Boomer Space


Diskuse ke článku : DARKTHRONE - Under A Funeral Moon
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2 3

 

Obsolete
09.12.2020 13:16

Super recenze a důvod si sjet po dlouhé době svatou čtveřici(Sky,Moon,Hunger,Panzer).Doufám že se tady dočkám i recenzí starých Mayhem,Burzum,Masters Hammer,Enslaved a Emperor. Každopádně moc dobrá práce,jenom to hodnocení bych dal vyšší ale to je jenom můj problém:)

 

DarthArt
09.12.2020 11:58

Ten Gilmour tam byl v rámci srovnání - že píšu recenze na spoustu věcí a prostě musím rozlišovat mezi kvalitním a nekvalintím hudebníkem. Za měsíc budu psát PINK FLOYD, no a to bych se pak musel kousat do hlavy, kdybych teď psal, že DARKTHORNE jsou dobří muzikanti. Klasická schizofrenie. Ale já samozřejmě nemám žádnej patent na rozum, je to jen soukromý názor pisálka zpod zavátého smrku, který se navíc může klidně změnit. Pan prezident přece říká - jen idiot nemění názory ;);)

 

Valič
09.12.2020 11:49

DarthArt: Tak nevím, o kus níž vidím, že zmiňuješ Davida Gilmoura, ale to je vlastně jedno. Recenze se mi každopádně líbí a dokonce jsem si teď to album po delší době pustil. Momentálně jsem u druhé skladby a pomalu se dostávám do fáze "Prosím, zastřelte mě!", ale třeba se to do konce desky ještě zlepší. :-)

 

DarthArt
09.12.2020 11:43

afro: :) Chápu a rozumím ;)

 

afro
09.12.2020 11:40

Pěkná a čtivá recenze, ale doposlechnout to mě nikdo nikdy nedonutí, nikdy. Nech si to všichni zapamatují.

 

DarthArt
09.12.2020 11:25

Valič: A vůbec jsem nesrovnával mladé muzikanty s uznávanými prog hudebníky. Srovnával jsem "Under A Funeral Moon" s "In The Nightside Eclipse", což jsou desky,k které vyšly téměř totožně a ve stejném věku muzikantů, a pak jsem srovnával kam to dotáhli DARKTHRONE a kam to dotáhli ENSLAVED - tedy stav kapel á la 2020, řekněme.

Prostě mi DARKTHRONE přijdou jako amatérismus, kterej ale má obrovský kouzlo a přepsal dějiny. To je celý, víc světu předat nedokážu :):)

 

DarthArt
09.12.2020 11:16

Já myslím, že nahrál. Mám velmi špatnou jemnou motoriku rukou, která mi neumožňuje posunout se nad úroveň mírně pokročilý, ale jinak na tu kytaru brnkám 20 let a za tu dobu už jsem schopen rozeznat, co bych zvládl a co ne. Riffy DARKTHRONE právě tu motoriku nevyžadujou a doma si je s cédéčkem občas hraju. U věcí jako EMPEROR o tom samozřejmě nemůžu vůbec uvažovat.

 

Valič
09.12.2020 11:05

DarthArt: Já jsem měl na mysli spíš to, co hráli na Soulside Journey a případně Goatlord. To pozdější výrazné zjednodušení hudby bylo z jejich strany samozřejmě záměrné. Srovnávat mladé muzikanty z těch původních norských kapel s uznávanými hudebníky z oblasti prog rocku mi prostě přišlo dost absurdní. Mě osobně by celkem zajímalo, proč ten primitivní black metal u některých kapel funguje a u jiných ne, když ty rozdíly jsou tam po instrumentální i zvukové stránce minimální. Co se týče atmosféry, tam je to u každého posluchače dost subjektivní, já třeba u většiny podobných kapel žádnou nevnímám, a slyším jen otravný monotónní kravál. Je ale pravda, že pokud by mě někdo nutil delší dobu poslouchat donekonečna se opakující dementní riffy s totálně zpraseným zvukem, doprovázené hysterickým krákoráním nahraným přes dvacet let starý mikrofon od počítače, tak bych si asi připadal jako ve skutečném pekle. :-)

 

Stray
09.12.2020 10:58

Darth: No to, myslím, že bys nenahrál. Mezi hudebníkem, jenž se zápalem hraje 4-5 let jednoduchou, přímočarou ug hudbu a úplným začátečníkem, je pořád rozdíl jako mezi odchovancem tenisového oddílu, kterej to pinká čtyři roky a jezdí na žákovské turnaje a člověkem, kterej drží pálku v ruce poprvé.

 

DarthArt
09.12.2020 10:40

o jo, při přípravě jsem ten rozhovor poslouchal.

Fér, nefér - berete si to strašně osobně, článek je o dojmu z hudby, ne o negativním postoji k jejím tvůrcům. "Transilvanian Hunger" nebo "Under A Funeral Moon" bych nahrál i já, a to jsem nesmírně špatný instrumentalista. Ale přesto jsem si je koupil (tedy "Funeral Moon" a "Journey", "Hunger" bude následovat a možná i "Panzerfaust"), protože s tím málem Fenriz a spol. prostě vytvořili něco mimořádného. Nečertěte se tolik, ten článek je přece obdivný...

A stran toho šamanského vyznění - s tím nesouhlasím. O podobný princip se pokoušely stovky epigonů a většinou to dopadlo hrůzostrašně a směšně. DARKTHRONE tomu právě dokázali vetknout něco, co je dodneška drží nahoře. A navíc celý ten tyjátr VYMYSLELI.... !!!

 

Hivris
09.12.2020 08:46

Transilvanian Hunger natočil Fenriz opravdu sám, jen vokály naskřehotal Nocturno Culto. Nahrávaný to bylo v nějakým prťavým studiu na čtyři stopy. Doporučuju kouknout na tenhle rozhovor, hlavně kvůli názoru Fenrize na úlohu bicích v black metalu:):

https://youtu.be/_gqOY1dIUrU

 

Valič
09.12.2020 08:43

DarthArt: Díky za recenzi. Já jsem kouzlu Darkthrone nikdy úplně nepodlehl, ale jejich první dvě desky mám celkem rád. Členové kapely samozřejmě nikdy nebyli žádní virtuosové, ale dělat z nich úplné diletanty mi přijde dost nefér. Jejich death metalový debut Soulside Journey je po hudební stránce srovnatelný s produkcí většiny kapel z tehdejší skandinávské scény. Z Fenrize určitě nikdy druhý Mike Portnoy nebude, ale ten jeho neandrtálský styl bubnování k hudbě Darkthrone perfektně sedí. Co se týče té monotónnosti, atmosféry a šamanského dojmu z jejich hudby, člověk nemusí být zrovna hudební génius a vizionář, aby něco podobného vytvořil. K vyvolávání transu a případně různých změněných stavů vědomí se často používají delší dobu působící jednoduché repetitivní motivy ve spojení s jednotvárnými rytmy, a v případě toho raw lo-fi black metalu může určitou roli hrát i extrémní zkreslení zvuku kytar připomínající bílý šum (white noise). Záleží samozřejmě i na konkrétních rytmech a frekvencích, ale do toho už bych se tady nechtěl moc zaplétat (podrobně je to samozřejmě popsáno v odborné literatuře), navíc si myslím, že u kapel jako Burzum nebo právě Darkthrone ten hypnotický efekt vznikl spíš náhodně.

 

DarthArt
09.12.2020 00:13

A do třetice - ta monotónnost je tam zcela záměrná a dokonce nutná. Ta přece probůh zajišťuje celou tu atmosféru, ten šamanskej dojem a to všechno. Vždyť to na tom přece celý stojí. To není žádná urážka.

Howgh, domluvil jsem.

 

DarthArt
09.12.2020 00:11

Doklad toho, že DARKTHRONE jeli na záměrný primitivismus, je nakonec i "Transilvanian Hunger", které natočil Fenriz celé sám, i když vůbec není kytarista. Nebo se pletu? Někde v ložnici ... v bookletu nenajdete ani zmínku o Nocturno Cultovi, ani zmínku o studiu, fotku, nic .... a řeším to? Neřeším. Má to atmosféru? Má to atmosféru jako prase. Fenriz to zvládl a zvládl to tak dobře, že je to pro mě motivace sáhnout do váčku a koupit si tu desku originál. Ale že jsou DARKTHRONE dobří muzikanti? Fakt ne! To už bych nemusel psát žádné další recenze, protože dobrý muzikant je David Gilmour nebo John Deacon. Sorry, musíme zas nějak rozlišovat.

 

DarthArt
09.12.2020 00:05

Křiváky sice maj, ale já jsem narážel na něco jinýho. Že dneska se vystajluje black metalista tak, že udělá objednávku ve fashion shopu, s donáškou až do domu a protože udělal nákup nad 30.000 Kč, dostane bonus v podobě slevových kupónů ve Starbucks Coffee na deset návštěv. Že je ta deska prostá podobných póz a že z ní ten black metal naopak skutečně smrdí.

Jestli DARKTHRONE uměli hrát se nechci hádat, "Soulside Journey" je určitě nahráno líp, i když je to samozřejmě taky jednoduchoučká muzika, ale "Under A Funeral Moon" je rozsypaný totálně. DARKTHRONE byli v té době permanentně namol, srali na všechno a že z nouze udělali ctnost, v tom je právě ta jejich genialita. A zhmotnili něco primitivního, destrkutivního a omamného, co byl konzervatorista nikdy nezvládl. Prostě kouzlo okamžiku. Ale že DARKTHRONE umějí hrát nebo skládat, to si nebudeme namlouvat - podívejte se, kam se za dvacet let posunuli - nikam. A když se pokoušejí o heavy metal, je to od nich víceméně směšné. Mám rád hudbu, rád dávám vysoká hodnocení, ale zase si nehodlám kecat do kapsy. DARKTHRONE hrát neumějí téměř vůbec, jejich kouzlo spočívá v něčem jiném.

S těma PISTOLEMA - vstupní podmínky tam byly určitě jiný, ale výsledek působí podobně. Má to kouzlo, ale je to nedynamický, v podstatě primitivní, na cestě odnikud nikam. Ale chápu, že se v tomhle asi s většinou lidí neshodnu. Někdy musí recenzent trochu nastavit hubu a unýst facku ;)

Jestli chcete srovnání mezi formálně špatnou a formálně dobrou kapelou, srovnejte si "Under A Funeral Moon" s "In The Nightside Eclipse". To je úplně, ale ÚPLNĚ někde jinde...

A nebo kam to za ty roky dotáhli DARKTHRONE a kam to dotáhli ENSLAVED.

A navíc je všechen ten "amatérismus" na albech DARKTHRONE záměrný, nebo možná samovolný. Takže není důvod se rozčilovat, Fenriz to přesně takhle chtěl!

 

Hivris
08.12.2020 23:07

Souhlas s perfektním popisem, jak nad instrumentální zručností vítězí atmosféra. Tenhle přesah mám rád do dnešní doby, jen se někdy špatně vysvětluje a obhajuje. Osobně bych sice sáhl spíš po Transilvanian Hunger, ale Under A Funeral Moon má taky svoje kouzlo. Jen bych se asi vyhnul tomu srovnání s Pistolema; zatímco SEX PISTOLS byla prakticky uměle stvořená kapela, tak DARKTHRONE byl ryze spontánní projekt, včetně rozhodnutí o změně hudebního stylu. A Never Mind the Bollocks, Heres the Sex Pistols určitě nebyla formálně hrozně špatná deska. Za mě je to zosobnění punku 77, plné energie a vzdoru bez kompromisů.

 

Stray
08.12.2020 21:50

pepua: Ne za každou cenu, ale možná by se slušelo (i třeba nepatrně) napsat autorovi také něco pozitivního. :-) Fotky do textu článku obvykle zařazuji já, zde jsem vybral z několika možností. Nějak mě to nedošlo, nespojil jsem si to když jeden den upravím a vložím fotku a o dva dny později si letmo přečtu článek.

 

pepua
08.12.2020 21:36

Nóóó... je tu toho víc, s čím bych nesouhlasil, především je to ale názor na instrumentální výkony. To že je to načichlé punkem ještě neznamená nekvalitu a špatné výkony, brambory se do sklepa rozhodně nesypou. Navíc když za sebou měli právě zmiňované album Soulside Journey.
Monotónost? Jestli, tak až na Transilvanian Hunger, ale tam to Fenriz vysvětloval jako záměr, pokud mě paměť neklame. Poslechněte si alba s Fenrizovými komentáři k deskám, u Under např. zmiňuje ovlivnění Mayhem a Live in Leipzig a jeden riff je prý hotová Metallica v blackovým hávu :-)
Každopádně Darkthrone u mne od A Blaze... po Total Death naprostá paráda, pak jsem zkoušel ještě další dvě alba a konec. Ale jestli se k nějaký bm kapele pravidelně rád vracím, tak to jsou právě Darkthrone.

Nechápu ještě teda tu zmínku o křivákách, vždyť ho na fotkách mají :-)

 

1 2 3

 

 

 

 

TOPlist