Boomer Space


Diskuse ke článku : ARAKAIN - Salto Mortale
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2

 

Valič
08.04.2018 23:37

Štefane, já sice opět vůbec nerozumím tomu, co říkáš, ale i tak s tebou plně souhlasím. :-)

 

stefanos
08.04.2018 18:18

Tohle album bude skoro nejlepší od nich, ačkoliv mi texty nesedí, tak jsem se přistihl zasněný tady, baba, do toho Mercedesy, prostě kráva nebo krása, každopádně vzpomínka

 

Valič
25.03.2018 18:05

Z toho vývoje české metalové scény bylo asi tenkrát zklamáno víc lidí. Já jsem se ze začátku také naivně domníval, že kapely typu Arakain, Vitacit, Torr, Debustrol nebo Kryptor budou po převratu točit v pravidelných intervalech špičková metalová alba srovnatelná s uznávanými zahraničními interprety a na každém z nich budou ten svůj styl dále rozvíjet. Často to bohužel skončilo pouze celkem obstojným debutem, po kterém následovalo pár rozpačitých desek, u kterých jsem měl pocit, že ani samotná kapela vlastně neví, co a pro koho chce vlastně hrát. :-(

 

Vatutin25.03.2018 14:34

za sebe ukončuji vstupy k saltu :) ... já si díky recenzím CD Arakain dočasně vyjmul z kategorie dymytryškworů ... kde je jinak již dlouho mám ... a připomínka TTT, schízi atd. mi udělala fakt dobře na srdci a nechci si to kazit ... :) .. prostě tak :) ... jdu tedy dále bloumat jestli si koupím Vzpomínky na hovno a baví mne novej , dneska vydanej klip Lunatic Gods :) ..

 

Stray
25.03.2018 14:16

Já znám pro změnu stránky, kde bodově dokonce nadhodnocují novinky (on to vlastně dělá i třeba Spark), což mě přijde ještě větší zvrhlost - přidat desce jenom protože je nová. :-) No konkrétně u ARAKAIN jsem měl jejich hudbu rád, pokud v tom byla ta divokost a nespoutanost, ale jakmile se začali rozhlížet co a jak, aby se to chytlo u většího počtu lidí a přežilo devadesátky, tak neříkám že to šlo do prdele, ale PRO MNE to ztratilo vše, co se mě na tom na začátku líbilo. ŠKWOR, KABÁT a HARLEJ taky vůbec neposlouchám, tak (když to přeženu) k čemu další obdobnou záležitost pro tvrdý chlapi, ne? :-)

 

Kelly25.03.2018 14:15

Já už před revolucí chodil do Krčského lesa v P4 na burzy kazet a pak do Slovače, takže přísun aktuálního trash dění jsem měl hned. Byli jsem neskutečně metalová gymplová třída a všem se nám TTT jevilo jako naprosto první a i pro Arakain nejtvrdší deska. A najednou Schíza - spíš techno trash, pomalý Black Jack a měkké Salto Mortale. Já chtěl aby to drhli jako Slayer, Metallica. A pro mě černé album Metly bylo v té době také k nepochopení. Teď už to všechno chápu a rád poslouchám, ale v roce 1990 bylo TTT výstřel do svobody, který už se s takovým nasazením NIKDY u Áček neopakoval. Jak by mohl, když se stali úspěšnými, oslavovanými a ten vztek v nové době už nikdy neměli. Tak to vidím já.

 

Vatutin25.03.2018 14:09

no ono to cca vidíme docela podobně ... procenta a koeficienty :) ... asi nemají moc význam ... prostě ne každý, včetně mě, šel s Arakainem dál .. a mnohdy zůstaly zejména vzpomínky na singly před TTT, TTT, a pak se to postupně měnilo ... další desky mají své fanoušky i odpůrce ... mě vadily zejména texty, nedostatek tvrdosti - nebo atmosféry a v porovnání se zahraničím to, dle mne pokulhávalo ... dnes si díky retro recenzím tyto desky rád poslechnu a tu a ten sepíši nějaký moudrý komentář ... každopádně od rána fachám, chystám se na šablony mšmt, možná proto jsem hodil nějakej koeficient k TTT :) ... a poslouchám hell symphony, equirhodonta, black seal, fascinátora a poslední dvoje Korny (těším se na JD solovku) ... prostě z CZ kapel, které vznikly v podobné době mám jiné favority a k síle třeba Korn (vím že je to o dekádu vznikem jinde) z pohledu pomalejšího, melodického, ale tvrdého metalu, mi toho u Áčka, dost chybí

 

Stray
25.03.2018 13:07

Já nevím, éru Thrash the Trash jsem prostě prožil, sledoval každou informaci o ARAKAIN, každej záblesk v TV, Lp koupil hned, šel na koncert, rok jsem s těma songama žil, no a pak přišla Schíza a hrozně mě to zklamalo, vůbec to tam nebylo, je to možná tím, že za ten rok 1990 už jsem stihnul nainhalovat tuny zahraniční thrashové produkce a věděl o té scéně mnohem víc než rok předtím, pro mne to byla éra největší posluchačský evoluce - 1990.

 

Valič
25.03.2018 13:00

Stray: Mě celkem zaráží ten rozdíl v hodnocení prvních dvou alb. Schizofrenie je podle mě po hudební stránce minimálně stejně dobrá jako debut, ale strašně ji srážejí ty dementní texty, kvůli kterým jsem ji ani v době vydání moc neposlouchal.

 

Stray
25.03.2018 11:58

Je pravda, že tak dobrý obal ARAKAIN už nikdy nezopakovali! :-)

 

Valič
25.03.2018 11:46

Stray: A nemohl bys jako fanoušek glam rocku přičíst u Thrash The Trash pár procent za ten nalakovaný nehet na obalu? Třeba by se to pak na tu stovku vyšplhalo. :-)

 

Stray
25.03.2018 11:14

TTT je u mne deska s největším hodnocením, jakého ta kapela mohla kdy dosáhnout. Pokud má 100, tak maj za 100 všechny alba od KREATOR, SLAYER a podobných, což tedy asi nemaj. Prostě bych se nebál hodil Schíze a Blackjackovi 60 a Salto Mortale 70, což neznamená že bych to tím chtěl shazovat, pořád to beru za špičku tuzemské metalové produkce první půle 90´s. Alba KRYPTOR by totiž nepřerostla 50. :-)

 

Valič
25.03.2018 10:46

TTT vnímá za 100 každý kromě pana domácího. :-)

 

Vatutin25.03.2018 10:40

ááách jo ... šlo o nadsázku ... já TTT nevnímám za 100 ... ale prostě je to kult, o nic nešlo ... jako bych to nenapsal

 

Stray
25.03.2018 10:33

Násobeno koeficientem historického bonusu. :-))) Hovada.

 

Vatutin25.03.2018 10:17

https://www.discogs.com/sell/release/2189181?ev=rb ... není to drahé za 25 éček se to nechá :)

 

Valič
25.03.2018 10:11

Já myslím, že většině lidí od Torr ta Gallery bohatě stačí, je na ní v podstatě všechno podstatné. Sice mě trochu mrzí, že jsem si Inkubatorr nekoupil (předpokládám, že dnes už by tu kompilaci byl problém sehnat), ale asi bych si z ní kromě toho prvního dema a singlu stejně nic nepouštěl.

First And Last And Always je pro mě i po letech stále naprosto dokonalá deska, u které by mě ani ve snu nenapadlo uvažovat o jiném než plném hodnocení. :-)

Já u těch starších českých desek často střílím ta procenta od boku a je pokud bych si ta alba, která jsem v některých případech slyšel naposled před třiceti lety, pořádně znovu naposlouchal, ta hodnocení by byla asi nižší (ovšem rozhodně ne v případě Thrash The Trash, tam je to pořád 100% i bez nějakých "historických bonusů". :-)

 

Vatutin25.03.2018 09:12

omluva chyby :( ... píši na mt

 

Vatutin25.03.2018 09:11

Za mne a nechci prudit ... pro mne salto albem, které by dneska dostalo na CD 70% - 80%. Často bávají vzpomínkové recenze bez hodnocení ... sice jim to sebere na zajímavosti, ale možná je to lepší. Prostě, a úmyslně se koukám jinde, pokud bych já bodoval třeba first and last and always, floodland a vision thing, což byly desky, které pro mne znamenají dost možná nejvíce ... neboť propojily metalové dětství s jiným světem, tak bych taky pálil suveréne stovky od boku. Přitom prostě nejsou za 100 :) .. Každopádně vzpomínkové recenze mám velmi rád, pokud jde o Arakain tak rozhodně TTT a Schízu jsem znovu si rád znovu poslechů, u Schizofrenie mne to moc překvapilo, v minulosti jsem desku zbrkle podcenil ... bodoval bych TTT 80% + historický bonus 20% - takže TTT 100% a Schízu za 90%. U jacka a salta jsem se ale nakonec vrátil kde svému dobovému vztahu k Arakainu cca 70% ... ano chápu, že Arakin si hledal místo na scéně, které by ho uživilo, ale mne příklon k hudbě bez tvrdosti, nebo atmosféry a pocitu tehdy nebavil a nebaví mne ani dnes. Stejně tak některé texty to je hrůza. Chápu, že precizní řemeslná výroba značky Arakain si své místo na trhu na dlouhá desetiletí našla, a to i díky úspěšnému rolloutu na jiný žánr, na jiné fungování, ale pokud jde o mne, tak ani nejde říci, že jsem vzdaloval ... spíše mne začal Arakain úplně míjet. Tolik za mne, na Torr se těším ... už jsem si v předstihu vyhrabal své jediné vlastněné kusy .. tedy gallery a inkubatorra a jsem zvědavej na slova autora :) ... protože mne prostě u Torru v podstatě vždy stačila rockmapa :) ... a ani dneska jsem v tom nic moc víc nenašel :)

 

Valič
25.03.2018 06:42

Já sem to hodnocení píšu v podstatě už jen ze zvyku. Používat stejnou stupnici pro tak odlišné žánry jako jsou třeba grindcore, prog rock a klasický heavy metal mi přijde vlastně dost absurdní. Pokud ale kapela natočí v rámci daného žánru a svých momentálních možností kvalitní album, kterému není co vytknout, klidně mu těch 100% dám. To, že napíšu plné hodnocení pod to Salto Mortale i nové Judas Priest, ale samozřejmě neznamená, že ty desky stavím na stejnou úroveň. :-)

 

1 2

 

 

 

 

TOPlist