Boomer Space


Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2

 

J.Rose
05.01.2021 15:09

Pro mě osobně má Mysteris Dom Sathanas spíše výpovědní hodnotu určité doby, než že by šlo o nějakou hudební senzaci, natož revoluci. Frezing Moon je díky výborné atmosféře nejlepší peckou na albu.

Mě se od Mayhem zamlouvá jen deska Grand Declaration of War, která se ovšem hnusí zbylé většině :-)

 

Stray
05.01.2021 15:03

DarthArt: Jasně že jsou EMPEROR v porovnání s leckterou žánrovou konkurencí rozmanitější a lepší, ale přiznejme si, to by byl asi skoro každý. Ted jsem se u kávy pokusil z YT na poněkolikáté pochopit tu blitku De Mysteris Dom Sathanas a prostě tohle nedám, jako Attila Csihar, to snad nelze nazvat ani hlasovým projevem natož zpěvem, to je chrčení rozkládajícího se jedince po útoku napalmem. mě třeba v blacku vyhovuje (kromě novější etapy EMPEROR) to co předvádějí BATHORY na Blood Fire Death, což je oproti debutu EMPEROR v podstatě 7th Son of a 7th Son.:-))) A taky SATYRICON, ten pozdnější pochopitelně. Jinak EMPEROR taky chápu jako největší blackovou kapelu všech dob, i když to u debutu ještě nebylo zcela jasné, nebo alespoň ke mně tu informaci ta deska nevysílá.

 

DarthArt
05.01.2021 14:52

Stray: Tak zrovna ti EMPEROR jsou v porovnání s jinými hodně rozmanití už na debutu, ale jinak jsi to popsal správně - podstatnou devízou téhle hudby je určitá monotónnost (do určité míry) a nevybočení z atmosféry. Protože v tom je ten fígl - je to jakýsi šamanský rituál, navození atmosféry, která u Tebe rozehrává fantazii, určitou náladu, najednou se Ti před očima začnou objevovat ty zamrzlý pláně, nehmotné nebezpečí, mrazivé nebe a to všechno. K tomu je ta monotónnost v mantinelech naopak nutná - samozřejmě pokud je hudba dobře napsaná a zpracovaná, u nějakých (mnohých) dilentantů to zní směšně. Příklad - první skladba na "Twilight Of The Gods" od BATHORY je naprosto monotónní záležitost (jasně, jinak stavěná než EMPEROR), ale to z ní právě dělá tu hymnu, která mě naprosto uhrane a přenese někam jinam. A co se týká dokonalosti zvuku - když jsem v tomhle světě ďáblů, skřetů, mrazu a havranů, neočekávám, že to bude dokonalá záležitost. Tam to k tomu právě patří, že to má limity, a když je zvuk "In The Nightside Eclipse" nebo "Battles In The North" takový zamlžený jaký je, to mě právě taky přenese do toho hnusného světa, kde je furt zima a mráz. A radši si ho budu představovat u hudby EMPEROR než ho zažívat na vlastní hubu hned za vchodovejma dveřma u nás na horách :):)

 

Hooya
05.01.2021 14:49

Nezkoušel někdo ty letošní LP reedice čisté náhodou?

 

Imothep
05.01.2021 14:29

Stray: jasný - to mas možná pravdu s tím mixem. Me na te trojce strašně vadí ten prevyskovanej zvuk ... ta nahrávka je jaksi trochu “bez kouli”. Tam jsou tak vyrezane basy a hlavně dost podstatné středové frekvence, ze mám prave z téhle nahrávky problem identifikovat, co hraji třeba kytary. Takovéhle nahrávky se mj nedají ani poslouchat v aute(ruch vozovky vše prekryje). Naživo jsem bohužel Emperor nikdy nevidel, ale co jsem zhlédl par bootlegu nebo ofiko videi na YT, tak se to zdálo zvukove sikovne osetrene.

 

Stray
05.01.2021 14:27

darthArt: Proč bys nemohl dát Anthems 666%? Můžeš...:-)

Přesně jak říkáš, jde o ochotu se v těch zvukových panoramatech hrabat. Mě ten sound taky fascinuje, akorát mě přijde, že je to strašně málo rozmanitý na tu dobu jakou to trvá :-), že je to jenom nějaká deklarace postoje v rámci metalové hudby...uááááá takhle zníme a takhle pojedeme celých 45 minut... je to jako, když někdo poslouchá drum n´bass nebo techno, taky mu jede tucka třeba hodinu a on si připadá strašně mocnej a silnej. Mě na hair-metalu baví nejvíc frackovitost, tedy stylizace zcela opačná k důstojným vikingským rytířům v přilbách.:-)

 

Stray
05.01.2021 14:15

Imothep: Víš co? mě prostě vždycky přišlo, že u těch prvních dvou alb EMPEROR je hlas v chuchvalci strašně utopenej, že je moc vzadu a není slyšet, IX Equilibrium už značí změnu pozitivnějším směrem a Prometheus už je dokonalá věc se vším všudy. Takže u mne dráha EMPEROR = cesta od nejhoršího alba po nejlepší. Jinak oba koncerty na Brutal Assaultu jsem si nesmírně užil, moc se mě líbily a jsou to pro mne prakticky největší zážitky jaké s jejich hudbou mám, mnohem lepší než poslech jejich alb doma.

 

Imothep
05.01.2021 13:55

Super ohlédnutí a zavzpominani, jdu si to pustit. Jinak je zajimave, jak docela rozdílně muze jedinec reagovat na kvalitu zvuku/produkce. Me osobně přijde zdaleka a na plné care od Emperor zvukove nejhorší trojka IX Equilibrium. Vlastně za jedine produkcne povedené považuji Prometheus.
Nehodnotim nápady a vliv na scénu, tady je to neoddiskutovatelne a žádná jiná kapela si nezaslouží své jméno jako prave Emperor.

 

DarthArt
05.01.2021 13:38

Hivris: To ne, Anthems považuju za ještě lepší album, jenže 666 % se dát nedá, tak budou mít obě stejně. Jde taky o kontext, unikátnost té nahrávky, originalitu zvuku, kompozice, textů, že ta daná kapela byla průkopnická a takový ty věci. Když to srovnám s těmi svými hodnoceními u DARK FUNERAL nebo ENSLAVED, tak debut EMPEROR jsem musel dát o něco výš a už tam byla jen stovka. :) Jinak přesně jak říkáš - návrat do devadesátých let, blackmetalové mrazení a poslech při procházce zasněženými Jizerskými horami .... a taky velké dilema, jestli poslouchat album, které nahráli takoví vejlupkové. Hudba samozřejmě zvítězila.

Stray: Rozumím. To je v podstatě princip veškerého black a death metalu, že jde víc o tu masu, než o konkrétní melodický okamžik, podle kterého identifikuješ, kde v té skladbě se nacházíš. Takže klíč je spíš v tom, jestli Ti tenhle sound sedí, pak to vnímáš spokojeněji a konkrétněji. U mně se zase ten "furt to samý" efekt dostavuje u hair metalu, i když je to samozřejmě jenom počtem poslechů a ochotou se v tom pořádně pohrabat, to je jasný.

 

Stray
05.01.2021 13:05

Dal jsem si v posledních dnech první tři alba a jako jsem to měl od první chvíle, ta třetí deska se mě jeví nejlepší. Mám doma všechny čtyři alba, ale poslouchám to teprve asi 12 let, v době největšího vzepětí jsem tenhle druh hudby vůbec nesledoval, rtakže ten "feel", kterej Darth zachycuje v článku, vůbec necítím, vůbec tam nemám nějakej obdiv k jednolitej hlukovej mase, kde není poznat v jakém momentu desky se posluchač nachází.:-) Jinak debut asi za 80%, ale jak říkám, jde jen o zachycení nějaké zvukové stylizace pouštěné ve smyčce.:-)

 

Hooya
05.01.2021 11:57

Anthems minimálně 666%.

 

Hivris
05.01.2021 11:20

Krásný článek! Je cítit, jak si tě to album (alespoň na čas) úplně podmanilo. Na chvilku jsem byl zas v devadesátých letech a cítil to blackmetalové mrazení. Emperor jsou na mě sice zbytečně moc klávesoví, ale kytarový nápady mají vynikající. Ihsahn je jednoznačně jeden z nejlepších kytaristů a skladatelů, který jsem slyšel. Jen když vidím tu stovku v procentech, tak předpokládám, že Anthems... považuješ za slabší album?

 

1 2

 

 

 

 

TOPlist