Boomer Space


Diskuse ke článku : DARKTHRONE - Under A Funeral Moon
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2 3

 

DarthArt
09.12.2020 20:36

Hivris: Děkuju za pochvalu, ale píšeš taky výborně a MAYHEM si od Tebe přečtu s velkou chutí. A norský seriál jsem sice vymyslel, ale moje znalosti jsou silně omezené, takže budu rád za posílení týmu :)

Já měl krátce po roce 2000 dobrej zdroj - jeden známej měl distro skandinávských labelů, takže jsem leccos pochytil. HAGALAZ - vůbec jsem netušil, že to byla Samothova žena, no, je to vlastně logický. A hodí se k němu celkem i vizuálně :)

O ANCIENT jsem poprvé slyše v tom "paličským" článku o black metalu ve slovenským Metal Hammeru a následně z komického klipu "Lilith´s Embrace". Hodně se mi líbila Kainova kronika a chvíli jsem byl majitelem CD "Mad Grandiose Bloodfiends", ale to mě moc nebralo. Oni byli taková mezinárodní sestava, Lord Kaiaphas byl tuším Američan.

DHG jsem poprvé zaznamenal jako předkapelu DIMMU BORGIR a DARK FUNERAL, byl to dost bordel, tak jsem si pořídil "International" a bylo jasno. Pak jsem si je na Brutal Assault už patřičně vychutnával, zatímco kámoši hleděli jako vrány :)

Zajímavej projekt byl taky ZYKLON-B - Ihsahn, Samoth, Frost a právě Aldrahn z DHG --- mini album "Blood Must Be Shed", klasickej "true norwegian" nářez, ale byla to jednorázovka, která se pak víceméně přetavila do ZYKLON. Navíc mi vždycky trochu překážela ta radikální image (fotky v koženejch mantlech s dobrmanama a tak, prostě to už moc smrdělo). Ale nářez to byl slušnej.

A ještě vzpomínám na projekt WAR, co dělal Blackmoon s Hyporcisy-boys, znám jen to mini, co udělali nejdřív, ale to bylo velice slušný. Jo, a Hyporcisy-projekt ABYSS.


..... A ABYCH NEZAPOMNĚL --- znáš projekt ALLEGIANCE? Vynikající mardukovskej black metal, kde hrajou tehdejší basák B-War a bubeník Fredrik? Měli společně ještě grindovej projekt MOMENT MANIACS ale to byla celkem hovadina.

 

Hivris
09.12.2020 20:20

DarthArt: MAYHEM bych mohl napsat, má to ovšem dvě obrovská ALE:

1) píšeš o dost líp než já
2) s tím "norským seriálem" to byl tvůj nápad, tak mi přijde nefér, se ti do toho montovat.

Jinak všechny věci, co jsi jmenoval jsou slušná kvalita, je vidět, že se vyznáš:). V HAGALAZ RUNEDANCE zpívala bývalá manželka Samotha. Po HAGALAZ založila NEBELHEXË, ale to už nebylo ono. Já už black taky moc nesleduju, ale ty devadesátky jsem tím žil - a to i těmi "protivnými" BURZUM:). Kromě velkých jmen pak DODHEIMSGARD, HADES (ALMIGHTY), KAMPFAR, TULUS, WINDIR, ANCIENT, HELHEIM, GEHENNA, TSJUDER, TAAKE, TRELLDOM a já nevím, co ještě. Bylo neuvěřitelný, co kvalitních kapel se tenkrát objevilo.

 

DarthArt
09.12.2020 19:51

OK, něco z toho není black metal, ale vychází to z tý subkultury...

 

DarthArt
09.12.2020 19:50

Z těch méně známých severských black metalů mám hodně rád třeba tohle:

PECCATUM - Strangling From Within
(projekt Ihsahna a jeho ženy Ihriel)
TRIUMPHATOR - Wings Of Antichrist
(dřívější kapela Mortuuse z MARDUK, stejně kvalitní nářez)
LIMBONIC ART - The Ultimate Death Worship
(totální BM/industrial parní válec, vydáno na značce Nocturnal Art, kterou měl
Samoth z Emperor)
THORNS vs EMPEROR - bude recka !!!
HAGALAZ RUNEDANCE - Wolves
(depresivně zavoněná norská hudba --- zpívá holka)
WONGRAVEN - Fjelltronen
(totéž, projekt Satyra)

A nějaký ty temný industriály od COLD MEAT INDUSTRY (byl u nich třeba MORTIIS).

Starý zlatý časy, ale orientuju se v tom tak do 2005, pak už jen nárazově...

 

DarthArt
09.12.2020 19:38

Vlastně musím říct, že se mi docela líbí "Wolf´s Liar Abyss" a při "Grand Declaration Of War" se taky úplně nenudím. Ale to je na fundovaný článek strašně málo. Od starýho Hellhammera radši první ARCTURUS.

 

DarthArt
09.12.2020 19:37

Hivris: A nechtěl by ses těch MAYHEM ujmout Ty, tedy pokud by šéf souhlasil? Já k nim prostě nemám vztah ... když už tak "Live In Leipzig", ale "Deathcrush" ani "Dem Mysteriis" mě prostě nějak neba. A mám to odzkoušeno dvaceti rokama pokusů (trochu přehnaně řečeno :)

BURZUM jsou mi protivný až běda, pokud něco, tak trošku, malilinko "Filosofem", ale jinak fakt nic. Ale schválně zkusím znovu "Det Som Engang Var" a "Hvis Lyset Tar Oss", jestli to přece jen nezabere. Debut ne, to je šílená sračka. Právě tam vidím ten rozdíl oproti DARKTHRONE ... obojí jakože neuměli hrát, ale zatímco DT dokázali ztvořit klenot žánru, u B slyším jen dětinskost a neumětelství. Psát to nebudu, ale slibuju, že si to aspoň ještě poslechnu.

Jinak slouhlas se šéfem, že MAYHEM se chytá spousta pozérů, aby si zvýšili status. Za ty roky jsem jich poznal x.

 

Hivris
09.12.2020 19:04

Stray: souhlasím ohledně jejich následný tvorby po De Mysteriis. Ale jinak ne:). Neříkám, že to jsou fajn lidi, protivný jsou mi jako málokdo, ale desku natočili geniální.

 

Stray
09.12.2020 18:52

MAYHEM je kapela pro pózery. takový ty lidi, co si myslí, že když řeknou, že je poslouchaj, tak si myslí, kdovíkam je to v perspektivě ostatních nevyzdvihne. Tu kapelu fakt nemám rád.

 

Hivris
09.12.2020 18:49

Darthe, nechtěl bys ty MAYHEM a BURZUM přeci jen naposlouchat a zařadit do seriálu? Byla by fakt škoda, kdyby tu obě kapely chyběly. Myslím, že nejenom pro mě jsou to dvě zásadní veličiny norskýho blacku. De Mysteriis Dom Sathanas je originální jedinečný klenot, definice žánru. A takový Det som engang var je zas totální atmosférická lahůdka.

https://youtu.be/Y7lxanOzQCY

 

DarthArt
09.12.2020 18:25

OK, domluveno.

 

Stray
09.12.2020 16:38

Máš to oklepnutý. Kdy napíšeš to druhé album je jedno.

 

DarthArt
09.12.2020 16:26

Valič: No vidíš, a teď jsi skoro dokonale vyjádřil, co jsem chtěl tou recenzí říct - respektive jak na "Funeral Moon" musí koukat člověk, který není vyloženě zapřísáhlý příznivec. Což já jsem, ale pokoušel jsem se o ten vhled jinýma očima :)

Nabídka německé scény je samozřejmě nekonečná a jejich novou vlnu budu zkoumat až do svých posledních dnů. Momentálně alespoň desetkrát denně sjíždím mocné PASSO DOBLE:

https://www.youtube.com/watch?v=ZbFB5gIbW3w

 

Valič
09.12.2020 16:15

DarthArt: Cover verze Aber bitte mit Sahne je samozřejmě super, ale já jako milovník německých šlágrů preferuji spíše dílo skutečného Mistra:

https://youtu.be/Mw6HMaGk6T4?t=46

A když už je řeč o cover verzích, měl bych tu pro podobně postižené jedince tip na jednu žhavou novinku:

https://www.youtube.com/watch?v=flJLCcb-FVA

 

Valič
09.12.2020 15:51

Já netvrdím, že se mi ta dvě alba (Under A Funeral Moon a Transilvanian Hunger) vyloženě nelíbí, ale od desek, které bývají většinou řazeny mezi ty nejzásadnější klasiky žánru, bych prostě čekal víc. Ti zmiňovaní Emperor nebo Enslaved se pohybují v úplně jiných dimenzích jak po instrumentální stránce, tak po stránce atmosféry. Normálně mi jednodušší a syrovější hudba nevadí (spíš naopak), ale na některých deskách Darkthrone už je to na mě moc. Na "totální výmaz mozku" jsou ty nahrávky ale naprosto dokonalé, i když já k podobným účelům většinou používám spíš nekonečnou smyčku vytvořenou z následující skladby (je to daleko účinnější než ty severské vichřice a hlavně to nezničí tolik sluchových buněk):

https://www.youtube.com/watch?v=Q-i1XZc8ZwA

 

DarthArt
09.12.2020 15:32

Valič: Já si člověče nějak prostě vychutnávám tu atmosféru - když poslouchám DARKTHRONE, prostě si připadám jak polonahej primitiv se šutrem, kterej lítá po pravěký krajině a koho zahlídne, toho s tím šutrem majzne a sežere. :) U black metalu mi to naskakuje dokonale, ale zase třeba u grind core vůbec, ani ťuk, nic, tam mě ten zvuk vyloženě otravuje. Třeba NAPALM DEATH - co mě teď první napadá - ve mě vyvolají akorát nudu, nic víc. Asi se to nedá vysvětlit. Ale THRONE jsou miláčci, pokud se tedy nepokoušejí dělat melodický heavy metal, co už tu také bylo :)

Se SODOM Ti to vysvětlím - udělal jsi zásadní chybu, nejvyšší hodnocení si od nich zaslouží přece "Aber bitte mit der Sähne" !!! Kdybys TOMUHLE dal 100 %, přirozeně by Tě každý chválil a poplácával Tě po rameni, jaký jsi vyspělý posluchač! A kdyby ne tady, tak na sever od Jizerských hor ve spolkové zemi Sasko bys pochopení našel !! ;)

 

Valič
09.12.2020 15:24

DarthArt: Tak jsem ten dnešní poslech ve zdraví přežil, ale bohužel zase nic. Já bych vlastně strašně moc chtěl, aby se mi tahle a následující řadovka Darkthrone začala líbit, ale prostě to se mnou nic nedělá. Na rozdíl od Burzum tam ale pořád cítím určitý potenciál, takže to možná za takových deset nebo dvacet let při nějakém tom 156. poslechu konečně klapne. :-)

Já jsem asi pochopil, jak to bylo s tím porovnáváním hudebníků z různých kapel a žánrů myšleno, ale pořád nechápu, jak je možné, že na těchto stránkách dostane 70% hodnocení deska od kapely, o které sám autor recenze prohlašuje, že neumí hrát, a když jsem tu já dnes zmínil, že bych dal stejně vysoké hodnocení albu Get What You Deserve od Sodom, byl jsem označen za vola, blba a dokonce metalosaura (nevím, co to je, ale předpokládám, že to má něco společného se sauerkrautem). :-)

 

DarthArt
09.12.2020 15:20

Stray: Tak já zvedám rukavici a nabízím "Nightside Eclipse" a "Anthems", k oběma deskám mám blízký vztah. Do tý první bych šoupnul i stručné info o "Wrath Of The Tyrant", "Thou Shalt Suffer" a EP-čku s Mortiisem, aby to mělo ten seriálovej potenciál. "Equilibrium" a "Promethea" bych mohl přenechat pro Tebe na někdy, protože já bych se tam opakoval. A ty moje dvě první byl sedly do seriálu "true norwegian black metal". Plus ten "Thorns vs. Emperor", kterej je stejně v plánu, takže v podstatě jen jedna recka navíc. A dodělat se to může někdy za dlouho. Co říkáš?

 

Stray
09.12.2020 14:17

Ty EMPEROR bych si tu dovedl také představit zkompletované. Když bys měl chuť In Nightside Eclipse napsat, tak by se to z mé strany ČASEM dočkalo navázání. Maj jen čtyři řadovky, což je tak akorát (neprudilo by to nikoho moc dlouho).:-) Ale zatím je řadím ke KING DIAMOND, MERCYFUL FATE, NEVERMORE, TYPE O NEGATIVE, RUNNING WILD, DEFTONES, SYSTEM OF A DOWN, DREAM THEATER, GAMMA RAY, THE RAMONES...tedy kapelám, u kterých plánuju seriálky (alespoň tedy formou několika recenzí na ta jejich lepší alba, když ne na všechna)poté co si proklestíme cestu rokem 2021 a monstr projekty PINK FLOYD a IRON MAIDEN. Když vycházela recenze na Deeper Kind Of Slumber od TIAMAT, tak jsem měl taky nutkání zahájit procházku po starších albech TIAMAT, ale mrskej sebou na brankovej čáře na povel? Nejde se nalazovat na nesystémové chutě někoho jiného :-) a hasit to pak do systému, kterej bude budit zdání řádu :-), navíc s časovou rezervou jeden den na článek o něčem, co si člověk neposlechl pět let. Vykašlal jsem se na to. U ANNIHILATOR to sběsilé napsání Never neverland, když mi do pošty přišla Set The World On Fire, to se unést dalo, ale nemůže to být pravidlem. Proto, seriálově vhodné věci je dobré začínat recenzí na první desku, i kdyby na to dva roky nikdo nenavázal.

 

DarthArt
09.12.2020 13:38

Taky starej ULVER by bylo zajímavé téma ke zpracování .... ale to až někdy, času je nekonečně mnoho a ještě jako senilní dědečci budeme se Strayem promýšlet, co půjde následující týden na web .... jestli ještě bude nějaký web ... jestli ještě bude nějaká zeměkoule ... jestli už svět nebude vypadat jako obal "Total Death" nebo "The End Complete" .... to bysme ty recenze holt museli sekat pazourkama do skály ..... :)

 

DarthArt
09.12.2020 13:28

Obsolete: MASTER´S HAMMER tady máme "Ritual" a "Okultistu", z toho Norska je to teď takový miniseriál - příštý bude "Frost", potom "Thorns vs. Emperor", pak jsem myslel nové NECROPHOBIC ... a s "Nightside Eclipse" jsi mě ted nahlodal. MAYHEM a BURZUM jdou nějak mimo mě, vždycky mě to míjelo, takže se na ně teď nechystám. V podstatě pojedeme kontinuálně přes Nesvatý Advent ;) a pak se začnu připravovat na ty svoje FLOYDY.

 

1 2 3

 

 

 

 

TOPlist