Boomer Space


Diskuse ke článku : HYPNOS - The Blackcrow
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2

 

Stray
20.11.2020 19:38

To JE špatně.

Mě se třeba HYPNOS líbí míň než ti ELBE :-), ale jak už jsem Brunovi psal, nikdy nebylo v plánu, abych recenzi na ně psal já. Tu jesenickou kapelu neměl kdo psát, tak jsem si to vzal, i když jsem věděl, že je přede mnou sakra těžkej rébus. Dobře udělaná věc, která mě však stylově nebere - a teď se ukaž, kámo, co umíš - říct, že je to řemeslně skvělé, že se mě to skoro vůbec nelíbí, vše popsat jak to je a zároveň nikomu neublížit, "tohle je žurnalistika" a nebo je to už práce pro právníka? :-) To není jako každý den za 100% a mít splněno.:-)

 

DarthArt
20.11.2020 18:31

Stray: Ale ne, myslel jsem to opačně než to asi vyznělo --- prostě jsem chtěl vyjádřit, že hodně českých redaktorů/pisálků prostě "ctí" pravidlo "na některý věci se nesahá, i kdyby se nepovedly". Je to samozřejmě naprosto špatně.

A kam se přidám po poslechu Vran bylo myšleno tak, že po poslechu uvidím, jestli budu kritizovat nebo chválit.

 

Stray
20.11.2020 17:21

DarthArt: V rámci předešlého příspěvku (od druhého odstavce) s Tebou vůbec nesouhlasím.

 

DarthArt
20.11.2020 15:28

Já dám jiný příklad - INSANIA. Tahle kapela vždycky posbírá nekriticky nadšené recenze, ceny, uznání a podobně, a konkrétně u téhle kapely mi přijde, že je to prostě síla zvyku ... INSANIA se musí vychválit a hotovo. Podotýkám, že zrovna já jsem letitý fanoušek I a můj seriál tady na stránkách to snad dokládá ... ale čeští novináři jsou k I naprosto nekritičtí.

No a přesně takhle to může někdo cítit s těmi KRABATHOR/HYPNOS a já - i když velký fanoušek obou těles a jejich hudba mi velmi velmi sedí - pokud pořádně otevřu oči, vidím, že to tak je. Prostě na některý věci se nesahá, i kdyby se nepovedly.

Jsem na ty Vrány zvědavý, uvidím, na kterou stranu se přidám. Bílou jsem slyšel asi dvakrát, podle toho nejde hodnotit. Jen vím, že mě to na první zápřah bavilo míň než "Commando" nebo "Manifesto". Ale výrazně víc než "In Blood" a "Revenge".

 

Saha
20.11.2020 11:57

To, že jsou české/slovenské recenze ovlivněné lokálpatriotismem, to celkem chápu. Jenom mi vysvětlete, čím jsou ovlivněné zahraniční (německé) recenze, které dávají 8/10, 9/10 atd?

Abysme si rozumněli, blackcrow jsem ještě neslyšel, whitecrow mě moc nenadchla, ale na jednu stranu se tu česká kapela adoruje, na druhou stranu zatracuje, protože ji někdo jiný adoruje...

 

Hivris
20.11.2020 10:59

DarthArt: za mě mají všichni ti jmenovaní Poláci perfektně zvládnutou produkci a zvuk. To je přesně to, co HYPNOS chybí. Hudebně na HATE určitě mají. Kdyby měli ještě nabušenej zvuk jako BEHEMOTH, tak už jsou určitě jinde. Možná jsem i kapku zaujatej, protože podle mě jsou všechny zmíněný kapely hodně přeceňovaný. Kromě VADER teda:).

 

DarthArt
20.11.2020 10:07

Tak to já bych HATE viděl minimálně stejně vysoko jako HYPNOS. Třeba album "Anaclasis" je naprostá extratřída. Pak začali trochu moc prožívat BEHEMOTH, ale pořád jsou řazeni do velké polské čtyřky vedle VADER, BEHE a DECAPITATED. Jezdí po celém světě (což HYPNOS nejezdí), mají vlastní turné ... určitě je to o dvě třídy větší kapela než H.

 

Hivris
20.11.2020 07:51

DarthArt: jj, HATE znám, měl jsem na mysli, až narazím na kapelu srovnatelnou kvalitou s HYPNOS, akorát bude odjinud. A to HATE nejsou. Tedy odjinud by byli, ale ta kvalita tam taková není:)).

Ještě ke KRABATHOR a HYPNOS - určitě budou mít obě kapely pár shodných elementů, když tam hrajou dva původní členové. Ale dnes už fungujou HYPNOS dýl než KRABATHOR a stylově se taky vyhranili. Zkusím jednu paralelu z punku. Je to asi jako když se novináři ptají Johny Rottena na SEX PISTOLS a on jim odpovídá, proč se ptají na pistole, když on má už skoro čtyřicet let jinou kapelu (PIL):).

 

DarthArt
19.11.2020 20:42

Hivris: A na jednu kapelu z Varšavy jsi už určitě narazil .... jejich vokalista se tituluje jako "Adam, první hříšník". A loni mi díky mojí nekonečné stupiditě unikli na festivalu v Sušici...

 

DarthArt
19.11.2020 20:26

Mickej: V pohodě, akorát jsem chvíli přemejšlel, co to znamená ROO. Asi bych už měl začít s víkendem, když mi to takhle moc nezapaluje :)

Hivris: Jak říkám, Vrány zatím hodnotit nemůžu, ale jinak v HYPNOS vidím zřetelné nástupce KRABATHOR. Logicky, když i ty nové věci píše Bruno. První dvě desky HYPNOS byly takovej KRABA bez Christophera, čili slabší (skalní by mě asi zabili, ale to dvojcédo "In Blood"/"Revenge" bych si nepořídil, protože bych ho neposlouchal. Od "Manifesto" je to ale zase naprosto špičková úroveň. Zvláštní je, že právě "Rabble Manifesto" dostalo, když vyšlo, strašnej klepec, vůbec nechápu proč. Na tohle album slibuju recenzi a bude výživná, protože na to album Bruno naflákal všechno svinstvo světa.

 

Mickej
19.11.2020 19:40

Píšem z mobilu, takže ako dement.

 

Mickej
19.11.2020 19:39

Darth: "Medzinárodné uznanie" Masters Hammer Root sa mi ťažko hodnotí:-) Obzvlášť v tej Škandinávii ako BigBoss spomína, nikoho tam nepoznám, na koncerty tam nechodím a CD sa dnes moc nepredávajú, tam je to tiež ťažké, ale myslím, že dnes veľa napovie napríklad taký "výtlak" na Spotify, počet poslucháčov za mesiac. Tam majú napríklad blackove kapely typu Satyricon, alebo napríklad Immortal nejakých 150 000 odberateľov mesačne a aj nórska tretia liga ako napríklad Ragnarok ma 15 tisíc odberateľov a Roo, ktorý vlastne skoro nikoho nezaujíma valcujú na celej čiare

 

Hivris
19.11.2020 18:00

Kdo mě zná osobně, tak ví, jak silně jsem kritickej ke kvalitě český metalový hudby. O to víc si ale cením nahrávek, který něčím z toho tuzemského tepla a smrádku vybočujou. A u těch pak možná přihodím pár promile do plusu. HYPNOS jsou přesně kapela, který se takový alba daří. Všechno mají poctivě odpracovaný, snaží se o vlastní cestu, ale bez nějakých trendových úletů. Naprosto úmyslně nezaznělo v recenzi ani jednou slovo KRABATHOR. Nepřijde mi vůči HYPNOS fér, aby se s jejich názvem skloňovalo rovnou i jméno Brunovi a Pegasovi původní skupiny. HYPNOS dávno stín KRABATHORU překročili. Posledními dvěma deskami naprosto jednoznačně. Jediný, co mi na jejich albech trochu mrzí, je zvuk. Není dostatečně výrazný a zní hodně konzervativně. Mít jejich alba lepší produkci, tak tu extraligu bez problémů kopou. A jestli by výsledek byl stejný i pro kapelu z Varšavy? Myslím, že jo. Až na takovou narazím, tak se uvidí:).

 

DarthArt
19.11.2020 16:44

Mickej: V mnoha věcech jsi to trefil. Popularita HYPNOS i KRABATHOR byla skutečně výrazně ovlivněna zbožným přáním českých/moravských metalistů "mít taky svůj VADER". HYPNOS byl adorovaný do nebe od samých začátků, přitom "In Blood We Trust" mě osobně přijde jako úplně průměrné album, v recenzích se to ale hemžilo samými superlativy. Prostě se redaktoři/metalisti báli, že s rozkolem v KRABATHOR ta "jejich světová kapela" končí a tak se radši už předem ujistili, že v HYPNOS všechno pokračuje.

Úryvky z recenzí zde:

https://www.youtube.com/watch?v=oi7_sFaDsf0

Na druhou stranu - KRABATHOR na prvních čtyřech albech a HYPNOS minimálně na "Rabble Manifesto" hraje naprosto originální, svojskou muziku, kterou rozpoznáte na první takt, podobně jako třeba OBITUARY nebo MORBID ANGEL. Ty typické harmonie a tak. Z tohohle hlediska Brunovu tvorbu považuju za světový standard, dle mě bez diskuse. "Heretic Commando" je dost ovlivněné takovým tim behemothovským smrádkem, ale pořád tam cítím hlavně Brunův rukopis, což z toho alba dělá výjimečnou záležitost. Vrány posuzovat nemůžu, až si je pořídím, budu chytřejší.

KRABATHOR jsme ale milovali, oni nám dali takovou tu naději, že to i Češi můžou dokázat, popisoval jsem to ve své recenzi na debut tady na webu:

http://www.crazydiamond.cz/krabathor_only_our_death_is_welcome_recenze/1304

Co se týká dosahu a postavení na scéně, byli KRABATHOR i HYPNOS samozřejmě někde úplně jinde než VADER nebo BEHEMOTH. Ti jezdili/jezdí vlastní světová turné, zatímco KRABATHOR v době největší slávy jezdili většiou jako první předkapela (třeba na tom turné s GRAVE, ROTTING CHRIST, IMPALED NAZARENE a CANNIBAL CORPSE) a na slavném festivalu v Milwaukee (US) hráli 15 minut, 4 skladby. Bruno to ale jasně vysvětluje v tom videorozhovoru do Sparku - Poláci tomu dávali vždycky 100 %, furt jezdili, neměli rodinný život, nic, furt jen hráli, což není jednoduchá věc a musíš se vzdát všeho ostatního. A navíc KRABATHOR možná přišel na tu evropskou scénu trochu pozdě, když už karty byly rozdány - pak by to bylo strašně těžký dohánět. To by museli na Evropu nastoupit tak 92, 93, nejpozději.

https://www.youtube.com/watch?v=IgxhFuj338M

Ta kapela od nás došla jednoznačně nejdál - MASTER´S HAMMER na tu velkou šanci naprsto dlabali a ROOT, u těch to nedokážu posoudit, ale asi to bylo spíš v rámci občasných jednotlivých koncertů. Z těch samolibých keců Big Bosse, typu "jak jsou obrovsky úspěšní ve Skandinávii" a jak "je KING DIAMOND jeho osobní přítel", z toho vůbec nedokážu posoudit, co se z toho dá brát vážně. Tam je to pro mě záhadou.

 

Mickej
19.11.2020 15:09

U Hypnos som mal vzdy velmi silny pocit, ze ich adoracia je, napriek nespornym kvalitam, spojena vo velkej miere s geografickou prislusnostou, spomienkovym optimizmom a tym, ze je kapela vnimana ako nasledovnik/pokracovatel Krabathor, ktori boli samozrejme "nasi". Ja som prave rocnik 85 a ten vrchol slavy Krabathoru v nasich koncinach ma uz tak nejak minul, takze ho tak vysoko hodeny jednoducho nemam a s Hypnos je to v mojom pripade podobne. Vzdy som ich registroval ako kvalitnu kapelu, ale extraligu u mna nikdy nekopali. U nnovinky to vidim podobne, vsetko sedi, pocuva sa dobre a ak by som ju mal ohodnotit tak dam slusnych 70, osemdesiatku by som v hodnoteni pochopil, o nic nejde. Ked vsak vidim tie "plne kotle" na cz weboch tak mi neda nespytat sa ake by bolo hodnotenie nebyt Bruna a tej hore spomenutej geografickej prislusnosti, ci "spomienkoveho optimizmu", kde kazdy rozjima nad tym ake to bolo, ked mal o 30 kilo menej, vlasy, bol stastny ked sa ako adolescent dostal na konciku Krabathoru ku Gambacu desiatke, pretoze si rozpustil vlasy a barman si nepytal obcianku a po akcii sa pofotil s kapelou, ktora mu rozumela a nemusel sa hanbit ze tie tri anglicke vety co ovlada, eventuelne siahol za klubom na smetiaku prvy krat na pipku priopitej metalistke s knirkom a klobasovym dychom:-) Nerypem, album je fajn, par krat ho otocim, dobra praca, ale bolo by to nadsenie take silne a hodnotenia take vysoke aj keby boli chlapci napriklad z Varsavy?

 

Hivris
18.11.2020 18:00

Pegas: díky moc za upřesnění👍

 

Pegas
18.11.2020 08:41

Zdravim,konkretne v nizsie spominanej skladbe Culte de la raison v stopazi 3:51 sa jedna o efektovy cinel /nieco ako splash/....ma to tak byt,je to na viac miestach nahravky.dik

 

Lord VILE
14.11.2020 14:49

To Hivris: Díky za potvrzení, čertužel těch "haluzů" je ke slyšení na albu vícero skladbách.Nejmarkantnější je to však ve zmíněném songu, škoda.

 

Hivris
14.11.2020 14:41

jj, napsal jsem to blbě, je to mých prvních 90% pro tuzemskou kapelu. Já vím, že ten dopad na posluchače se nemůže srovnávat třeba právě s DT a IM, ale to je spíš otázka produkce a promotion. Jestli se nepletu, tak ohledně FOS jsi mi psal ty, ještě na fórum "lide.cz":)). Četl jsi mou recenzi a psal si, že jsme se shodli. Já se kouknul na tu tvou a byla to pravda:)

 

dedek666@gmail.com
14.11.2020 13:56

V pořádku. Pokud to bereš takhle komplexně.. názor či náhled nikomu neberu. A buďme rádi za to, že dnes může každý říct ten svůj. ☺️ Prvních 90%? Myslíš jako český kapele? Teď jsem koukal, že jsi dal devadesát nedávno D.TRANQ. i IN MOURNING (s obojím souhlasím). Ano, trefils do černého. Je to už víc jak deset let. Na to cd FOS si vzpomínám, hele kdes to četl? Volumemax je už přeci dávno pohřbený. Mimochodem jsem tam stvořil i recku na Brunovu Rabble Manifesto. Už ani nevím, kolik bodíků jsem jí tenkrát nafláknul..

 

1 2

 

 

 

 

TOPlist