Boomer Space


Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2

 

Zetro
10.11.2020 21:19

Vyborny ,pestry album,hodny majstra!Velmi ma bavi 90%

 

Prowler80
14.07.2019 00:52

https://youtu.be/jbQuauLn52c

 

Prowler80
14.07.2019 00:50

Týden jsem byl pracovně mimo republiku, takže jsem si zpětně pročítal recenze, jež se tu mezitím objevily + následné diskuze. Martyrem, jenž by primárně cílil pouze na diskuze, rozhodně nejsem... Zážitek to každopádně byl, byť valnou část kompozic jsem slyšel toho večera logicky poprvé. Ze singlů, které vyšly v době před koncertem, se mi nejvíce pozdávala skladba Vina křídel, nicméně ta byla spíše produktem Semelkových neutuchajících sólových aspirací. Střelák aneb tehdy KD Střelnice, je budovou, v níž se v oněch časech nacházela v nadzemním podlaží restaurace, v podzemním vinárna Bzenecká lipka, ale především poměrně velký sál, v němž se pořádaly koncerty, ale i maturitní plesy. I s balkóny bych kapacitu odhadoval zhruba na 1000 sedících osob. Nachází se na levé straně počátku "výpadovky" na Hřensko, nedaleko od Labe nad bývalým přístavním překladištěm. Na tehdejší koncert byl sál prakticky zaplněn. Atmosféra velmi dobrá. Všechna místa k sezení. Během jednotlivých skladeb posluchači většinou soustředěně naslouchali produkci, po skončení každé následovala o to bouřlivější reakce. V té době byl popsaný průběh koncertu u podobně stylově zaměřených spolků normou nejen u nás, ale i na západ od našich hranic, což mohu sám dosvědčit. Džísek bylo tak 40%, celkově "mániček" násobně více než na koncertech současných. Pivo nehrozilo vůbec, v sálech bylo zapovězeno, všichni s tím byli srozuměni a nebrali to úkorně. V tomto sále jsem zažil mnoho koncertů - M. Efekt, J. Schelinger a skupina F.R.Č., Citron jako předkapela Katapultu ještě s Kubalou u mikrofonu, Progres 2, Abraxas, Die Puhdys(!) atd. V mém rodišti se koncerty konaly též v městském divadle(450), letním kině(mj. Děčínská kotva - 3 500), od roku 1983 také na zimáku (5 500). První koncert Pražského výběru po tříletém zákazu proběhl roku 1986 paradoxně právě v děčínském divadle. Vstupenky byly záhy fuč, takže nejen já měl bez. Tě bůh všem vespolek.

 

Pekárek
13.07.2019 21:23

Jj, Bohemia je skvělá a lp není ani moc vzácné, takže neváhejte.

 

Stray
13.07.2019 21:14

Dalas: No jasněééé, Policajt umí karate, to je ten film, už jsem na ten název zapomněl. Díky. :-)

Prowler: Ty si pročítáš zdejší diskuse dokonce zpětně??? No to je tedy průser, tedy při vědomí zda-li to těch lidí dělá víc. Jako, byl bych asi radši, kdyby si pročítali články.
V tom roce 1978 to musel být zážitek, taková bigbeatová sešlost. Střelák v Děčíně je ostrov na Labi? Je to severně od města (zámku) nebo spíš dolu k ústí? Kolik tam bylo lidí? A jaká byla atmosféra? Převládali džísky nebo normálové? Pilo se pivo z neprůhledných bílých papírových kelímků? :-)

 

Dalas
13.07.2019 20:39

Stray: tak to jsi byl v kine na tohle:

https://www.csfd.cz/film/243363-policajt-umi-karate/komentare/

Ty raminka si taky pamatuji, i kdyz jsem ten film nevidel 30 let:-)

 

Prowler80
13.07.2019 17:46

Jó, já chápu. K podobným týpkům snad nepatřím, to bych musel upřesňovat permanentně. Zpětně jsem si pročítal zdejší diskuze, tak mne ten poslední příspěvek trochu praštil do očí. Abych byl věcný, krátce zavzpomínám na dobu, kdy jsem měl možnost poprvé popatřiti na kytarové umění páně Pavlíčka. Šlo o koncert kapely Bohemia na děčínském Střeláku, jenž se odehrál na jaře 1978. Navštívil jsem jej s otcem a strýcem. Jeho hra mne doslova nadchla, celý koncert bez slyšitelné chybičky. Do té doby jsem ho vůbec neznal. Hodně silná sestava - Semelka, Kubík, Guma Kulhánek, Pavlíček, Trnavský. Nejvíce mne tehdy zaujalo sólo ve skladbě Zátiší peronních lístků. Jediné album tohoto uskupení vyšlo v létě zmíněného roku, s odstupem času jej hodnotím ještě pozitivněji než tehdy. Podobná stylová fúze mi vždy konvenovala, ač jsem v tomto směru mezi metalisty spíše výjimkou, to dobře vím.

 

Stray
13.07.2019 16:33

Musel to být tedy víkend před tím úterkem, v týdnu a v září jsme určitě neměli čas trajdat po Praze. Na tom OH 88´ fotbalovém turnaji se stal největším objevem asi teprve jedenadvacetiletý Brazilec Romário, pozdější Mistr světa z roku 1994. Já si svou paměť taky vcelku udržuji, má metoda je, záhačkovat si nějakou osobní situaci k nějaké jiné, globálně větší události. Jinak mě spíš šlo o to, že si v podobných webech lebedí lidé ujetí na fakta, která si furt připomínají a vzájemně si je opravují a upřesňují a to až do skonání věků.:-)

 

Prowler80
13.07.2019 16:16

Šlo o semifinále. Ten den bylo úterý. Od přírody jsem "postižen"(mírně řečeno) poněkud nadstandardní pamětí, kterýžto fakt jsem byl nucen akceptovati se všemi důsledky, jež z toho vyplývají. Jsem ritualistou, což pokorně doznávám, leč tebou uvedenou duševní poruchu jsem u sebe prozatím nediagnostikoval. Z výše uvedených informací lze toliko konstatovati, že přesné datum předmětného výletu s maminkou by byla schopna určit snad jen prateta z Žižkova či pes Holan:-)

 

Stray
13.07.2019 15:12

Díky, bylo to tedy v září 88´a muselo to tedy být někdy o víkendu, začátek osmé třídy na základce, nevím jestli to bylo semifinále nebo čtvrtfinále. Akurátní? Já jsem si během těch let všiml, že můj web láká zejména osoby s obsedantně kompulsivní poruchou. :-))) Už pro ně mám i škádlivou přezdívku "Obsíci".:-)

 

Prowler80
13.07.2019 15:01

Brazílie porazila NSR na penalty 27.září 1988. Promiň, ale jsem člověk veskrze akurátní.

 

Stray
13.07.2019 14:50

Možná ten můj předchozí příspěvek zní jako vyprávění od Forresta Gumpa:-), ale pro zachování autenticity bylo právě tady asi dobrý zachovat tomu ráz z pohledu třináctiletýho kluka. Jo a v té době jsem ještě nikdy nebyl na žádném rockovém či metalovém koncertě. To kino na Václaváku bylo někde v dolní části náměstí, při chůzi dolu na pravé straně a film byl z východoasijské produkce (nebyla to Zrada a pomsta), nějaká totální karate řežba o policajtovi, který s pomocí nějakého dítěte jde pomstoupách gaunerů, kteří znásilnili a unesli nějakou holku, jedinou stopou mu byly okvětní lístky zanechané na místě činu, pamatuju jak během řežby ten japonskej detektiv volal na kluka, ať mu hodí ramínko (jako že ze skříně) a když mu jej hodil, tak prasklo: "ne umělý", "To dřevěný!":-)... A sledování tréningu hráčů Sparty, které člověk znal z televize (Stejskal, Bielik, Bílek, Chovanec, Hašek, Drahokoupil, Griga, Vrabec..) byl zážitek, muselo to být někdy na konci prázdnin, v srpnu 1988, protože to byl den, kdy Brazílie postoupila na Olympiádě v Soulu do finále, kde pak podlehla SSSR.

 

lukáš
13.07.2019 13:56

Když skládali Kocáb s Pavlíčkem Výběr - Select, tak už tam nevěděli o čem maj bejt texty !! Ringo čech vypadl, svahilština taktéž. Tam už si texty psali samy. No a když vyšel Běr, tak každý čekal text typu Snaživec. Pokud budu brát Běr jako album Výběru, tak je to slušné album. Pokud ovšem budu srovnávat toto album s předchozíma dvěma , prostě neobstojí !! Výběr má vydat nové ALBUM ??!! Ovšem co bude obsahovat za hudbu neví ani Pavlíček , či Kocáb. Pokud album skutečně vyjde, tak to bude kompromis. Pokud ani jeden neustoupí, tak album bude obsahovat z 50 % jinou hudbu Pavlíčka a 50% jinou hudbu Kocába. Oba to tento rok v rozhovorech říkali !!

 

Stray
13.07.2019 13:53

Hele, k mé historii ohledně PV: Výběr znám zhruba od konce osmdesátých let z televize, tenkrát mě to nebralo, byl to na mě moc chaos a běhal tam furt nějakej dědek (ta maska) v kvádru, taky Kocáb působil na konci minulého režimu trochu jako šílenec. Tehdy jsem z českých kapel prostě fandil Arakainu. Až někdy po roce 2000 jsem si na jejich tvorbu udělal víc čas a zalíbilo se mě to. Stromboli jsem poprvé viděl, když jsme byli v roce 1988 s mámou na výletě v Praze a zašli během těch tří dnů (kdy jsme tam spali u pratety na Žižkově a obešli všechny prvoligové stadióny - na Spartě jsme dokonce shlédli tréning Áčka a já si pamatuju, jak jsem přihrával zatoulanej balon Stanislavu Grigovi) :-) zašli do kina na Václaváku a v Týdeníku běžel dokument o Stromboli, jakože něco pro ty mladý! :-) Přišlo mě to šílený a málo metal. Dnes jsem si to jejich debutní 2CD pustil asi počtvrtý v životě a je to super, hlavně druhý disk je hymna za hymnou, Pavlíček je pro mne lepší než Hladík, protože písně ve kterých zní jeho kytara mají přímočařejší ráz a originální zvuk a atmošku. To je asi také celé co k jejich tvorbě říct, recenzi možná někdy za deset let.

 

josef
13.07.2019 13:34

Pavlíčka nebo Hladíka ty dva nejde srovnat oba jsou kytarový geniové. Pražský výběr jsou legendy českého rocku.Debut, který se nahrál v roce 1982 ( vyšel až v roce 1988) je opravdu kultovní.

Stray: Zach vím kde leží jenom mi to tam přijde trochu malý na takový akce.

 

Petras
13.07.2019 13:34

Já jen tak letmo k albu Běr... Jak už zde bylo zmíněno, dle mého názoru se vůbec nejedná o průměrné album. Možná k němu vede trochu "složitější" cesta, ale o to lepší je pak výsledek.

 

lukáš
13.07.2019 13:28

Zajímavé je , že Pražský výběr tento rok hrál koncert s Dj -em !!

Zajímavé - Film Hledám dům holubí. V tomto filmu zpívá písně čok, ale hudba by měla být půlka Výběru. Habaděj, Bigbít či nebýt. To už jsou dneska kulty. Na té desce Kocába - Povídali , že mu hráli je zajímavé to, že ačkoliv hudbu dělal Kocáb nebo Pavlíček, z bigbítu Výběru tam není ani nota . Pokud v době kdy Pražský výběr konečně mohl vydávat alba a byl to rock. Tak na - Povídali museli rockeři koukat pěkně blbě !! Nebyl to rock !! Jeden text napsal třeba Jiří Suchý !! Hodně textů pak Michal Horáček.

To Stray :
A co z pohledu fanouška ??
Tři osobnosti Výběru - Pavlíček , Kocáb, čok - Tři recenze a jejich vrchol .

Pavlíček Stromboli nebo muzikály
Kocáb - 3 cd - Povídali že mu hráli
čok - Nová růže

 

Pekárek
13.07.2019 06:50

Darth: Jen na poslech.

 

Stray
13.07.2019 00:47

Jinak Michal Pavlíček hraje ve středu 17.července v Plzni v Zach´s Pubu, což je hospa poblíž centra s dvorem kde je pódium a plac pro dvě stovky lidí, když se zadaří zajdu. Ale majitel ten plac vždy šponuje, už tam taky na špičkách stálo čtyřista lidí na Mńágu a nebo když jsem byl na Psích Vojácích, tak jsem se taky nehnul. :-) Uvidíme jak bude chuť.

 

Stray
12.07.2019 23:56

Psát recenze na položky diskografie PRAŽSKÝ VÝBĚR nebudu, na to se necítím z toho důvodu, že jde o band, ke kterému jsem se propracoval až někdy v roce 2006 (v souvislosti s členstvím na MP - podobně jako NEVERMORE, PAIN OF SALVATION, OPETH, EMPEROR...), nevyrůstal jsem s jejich hudbou, mám je v oblibě, ale není tam ten kontext doby vydání. Dokonce mám obě první alba Straka v hrsti i Výběr na původních vinylech, Běr na CD, ale to je jedno, nenadýchal jsem to atmo aktuálního proudu tvorby... a bez toho to nejde. Bylo by to těžké. Ale pokud to časem napíše někdo jinej, no problem! :-)

 

1 2

 

 

 

 

TOPlist