chtěl zmínit, že tam to kormidlo bylo už dříve a poprvé to vyšlo. Podruhé, no, to by mě zajímalo, co se stalo, asi došla inspirace a s tím souvisí to sebevědomí... Nicméně čas od času si poslechnu rád Requiem i Octagon, Správná divočina. Návrat na Nordlandu se mi každopádně líbí více. No, v tom horku by to vlastně mohl být příjemný poslech.:)

 

Valič
02.08.2018 11:17

Původně jsem chtěl napsat, že třeba takoví Ulver točí kormidlem skoro na každém albu, ale ona ta kapela snad ani žádné kormidlo nemá. :-)

Co se týče těch Bathory, z dobových rozhovorů vyplývá, že v době natáčení Requiem a Octagon si ani sám Quorthon nebyl tak úplně jistý, co a pro koho chce vlastně hrát. Následující deska Blood On Ice (údajně se jedná o materiál z roku 1989) byla ale výborná a já ji v rámci diskografie kapely řadím do svého Top 5. Destroyer Of Worlds byl zase celkem propadák, i když by se na něm pár slušných skladeb najít dalo. Nordland se celkem poslouchat dá, ale spíš jen jako zvuková kulisa.

 

Stray
02.08.2018 10:43

...asi dám do pravého sloupce inzertní banner "I TY SE PORVI O SVOU ŠANCI U CRAZYDIAMOND.CZ" :-)))

 

Stray
02.08.2018 10:30

Ti BATHORY, já spíš narážel na ten obrat k black-metalu na albech jako Octagon a to před ním, už si nevzpomínám jak se ten odpad z roku 1994 jmenoval, tomu fakt nerozumím, mě to prostě vychází tak, že i hudebník jako Quorthon (první kdo přivedl k metalu ten vikingskej koncept) musel po tak skvělých albech zápasit hlavně s vlastním malým sebevědomím, ano, malé sebevědomí, to je důvod vzniku toho odpadu...

 

Pekárek
02.08.2018 09:47

Jo, ten příměr s Bathory je docela dobrej. Oni už k těm Vikingům docela prudce otočili. Zároveň ale přišli s opravdu silnými melodiemi (to funguje vždy). Opravdu velký posun udělal třeba i King po odchodu z Mercyful Fate (i když možná jen razantně rozvinul koncept). Mercyful Fate po jeho odchodu otočili ještě více, bohužel:). Nejvíc mě ale fascinuje Pantera.

 

Pekárek
02.08.2018 09:41

Baví, jsou tady dobré články a diskutuje zde řada normálních lidí, jejichž názory mě zajímají (bohužel nemám čas na ně náležitě reagovat) a z nichž se dají vybrat ještě další kvalitní spolupracovníci. To by Tě mohlo nakopnout, popř. uvolnit ruce. Krize středního věku, deprese? Kašli na poslání a dělej to jako koníčka, prostě někdo pěstuje kaktusy, Ty si šlechti web a své spolupracovníky (dyť si o tom níže psal).

 

Stray
02.08.2018 09:10

Třeba BATHORY, kteří vyhotovili na přelomu osmdesátých a devadesátých let úplně novou platformu, a pak náhle, z mého pohledu absolutně mimózně, začali máchat kormidlem zprava doleva a naopak, což samozřejmě nebylo ku prospěchu nikoho a jméno té kapely to POUZE poškodilo, výsledkem čehož bylo, že po Twilight of the Gods z roku 1991 už nevyšla žádná fenomenální deska (rozuměj - deska, kterou bych si doma opakovaně poslouchal) a jméno se tak trochu devalvovalo. Hele, baví tě sem chodit? Jo? To je dobře. Jen tak mě něco nesejme, ale chceš něco vědět? Momentálně (a doufám že přechodně) mě už moc ne. :-)

 

Pekárek
02.08.2018 08:55

Samozřejmě to bylo s nadsázkou, viz smajlík. Stabilita, ano, já ji preferuju, ostatně proto jsem také metalista:). Ale někdy se prostě prudce otočí s kormidlem, i když to šlape. Důvody mohou být různé. A to i vytvoření zcela nové základny pro maximalizaci zisku (nezřídka to i vyjde, když máš správnou vizi a kapitál). Nevím, nostalgii bych nepodceňoval, na druhou stranu se jedná o určitý risk. Na třetí stranu:), z koncertů a reedicí starých desek pořád něco mít bude, takže z ekonomického hlediska to zas takový risk být nemusí.

 

Stray
01.08.2018 23:55

Napsat, že frontman kapely SODOM byl možná unaven profesorskými výkony svých bývalých kolegů, to mě přijde jako solidní vtip a blbost zároveň.:-) Nedokážu si představit kapelníka, a zvlášť profesionála co se tím vším živí, aby postupoval podobně. Každý šéf má rád stabilitu, spolehlivost a precizní řemeslo. Jsou dvě možnosti - finance a mezilidské vztahy. Jestliže je novej bicman horší než ten starej, pak to Tom musí od začátku vědět a brát to jako nutné mínus, se kterým se musí nějak pracovat.

 

Honza H.
01.08.2018 22:44

No,uvidíme,jaká bude nová tvorba. Každopádně nezapomínejme ani na Makku s Bernemannem - oba prohlásili,že spolu hodlají pokračovat v duchu Decision Day,prý už před vyhazovem měli něco málo složeno.

 

Valič
31.07.2018 22:15

Ta změna sestavy byla podle mě obrovská chyba a tu kapelu nikam neposunula (spíš naopak). Ten koncert se mi ale celkem líbil a nemyslím si, že by to byla až taková katastrofa. Husky se sice svým prasáckým stylem bubnování hodí spíš k těm Asphyx a Desaster, ale neřekl bych, že by to vystoupení nějak kazil. U podobných kapel mi vůbec nevadí, že instrumentální výkony nejsou místy úplně precizní. Vždyť jsou to přece Sodom, a ne Dream Theater. :-)

 

1 2 3 4 5 6

 

 

 

 

TOPlist