Boomer Space


Diskuse ke článku : WALTARI - You Are Waltari
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2 3

 

Alda
09.11.2020 20:46

Normální/dobrá/standartní

 

DarthArt
09.11.2020 20:33

Alda: A kvalita papíru?

 

Valič
09.11.2020 19:55

Draconian Times mám originál, verzi od Globusu jsem neviděl. Možná, že se v tomhle později zlepšili, ale ten Badmotorfinger fakt vypadá děsně. Je to tahle verze:

https://www.discogs.com/Soundgarden-Badmotorfinger/release/6839114

Originál má dvanáctistránkový rozkládací booklet. Ještě jsem měl od Straye nějaké CD od punkových GBH a tam tvořil booklet dokonce pouze jeden list.

 

Alda
09.11.2020 19:21

???
PARADISE LOST - Draconian Times - Globus - má ošizenou knížečku? A na to jste přišli jak? Mám origo vydání MFN a a origo vydání GLOBUS! Nic není ošizené, stejný počet stran, akorát vevnitř je jiná barevná kombinace...
https://www.discogs.com/Paradise-Lost-Draconian-Times/release/10504323 -black
https://www.discogs.com/Paradise-Lost-Draconian-Times/release/4292569 - white

METALLICA justice je OK... atd - za mě GLOBUS 100% ok!

 

DarthArt
09.11.2020 19:03

Právě, já mám "Draconian Times" podruhý a jednou to byla normál knížečka, podruhý harmonika, obojí na kvalitním papíru. Tak to evidentně ošidili ti Globusáci.

 

Valič
09.11.2020 17:06

„Kvalitu“ některých licenčních CD od Globusu snad nemá smysl rozebírat. To už je absolutní dno. Já mám třeba jejich verzi Badmotorfinger od Soundgarden, která má místo bookletu pouze přeložený list tenkého papíru nekvalitně potištěného pouze z jedné strany. To i většina ruských pirátů vypadá líp. :-(

Hlavně kvůli obalu jsem si koupil CD pouze jednou. Ne, že by se mi snad Skull Grinder od Autopsy nelíbil, ale minialba jsem si do sbírky zařazoval jen v případě jejich výjimečné hudební kvality (tohle má nicméně 7 skladeb a celkovou délku skoro 29 minut, což je více než u některých řadových alb jiných kapel). Tu úžasnou malbu Wese Benscotera, na které shrbený smrťák drtí nebožtíky v obřím mlýnku na maso ve tvaru upíří lebky, jsem prostě musel doma mít. You can´t get much more METAL than this!

https://www.youtube.com/watch?v=0DgDNAFh5Iw

 

afro
09.11.2020 16:14

Já si chtěl kvůli rozkládacímu bookletu Far Beyond Driven od Pantery koupit akvárko a mít to jako zadní tapetu. :-) Třeba alba od Lividity a Mortician jsem musel schovat před dětmi, abych nenarušoval jejich vývoj, když zkoumaly mojí fonotéku.

DarthArt> Ad Draconian Times) Jo, to bylo hodně nabušený, ale kvalita papíru nic moc (mám myslím verzi od Globus nebo jak se ten dealer pro ČR jmenoval...). Ale při lepší by to zase nešlo nacpat do těch drážek, že jo. ;-)

 

DarthArt
08.11.2020 18:32

Valič: A jo, vidíš, ten alternativní obal "Tomb" samozřejmě znám, jenom jsem na něj nějak zapomněl. A zrovna je to poměrně povedenej cover, na poměry CC určitě.

 

Valič
08.11.2020 18:26

Já mám těch oblíbených hnilobných kapel celkem dost, takže bych to bez nápovědy asi stejně neuhodl. :-)

Jen aby zase nedošlo k nějakému nedorozumění, ten níže odkazovaný klip se mi nelíbí a tu slečnu vůbec neznám. Na ten hnus jsem náhodou narazil při svém pátrání po kvalitním slizkém popu. Původně jsem hledal něco v tomhle stylu:

https://youtu.be/gWNPUyhTkHs

 

Stray
08.11.2020 18:12

Valič: Zítra si jdu (mimo jiné) do MR koupit debutovou desku tvé veleoblíbené hnilobné kapely (prosím nejmenuj, ani se o to nesnaž, páč už dvakrát se mě stalo, že jsem sem napsal, že si jdu do MR něco koupit a než jsem tam došel, tak to přes e-shop prodali a zabalili):-)), od které jsem nejenže nikdy nic doma neměl, ale vlastně to ani nikdy moc nesledoval

 

Valič
08.11.2020 18:03

U Butchered At Birth existuje i „slipcase“ verze s bílým přebalem. Tomb Of The Mutilated alternativní obal má:

https://www.discogs.com/Cannibal-Corpse-Tomb-Of-The-Mutilated/release/4352612

Já jsem si „hrobku zmrzačených“ koupil relativně nedávno u Music Records a je to digipack s původním obalem a klasickým bookletem. To, že ty obaly dnes už těžko někoho šokují, je samozřejmě pravda. Stačí, když se člověk podívá, jaké videoklipy dnes točí některé popové zpěvačky:

https://www.youtube.com/watch?v=pFCkZbpDN0I

U jednotlivých alb Darkthrone těch verzí většinou existuje víc. U Panzerfaust mám tu nejnovější re-edici v plastové krabičce s několikastránkovým bookletem s texty (fotky tam nejsou žádné). A Blaze In The Northern Sky mám s tím bonusovým diskem a mám dojem, že v bookletu jsou kromě textů i nějaké fotky a komentáře členů kapely. Další dvě řadovky jsem si kdysi koupil od Straye spolu s nějakými staršími věcmi od Sadus, Nocturnus a Napalm Death, ale ty mám zaskládané někde vzadu ve skříni a nemůžu si teď vybavit, které verze to jsou (mám dojem, že nějaké digipacky). Sice mě nemrzí, že jsem si je přidal do sbírky, ale pochybuji, že si je ještě někdy dobrovolně pustím. :-)

 

DarthArt
08.11.2020 16:22

Valič: Děkuju.

Stran Cannibalů máš určitě pravdu. Sami jsme to zažili, když se o nich začalo mluvit především díky obalům "Butchered At Birth" a "Tomb Of The Mutilated", tehdy to bylo něco nepředstavitelného a jenom jsme čuměli. Zrovna tyhle desky ale alternativní obaly neměly, možná jen nějakou "překrývací" krabičku pro komerčnější music shopy. Snad se nepletu. Pak už měli víc verzí, jenže aspoň podle mého vkusu ty malůvky postupem času úplně ztratili nějakou šokantní příchuť a je to většinou taková dost nepřehledná změť chapadel, klepet, dvojhlavců a končetin, které nelze moc identifikovat. A ti zombies v různých skrumážích dávno působí spíš komicky a dětinsky. Že by takový obal dneska někoho šokoval? Položený třeba vedle titulní strany časopisu se snímkem z World Press Photo je to dětská omalovánka. Ale máš samozřejmě pravdu, že cenzura je trápila pořádně.

DARKTHRONE - oni měli nějaké pracovní demonahrávky? Vždyť "Transilvanian Hunger" a "Under A Funeral Moon" JE pracovní nahrávka jak vyšitá! A cédéčka "Funeral" a "Soulside", která jsem koupil minulý měsíc na MR, jsou normálně ta dvojstrana, žádný jídelní lístek v jednotlivých dnech studio sessions, zvuk motoru Babety, na které přilel Fenriz ani víčka od piva, která vypil Nocturno Culto, zabalená v luxusním balíčku se starým logem DARKTHRONE, součástí alba nejsou :)

 

Valič
08.11.2020 16:05

DarthArt: Předem chci taky poděkovat za všechny recenze na desky Waltari. O téhle kapele platí v podstatě to samé, co jsem psal u AC/DC. Jejich hudba se mi celkem líbí, ale jejich skalní fanoušek ze mě asi nikdy nebude. Pokud ale budu chtít někdy vyzkoušet něco z jejich novější diskografie, budu aspoň vědět po kterých řadovkách mám sáhnout.

Co se týče těch Cannibal Corpse, předpokládám, že máš doma cenzurovanou verzi určenou pro běžnou distribuci v kamenných obchodech. Kapely s podobně extrémními obaly a texty měly v minulosti obrovské problémy s cenzurou, a to zejména v Německu (pokud vím, tak staré desky Pungent Stench se tam delší dobu nesměly prodávat vůbec). Po různých nepříjemných zkušenostech proto Metal Blade Records u většiny alb Cannibal Corpse už předem připravili dvě verze obalu. Tu cenzurovanou často tvoří zvětšený výřez některé části původní malby nebo zcela odlišný obraz. Jindy to zase bylo řešeno tím, že byla ta necenzurovaná verze překryta jednoduchým papírovým přebalem s logem kapely a názvem alba (případně s vyříznutým okénkem, přes které bylo vidět nějakou relativně nezávadnou část originálního obalu). Jinak rozhodně nesouhlasím s panem KrebsKandidatem, že by v případě Cannibal Corpse obaly nezvedaly prodeje alb. Podle mě je to přesně naopak, hlavně díky nim se z nich stala jedna z komerčně nejúspěšnějších kapel žánru. Jejich hudba je určena pro celkem specifickou skupinu posluchačů, která si pod pojmem „krásný obal“ představuje úplně něco jiného než běžný civilista. :-)

U těch starých Darkthrone záleží na konkrétní verzi daného alba. Ty původní za rozumnou cenu už asi neseženeš (na Discogs je pravděpodobně za méně než 50 EUR nekoupíš). U novějších re-edicí už je většinou normální vícestránkový booklet (jak jinak než černobílý). U některých starších řadovek existují i luxusní digipacky s bonusovým diskem, který obsahuje audiokomentáře k jednotlivým skladbám. Já osobně bych si něco takového nepustil, ale možná je to lepší, než nějaké pracovní demonahrávky (ono už stačí, že ty finální studiové verze mají zvuk jako z prdele). :-)

 

DarthArt
08.11.2020 15:18

Vinyly ne, tehdy v devadesátkách jsem byl rád, že jsem se toho formátu zbavil a platí to do dneška. Tedy ne, že by takový artefakt byl špatný, ale vůbec nevím, co bych s tím dělal. Nejhorší ze všeho je to otáčení stran a odhadování, kde je mezera mezi písničkami. CD možnosti si dodneška užívám, hlavně proto, že jsem na svůj první přehrávač čekal šíleně dlouho a pořízení byla totální euforie. A koupě CD "Reign In Blood" jako prvního metalového cédéčka, to byla nekonečná série bouřlivých orgasmů ...

 

Hivris
08.11.2020 13:31

DarthArt: Ano, u DARKTHRONE to rozhodně má cenu.:). Netuším, jestli kupuješ i vinyly, ale ty se prodávají za docela rozumný ceny.

Přesnej opak si myslím o "nové" desce Vårjevndøgn Fenrizova projektu ISENGARD. Tohle v dnešní době vydat, to chce fakt hodně sebevědomí.

 

DarthArt
08.11.2020 11:27

Nebo jsem to já napsal moc nesrozumitelně, to je taky možný.

Zrovna jsem se zamýšlel - má cenu si kupovat třeba staré DARKTHRONE, když je to jedna přeložená stránka s nečitelnými texty? Ale jo, tyhle true norwegian Fenrizovy alba maj nějakou takovou zvláštní auru, tam mi to za to stojí. Ten jeho pavoučí ksicht na obalu ..... :)

 

KrebsKandidat
08.11.2020 01:19

Súhlasím, keď je booklet dobre spravený je to dôvod naviac si dosku kúpiť.
A týmto sa ospravedlňujem, že som to nepochopil na prvý krát, stáva sa mi často...
To s lepením, to nebol môj nápad. Požičal som jednému kamarátovi Reload. Teda, požičal s tým, že mi to nahrá na pásku, nech mám čo dať do Walkman-a. No a pán mi to vrátil s tým, že rohy prelepil priesvitnou páskou a vysvetlil prečo. Podľa mňa skvelý nápad.
S tým CC, to mi je lúto, že si naletel. Ja som si povedal, že keď už niečo kupujem, tak komplet, takže som si priplácal. A ono, u nás to nakoniec priplácanie bolo. "Šikovní" obchodníci rýchlo dali plnú cenu na tieto polotovary a stovku extra na normálnu verziu albumu. To štvalo.
A k tým CC, tam asi krása obalu nepredá nič :D
A Fine Day to Exit je dobre spravený obal albumu, napríklad.

 

DarthArt
08.11.2020 00:56

V pohodě, samá zajímavá témata.

Já už to psal několikrát, ale přece jen - nejlepší poměr hudební obsah vs obal, potisk cédéčka a nálada bookletu - za mě jasně "Draconian Times". Z nemetalových Pink Floyd.

Rohy bookletů jsem nelepil, ale pamatuju si, jak jsem byl zoufalej, že se mi téměř okamžitě potrhal obal "Load", protože prostě byl moc tlustej na to mezeru v krabičce.

Ošizený obaly pro východoevropský trh - to mi ani nepřipomínej! Mám takhle doma "Bloodthirst" od CANNIBAL CORPSe, jen složená dvojstránka. Myslel jsem si, že je to tak v pořádku a že třeba Cannibalové nedávaj texty podobně jako OBITUARY, ale pak jsem se podíval na sken bookletu na Discogs a málem to se mnou švihlo. Naštěstí to fakt byla jen krátká epizoda, kterou samozřejmě využil kdo jiný, než vychcaná METALLICA. To ale není nic překvapivého.

Co se týká té koupě kvůli obalu - já to myslel trochu jinak. Tak, že když mám tu desku nahranou/staženou/vypálenou a přemýšlím, že si koupím originál, může mě motivovat právě ten obal. To těšení se, že budu držet v ruce dobrej booklet, kterej prohlubuje pocit z desky, že se v tom můžu hrabat a že se mě dotkne kouzlo tý kapely víc než jen ze samotný nahrávky. O to víc, pokud si chci pořídit vinyl. Ok, u starých věcí je to něco jiného a třeba "Master Of Reality" je kultovní obal, i když jde jen o zvlněný nápis, ale u těch novějších věcí .... WALTARI tohle zkrátka totálně podcenili/ňují.

 

KrebsKandidat
08.11.2020 00:28

Nepamätám sa, že by som si niekedy kúpil album iba kvôli obalu.
Najbližšie k tomu som bol 23 rokov dozadu - premýšlal som, že si kúpim Beat the Bastard, vtedy sa mi ten obal zdal dobrý ale, pre mňa naštastie, som počul pár piesní z albumu skorej a pochopil, že The Exploited nebude nič pre mňa. Čo tým chcem povedať, že mňa obaly nijak zvlášť nemotivujú ku kúpe. Beriem ich skôr ako pridanú hodnotu. Celkom sa mi páčia napríklad niektoré obaly Blind Guardian, Iron Maiden.
Death Magnetic bol zaujímavý nápad (ale dosť pokazili vnútro bookletu), čo ma privádza k pointe - koncept musí byť zaujímavý. Napríklad Load/Reload je podľa mňa dobre zvládnutá práca (i keď ma svojho času štvalo, že tam boli len úryvky textov). Na takom čiernom albume ma zase zaujal práve obal.
Mimochodom, neviem, či som v tom sám - lepil ešte niekto "rohy" bookletov na CD nosičoch, nech sa neničia pri vyťahovaní/zasúvaní?
V tomto kontexte som nikdy nechápal, myslím len krátko živú tendenciu, vydávať špeciálne verzie albumov pre východoeurópsky trh - booklet, ktorý pozostával len z obalu. A rozdiel v cene bol tak štyri pivá, u nás na Slovensku.
Ono, bolo by možno zaujímavé napísať článok, povedzme o o piatich naj-lepších/-horších dosiek obal (booklet) versus hudobný obsah.
Snáď páni odpustia príspevok mimo témy recenzie.
Ach áno, nejako som sa rozpísal, dúfam, že sem nenabehne nejaký slovenčinár...

 

DarthArt
07.11.2020 17:16

Což samozřejmě taky motivuje nebo nemotivuje posluchače koupit si originální nosič. Může to být i jeden z důvodů, proč WALTARI v tom velkém hudebním světě zas tak moc neuspěli. Co člověka na první pohled zaujme třeba u "Master Of Puppets"? Samozřejmě geniální obal - prostě si řekne, "to chci mít doma". Nebo "Screaming For Vengeance", "Heaven And Hell", "South Of Heaven" - to prostě musíš mít v poličce!

 

1 2 3

 

 

 

 

TOPlist