Boomer Space


Diskuse ke článku : ARAKAIN - Jekyll & Hyde
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2 3 4 5 6 7

 

DarthArt
03.08.2019 18:55

Pro Plzeňáka možná jo, ale když žiješ v kraji nejhorších slitků v republice, vidíš to trochu jinak. A ta hospoda, kde jsme byli v Liberci, není argument, v drtivý většině ostatních hospod jsou ty Svijany prostě na poblití. A jsou všude. Zcela přesně řečeno: V.Š.U.D.E !!!

Maximálni rozsah je: Svijany, zakalenej Krakonoš, samosrací Konrád a odpornej Rohozec. Jablonec je město pivařům nepřátelský, proto ani nikam do hospody nechodím. To je daleko lepší si koupit Gambrinus z plechovky, proti těm hospodám doslova rajská tekutina.

 

Stray
03.08.2019 18:18

Darth: Sranda, že když někdo od severočeského Jablonce tvrdí Polákovi, že oni mají lepší piva než my, tak mě to přijde ještě víc ponižující a urážející, než kdyby mu tvrdil, že Poláci jsou mnohem lepší hokejisté než Češi. Jako pro Plzeňáka je tohle naprostá sprostota.:-)

 

DarthArt
03.08.2019 17:32

Ty jo, tak to je hodně temná vzpomínka. Tu Severní Koreu jsem použil nadneseně, tam prý ani neexistují hospody pro běžné lidi. A celkově ... strašný, ani si to nedovedeme představit.

Wroclaw je opravdu fajn, já se tam zase dohadoval s jedním týpkem, kdo má lepší pivo, on že Češi, já že oni. Měl jsem na mysli Jablonec, kde se všude točej ty příšerný Svijany, naopak v polským příhraničí maj v hospodách slušnou nabídku těch jejich piv. Prostě přátelský prostředí a fajn lidi - v jedný hospodě hned u rynku se zase ptali, odkud jsme, a když jsem řekl, že z Jizerských hor, nadšeně hlásili, že oni taky. Jo a bydleli jsme na Tumským ostrově hned u katedrály, to je jako by člověk spal ve Zlatý uličce na Hradčanech. Jenže ve Wroclawi to bylo za litra, v Praze si to ani nedokážu představit.

Görlitz je fajn, ale od bolševika strašnej rozdíl. Dřív ty rozmlácený baráky, hrůza, když to dneska člověk vidí v knížkách, dojde mu, jak jsme zapomněli, jak to dřív vypadalo strašně. Už tehdy ale bylo Görlitz velkej nadprůměr, to souhlasím. Cottbus bylo takový výstavní město socialismu, protože všude okolo doly, srovnal bych ho třeba s Havířovem, i když je víc historický.

Howgh, domluvil jsem, ať se zase trochu vrátíme k hudbě. Ani nevím, jestli v NDR byly nějaký dobrý metalový kapely. Asi ne, oni byli spíš na punk.

 

Prowler80
03.08.2019 14:05

Jó, ten tílkař je dobrej průvodce... V Görlitz i Chotěbuzi jsem byl za socíku s dědou, už tenkrát to v obou městech vyhlíželo docela obstojně. Před časem jsem viděl z Görlitz televizní reportáž, město je vizuálně vskutku ve skvělé kondici. Zároveň si tamní starosta postěžoval na výrazný úbytek obyvatelstva, ve městě jsou stovky prázdných bytů(podobné je to i na jiných místech bývalé NDR), dokonce i v onom historickém centru. Destinace je prý plná důchodců. Vzápětí na kameru vyzval Čechy napříč věkovým spektrem, nechť neváhají a do Görlitz se přestěhují. Argumentoval poměrně dostupnými pořizovacími cenami a nízkými náklady na bydlení...Vratislav jsem navštívil u příležitosti EURA 2012. Nejprve klepec od Rusů, poté těsné vítězství nad Poláky. Ano, dnes je Vratislav polská. Jak tomu bylo v minulosti, jistě sám dobře víš. Všechna zmíněná města mají jednu věc společnou - dlouhá léta patřila k zemím Koruny české. Z městských znaků Görlitz i Vratislavi je to patrno dodnes. Nutno uznat, že Poláci historické centrum od války postupně opravili velmi vkusně. Náměstí Rynek je nádherné. Musím dodat, že místní se chovali velmi přátelsky. Někteří z nich na nás dokonce s úsměvem volali: "Češi, vítejte v českém městě!"...Hele, v Sev. Koreji by ses vožralej povaloval jen chvilku, potom by vo tobě už nikdy nikdo neslyšel:-)Pochybuju, že je tam alkohol vůbec volně dostupnej... Zde si dovolím osobní vzpomínku. Roku 1984 Kim-Ir-sen navštívil tehdejší ČSSR. Přijel sem vlakem z NDR tratí, po které jinak putovaly výhradně nákladní soupravy. První zastávkou na našem území byl Děčín. Kdosi tehdy rozhodl, že by jej z řad mládeže měli uvítat pouze studenti Gymnázia. Tak jsme se tam 4.června v počtu zhruba 600 kousků po ránu vypravili. Zarazilo mne, že ve výzdobě perónu zcela absentovaly sovětské vlajky, později jsem zvěděl, že Kim SSSR moc nemusel, ač toho roku tam též zavítal. Vlak dorazil v 9.02. Všechny vozy disponovaly tmavými skly. Kdosi otevřel dveře u jednoho z vozů, načež se dlouhé minuty nedělo vůbec nic. Asi po půl hodině do vlaku vstoupil nějakej místní partajník a pobyl tam zhruba 15 minut. Když vystoupil, dveře se opět zavřely. Dalších 15 minut se znovu nedělo zhola nic. Poté se vlak rozjel a zmizel v dáli. Zda v něm vůbec někdo seděl, ví jen bůh a ten partajník...

 

DarthArt
02.08.2019 16:28

Prowler: Ten klip jsem tam dal pro zasmání, no uvidíš :)

Jinak ale díky za nastínění, třeba to někdy probereme podrobněji. Ono to Porúří dostávalo na frak podstatně delší dobu než severní Čechy, tak asi proto to odlesnění a podobně. Vlastně už před válkou tam byly obrovské průmyslové oblasti, navíc tehdy se na ekologii sralo úplně, čoudilo to možná hůř než u nás za komuistů. Za války pak bylo Porúří rozbombardováno do poslední cihly a Erhardův poválečný zázrak taky asi bral ohled spíš na EKOnomii než na EKOlogii. Takže jestli začali ekologicky myslet někdy v sedmdesátých letech, měla ta oblast už svoje za sebou.

Na druhou stranu si Němci dokážou docela dobře poradit s rekultivací krajiny - tady na sever od nás v Lužici (Cottbus a okolí) jela spousta povrchových lomů a zhruba 40 už jich je zatopených, okolo in-line stezky, kempy, začíná to vypadat moc dobře. Pár elektráren tam ještě jede, ale maj u nich udělaný různý odpočinkový areály (třeba Nochten je zajímavá věc).

Duisburg a přistěhovalci - mě napadá no-go zóna Marxloh, tak tehdy to tam asi vznikalo. Po stavbě Berlínský zdi na západ přestaly proudit davy dederónů, hospodářskej zázrak bylo potřeba nakopnout a tak West-Dojč začal lanařit Blízký východ, hlavně Turecko. Konec příběhu je ale asi trochu jinej, než si tehdy představovali.

Mimochodem - byl jsem teď o víkend uv Görlitz, kousek od hranic, město rozdělený mezi SRN/Polsko. Ten rozdíl je neuvěřitelnej - Görlitz krásný město, načančaný, historický, neuvěřitelný - přejdeš most a polský Zgorzelec - bordel, ožralci válející se po chodníku, šílený, přijdeš si najednou jak v Severní Koreji. Ale třeba Wroclaw v Polsku je nádherný město. Vřele doporučuju!

Howgh, domluvil jsem, unplugged článek čeká !!!

 

Prowler80
02.08.2019 15:51

Již jsem zde naznačil, že díky práci svého otce jsem mohl poměrně často zajíždět do Hamburku, byť jen v době školních prázdnin. O letních prázdninách jsem měl možnost navštívit i jiná města, neboť otec měl dovolenou. V tom Duisburgu jsem byl v roce 1982, po skončení základky. Shrnul bych to do hesla - Špína, hnus, kapitalismus:-)Architektonicky snad nejhorší destinace v záp. Evropě, kterou jsem kdy viděl, nadto mnoho přistěhovalců( většinou již druhá či třetí generace těch, kteří přišli pomoci nastartovat tzv. německý hospodářský zázrak). Abych byl spravedlivý, už tehdy jsem si všiml, že v okolí jsou činěna mohutná opatření k nápravě ekologických škod, jimž region v minulosti čelil, např. rekultivace krajiny na místě bývalých uhelných dolů atd. Poté jsem město již nikdy nenavštívil. Ve srovnání s tehdejšími sev. Čechami mi oblast připadala mnohem méně zalesněná. Vím, co máš zřejmě na mysli. Nevhodné smrkové monokultury, zkrápěné kyselými dešti byly normou i v okolí Děčína. Přesto soudím, že situace v Porúří musela být svého času ještě děsivější, jelikož tam je nakumulováno mnoho velkých sídel na poměrně malém území. Bývala to tradiční bašta SPD, což vyplývá z logiky věci. Paradoxně zřejmě díky oné bohaté průmyslové tradici tam působí mnoho úspěšných fotbalových klubů:-)Soráč, vzal jsem to hopem, pacienti čekají:-) Jo, a dík za klip, poté jej zkouknu. Měj se.

 

DarthArt
02.08.2019 14:35

A pokud by někoho zajímal současný Duisburg, vše podstatné nalezne v tomto videoklipu:

https://www.youtube.com/watch?v=3tMwRiqKGpM

 

DarthArt
02.08.2019 14:33

Pravda. A ano, je to hnus.

 

Stray
02.08.2019 13:48

Koukni na Schimanskiho a máš Duisburg 1981 jako na dlani.

 

DarthArt
02.08.2019 13:38

Prowler: To by mě docela zajímalo. Byl´s tam ještě za komoušů nebo někdy krátce po 90? Ptám se proto, jestli bys to dokázal srovnat třeba právě se severníma Čechama v tý době. Tady v některejch oblastech doslova kapala smrt ze stěn... hřebeny Jizerských hor třeba naprostá tragédie. A Ústecko, o tom vůbec nemluvím. V tom západním Dojčlandu bych to tipoval tak do sedmdesátých let, pak už na to asi víc šlápli.

 

Prowler80
02.08.2019 12:33

Hele, vono ani kdysi v těch západních Němcích to nebylo všude tak růžový. Rozdíly mezi jednotlivejma spolkovejma zeměma byly nebetyčný. Takovej bordel, jakej jsem zažil v Duisburgu, jsem u nás v životě neviděl. Vůbec celý to Porúří. Von ten tamní chaos byl kdysi dobře znatelnej třeba v dokumentu vo Kreator, kterej tam kdysi běžel na ARD, tedy veřejnoprávním kanále. Viz odkaz níže:

https://youtu.be/2lKL9_njNa8

 

DarthArt
02.08.2019 10:42

Já myslím, že než BeBečko je dnes lepší už prakticky kdokoli!

 

DarthArt
02.08.2019 10:41

Je pravda, že se to za posledních dvacet- třicet let strašně změnilo, hodně lidí tady jsou patrioti, viz třeba spousta knížek a časopisů o historii našeho kraje před 1945, to je možná fenomén, který jinde není. Takový to odcizení, strašnej bordel a podobně skoro vymizelo, je to daný i bohatnutím kraje díky turismu, pár kilometrama do Německa, kde se obecně o veřejnej prostor staraj na jedničku (myslím čistota, opravený památky a tak), takže určitě nemůžu řict, že by se mi tu žilo špatně. Cílil jsem spíš na ten panelák, ze kterýho bych rád vypadl ... a úplná srdcovka je pro mě Český ráj, tam mít chaloupku, někde mimo turistický trasy, to by byl sen. Nebo Východní Čechy, Náchodsko, Dobruška ...geniální. A ta Vysočina je taky krásná.

 

Stray
02.08.2019 10:37

Takže jako Root vám přijde jako umelectejsi záležitost než Arakain model 1990-1993? Spriznenost s agrem u nich dle mého tehdy ještě rozvinutá nebyla.

No pár youtuberu bude určitě lepších než BeBecko. :-)

 

zdenos
02.08.2019 09:51

tak ono takový to rozmezí od Třeboně a Slavonic, až někam po konec vysočiny je obecně hezký a klidný. Samá vesnička, kopcovitej terén, dneska už i poměrně opravená města.

K tomu severu Čech - mám od tud známýho, a říkal, že ti lidi už tam tak nějak přirostli, a vlastně k tomu cítí ten osobitej vztah. Ale to mají spíš asi ti kořeni :)

 

DarthArt
02.08.2019 09:51

No já jsem chtěl na to DVD s Big Bossem napsat recenzi, jenže jsem měl asi desetkrát pocit, že BB lže až hanba. Tak z toho sešlo .... :)

 

DarthArt
02.08.2019 09:49

Ohledně těch cen - po maturitě a roce jazykovky jsem nastoupil na chvíli jako dělník do kartonážky. Rok 1996. Bral jsem tehdy necelý čtyři tisíce a každej měsíc jsem si usmolil na jedno originální cédéčko za pět stovek. Dneska nepředstavitelný. Ale měl jsem doma originál Draconian Times a Reign In Blood!

 

zdenos
02.08.2019 09:46

no jasně :) ale furt lepší dokument se sprostým BB než nějaký youtubeři :)

 

DarthArt
02.08.2019 09:45

No, objevujou si i vynily s naprosto minimální cílovkou - třeba debut ASMODEUS - luxusní vinyl, luxusní hudba, ale kolik lidí si to může koupit? Pár desítek? Pár stovek? Nebo první demo KRYPTOR na vinylu - to už je vůbec minimální pravděpodobnost. To ten ARAKAIN by zabral víc ... ale mám ten dojem, a možná jsem to předtím blbě vyjádřil (ospalky na očích dělaj svý), že takovej sběratelskej kousek typu luxusní vinyl koupí spíš progresivní rocker, deathmetalista nebo hardcorař než příznivec agroscény (a teď to nemyslím nijak hanlivě). Nedávno jsem četl nějakej rozhovor s Otou Herešem a tam si liboval, že vydaj jakousi desku ALKEHOL na vinylu a jaká je to paráda. Mě napadlo jedině - proč proboha? Kolik lidí si nábožně sedne do obýváku, rozhýbá gramec za padesát tisíc, ze kterýho slyšíš každý vrznutí a přiložení trsátka ... a pustí si ALKEHOL? To je přece hudba do kazeťáku nebo cédéčka na mejdanu nebo v dílně. A ARAKAIN mi tam nějak patří, se všemi těmi DYMYTRY, Czech Rock Bloky a podobně. Nic proti, opakuju, ale na vinylu si spíš představím nějakej švédskej crust, i když je to v podstatě jen řvaní...

Jinak ten "polenskej metal" jde naprosto mimo mě, ale v Polný samý bych chtěl žít. Krásný historický město, vesnice, klid, naprostej ideál .... severočeský paneláky bye bye :):)

 

Stray
02.08.2019 09:30

Arakain vyšli na vinylech tuším jen první tři radovky. A právě Black Jack je branej jako dost vzácnost, protože v roce 1992 už to nebyl běžnej formát a lisovalo se LP desek méně než třeba z prvních dvou alb. Já si dovedu představit fans starých Arakain co si tohle hýčkaj, naopak se nedokážu vcítit do hlavy běžného fanouška Root. Absolutně ne. Jako že bych měl sledovat dokument kde ten chlap hodinu zvaní a nebo kupovat tu tlustou knihu, brát to vážně a fandit mu. :-)

 

1 2 3 4 5 6 7

 

 

 

 

TOPlist