Boomer Space


Diskuse ke článku : RAMMSTEIN - Herzeleid
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2 3

 

Sulphur
17.01.2019 08:11

Herzeleid, Sehnsucht a Live Aus Berlin - to je presne Rammstein tak ako si ho chcem pamatat. Dalsie nahravky Mutter pocinajuc ma uz tolko neoslovili. Kazdopadne ale tesim na dalsi serial, rad si to precitam :)

 

Josef
16.01.2019 18:26

wuxia: To nemělo vyznit špatně oproti Laibach, ale já mám radši Rammstein.Diky za tvůj komentář rád jsem si ho přečetl.

 

DarthArt
16.01.2019 13:49

J. Rose: 100 % podepisuji !

 

DarthArt
16.01.2019 13:48

Valič: No to je přesně to, o čem mluvím. S takovouhle coververzí ani nemusíš skládat vlastní hudbu, protože už jsi ji vlastně složil :)

Dobrá je taky skáčková verze Angel Of Death -

https://www.youtube.com/watch?v=DfsHgsJa6F4

Vždycky je mi líto těchhle geniálních muzikantů, kteří mají na svědomí podobné perly, ale zůstanou navěky skryti v anonymitě internetu. Možná by dokázali dělat zajímavější muziku, než leckterá slavná skupina.,

 

J.Rose
16.01.2019 13:43

K těm textům.... Je pravda že texty podobného ražení tu byly dávno před Rammstein, ale čistě za mě... Ty splatter pohádky pro děcka ala Cannibal corpse, se nedají srovnat s tím s čím přišli o pár let později germáni. Till v sobě navíc nezapře básnické střevo. Vše je daleko sofistikovanější. Skladby jako třeba weises fleisch, nebo du riechst so gut jsou totálně chorobné. Třeba u těch Cannibal corpse cítím jasnou nadsázku a 'srandu' u rammstein mi běhá mráz po zádech. Potemnělá atmosféra, Tilluv úchylný přednes, kdy mám pocit že ke mně promlouvá
opravdový nemocný psychopat, který se právě chystá znásilnit svou další oběť...

 

Valič
16.01.2019 13:39

DarthArt: Jedna z nejoriginálnějších cover verzí, které jsem kdy slyšel:

https://www.youtube.com/watch?v=Dn_VZCeKjoo

Kdo by to byl řekl, že se dá Lambada zahrát jako apokalyptický neofolk. :-)

 

DarthArt
16.01.2019 12:36

Právě u Laibach vznikla moje láska k coververzím - tedy myslím k DOBRÝM coververzím - ne že se to obšlehne 1:1 a jen se to zahraje hůř a nudněji :) Fór je v tom udělat ze vzoru úplně novou písničku poskládanou z původních motivů. Výborní jsou v tom třeba Waltari - A Forest, Vogue nebo No Limits jsou prostě geniální! I R+ umí udělat skvělou coververzi - viz Stripped a koneckonců i Das Modell je super. Z našich luhů bych vzpomněl Arakain, kteří na Legendách sice drželi strukturu původních skladeb skoro 1:1, ale zase si ty skladby naprosto přisvojili vlastním zvukem a Brichtovým zpěvem. Málokdo umí udělat dobrý cover, málokdo!

Z těch horších nebo zbytečných mě momentálně napadá třeba sampler Darkthrone Holy Darkthrone - tam jejich skladby hrají kolegové (ti slavní) a celé je to tak nějak zbytečné...

 

Valič
16.01.2019 11:02

Je pravda, že fanoušky Laibach bývají většinou nejlépe hodnocena stará alba (do roku 1987), ale ty bych lidem, kteří se s tvorbou kapely chtějí seznámit, pro začátek nedoporučoval vzhledem k tomu, že budou pro běžné posluchače asi hůře stravitelná. Metalistům a rockerům bych poradil začít u zmíněného Jesus Christ Superstars, které má celkem blízko k tomu, co hrají třeba Samael, Pain nebo The Kovenant. Příznivci elektroniky by zase mohli zkusit relativně "listener friendly" alba NATO nebo WAT (rozhodně bych nezačínal s deskou Kapital). Laibach mají v repertoáru plno hitových písniček s chytlavými refrény, ale to jsou většinou dost svérázné cover verze šlágrů mainstreamových skupin jako Beatles, Rolling Stones, Pink Floyd, Queen nebo Status Quo. Mám dojem, že předělávka skladby The Final Countdown od Europe byla i celkem komerčně úspěšná.

 

wuxia
16.01.2019 08:35

Něco málo bych k tomu rád podotkl. Ponechám stranou gramaticky i obsahově pokřivený výkřík páně Josefův zde pode mnou, že "Laibach nikdy nebyli tak komerční a hitoví jako Rammstein", který svědčí o tom, že o Laibach tento člověk neví absolutně nic. Zde opravu nejde o "hity" nebo "komerční úspěch", pane Josefe, naštěstí.
Laibach je gesamtkunstwerk, komplexní projekt, kde jde o mnohem víc než o líbivé melodie a chytlavé refrény. Laibach má propracovanější kontext, zabývá se mimo jiné střetem západní a východní kultury, hypertrofuje vyjadřovací prostředky nazikunstu a soc realismu, které pak ještě navíc staví do zcela nového kontextu. Zde několikrát zmíněné album Jesus Christ Superstars patří, bráno čistě po hudební, nikoliv ideové stránce, spíše k slabším počinům. Kdo chce zažít Laibach v plné síle, musí se nutně poohlédnout po albech Nova Akropola, Krst pod Triglavom nebo Opus Dei, hovoříme-li o poněkud vstřícnější tvorbě. Z novějších pak po fantastickém Also Sprach Zarathustra. Ovšem pozor, není to nic pro ty, kterým v pokoji burácí Du Hast od Rammstein a oní pak mají pocit, že poslouchají něco strašně kontroverzního a drsně "germánského". Ne, ani zdaleka. Rammstein nijak neoblibuji, na druhé straně se mi pár jejich kousků celkem líbí. Laibach je ale mnohem hlubší, sofistikovanější počin, který je třeba poslouchat a vnímat skutečně angažovaně.

 

Josef
16.01.2019 04:39

Myslím si, že to naopak Rammstein dotáhli na jinou úroveň jak komerčně tak i v provokacich.Takze je jednoho kdo od koho to okoukal nebo se inspiroval.Laibach nikdy nebyly tak komerční nebo hitový oproti Rammstein.

 

Valič
15.01.2019 22:13

Rammstein rozhodně nejsou kopírka Laibach a souhlasím s tím, že ty dvě kapely bývají srovnávány hlavně kvůli tomu zpěvu. Skupin, které hrály podobnou hudbu, bylo v 80. letech samozřejmě víc (z těch německých měli k Rammstein hodně blízko už zmínění KMFDM, kteří ale zpívali anglicky), ale řekl bych, že žádná z nich nedosáhla ani zdaleka tak velkého komerčního úspěchu. Rammstein sice možná nejsou nijak zvlášť originální nebo inovativní, ale tu svou hudbu prostě dokážou skvěle prodat a oslovit s ní obrovské množství posluchačů, což se třeba takovým Einstuerzende Neubauten, jejichž desky ocení většinou pouze náročnější posluchači, nikdy podařit nemůže.

 

DarthArt
15.01.2019 21:45

Aha, no ono je to vlastně jedno, Laibach už předtím dělali hudbu podobnou jako na Jesus Chris. Spíš jde o to, že se vliv Laibach na R+ možná přeceňuje, protože projev Milana Fraze a Tilla Lindemanna je hodně podobný - v němčině, zpívaný basem a takovým tím ostrým akcentem. Zbylá hudba se blíží už jen v některých okamžicích - viz už zmíněná God Is God nebo ty samply. Ale základy R+ vidím právě daleko víc v té dávné německé elektrošpíně (v dobrém slova smyslu), případně v jejich raných gotických kapelách, když už.

 

Valič
15.01.2019 21:34

DarthArt: Díky za informace. Ten výpis kapel mě příliš nepřekvapil, předpokládal jsem, že ten vliv klasického industrialu z 80. let u nich nebyl nijak zásadní. Pár kapel se tam ale objevuje (Ministry, KMFDM, Nebauten). Některé z těch starých kapel metalově znějící kytary sice používaly, ale většinou byly pouze nasamplované (pokud se nepletu, tak třeba u The Young Gods byly naživo nahrávány pouze bicí). Album Jesus Christ Superstars vyšlo až rok po debutu Rammstein, ale pokud vím tak kapela to ovlivnění starší tvorbou Laibach nikdy nepopírala. Na Wikipedii se to vyjádření členů Laibach dá najít celé a řekl bych, že to berou celkem v pohodě: "Nevěříme na originalitu, takže nám toho Rammstein vlastně ani moc ukrást nemohli." :-)

Co se týče kontroverzních textů, death metalové kapely typu Cannibal Corpse, Autopsy nebo Pungent Stench je měly dávno před Rammstein několikanásobně perverznější, morbidnější a nechutnější a některé z nich kvůli nim měly zejména v Německu dost velké problémy. Desky těch posledně jmenovaných se tam dokonce dost dlouhou dobu nesměly oficiálně prodávat. Je samozřejmě pravda, že obyčejní smrtelníci s podobně okrajovými extrémními žánry nepřijdou moc často do styku, na rozdíl od těch Rammstein, jejichž klipy můžou běžně vidět v televizi.

 

DarthArt
15.01.2019 20:58

Tady to je trochu vysvětleno, jak to vidí Laibach.

"The popular German musical group Rammstein has acknowledged influence by both the aesthetic approach and material of Laibach. When members of Laibach were asked by an interviewer about Rammstein "stealing" from them, they responded that "Laibach does not believe in originality... Therefore, Rammstein could not steal much from us. They simply let themselves get inspired by our work, which is absolutely a legitimate process. We are glad that they made it. In a way, they have proven once again that a good copy can make more money on the market than the original. Anyhow, today we share the territory: Rammstein seem to be a kind of Laibach for adolescents and Laibach are Rammstein for grown-ups" Laibach would later provide a remix for the Rammstein single Ohne Dich."

 

DarthArt
15.01.2019 20:51

K těm vlivům, čili oblíbeným kapelám, vycházejme z monografie Dokud srdce plane, kde jsou u muzikantů uvedeny následující oblíbené kapely:

Till - Kraftwerk, Chris Isaak, Marilyn Manson, Jean-Michel Jarre, Tangerine Dream, Mike Oldfield, Ministry, NIN, Type O Negative, Placebo, Black Sabbath, Deep Purple, KMFDM, jazz

Kruspe - Kiss, Black Sabbath, AC/DC, Big Black, RHChP, Suicidal Tendencies, Pantera, Martin Gore z DM, Ennio Morricone

Landers - Skunk Anansie, Smashing Pumpkins, Pantera, Metallica, Sex Pistols, ABBA

Doom - Limp Bizkit, AC/DC, Pantera, RHChP

Riedel - elektronická hudba, Bob Dylan

Flake - Einstürzende Neubauten, Die Ärzte, Element of Crime, Coldplay, Placebo, Johnny Cash, PJ Harvey, SOAD, Ministry, Prodigy, Rolling Stones

Myslím, že tyhle kapely dohromady dávají R+ dohromady celkem spolehlivě, hlavně Flake vysvětluje hodně.

 

DarthArt
15.01.2019 20:45

S těmi hudebními vzory R+ je to trochu ošidné - nejsem žádný extra odborník na Rammstein ani na Laibach, ale podle pocitu mi přijde, že inspirovat mohli hlavně Flakea - ten dělá takové podobné smutné plochy jako Laibach třeba na albu Jesus Christ Superstars. Podstata té kapely je ale úplně jiná než Rammstein - oni mají tvrdou kytaru jednom jako doplňkový element a používají ho velmi střídmě - ale jasně, třeba sklada God Is God okamžitě evokuje Rammstein (nebo naopak). Pokud k tomuhle tématu má někdo hlubší informace, sem s tím, budu moc rád.

Další věc je image - R+ to taky dělají úplně jinak, ale inspirovali se asi takovým tím používáním kontroverze na hranu - s totalitními režimy si R+ nemůžou zahrávat tak moc jako Laibach, protože v Německu by to neustáli a navíc jsou co se týče popularity o několik tříd výše a jsou tím pádem mnohem víc vidět - o Laibach asi v Bravíčku psát nebudou, že? Vzpomeňme na Stripped, kde šli R+ v tomto ohledu na hranu, a jen horko těžko to ustáli. takže mají ty své lidojedy a další úchyly, kde se taky pohybují po ostří (ale právě proto, že jsou tak populární, u Mortician toho projde u těch dvouset lidí v každý zemi, co je znají, víc :).

Jinak určitou zajímavostí je, že Laibach sami berou R+ trochu rezervovaně a říkají jim "Laibach pro děti" nebo tak nějak :)

 

Cyberolas
15.01.2019 07:48

Já si pamatuju na velkej článek kdysi v BigBengu, kdy říkali, že při procházce kolem garáží slyší řadu kapel ve stylu Pearl Jam, a že to je důvod, proč nikdy žádná z těchto partiček neprorazí...

 

Valič
14.01.2019 16:50

DarthArt: Mě by ty jejich inspirační zdroje celkem zajímaly. Vliv Laibach je u nich slyšet dost, ale rád bych věděl, jestli v rozhovorech uvádějí i další industriální kapely typu The Young Gods, Skinny Puppy, Ministry, Einstuerzende Neubauten nebo KMFDM.

 

Josef
14.01.2019 16:35

Laibach se mi vůbec nelíbí, ale asi tam trochu inspirace bude.Je pravda, že jsi dali na začátku slib pokud to přestane kohokoliv z kapely bavit tak kapela skončí?

 

DarthArt
14.01.2019 08:22

Cyberolas: Laibach určitě uvedu v některém dalším dílu, tentokrát se mi tam tématicky nějak nevlezli. Z recenze člověk musí vždycky spoustu věcí vyškrtat, aby to ještě bylo k učtení... tentokrát jsem zkracoval o jednu stránku A4 :)

 

1 2 3

 

 

 

 

TOPlist