Boomer Space


Diskuse ke článku : BATHORY - Twilight Of The Gods
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2

 

Aldraahn
05.05.2019 18:56

Hudebně rozhodně posun ale Twilight bohužel staví Quorthona do pozice slabého zpěváka. To co na Hammerheart (a Blood on Ice, která vznikala souběžně) fungovalo, tady už místy trochu nudí. Nicméně rád se do té mlhy na obalu opakovaně nořím :) jediné co mi kazí požitek je zvuk, ale s tím už nic nenaděláme.70%

Pro zajímavost : autorem melodie skladby Hammerheart není Quorthon - jedná se o motiv Jupiter, the bringer of joy z cyklu Planets od Gustava Holsta.

 

Pekárek
21.08.2018 21:31

Zajímavé, díky.

 

Valič
21.08.2018 15:26

Během posledních dvou týdnů jsem si přečetl pár rozhovorů s Quorthonem a vychází mi z toho, že počínaje čtvrtým albem nahrával opravdu většinu nástrojů sám. Ve studiu se sice občas objevil i nějaký další hudebník, ale ani sám Quorthon si pak po letech u některých alb nebyl jistý, co vlastně kdo nahrával, a která z několika alternativních verzí dané skladby nebo pasáže se na albu nakonec použila. Pravděpodobně jediné album, které bylo nahráno celé živým bubeníkem, je Requiem, a vzhledem k tomu, jak otřesně ta deska zní, je možná dobře, že na těch ostatních použil Quorthon automat. :-)

Bathory měla být sice původně regulérní koncertující kapela, ale Quorthonovi se nepodařilo ve Švédsku najít vhodné spoluhráče, kteří by měli zájem hrát tak extrémní hudbu, takže nakonec zůstalo jen u studiového projektu. Pokusy přetáhnout hudebníky z jiných zavedených kapel také ztroskotaly. Kromě Chrise Witchhuntera odmítl v polovině osmdesátých let spolupráci i tehdejší bubeník dánských Artillery s tím, že očekává, že „se z Artillery během pár let stane opravdu velká kapela“. :-)

Je celkem zvláštní, že Quorthon hodně dlouho popíral, že Stig Börje Forsberg je jeho otcem, a z toho důvodu pravděpodobně také odmítal v rozhovorech uvést své skutečné jméno Thomas Börje Forsberg. Je ale možné, že mu to jako zkušený producent a šéf nahrávací společnosti Tyfon Grammofon, pod kterou spadá i Black Mark Production, poradil sám „Boss“. Je pravda, že tu původní Quorthonovu image oheň chrlícího vyšinutého satanisty mohla informace o tom, že mu desky produkuje a vydává vlastní tatík a kultovní studio Heavenshore je ve skutečnosti garáž autora popových šlágrů Petera Himmelstranda, dost výrazně narušit (to je ovšem pouze moje spekulace). :-)

 

Valič
11.08.2018 14:42

Stray: A těmi "starými bílými boháči" myslel asi svého fotra, ne? Nejspíš je přesvědčený, že by podobným zazobancům ty jejich špinavé peníze měly být zabaveny, aby měli "mladí bílí chudáci", jako je on, na chlast a kuřivo. :-)

 

DarthArt
11.08.2018 14:12

No jo, šíření míru a lásky ohněm a mečem...

 

Stray
11.08.2018 14:09

MW hudebně dobrý. Blbecek to ale je každopádně. Přesně takovej jakého liberální zbrojnoši potřebují.

 

zdenos
11.08.2018 11:37

tak MW si to asi nedokáží odpustit. Tahání politiky do metalu no. Bylo to aspon hudebně ok?

 

Stray
10.08.2018 19:20

Ten nápad přišel, když jsem se někdy v roce 2003 dočetl, že Hanemann je vášnivým sběratelem DVD filmů s nacistickou tématikou. Nakonec jsem poslání zavrhl jako naivní nápad.:-)

Na BA zatím ze strany kapel jen jedno netolerantní gesto: fuck old WHITE rich men, hrimal do mikrofonu rozmazleny odpůrce pravice a Trumpa, zpěvák z Municipal Waste, odešel jsem.

 

DarthArt
10.08.2018 14:42

V tý souvislosti mi přijde komický, že na Brutal Assaultu se kdysi jedno pódium, pokud se nepletu, jmenovalo Jeff Hanneman Stage a přitom byl celý festival zahalený heslem "Proti násilí a netoleranci". Jasně, že to mysleli dobře, ale kdo operuje s podobnejma hesla, holt se někdy dostane do neřešitelnejch situací ;)

 

DarthArt
10.08.2018 14:37

Stray: Palec nahoru!

 

Stray
10.08.2018 13:11

Před cca 15ti lety jsem chtěl na ferovku Hannemanovi do USA poslat český film Vyšší princip, byly tam i anglické titulky, tehdy ty filmy zrovna vycházely jako přílohy novin v tech papírových obálkách. Z dnešního pohledu si vůbec nejsem jistej, zdali by ten Amickej sběratel nacistických senzací myšlenky díla pochopil. Songy o těch zvěrstvech sice v kontextu brutální hudby dělal výborný, ale v morální rovině mohlo jít o totální steakama prezranou amickou gumu.:-)

 

zdenos
10.08.2018 12:03

jistá fascinace násilím, v historickým, audiovizuálním nebo náboženským kontextu tu bude pořád. Jasně, že Aztékové prováděli totální masakr, ale historická paměť je už příliš vzdálená na to, abychom měli pamětníky nebo si to připomněli z nějakýho filmu. Hold na tyhle věci se už dnes nahlíží jinak. Podobně může dnešním lidem připadat vtipná taková inkvizice.

K tý náboženský násilný fascinaci - na přednáškách o dějinách náboženských sekt a jejich zločinech vždy nikdo ani nedutal a všichni to hltali. Prostě dark-side přitahuje, válka je prostě skvělý téma do metalu, stejně jako jakýkoliv násilí (i přes to, že velký procento textů je tupých).

Ad Hannemann- nevím jestli si připadal tvrdě, třeba si jen myslel, že se to k jeho roli v Slayer hodí. Pokud s ideologií souhlasil, tak to debil byl :)

 

DarthArt
09.08.2018 10:27

Mimochodem, ta aztécká brutalita šla až za hrob - zatímco posmrtné představy všech civilizací jsou založeny na tom, že kdo je hodný, bude po smrti odměněn (i když to, co je být hodný, si může leckdo vykládat hodně různě - stačí se podívat na zprávy), u Aztéků to v podsvětí bylo jen zlo, bolest a utrpení - v podstatě obraz reálného světa x krát znásobený - pokud obtížný hmyz, tak tisíckrát víc, pokud zubaté zvíře, tak na každým kroku a útočící ze všech stran,.... vlastně nechápu, jak tahle civilizace mohla vůbec žít, protože neměli žádnou naději, že by se mohli mít byť o trochu líp.

 

DarthArt
09.08.2018 10:20

carcass: Co se týká těch Aztéků, tak jestli se nepletu, oni tímhle šíleným náboženstvím vlastně zničili celou svoji civilizaci. Pokud vedli války se sousedy, bylo to hlavně proto, aby měli dost obětí pro ty rituály. Když pak přišli Španěláci, šlo o dohasínající civilizaci se zdecimovanou populací, které nebylo takový problém podmanit/vyvraždit/podřídit. A spousta lidí na to dneska kouká - podívejte se, jak ti zlí Evropané vyvraždili hodný mexický Indiány. Kdyby ti šílenci bývali byli v plné síle, asi by si Evropani moc neškrtli, maximálně by jejich srdce měla během rituálů svoji vlastní pyramidu. Když Espaňos přijeli k Aztékům a dostali se do chrámů, kde byly uskladněny doslova hory vyrvaných srdcí (nebo lebek, teď si nejsem úplně jistý), měli pocit, že se dostali do čirého pekla. A to byla středověká Evropa zvyklá na ledaccos.

 

carcass
09.08.2018 09:30

DarthArt - dobře uvažuješ a chápeš to v kontextu, což je super. Jinak k těm Židům, asi víš, jak to dopadlo po posledním židovském povstání proti římanům v Judei, proti tomu byla Osvětim pionýrský tábor....Jde o to, kde je ta hranice, kdy z těch všech totálních aktutálních sraček pro další generaci už zůstane jen histrorický artefakt, kam se jezdí na dovolenou, co na tom, že tam v těch aztéckých pyramidách šlo primárně o nejbrutálnější kult, který kdy kdo vymyslel - tisíce zaživa vytržených srdcí,potoky krve nevinných lidí a to totální utrpení jsou už jen zaprášená legenda, pro turisty jsou to už jen monumentální stavby, které obdivují....stejně jako ty všechny římské amfiteátry atd..... chtěl jsem v podstatě jen říci, že já se na to všechno dívám stejně, nerozlišuju mezi tím, a tak mně vždy zaráželo, jak se k tomu staví většinová společnost - jednu památku dají na seznam UNESCO, druhou zase berou jako symbol hrůzy a nesmí se o ní ve slušné společnosti hovořit.......berte to jen jako námět k přemýšlení

 

Valič
09.08.2018 09:13

DarthArt: Balkenkreuz se od klasického Železného kříže liší tím, že jeho ramena svírají pravý úhel, zatímco Eisernes Kreuz tvoří tzv. tlapatý kříž, jehož ramena se směrem ke koncům rozšiřují. Břevnový kříž byl sice poprvé použit už v roce 1918, ale nejčastěji bývá spojován s obdobím 1935 až 1945. Pokud vím, tak ho Luftwaffe v této podobě od té doby nepoužila, i když ten stylizovaný Železný kříž vypadá dost podobně.

Já si v žádném případě nemyslím, že by Quorthon byl nějaký nacista. Obdobné symboly občas používal i Lemmy, kterého snad nikdo z něčeho podobného nepodezírá, a ve srovnání s tím, co si lepil na kytary zmíněný Jeff Hanneman, je to celkem prkotina. Ten sluneční kříž je podle mě naprosto v pořádku. Opravdu se jedná o starobylý pohanský symbol. Věřím tomu, že to tenkrát žádný politický podtext nemělo. Text Under The Runes možná trochu kontroverzní je, ale zase se nijak výrazně neliší od těch, které mají na novějších deskách Marduk.

U těch Sacred Reich asi vadil ten německý výraz, který si asi většina lidí spojuje s Třetí říší (ta stejnojmenná skladba z debutu o ní ostatně pojednává). Nevím, proč tenkrát použili zrovna výraz "sacred reich" (správně by se to mělo překládat spíš jako "posvátná říše"), ale předpokládám, že Phil Rind tenkrát nebyl zrovna expert na historii a prostě mu to slovní spojení připadalo "cool". :-)

 

DarthArt
08.08.2018 23:59

A souhlasím taky, že je naprosto absurdní, že davy turistů lezou po amfiteátrech a jsou z toho celý šťastný, přitom šlo o místa s koncentrací snad největšího utrpení, co si lze představit. Poblili by se, jen kdyby si o tom přečetli. Jenže oni už i do tý Osvětimi někteří lidi jezdí jako do lunaparku.

Nebo expozice mučíren na hradech - děti řvou a maj hysterický záchvaty, že chtěj do mučírny (sám jsem to jako pokladní na hradě kdysi x-krát viděl), přitom, kdyby jim tam někdo vyloupnul žebro nebo rozmačkal hnáty, asi by to taková sranda nebyla...

 

DarthArt
08.08.2018 23:34

Kromě toho vůbec nemám pocit, že by Římská říše byla v obecném pohledu nějak adorována, spíš naopak, je to pořád symbol poklesu morálky, absence soucitu, povýšenosti a podobně. Hlavně to ale vše bylo v době, kdy míra krutosti byla obecně hodně vysoko a civilizace to tak všeobecně přijímala. Naproti tomu komunismus a nacismus byly takovým šokem mimo jiné proto, že si tohle extrémní násilí daly do štítu v době, kdy se ho civilizovaný svět už dávno vzdal (nebo se tak aspoň tvářil).

V jedné věci ale souhlasím - na různé násilné režimy se hledí jinak, když opadnou emoce, tj vymřou pamětníci. U Slavkova by v roce 1820 asi taky nikoho nenapadlo hrát si na francouzský vojáky a říkat si, jací to byli prima chlapíci. Obávám se, že za nějakou (doufám, že dlouhou) dobu, to bude podobné i s těma nacistama. Budou se vyzdvihovat jejich technický novinky,pěkný uniformy a na ten zbytek se zapomeneme. Jen aby ta doba nepřišla moc brzo - v situaci, kdy se veřejně prodávají hrníčky s Hitlerem a Heydrichem a policie řekne "ok", už nelze odhadnout vůbec nic...

 

DarthArt
08.08.2018 23:23

"nacistické Německo bylo oproti těm ostatním brutálním státním útvarům z dřívějška o hodně levelů humánnější a k poraženým se chovalo velmi šetrně" - to si snad děláš prdel,ne?

Totální vyhlazování Židů, navíc prováděné extrémně brutálně, ty šílené represe a násilí, to je šetrné zacházení?

Podobně likvidační chování k poraženým státům východně od Odry/Nisy, jejich ponížení na statut "podčlověka" a Generální plán Východ, který naplánoval vyhlazení východních Slovanů, v nejlepším případě omezení jejich vzdělání na to, aby byli schopni vykonávat základní zemědělské práce na dvorech SS, pokusný pás v Haliči, kde byli v podstatě všichni civilisté vyvražděni, nebo zahnáni do koncentráků, aby si tam SS vyzkoušela jak bude vypadat budoucí germánský ráj na východě - to je šetrné zacházení?

Člověče, znáš vůbec Heydrichův plán na zdecimování českého národa - část utratit, část vykastrovat a nahnat k ledovému oceánu, část poněmčit? Žádná třetí generace bys nebyl, byl bys maximálně kus mejdla, vole...

Žádné historické dědictví nacismu nezůstane, protože žádné nemá. Nezbylo z něj vůbec nic, jen pár trosek v Norimberku, přestavěnej stadion v Berlíně, obří rekreačka na Rujáně a sem tam nějakej okresní partajní výbor. Nacismus trval necelých třicet let, bylo to agresivní politické hnutí, žádná kultura. To, čím se prezentoval, bylo přejaté z dávno existujících záležitostí - jak by jinak za dvanáct let u vlády nacisti dokázali vytvořit tak obrovský systém uniforem, organizací, psaných materiálů, shromažďovacích rituálů apod. Všechno to bylo obšlehnuté - proto dneska Německo nemůže vzít skoro nic z historie 19. století, aby to hned nepřipomnělo nácky. A proto se dnes Němci chovaj tak iracionálně, protože vůbec nevěděj, co si s tou historií počít.

 

DarthArt
08.08.2018 23:04

Proč je kontroverzní Sacred Reich? Vždyť to v překladu znamená "Svatá říše", to byl středověký pojem pro středoevropské státy a státečky formálně podřízené římskému král/císaři (ne někomu z Říma, většinou to byl Němec, taky ale Karel IV., chvíli Václav IV., potom všichni naši Habsburkové do začátku 19. stoeltí). Tu kontroverzi nechápu.

Jinak u Slayer je to věčné téma - za mě, text SS-3 je naprosto v pořádku, žádná oslava, nýbrž popis, ovšem když si Jeff Hanneman na kytaru připevnil rukávovou pásku pluku horských myslivců SS "Reinhard Heydrich" a nechal se s tím fotit na promo k Seasons In The Abyss, musím si myslet, že to byl debil. To je přesně příklad toho, co není, a co naopak je daleko přes čáru. ... Hm, jak koukám na obrázek, tak to má polepený rukávovýma páskama (nebo jejich napodobeninama) spousty divizí SS, těch největších prasat a vrahů. A to tričko s Totenkopfem ve štítě, to je emblém jedné jednotky SS, která vyvražďovala partyzány, pokud si dobře pamatuju. Byl to debil, sorry.

http://rockstickers23.com/jeff-hanneman-guitar-decal-custom-b-c-rich-signature-vinyl-stickers-replica.html

Jinak často bývá muzikantům vyčítán právě železný kříž s tím, že jsou to náckové, ten řád byl ale zřízen tuším 1813, za napoleonských válek.

Mimochodem ten Balkenkreuz, jestli je to to, co na mě vypadlo z wikipedie, zas tak kontroverzní symbol není. Podívejte se, co mají na křídlech letadla současné německé Luftwaffe - ano, skutečně se tak Dojč letectvu i dnes říká ... je to totiž obecný název pro letecké vojsko. Jasně, my to máme bytostně spojené s Göringem.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Luftwaffe_(Bundeswehr)

 

1 2

 

 

 

 

TOPlist