Boomer Space


Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2

 

spajk
18.08.2020 09:58

"Nu, i skladník ve šroubárně si může přečísti Vergilia v originále."

 

jirka7200
17.08.2020 23:25

Není důležité, aby buldozerista uměl vzorce v excelu. Do každý muziky je třeba jinak vybavenej hráč. Takže hráč v punkový sebrance může být stejně dobrej jako Trujillo, pokud hraje přesně to, co se po něm žádá.

 

DarthArt
17.08.2020 18:07

Porovnávání, kdo je lepší, v umění krachuje už na samým začátku. Kdo je lepší? Rembrandt nebo Rubens? Vyberte si. Jediné jisté je, že jsou oba lepší než já. Protože oni uměli malovat skvěle a já to neumím vůbec. Takhle to můžu porovnávat, ale od určitý úrovně jsou už hodnoty jinde než v technice a motohodinách.

Když to budeme brát optikou "tenhle zahraje všechno a tenhle ne", dojdeme k tomu, že nejlepší kytarista je Yngwie Malmsteen. Ale k čemu mu to je, když dokáže složit akorát "týdydýýýýýýýýýýý -vrrrrrrrrrrrr- brrrrrrrrrrrr"?

 

J.Rose
17.08.2020 17:15

Já spíš reagoval na tu konkrétní větu v tvém příspěvku. Miluju Mr.Big a stejně tak TOOL. Každý z těch basáků hraje diametrálně odlišnou hudbu a já osobně nedokážu porovnat kdo z nich je lepší. Částečně je to i tím, že jediná basa které rozumím je ta na 20 kuželek :-)

No ale když jsi to tam tak jednoznačně dal, tak jsem si rýpnul.

Tohle porovnání kdo je lepší je dost subjektivní, tedy břídila samozřejmě pozná asi každý.

Víš už jsem viděl tolik žebříčků třeba o nejlepších bubenících... a pak si stačí pustit jedno video s Buddym Richem a je vymalováno.

 

Stray
17.08.2020 17:02

Rose: Omyl. Nejde o to, že je to týpek z MR.BIG, ale o to, že je to nejlepší basák, on dokáže zahrát úplně všechno, to neznamená, že když někdo hraje za nějakou kapelu, která se vykazuje přímočarým stylem, že je to strop jeho herních schopností, uvědom si, že takhle to nefunguje a nikdy nefungovalo. Je sousta špičkovějších hudebníků v kapelách, který hrajou mnohem jednodušší hudbu, než u těch, co si myslí, že jsou progres. Teď nemyslím na tu selanku, co se tady obecně poslouchá.

 

DarthArt
17.08.2020 16:58

Kropis: Ok, u Metallicy a Megadeth je to těch deset let. Máš pravdu. Tou tmou jsem mínil to, co psal Sicky - dobrý, ale udržovačka. Tj. u Metalliky od Reload a u Mustaineho od Cryptic Writings (i když tu desku mám osobně hodně rád).

 

J.Rose
17.08.2020 16:53

Já myslím že týpek z Mr.Big zvyklý na styl "sloka, refrén, sloka, refrén, mezihra, refrén, refrén"... by riskoval mozkovou příhodu, pokud by se pokusil správně zahrát byť jedinou věc od TOOL... Peace :-)

 

Stray
17.08.2020 16:33

Sicky: To je taky pravda, to s tím autopilotem. Trujillo ale není případ člověka, od kterého by se čekala kreativita. Rozhodně si myslím, že není nějakým uctívaným song-writerem, on je instrumentálním nabušencem, což je zcela jiná disciplína. Asi jako gymnastika a hod koulí.:-) V jeho lize to občasné polevení sice zapříčiní mírnější výkonnostní zručnost (mírnější ve smyslu - bude tedy hrát chvíli druhou lajnu místo první v teamu NHL, ne že odejde k HARLEJ):-), ale rozhodně ne úpadek mezi dobré. Když vysadí Billy Sheehan z MR.BIG , rovněž jeden z nejuznávanějších basáků rocku, tak je možný, že klesne na úroveň týpka z TOOL, ale určitě ne níže, lidi jako basák z Dillingerů jsou furt dalece pod ním. Ta liga, ve který se tihle hráči pohybujou je mega nad vším, to ne že vysadí rok hraní a jde si stopnout vedle bicích Trávy na puntík Iana Hilla do JUDAS PRIEST.:-)

 

Kropis
17.08.2020 16:32

Ty vole tak Infectious Grooves bych tady fakt nečekal... SUPER! Debut mám ale nejradši.
DarthArt: Tak zrovna Metallica a Megadeth bych nepovažoval za krátké časové odbobí a už vůbec ne záblek geniality a tma. Vždyt ty kapely byly na výsluní minimálně 10 let a to je kurva dlouho. A to si osobně myslím, že to bylo stejně déle než 10 let.

Obecně k tomu muzikanství, vždyt zrovna Metallica je geniánlní ukázka toho, jak to dopadá, když se na to sere, Ulrich budiž (ten byl slabý vždy) ale Hammett je definice totální laxnosti. Staré věci nehraje, trapně improvizuje, hraje furt stejně a nová sola absolutně postrádaji jakýkoliv nápad, melodičnost, kreativitu, zábavnost. Na druhou stranu si myslím, že Trujillo je ten typ profesionála, který hraje v Metallice to nutné, ale v postraní trénuje pořád stejně a v jiném projektu by opět patřil ke špičce. Ale to je jen můj dojem, působí na mě jako ten typ dříče. Viz jeho oprašování starých sol Burtona apod.
Na druhou stranu máme tady seriál AC/DC a nikdo racionálně uvažující neřekne, že hudba AC/DC je jednoduchá jenom kvůli tomu, že tak na první pohled působí. Každá bubenická špička žánru vám řekne, že Phil Rudd je monstrum, který drží jednoduchým beatem groove, který není schopný nikdo napodobit a to nemluvím o semknutosti Younga, Williamse a Rudda a tak bych mohl pokračovat.

Ty výjimky by mě zajímaly, mě napadá Prince, ale ten šel vyloženě proti proudu. POkud tedy kreativní nerovná se sypat desky co dva roky, protože takových kreativců je mraky :D Prince je snad jediný hudebník, který pošle celý stadion do prdele elegentním způsobem: "Určitě jste si přišli poslechnout ty nejlepší hity, Purple Rain apod, to máte ale smůlu, dneska se bude hrát jazz". Což je podle mě taky důvod naprostého nepochopení Prince v ČR, všichni si asi myslí, že hraje popík nabušený klávesy a zpívaný fistulí, ale to není vůbec pravda. A další takový chameleon je David Bowie, další ryze kreativní výjimky mě nenapadají. Jakkoliv si myslím, že vysoce kreativní umělec je pro mě třeba Glenn Hughes, Dave Mustaine, Richie Kotzen atd

 

DarthArt
17.08.2020 15:45

sicky: Souhlas. Většina slavných kapel má svoje nejlepší období tak maximálně pět let - pak je to sice pořád slušný, ale jak říkáš, udržovačka. METALLICA, SLAYER, MEGADETH, ti všichni to svoje podstatné řekli v krátkém časovém období ... záblesk geniality, výbuch ... a tma.

Je pár výjimek, ale to je opravdu na prstech jedné ruky.

 

J.Rose
17.08.2020 15:38

Sicky: Tak pár vyjímek se jistě najde... Já nevím David Bowie, ten byl kreativní i na konci kariéry.

Jinak máš ale pravdu. Ty zásadní věci se odehrávají většinou na začátku kariéry.

 

sicky
17.08.2020 15:31

Ono jde taky o kreativitu. Schopnost vymyslet něco originálního klesá, když muzikant hraje roky na autopilota to samý dokola. Ve finále zjistí, že mu to tak stačí a kam by se hnal.
Vem si, že většina kapel natočila svoje nejlepší věci na začátku a zbytek kariéry a pak už jen jede v takovým udržovacím režimu. "hlavně aby se to líbilo našim fanouškům" :)

 

DarthArt
17.08.2020 15:11

K formě špičkových muzikantů - když na to sere, určitě jde kvalitou dolů, jako kdokoli, co něco šidí. Jenže člověk jednou něco nadře, dokáže se poměrně rychle dostat nahoru i po letech nečinnosti. Rozběhá prsty a je to - ty harmonie, kam kdy sáhnout, kde zpozornět a podobně, to má jednoduše zakódovaný a nikdy to nezmizí. Samozřejmě můžou nastat zdravotní okolnosti, kdy mu vypadává paměť nebo přestanou fungovat ruce - o tom ale tady asi nemluvíme.

 

DarthArt
17.08.2020 15:07

Stray: Bojím se, že s tou INSANIÍ máš naprostou pravdu. Poslední vypuštěnej song tomu zcela nasvědčuje... já tu kapelu mám v podstatě uzavřenou, protože tím mým směrem už to nikdy nepůjde.

 

J.Rose
17.08.2020 14:36

Stray: Hm zajímavé opravdu. Aspoň jsi závodně dělal ten fotbal, já jsem od přírody strašný lenoch. Asi 6 let jsem aktivně chodil do posilovny, ale to je tak vše a je to aktivita, kterou děláš čistě pro sebe.

To co píšeš je smutný, pro mě teda jo. Já bych podporu ocenil. Být na tvém místě tak mě naši podporují, vždy si přáli abych se nějak - jakkoliv vypracoval a měl nějaké zájmy... Jenže ta má povaha "pohoda jazz" vše zazdila.

Asi proto mě "Whiplash" zaujal. V tom že existují lidé co jsou schopni se vybičovat k maximálnímu výkonu a taky ta myšlenka, že říct někomu "dobrá práce" je to nejhorší co můžeš udělat, neb dotyčný pak už nemá potřebu se zlepšovat.

Je to extrémní názor, ale něco na tom je.

 

Stray
17.08.2020 14:07

Přišlo mě nepravděpodobný, že by podobnej top hudební pedagog byl takovej zmrd. :-) Tohle by snad nikdy neproběhlo. Pokud jo, tak jsem asi naivní. Možné že to opravdu tak funguje: baletky, tenisti, Bambini di Praga. :-) Víš, mě nikdo do ničeho v životě nenutil, nikdy mě nikdo nepřetěžoval a necpal v dětství do mě rozumy, že musím být nejlepší, a tak se prostě s podobným tématem a prostředím nějak neztotožňuju, měl jsem volnej až bych řekl ležérní životní režim, a z toho prostředí, co nabízí ten film, bych co nejrychleji odešel. Dám příklad: Hrál jsem asi 7 let závodně fotbal, od 9 do 16ti let a v životě se na mě z příbuzenstva nikdo nebyl podívat, snad ani na jednom zápase. Nikdy. Ani jsem si to tehdy neuvědomoval, prostě plno cizích rodičů stálo při zápase kolem hřiště a mě to přišlo normál, trochu to dolejhá až teď, jako ozvěna co dorazí po třiceti letech.:-)

Spinal Tap znám název a vím, že je to komedie, ale nikdy jsem neměl potřebu si to sehnat.

 

J.Rose
17.08.2020 13:52

Stray: Opravdu? No je fakt že nejsi první komu "Whiplash" nešmakuje.

A co "This is Spinal Tap" ten má pohodovou energii :-)

 

Stray
17.08.2020 13:47

Hráč, kterej netrénuje a nehraje se samozřejmě horší, ale Trujillo podle mne trénuje. Je to jeho job, musí se udržovat na nejvyšší možné úrovni.

Ten film jsem viděl a nemám ho rád, přijde mě až moc hysterický a přehnaný. Má blbou energii, kterou si nepotřebuji připomínat.

 

J.Rose
17.08.2020 13:42

Proč by se hráč časem nemohl zhoršit? Netrénuješ - zhoršíš se a je fuk jestli jde o hudbu nebo snad fotbal.

Ovšem souhlasím že Trujillo určitě není ten případ. Metallica možná zkoušky nedělá, což ovšem neznamená že Trujillo ve svém volnu a v soukromí basu pravidelně x hodin nedrtí.

Možná existuje i sorta lidí, co trénovat nemusí, ať už jde o cokoli a stejně jim to jde pěkně od ruky.

Doporučuji film "Whiplash". Tomu říkám posedlost po dokonalosti. Asi nejlepší "hudební" film co jsem viděl.

 

Stray
17.08.2020 13:28

Darth: Zas to nepřeháněj. Opakovaný vtip přestává být vtipem. Až vyjde za rok nová INSANIA, tak si to společně uvědomíme. To ti bude takovej průser, že se to ani vypovědět ani vypsat nedá.

 

1 2

 

 

 

 

TOPlist