Boomer Space


Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2

 

Hivris
09.01.2021 12:56

Valič: Souhlas, nechme DSBM puberťákům a lunatikům a přestaňme zasírat diskuzi o EMPEROR. Jen poslední poznámka, kdybys nějakým omylem neviděl dokument One Man Metal, tak doporučuju. Kromě XASTHUR(a) je tam profil a rozhovor i se STRIBORG a LEVIATHAN:

https://youtu.be/UQl6PzXU4cQ

 

Valič
08.01.2021 23:30

Hivris: Ještě jsem si vzpomněl na album Dead As Dreams od Weakling a některé desky od Leviathan, Xasthur, Lurker Of Chalice, Psychonaut 4 a Gris (některé z těch kapel spadají do DSBM spíš okrajově). Od těch Trist jsem nedávno něco slyšel a moc mě to nezaujalo. Trochu mi to připomínalo Abyssic Hate, kteří mě nebaví vůbec. Jinak o tomto subžánru prakticky nic nevím, takže už se k němu raději nebudu dále vyjadřovat.

Od norských Shining mi přišly zajímavější spíš ty dvě řadovky před Blackjazzem (ten je sice hodně originální, ale hodně rychle se mi oposlouchal). Jejich další desky mě pak celkem zklamaly. Podobně to mám třeba s italskými Ephel Duath, kteří po dvou výborných avantgardních albech The Painter´s Palette a Pain Necessary To Know svou hudbu zjednodušili a vypustili z ní skoro všechno, co je dělalo výjimečnými. :-(

 

Hivris
08.01.2021 19:06

Valič: některý DSBM záležitosti byly docela zajímavý a atmosférický. Dlouho jsem nic neslyšel, ale slušný nahrávky udělal tuzemský TRIST. Dokonce natočil i povedenej demáč s borcem z HYPOTHERMIA. Každopádně stěžejní dílo DSBM je pro mě BURZUM - Filosofem, to je neskutečná dávka temnoty.
U SHINING jsem se samozřejmě jako správnej dement nachytal. Když vydali norský SHINING Blackjazz, tak jsem si říkal, že se ten Kvarforth docela uklidnil a dělá zajímavou muziku. No, musel jsem pak pořádně chytit za nos:)))

 

Valič
08.01.2021 15:58

Hivris: On je ten DSBM celkově dost „fucked up“, ale co taky očekávat od žánru, který má ve svém označení výrazy „depresivní“ a „sebevražedný“? Silencer jsem kdysi slyšel a celkem chápu, proč se z té jejich desky stala kultovní klasika. Hudba není úplně špatná, ale ten zpěv mi tenkrát připadal spíš komický. Scény z filmu Begotten už použil v (převážně neoficiálních) videoklipech kdekdo, v tomhle směru je profláklejší snad už jen snímek Häxan z roku 1922.

Mě ten zmíněný žánr nikdy moc nezajímal. Poslouchám z něj pouze první tři desky Bethlehem (eponymní album z roku 2016 je taky celkem dobré), starší věci od Forgotten Tomb, něco od zmíněných Lifelover a většinu řadovek od švédských Shining. Za největšího pomatence z této scény považuji Kvarfortha z té posledně jmenované kapely. V paměti mi bohužel utkvělo hlavně promo video k jinak povedenému albu Redefining Darkness. Nejednalo se o klasický videoklip, ale o zhruba dvouminutový záznam jeho koupelnových erotických hrátek, při kterých jako pomůcky používal vibrátor, umělou vaginu, lebku, nůž a vlastní krev. :-(

 

Hooya
08.01.2021 14:42

Eclipse 90%
Anthems 666%
Equilibrium 95%
Prometheus 100%

 

Hivris
08.01.2021 07:39

Vy jste nějaký zhejčkaný:-). Já slyšel Eclipse poprvé a nadlouho z nahraný BASFky. No, je teda pravda, že mi to přišlo jako slušnej bordel:). Anthems jsem si koupil originálku do walkmana, ta už znělo o něco líp. A před pár lety jsem jí prodal společně s ostatníma kazetama. Měl jsem si to nechat a natáčet youtube videa v županu.

Co se týče různých existencí v (black) metalu, tak jeden z nejvíc potrhlých hudebníků, který jsem slyšel a četl o nich je Nattramn ze Silencer. Ten v pakárně opravdu byl, měl mít i nějaký delikty s obtěžováním. Hudba tomu samozřejmě odpovídala. Ten klip není originál, je z takový filmový hříčky Begotten, která k muzice Silencer docela sedí. Zvláštní je, že na všechny verze toho klipu se musí člověk přihlásit a ověřit věk, ale na tu se španělskýma titulkama už ne:

https://youtu.be/cUVERB9B3A8

Ještě byli dobrý magoři s paradoxním názvem LIFELOVER. Ale ty už taky nefungují, tam se stihla hlavní persona Nattdal před lety něčím předávkovat:

https://youtu.be/iatafGmv2Iw

 

DarthArt
07.01.2021 23:42

Tak to už bude asi celkem cennost. Momentálně nabízej akorát nějakou reedici v digisleeve - kdo by to koupil? :)

 

Valič
07.01.2021 22:59

DarthArt: Mám tu první verzi Anthems to the Welkin at Dusk od Candlelight Records, kterou jsem si koupil hned, jak se objevila v prodejně Redblacku. Je celkem pravděpodobné, že jsem byl jedním z prvních lidí u nás, který tu desku slyšel. Nevím, jestli ta firma tenkrát rozesílala proma do českých časopisů, ale třeba ve Sparku se moc recenzí na podobné kapely v té době neobjevovalo.

IX Equilibrium určitě není špatná deska, ale taky mi tam chybí ta atmosféra z předchozích alb. Je sice pěkné, že se Emperor snažili natočit o něco různorodější desku s vlivy jiných metalových subžánrů, ale místy to působí trochu křečovitě a násilně. Taky si myslím, že si Ihsahn mohl nechat to imitování Kinga Diamonda na nějakou soukromou party, a ne jím terorizovat své dlouholeté fanoušky. :-)

 

Valič
07.01.2021 22:59

DarthArt: Mám tu první verzi Anthems to the Welkin at Dusk od Candlelight Records, kterou jsem si koupil hned, jak se objevila v prodejně Redblacku. Je celkem pravděpodobné, že jsem byl jedním z prvních lidí u nás, který tu desku slyšel. Nevím, jestli ta firma tenkrát rozesílala proma do českých časopisů, ale třeba ve Sparku se moc recenzí na podobné kapely v té době neobjevovalo.

IX Equilibrium určitě není špatná deska, ale taky mi tam chybí ta atmosféra z předchozích alb. Je sice pěkné, že se Emperor snažili natočit o něco různorodější desku s vlivy jiných metalových subžánrů, ale místy to působí trochu křečovitě a násilně. Taky si myslím, že si Ihsahn mohl nechat to imitování Kinga Diamonda na nějakou soukromou party, a ne jím terorizovat své dlouholeté fanoušky. :-)

 

DarthArt
07.01.2021 22:38

Moje mateřské mléko u "Eclipse" i "Anthems" teklo z cédéček vydaných na Century Media Black, takže asi první vydání mimo "true underground". Ten zvuk je hodně specifickej, ale mně to k tý jejich hudbě právě strašně sedí. "Equilibrium" mě po těch dvou deskách strašně nebavilo, a zřejmě díky tomu čistějšímu zvuku, ze kterýho se vytratila ta mystika. Dneska tu desku ale oceňuju výrazně výše, asi na těch 90. "Prometheus" pak byla opět šleha, už jsem ale asi nečekal hordalandské nebo telemarské bažiny :)

Emperor má takhle:

1. Anthems, 2. Nightisde, 3. Prometheus, 4. Equilibrium.

Ten rozhovor musel bejt dobrej - sežeň si taky nějakej starej od NIFELHEIM, dobře se pobavíš. Ten borec se tam rozčiluje, že vůbec nechápe, jak můžou lidé chodit po ulici bez řemdihu a bez pyramid, prozrazuje čtenářům, že NIFELHEIM je jediná skutečná black metalová skupina na světě a na závěr vysvětluje změnu sestavy - bývalého člena vyhodil z kapely, protože si našel holku a - představ si to - choval se k ní slušně a ne jako k děvce. Zajisté chápeš, že s ním museli udělat krátký proces !!

 

Valič
07.01.2021 22:17

DarthArt: Já mám tu remasterovanou verzi In The Nightside Eclipse, kde jsou jako bonusy dvě skvělé cover verze skladeb od Bathory a Mercyful Fate, a na ní je ten zvuk celkem v pohodě. Anthems To The Welkin At Dusk jsem si koupil na CD v době vydání a ten původní zvuk úplně ideální není (žádnou novější verzi jsem neslyšel). Měl jsem tenkrát Panasonic Technics a na něm se to poslouchat celkem dalo. U méně kvalitních repráků byl ten poslech většinou dost frustrující. Nedávno jsem si to pouštěl z empétrojek do sluchátek a taky celkem hrůza, a to fakt nejsem žádný audiofil. Hudebně je ta deska samozřejmě naprosto geniální a s tím, že patří k nejlepším v rámci žánru určitě souhlasím. Ještě pro pořádek můj Top 4:

1. Anthems To The Welkin At Dusk 100%
2. Prometheus - The Discipline Of Fire & Demise 100%
3. In The Nightside Eclipse 90%
4. IX Equilibrium 90%

Tu kazetu s debutem Tsatthogguy jsem si tenkrát poslechl asi dvakrát a už se k ní pak nevrátil. Jejich druhou desku Trans Cunt Whip, ani nedávno vydanou kompilaci jsem neslyšel. Na Metal Archives je kupodivu uvedeno, že je kapela v současné době aktivní. Nevím, do jaké míry to bylo tenkrát všechno myšleno vážně, ale mlhavě si vzpomínám, že v nějakém dobovém rozhovoru líčil jeden z jejích členů romantický víkend se svou přítelkyní, který prý zahrnoval ty nejbizarnější sexuální praktiky, jaké si člověk dokáže představit. Celé to prý skončilo tím, že musel vykopnout dveře od záchodu, protože si tam ta jeho kámoška chtěla podřezat žíly. Je ale možné, že se jedná pouze o jednu velkou recesi, a ve skutečnosti jsou to všechno hodní kluci (ale ani tak bych je za sousedy určitě mít nechtěl). :-)

Ještě jsem si vzpomněl na jedno podobné video, u kterého si dodnes nejsem jistý, jestli se jedná o celkem povedenou parodii, nebo jsou ti maníci už jednou nohou v polstrované cele. :-)

https://www.youtube.com/watch?v=JXZKxu9Zcx0

 

DarthArt
07.01.2021 22:08

To je docela zajímavej postřeh s tím Německem. Když jsme u black metalu, vždycky se dalo okamžitě na první pohled rozeznat, kdo je ze Skandinávie a kdo z Německa. Seveřani to měli takový hrubý, neotesaný, jedna sekera nebo ohnutej obrácenej kříž, zatímco Němci sto metrů řetízků srovnanejch podle pravítka, warpainty nakreslený přesně podle normy ... příklad MYSTIC CIRCLE, ti hráli docela dobře, ale ty fotky mě rozesmívaly, jak měli ty propriety přesně "dojč in ordnung":):):)

 

Hivris
07.01.2021 21:32

Na TSATTHOGGUA se dobře pamatuju, hrozně se mi líbil ten obal desky:). Inu, Německo. Hudebně mi to přišlo jako takový kýčovitý Lutinenovci.

https://youtu.be/Ozi6FJEafMQ


 

DarthArt
07.01.2021 19:41

Valič: Tsatthoggua, nebo jak se to jmenuje - a je to myšlený vážně? Já vím, že mnozí blackmetalisté nejsou právě arbitři estetiky, ale tohle přece musí kopnout každýho .... :)

Se zvukem "In The Nightside" - v podstatě rozumím argumentům Tvým i několika dalších lidí zde, ale je zajímavý, že ve světě má tahle deska neuvěřitelný status a básní se o ní ještě v daleko větších superlativech, než ke kterým jsem se rozvášnil já. Koneckonců taky díky tomu jsem měl tentokrát tolik informací zpoza opony, protože k jejímu výročí vznikaly obrovské rozhovory, megarecenze a podobně. Málem že nejlepší blackmetalová deska všech dob. No, když si to tak uvědomuju, vlastně bych se ani tak moc nehádal ... kdyby neexistovala "Anthems", samozřejmě :)

 

Valič
06.01.2021 23:41

Recenze je samozřejmě skvělá, ale co se týče debutu Emperor, tak se kupodivu celkem shodnu se Strayem. Další desky mě baví o dost víc, ale ve srovnání s tehdejší žánrovou konkurencí je to samozřejmě mistrovské dílo. Co se týče produkce těch raných nahrávek, asi záleží i na tom, jestli člověk poslouchá původní nebo remasterovanou verzi, a na čem si ji pouští.

Darth Art: Nedávno jsi si tady stěžoval na to, že sem dávám převážně odkazy v angličtině. Pokud se doma pořád ještě nudíš, můžeš zkusit tento kanál:

https://www.youtube.com/watch?v=smmsqTnm0jU

Ten strejda sice vypadá jako bývalý člen Banjo Bandu Ivana Mládka, ale řekl bych, že má celkem přehled (video jsem pouze proklikal, s němčinou jsem na tom zhruba tak, jako Ty s angličtinou). V tom roce 1996 jsem se shodou okolností začal o tu norskou scénu trochu víc zajímat (do té doby jsem ji v podstatě ignoroval) a koupil jsem si na brněnské tržnici víceméně naslepo pár polských licenčních kazet s aktuálními novinkami od Cradle Of Filth, Bal-Sagoth, Satyricon, Gehenna a Old Man´s Child (později jsem přikoupil mimo jiné i Arcturus, Borknagar a Limbonic Art) a také nějaké starší věci od Necromantia, Marduk a Impaled Nazarene. Z pohledu ortodoxních black metalistů je většina z toho asi podbízivá komerce, ale já si i s odstupem času myslím, že jsem si ty první „vzorky“ lépe vybrat nemohl. Ne vždy jsem měl ale tak šťastnou ruku a občas jsem si domů přivezl i tak bizarní nahrávky jako byl debut německých Tsatthoggua. Hudba samotná zase až tak špatná nebyla, ale soudě podle obalu, textů, dobových promo fotek, rozhovorů a třeba i nedávno zveřejněného videoklipu, by z těch chlapců měl pan docent Chocholoušek asi hodně velkou radost. :-)

https://www.youtube.com/watch?v=USf_nQHobIo

 

DarthArt
06.01.2021 12:06

KrebsKandidat: Děkuju. Co je na obale, jsem se dozvěděl taky až před pár dny, když jsem sbíral materiály k recenzi :)

 

KrebsKandidat
05.01.2021 23:33

Black metal nebola nikdy celkom "moja šálka kávy", ale Emperor som mohol vtedy a môžem aj dnes.
Tak už viem, čo je na obale In the Nightside Eclipse :D
Za mňa asi 8 bodov z 10.
Dobrá recenzia, aspoň ja som spokojný.

 

DarthArt
05.01.2021 16:09

Aha .. u SATYRICON jsem neměl napsat lídra, nýbrž lídry, samozřejmě .. !!

 

DarthArt
05.01.2021 16:08

Stray: Prostě true norwegian black metal a jeho podstata je mimo Tvoje rozlišovací schopnosti, stejně jako moje u toho stadionového rocku. Píšeš novější SATYRICON, ale ten už má právě s black metalem společný víceméně jen to jméno a lídra. True black metal to byl do "Nemesis Divina", pak vystřelili hodně jinam, i když moje nejoblíbenější album od nich je "Rebel Extravaganza".

Hivris: BURZUM třeba mě přijde jako takovej nedodělek, MAYHEM je úplně někde jinde. Ale atmosféra mi vyhovuje nejvíc vlastně u toho, o čem jsem psal - IMMORTAL, starší (!) DARK FUNERAL, ENSLAVED, prastaří DARKTHRONE, EMPEROR.

 

Hivris
05.01.2021 15:12

Souhlasím se Strayem v názoru na zvuk EMPEROR. Mně ten zvuk prvních dvou alb přišel vždycky strašnej. A to jsem byl zvyklej na BURZUM!:). Asi i proto mám nejradši kompilačku "Emperor / Wrath of the Tyrant" nebo živáky z Inferna a Wackenu.

A naopak nesouhlasím se Strayem v názoru na De Mysteriis... a ohrazuju se proti přirovnávání k blitkám!:). Je vidět, že kdo TRUE black metalu nepropadl v letech devadesátých, už nemá šanci to dohnat.

 

1 2

 

 

 

 

TOPlist