Boomer Space


Diskuse ke článku : BATHORY - Twilight Of The Gods
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2

 

Pekárek
08.08.2018 21:31

Carcass: Němci ve 20. století ve jménu nesmyslné ideologie zavraždili milióny lidí, konec tečka.

 

zdenos
08.08.2018 21:12

Nesrovnatelné

 

carcass
08.08.2018 20:53

Pekárek - jaká relativizace? V čem nesrovnatelné? Snad jen, že nacistické Německo bylo oproti těm ostatním brutálním státním útvarům z dřívějška o hodně levelů humánnější a k poraženým se chovalo velmi šetrně

 

Pekárek
08.08.2018 20:44

Zas ta relativizace. Podle mne nesrovnatelné, naprosto odlišné kultury vzniklé na naprosto odlišném historickém základě. Minimálně nacistická vojenská technika je každopádně obdivována už dnes:)

 

carcass
08.08.2018 20:26

zareaguji na téma "nacistická tématika".....je to jen taková malá úvaha, shodneme se asi všichni, že nacismus a jeho projevy byla kupa sraček, jenomže co by se stalo, kdyby to Němci zvládli a nějak se to celé pohnulo jinudy......asi by se to transformovalo do nějaké nové římské říše s centrem v Berlíně, my už jako asi 3. generace bychom měli totálně vymyté mozky a byli bychom ideologicky zpracovani, navíc by se ten systém časem "zlidštil", omezil svou brutalitu a pružně by reagoval na situaci, tudíž by si lidé zvykli v něm žít a nějak to celé přijali za své....a co s tím ted dále, že......v podstatě podobně na tom byla Římská říše, která je dnes glorifikovaná a historicky ceněná, přitom to ve své době byl v podstatě jen takový tehdejší "nacismus", proti jehož brutalitě bylo Hitlerovské Německo příjemná nedělní škola......jenomže to bylo dávno.....a takových příkladů lze vyhledat spousty - brutální indiánské kultury - Aztékové, Mayové, to byl totální humus.....a komu dnes vadí aztécké a mayské symboly, které ve své době symbolizovaly ten největší s nejbrutálnější utlak......

Rozumím tomu, že náckové jsou tak trochu ještě v živé paměti, ale to v téhle diskusi nic neznamená.....proč se neměří všem stejným metrem a jak dlouho bude trvat než tu brutalitu čas zahladí a zůstane to jen jako historické dědictví, tak jako se to stalo s římany, aztéky a podobnými brutálním státními útvary, jejichž památky jsou dnes v UNESCO a lidé tam jezdí na dovolenou.....kde je ta hranice?

 

Cyberolas
08.08.2018 15:47

No on i tak nenápadný název skladby jako je 109, neznamená nic jiného než Messerschmitt Bf-109...

 

grin
08.08.2018 14:22

Tak tohle album jsem nikdy neměl rád. Hudebně oproti Hammerheart výrazně slabší a ten pokus o více melodický vokál dopadl opravdu katastrofálně. Hammerheart je pro mě za 100% ( skvělé skladby, výborná atmosféra, vokál ještě až na malé drobnosti v pořádku )Tohle tak za 50%.

 

Valič
08.08.2018 11:58

Já jsem se o těch problémech s Under The Runes dočetl až nedávno, ale to, že byl Quorthon kvůli některým věcem začátkem 90. let v německých hudebních časopisech dost kritizován, jsem věděl. Text jsem si několikrát přečetl, a řekl bych, že by se dal interpretovat více způsoby. To, že by opravdu popisoval pocity německého vojáka, se ale vyloučit nedá, viz třeba věty „Pochoduji pod runami.“, „Zataženou oblohu zaplňují naše černá křídla“ (přičemž výraz wings může v angličtině označovat i letecké jednotky) nebo „Bok po boku jsme vybojovali nesčetná vítězství hluboko pod hladinou oceánů, na zemi i vysoko ve vzduchu.“. Minimálně se z toho dá vyvodit, že se text netýká nějakých pohanských válečníků. Dějepis sice nikdy nebyl zrovna moje silná stránka, ale jsem si jistý, že vikingové ponorky ani letadla nepoužívali. :-)

Tématikou Třetí říše se před Bathory samozřejmě zabývaly v některých skladbách i jiné kapely – Flotsam And Jetsam (Der Führer), Slayer (Behind The Crooked Cross), Sabbat (Behind The Crooked Cross – podobnost těch názvů je pouze náhodná, jedná se o naprosto odlišné skladby) nebo Sacred Reich (Sacred Reich), ty ale v textech většinou dávaly jasně najevo, že považují nacisty za „bad guys“. U Bathory byl nejspíš problém v celkovém vyznění toho textu, který působil spíše jako oslava válečného hrdinství. Mimochodem, Sacred Reich byli kvůli svému ne zrovna vhodně zvolenému jménu občas podezíráni ze sympatizování s nacismem, což je vzhledem k tomu, že má Phil Rind židovské předky, z nichž jeden dokonce zemřel v koncentračním táboře, celkem absurdní.

 

zdenos
08.08.2018 10:50

Valič: díky za zajímavé doplňující historické objasňující informace. Ty symboly jsou celkově velmi snadno zneužitelné, jak pozitivně tak negativně. Recenze na obě alba BATHORY 90-91 by Stray rovněž vynikající!

 

Valič
08.08.2018 10:26

100% Album je propracovanější a uhlazenější než to předchozí, nicméně i na něm je dost poznat, že Quorthon nebyl příliš dobrý zpěvák. Já ale doufám, že mu to většina posluchačů odpustí za tu magickou a uhrančivou atmosféru, kterou se mu na něm opět podařilo vytvořit. :-)

Skladba Hammerheart je převzatá od Gustava Holsta, Quorthon k ní napsal pouze vlastní text. Jedná se o část orchestrální suity Planety, která byla také později upravena a otextována pod názvem "I Vow To Thee, My Country".

https://www.youtube.com/watch?v=Nz0b4STz1lo
https://www.youtube.com/watch?v=o6ZvylOSy5A

Under The Runes je pravděpodobně nejkontroverznější skladbou kapely, a to díky textu, který je napsán z pohledu člena Waffen-SS. V Německu se Bathory tenkrát setkali i s dalšími negativními reakcemi díky zobrazení slunečního kříže (v angličtině sun cross nebo wheel cross) na zadní straně obalu jejich předchozí desky. Je pravda, že tento symbol používá řada extrémních pravicových organizací, ale ve skutečnosti se objevoval už od prehistorických dob v různých kulturách a často i s dost odlišnými významy. Na druhou stranu, ten břevnový kříž (Balkenkreuz – stylizovaná verze Železného kříže, kterou používal Wehrmacht do roku 1945), který má Quorthon na kytaře ve videoklipu One Rode To Asa Bay, s nějakým pohanstvím nebo severskou mytologií opravdu nic společného nemá. V dobových rozhovorech se každopádně od nacismu a podobných věcí distancoval.

 

Cyberolas
08.08.2018 09:07

Vatutine, tady je Quorthonovo

 

Vatutin
08.08.2018 08:40

:) ... dík, krásná vzpomínka ... jinak u mne se plnou silou po letech vrátil Nick Cave ... let love in, good son, henry ale i řada desek z posledních let .. prostě nádhera .. léto ovládnul Nick Cave a Tuvia Tenenbom a občas to mixnu novým Powrewolfem ... máte na tu novinku někdo nějaký názor?, mě to připadá klasicky jednotvárné, podobná stopáž, podobná stavba songů, ale nemůžu říci, že mne to nebaví. např. Ty "upíří" klávesy to je nádherné, prostě já nevím :):)

 

Cyberolas
08.08.2018 07:22

Strayi, ten závěr recenze je až dojímací/vý. Skvěle napsáno, nechybí tomu i nadhled a odstup. Bond of blood mě bavilo, ta tíživá atmosféra má v sobě něco podivně dekadentního, a pak ten závěr....mám ji rád.
Sledoval jsem i další tvorbu Quorthona a občas se na těch deskách našlo něco, co mě překvapilo třebas harmonickou zvláštností - tak třeba skladba Wheel od Sun - zajímavá věc.

 

1 2

 

 

 

 

TOPlist