Boomer Space


Diskuse ke článku : WALTARI - Big Bang
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2 3 4

 

Alda
19.08.2020 18:58

Jako nej obaly jsou Master + Justice, první tři DEATH, zmiňovaní MEGADETH, hodně se mi líbí od KINGa Fatal Portrait, a jsem překvapen, že nikdo nezmínil MEIDNY - Number a hlavně Live After Death, to je nádhera. A samozřejmě od KREATOR Pleasure :-)) A HELLOWEN - Walls... atad atd :-))))))

 

seventh
19.08.2020 18:40

Tak třeba já mám rád obaly, které ani nemusí být nějak striktně metalové, spíš naopak. Čím míň je z toho cítit true "metla", tím líp.
Prubířským kamenem je většinou to, jestli bych třeba v tričku nebo mikině s daným motivem mohl vyrazit i někam jinam než na metalový koncert a nevypadat směšně a zastydle jako Ozzák v Comebacku.
Takže za mě umí skvělé artworky třeba Katatonia nebo Dark Tranquillity. Ne všechny, ale většinou se mi trefí do vkusu. Nádherný obal má například legendární Draconian Times nebo Natural Born Chaos od Soilwork. Ten cover mi do dneška příjde strašně "sexy". Když už tady byla řeč o Megadeth, tak Cryptic Writings je taky moc vydařený.
A snad nejlepší obal za hodně dlouhou dobu přinesli v roce 2010 Mnemic na desce Sons of the System. Tohle ne lřesně moje gusto. V podstatě jenom 3D geometrie, ale jako merch, třeba na mikině, ten motiv nemá chybu. Hudebně jsou sice Mnemic už minimálně 10 let totálně v pr...i (od odchodu Bøgballeho), ale aspoň tenhle cover se vyvedl.

 

DarthArt
19.08.2020 17:56

Pamatuju si, jak tenkrát měli velikej plakát Youthanasia v obchodě a já ho hrozně chtěl. Jenže to měli jenom jako promo a někdo byl rychlejší...

 

DarthArt
19.08.2020 17:55

Hooya: A z opačného konce spektra? Kterej bys nazval jako výbornej ? Na první dobrou ...

 

Hooya
19.08.2020 17:46

MEGADETH jsou pro mě synonymem příšerných obalů - osobně se mi vyloženě líbí jen Peace, Rust a především Youthanasia, ale od té doby se mi pohled na jejich covery až příčí. Vyložené dno jsou pro mě Endgame, United Abominations Super Collider.... a 13.

 

DarthArt
19.08.2020 16:40

Tak to souhlas - MEGADETH by možná i vyhráli žebříček "kapela s nejlepšími obaly v metalu vůbec" - Peace Sells, Rust In Peace, Countdown, Youthanasia, System Has Failed, Dystopia - všechno skvělá práce. Ani ten Cryptic Writings není špatnej, i když je to jen geometrie. Snad jen nová verze Killing Is My Business je blbost, ale to je archeologie, rarita, tam se to nepočítá.

Celkem by mě zajímala odpověď na otázku, jestli se zhoršila kvalita obalů když se přestaly dělat vinyly... jestli ten malej CD formát vedl k tomu, že na to kapely začaly srát. Obecně.

 

Kropis
19.08.2020 16:25

Hrozné obaly alb? Těch je mraky ale luxusní obaly alb? Napadá mě tak narychlo Megadeth - Youthanasia (bohužel vinyl raritní záležitost za 5k a více :D), obecně mají Megadeth jako celek jedny z nejlepších obalů. Když jedeme na vlně AC/DC, tak Back in Black má prostě punc něčeho výjimečného. Člověk by řekl, jen černé pozadí a na tom text kapely a alba, ale asi ve spojení s událostmi v kapele, obrovském comebacku a i tím, že zvolený font a design je oku lahodicí, tak to se prostě musí umět.

 

DarthArt
19.08.2020 15:41

Stray: Ale i ty blbci z Nuclear Blast aspoň objednaj někoho, kdo vezme barvičky a tejden se s tím patlá nebo posunuje myší. Kdežto WALTARI ... takovej obal bych jim byl schopen udělat i já, páč mám v počítači program Malování z roku 1856...

 

DarthArt
19.08.2020 15:35

seventh: Já na to mám jednu soukromou teorii. Podle mě WALTARI vždycky utratí všechny prachy za čas ve studiu a k obalu pak musí přemluvit nějakýho kámoše v nonstopce, aby jim to spíchnul za tři piva.

Obecně mají WALTARI - jinak moje nejoblíbenější kapela - tři nedostatky:

1) Strašně dlouhá alba, která často nejsem schopen utáhnout vcelku
2) Špatné obaly
3) Texty bývají jen shluk pismenek, který má dobře znít do vokálu - poctivě je před recenzemi študuju, a většinou to nemá moc obsah

Jinak ale WALTARI --- JÍÍÍÍZDÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ !!!!

 

Jirka Čáp
19.08.2020 15:07

Mně se vždy líbily covery, které dělá Ed Repka nebo Dan Seagrave.

 

J.Rose
19.08.2020 14:53

Hrozné obaly alb?... Takhle na rychlo mě napadá Annihilator, Metallica a její poslední obaly řadovek také nic moc, no a pokud jde o nějakou legendu let 70, tak asi Black Sabbath. Tedy až na debut... Ale furt lepší než ty současné výtvory z "foto shopu" (myšleno globálně)

 

seventh
19.08.2020 13:56

jo, tak obal Big Bang je čisté zlo. Rozplizlá červenooranžová a špatně čitelné bílé texty jakoby napsané na stroji ... Ony vlastně skoro všechny covery od Waltari vypadají, že je někdo narychlo čórnul na netu nebo načmáral cestou do studia někde ve výtahu.
Když se k tomu pak přidá ještě i podobně nápaditý název desky, jako třeba "Release Date", jednoho to nutí se zamyslet, jak moc důležité pro ně tyhle aspekty při vydání nové desky jsou. Soukromě bych si tipnul, že ani moc ne.

 

Stray
19.08.2020 13:43

V éře dominance Nuclear Blast je kapel s otřesnými covery nepočítaně, páč obalové motivy všech kovových zlounů tisknou sériově.

 

DarthArt
19.08.2020 13:30

Mimochodem, nějak se mi to nepodařilo včlenit do recenze, ale zná někdo album s horším obalem? A zná někdo kapelu, která by srala na obaly tak jako WALTARI ? Ok, VADER jsou taky hodně "na úrovni", ale skoro bych sestavil žebřiček nejhroznějších obalů od WALTARI:

Katastrofální: Big Bangg, Yeah Yeah, Global Rock, Release Date
Nuda a šeď: Below Zero, Monk Punk, Rare Species
Celkem to jde: So Fine, Blood Sample, Radium Round, Covers All
Nápaditý: Space Avenue, Torcha, You Are Waltari

Ani jeden z nich by mě ale neinspiroval k nákupu vinylu, abych měl ten cover pěkně velkej.

Mimochodem, vinyláři - jak důležitej je pro Vás při koupi právě ten luxusně pojatej cover? Protože mít ve velkým formátu třeba "Master Of Puppets" musí být požitek...

 

Stray
19.08.2020 13:20

DarthArt: Je to tak jak píšeš, byli zblbnutí.

 

DarthArt
19.08.2020 13:13

Prowler80: Tak to musel nastat nějaký časový paradox, protože jestli jsou Jiřka a Véna sourozenci, pak museli jejich rodiče před zplozením absolvovat černobylský radioaktivní mrak :)

seventh: Jak říkám, detaily. Jsem strašně rád, že můžu WALTARI probrat se spřízněnými dušemi. To kreativní období bych možná roztáhl na celé devadesátky, protože tehdy vydávali jednu desku za druhou a všechny jsou výjimečné. Pak už to bylo buď řidčejší nebo slabší.

sicky: Oceňuju, že máš tak vysoko "Below Zero", je to naprosto zapadlá deska, ale plná excelentního materiálu a atmosféry.

Stray: Nadhodnocen bych neřekl. Nadhodnocení je, když něčemu záměrně dáš víc než to cítíš. Kvůlivá čtenosti, vydavateli, sponozorovi ... kdybys řekl, že byli redaktoři zblbnutí crossoverovou vlnou a dali tomu moc, ok, ale nadhodnocení? To dělá Spark snad u Dymytry, ale u Waltari k tomu snad neměl důvod. A v Bengu to ti lidi měli vyloženě rádi, viz Špulák a jeho válka proti klasickému metalu :)

Ještě Prowler: Už roky si chci přečist román od Franse Emila Silanpää. Když se někdo tak blbě jmenuje, určitě to bude stát za to :)

 

Prowler80
19.08.2020 12:51

Jen dodám, že z finských výtvorů kulturních toliko Egypťan Sinuhet a En Saga zasluhují ohodnotit 100%.

 

sicky
19.08.2020 12:51

přichází čas na Waltari top ten :)
1.Torcha
2.So Fine
3.Big Bang
4.Global Rock
5.Below Zero
6. Yeah Yeah Die Die
7.Radium Round
8.Release Date
9.Monk Punk
10.Blood Sample
---
Space Avenue nesnáším a zbytek jsem buď neslyšel nebo mě nebaví :)

 

Prowler80
19.08.2020 12:46

DarthArt: Jó, dobře pamatuju. První třída, podzim 1974, v jedný ze svejch posledních rolí se tam mihnul i O. Korbelář. Jen drobně poopravím tvou informaci stran Váši Švorcovýho. Nebyl jejím manželem, alebrž starším bráškou.

 

seventh
19.08.2020 12:41

DarthArt: to procentuální členění se mi líbí. Nějakou tu desku za 0% bych si někdy s chutí dal. Hlavně s Lukašenkem v sestavě to bude slušný "nářez" :-)
Hodnocení Big Bang úplně chápu. Já taky neříkám, že je 80% nějak málo. Jen tvrdím, a nemusí se mnou samozřejmě každý souhlasit, že právě v tomhle období, v letech řekněme 95-97, byli Waltari na svém kreativním vrcholu.
Nápadů měli na rozdávání a přestali si z muziky dělat prdel. Což je za mě i ten hlavní rozdíl oproti So Fine například. Prostě si myslím, že na Big Bang by takovou Piggy in the Middle nikdy nenahráli. A to je dobře, protože tenhle typ skladeb od nich moc nemusím. Big Bang je seriózní deska konečně plně dospělé kapely, která bere svou produkci vážně, což ale v žádném případě neznamená, že nudí. Asi tak.


 

1 2 3 4

 

 

 

 

TOPlist