Boomer Space


Diskuse ke článku : NIRVANA - Bleach
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2

 

DarthArt
13.07.2019 00:10

S tím háčkem nedám ruku do ohně, kdy to bylo, ale byl jsem překvapen, jak brzo to bylo. Jinak takový ty LSD a podobně smažil snad už na základce. A podobně jsem byl překvapenej ohledně "Nevermind" - myslel jsem, že si tu slávu aspoň chvíli užíval, ale dle dostupných zdrojů byl psychicky v prdeli už v době, kdy se "Nevermind" dralo nahoru. Po seznámení s Courtney pak už jel natvrdo přímou cestou do prdele.

Mám to ze stejný knížky cos jmenoval, ještě bych to ověřil, ale liberecká knihovna je zavřená a otevíraj ji až v září :(

Aha - teď na nějakejch otázkách/odpovědích jsem našel, že Cobain poprvé heroin vzal v roce 1987, takže ve dvaceti.

 

Stray
12.07.2019 23:48

Darth: To je právě ta jediná věc, která u mne nesouzní s tím, co jsem o Cobainovi četl (třeba v biografii Come As You Are), a sice, jak ty píšeš o těch feťáckých zkušenostech už od mládí, tak já do teď myslel, že heroin u něj hrál roli až po průlomu se Smells Like Teen Spirit, tedy že Kurt začal brát až tak 1992. Spoléhám však na Tvůj repertoár načtenosti a nechávám záležitost plynout.

 

DarthArt
12.07.2019 22:05

Jenže on byl až jakýsi "zhmotnění průseru". V biografii se psalo něco ve smyslu, že Cobain jednoho dne (asi v devatenácti) prohlásil, že cejtí, že stejně skončí na heroinu a tak že s tím začne hned. A střelil si to rovnou jehlou do žíly.

 

Nathan
12.07.2019 21:51

Je mi skoro 30 a nedospel jsem do toho usazeneho stadia. ... doma sice ceka žena s dítětem pod srdcem a než se vrhnu na seznam úkolů, dam si jedno toceny, jednoho umotam a pustim si pár skvělých skladeb. Není život krásný? Kurte kdybys mě byl býval potkal, tak by jsi byl býval živ a zdráv 😁😁

 

Stray
12.07.2019 21:41

"on prostě nemohl dospět do stádia, kdy by byl dospělej a usazenej" ... ani nevíš, jak přesně to cítím.:-)) Já třeba přijít z práce domu, aby tam na mě někdo čekal se seznamem dalších úkolů, které je třeba udělat, tak už přemýšlím kam se chodit zdekovat a celkově ty požadavky ředit (asi taky pivem).

Jako fanoušci jsou asi super, ale teď si vem, že jich je přes zimu najednou nějak moc a všude. Jsou lidi, který si to dokážou užít, ale osobně spíš chápu to přirovnání k hovínkům.:-)

 

DarthArt
12.07.2019 21:32

Stray: No pořád mi to přijde smysluplnější, než si v drahejch holičstvích za pár tisíc dělat image jako dřevorubec. Co je jednodušší, než vzít širočinu, vyrazit do lesa, udělat si image a ještě vydělat? :):)

S těma "hovno-fanouškama" jsem si to samozřejmě vymyslel, ale po všech těch hláškách, co jsem četl v biografii od Azerrada, mě nemohlo napadnout nic jinýho :) Když to člověk pročítá, napadá ho, že on prostě nemohl dospět do stádia, kdy by byl dospělej a usazenej. To je jako chtít, aby Thulsa Soudce přednášel genderová studia.

 

Stray
12.07.2019 21:20

PS: Nejsem si jistej, ale možná to byla v rockovém žargonu "generace anti-hrdinů" (časopis BRAVO už jsem dlouho neotevřel):-) a charakterizoval je životní trýzeň, pesimismus, sebedestrukce a taky pouliční móda (hadry jakoby z popelnice, vytahaný svetry, batikovaný trika s dlouhýma rukávama - nejlépe několik vrstev, špinavý džíny a pracovní obuv).:-)

DarthArt: Cobain je fakt borec. Prej "že jsou to fanoušci Smells like" :-))))

 

DarthArt
12.07.2019 21:17

Stray: Cobain by ty hovna dal na obal desky nebo by o nich napsal písničku, že to jako jsou fanoušci "Smells Like Teen Spirit" :)

Mně se na Nirvaně líbí ty paradoxy, co je od začátku do konce doprovázely - hlavně Nevermind, což je podle mne jedna z nejhitovějších kolekcí v dějinách pop music, vlastně vůbec nesouvisí s veškerou předchozí a následující tvorbou Nirvany. Vážně zvláštní... ale Nevermind je neskutečná pecka, po posledních deseti posleších jsem o tom čím dál víc přesvědčen. Hit za hitem. Kdo z vás tohle má?

 

DarthArt
12.07.2019 21:12

nathan: říkalo se jim "generace X"

 

Stray
12.07.2019 21:05

V těch svých sedmnácti (1992) by mne ani nenapadlo, že rocková osobnost musí mít vyhraněný politický názor (možná to všechno víc zarezonovalo :-) až s příchodem RATM právě v tom roce), víš co, mě přijde, že současnost je daleko vyhrocenější, konfrontační, snáz se dostaneš do konfliktu, každý kdo má v prdeli díru musí zastávat nějaká stanoviska. A není to dobře. Cobain akorát chtěl, aby jeho songy byly slyšet a aby mu za ně poslaly nějaký prachy :-), jinak ať mu každej políbí prdel.:-) To mě přijde jako docela rozumnej postoj. :-) Svým způsobem, když jsem si za život četl biografie o nějrůznějších hudebnících historie rocku, jsem nakonec dospěl k názoru, že je mě ten Cobain vnitřně asi nejblíž. Je paradoxní, že jak já mám hudbu třeba GUNS N ROSES a dalších podobných bandů fakt rád, tak jako s lidma bych s nima nevyšel, přišli by mě trapně namachrovaný, až moc extrovertní a jednoduchý, to je to správné slovo, jako Nikki Sixx, Slash, Axl Rose, Steven Tyler - hudba všechna čest, ale vůbec se nedivím Cobainovi, že s nima nechtěl nic mít.:-) Když srovnám Cobaina třeba s Vedderem, tak jsem taky spíš jako Cobain, kterýho by ani nenapadlo říct lidem, který kousek opodál venčí v lese psa, aby po něm sbíraly ty jeho hovínka, což by Cobain ani já nikdy neudělal, ale Vedder by to udělal. .-)

 

Nathan
12.07.2019 20:41

Tak s tímto názorem na Kurtovu osobnost souhlasim, Strayi 😊 s tim jeho hipisactvim jsem to myslel že byl hipik sve doby, uplne jinej, bez politického názoru nejspíše. Říkalo se nějakym novinářskym terminem jeho generaci? ....
Nejvíce za něj svým způsobem mluvila jeho hudba, řekl bych.

 

Stray
12.07.2019 20:18

Nathan: Máš samozřejmě taky pravdu. Až na jednu věc. Cobain nebyl žádnej hipík! Já osobně si jako hipíky představím takové ty bezstarostné volnomyšlenkáře a lidi s růžovými brýlemi, idealisty, Cobain právě proto že měl mozek, viděl svět v mnohem hnusnější perspektivě, ale sral na to, nechtěl jej měnit, byl punker, nepoučoval, neříkal jako nějakej intoš, co je správně a co ne, tak jako by to dělali taky všichni ti hipíci, naopak jakoby říkal - když stojíte za hovno, seru na vás, vy sráči. Zajímal se o to, co se děje kolem něj, ale asi ne dál než (teď plácnu) kilometr od vlastního baráku.:-) Mám to tak trochu stejně. Jinak jsem po těch 1260 článcích pro C.D. a 450 pro M.P. docela unavenej na to se s někým dohadovat co není a co je grunge, to mi věř.:-) Díky za příspěvek (recenze na stará alba AICH tu jsou).

 

Nathan
12.07.2019 18:30

To Stray -
Nirvana Unplugged > AICH Unplugged
Teda, dle mého názoru porovnáváme jabka a hrušky, není liž? Ale je pravda, že akusticky Nirvana zní prostě lépe, než Alice. Alici mám rád pro její metalovej sound a drajv, kterej s akustickými nástroji prostě zmizí. A navíc Layne už byl v tom roce už moc "unavenej", tak mu to ani tak nezpívalo jako Kurtovi. Vzpomněl jsem si i na Unplugged Stone Temple Pilots. Ten mi taktéž přijde energičtější, než zmiňovaný od Alice.
Ve zkratce: Nirvána vzešla z podhoubí spíše "písničkářského/hipísáckého" a dovedl bych si představit jak Kurt stojí na jednom pódiu s Neilem Youngem ....
A Alice? Dyť to je víc metal než cokoliv jiného ze Seattlu z 90. let. Stačí si jen poslechnout, jak si s nima zazpíval James Hetfield nebo Phil Anselmo. Sedlo to jak hrnec na prdel :)

 

Stray
12.07.2019 16:13

Dík :-) já toho musel využít, když ses tu mihnul, tvé provokativní postřehy mě baví, ale k věci - čím víc se vzdaluje éra NIRVANY, tím mám tu kapelu docela víc rád. :-) tedy v době boomu jsem sice uznával tu odlehčenost Nevermind, ale to haló okolo trojice mě neskutečně sralo, což tak nějak trvalo celý devadesátky, ale když už je člověk starší, tak si na tu dobu docela rád vzpomene. Ona NIRVANA sama o sobě nebyla špatná, na hovno byl ten humbuk a spousta těch pseudo objevů, náplav a sraček, co z jejich zvuku vytřískávala řada major vydavatelství, na hovno byl i ten étos, co všechno musí takový alternativec a rockový opravdovčík dělat či nedělat (třeba se jednu dobu tvrdilo, že nosit koženou bundu je "out", tuším že někdo jako Henry Rollins nebo nějakej podobnej blb/anti-blb to tvrdil - intenzivně), všechny ty no name zázraky co se chvěly za alespoň sezónu na slunci. Celá ta scéna, co šla stylem alternativy, amerického punku, crossoveru atd. byla na hovno, NIRVANA sama o sobě ne. Dokonce jsem z těch, kdo tvrdí NIRVANA UNPLUGGED > ALICE IN CHAINS UNPLUGGED.

 

carcass
12.07.2019 12:33

stray - nikdy mně moc nebral.....těsně po revoluci jo, byl jsem mladý a naivní, tak jsem si říkal, že to je fajn prezident......ale už za pár let mně to přešlo, asi hned, jak jsem se zbavil té své dětské naivity ...:-). Už jsem to tu jednou psal, kdyby udělal, to co slíbil - tzn. dovézt republiku ke svobodným volbám a odstoupit, tak super týpek....takhle je to pro mně tragikomická postavička našich dějin a vyloženě mi vadí ten jeho kult, který pražská kavárna všude za mé prachy tlačí...

 

Stray
12.07.2019 12:26

Carcass: Já když už Tě mám na drátě, musím se zeptat - rezonoval v Tobě někdy Václav Havel? Teď zrovna nějaká paní v rádiu říká, jak v ní dlouho rezonoval. :-)

 

carcass
12.07.2019 12:21

bych k tomu napsal snad jen to, že Kurt a jeho Nirvana jsou pro lidi jen zrcadlem, ve kterém vidí své rušivé emoce.....:-).....jo, hráli ve své době poměrně zajímavou muziku, zrovna jsem byl tehdy na vojně, tak to všude dost rezonovalo, moc mně to nebralo, ale ani mi to nějak nevadilo, prostě další slušná kapela, zatímco takoví Alice In Chains mně naopak chytil hned, ty jsem si vyloženě oblíbil .....ten humbuk kolem Nirvany šel velkým obloukem kolem mně, kostkované košile, drogy a další nesmysly, nad tím jsem jen zakroutil hlavou a znechuceně to z povzdálí sledoval, a brzy to naštěstí odeznělo...:-), pak následně přišla modní vlna spojená s Pantherou, ke které jsem měl podobný vztah, s tím, že Panthera se dala občas poslouchat....:-)......to co se poté stalo kolem Nirvany za divadlo je jen smutným vyústěním toho, jak jsme chyceni v nesmyslném světě, ve kterém skutečné hodnoty jsou nahrazovány kupou sraček, které dobří obchodníci dokážou prodávat zmateným lidem....v konečném důsledku je tohle všechno stejně jenom sen, tak nemá cenu nad tím moc fárat..:-)

 

Petras
12.07.2019 09:18

DarthArt: Dík. Super, těším se a držím palce.
Nathan: Amen!

 

Nathan
12.07.2019 08:02

Obvykle si tu jen pročítám články a komentáře a bývám línej něco komentovat, ale tohle mi nedá. Myslím, že není jiného borce s kytarou, který dokáže mezi Hard n heavy fans rozdmychat ohen nenávisti jako Kurt. Není liž? Soudim tak dle některých komentu. Kurna proč ho někteří urážejí. Dyť to byl borec. Nestihl toho možná moc,ale to ani Buddy Holly či Hendrix a nikdo na ně neřekne půl kriveho slova.
Pánové některé Kurtovi melodie patří do zlatého fondu kytarový muziky. Dyť Kurt za onu popularitu Nevermind nemůže. Neprodával sam sebe tak vulgarne jak jini.

 

Stray
11.07.2019 18:57

5.díl seriálu - Unplugged NIRVANA vs. Unplugged ALICE IN CHAINS - bude pojednání do sekce Pandemonium.

 

1 2

 

 

 

 

TOPlist