Boomer Space


Diskuse ke článku : ARAKAIN - Black Jack
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2

 

Stray
17.03.2018 19:12

DarthArt: ty bys měl být mezi prvníma, kteří ví, že jsem v pohodě. :-) Ale občas mám chuť někoho zbuzerovat, to je ta metalová samotka.

 

DarthArt
17.03.2018 19:09

Stray: Klídek, diktátore ;)

A mimochodem, u skladby Princess se Arakain nijak netajili, že je to netradiční cover Accept, respektive odkaz na dobu, kdy se to hrálo v těch kulturákách, kde Arakain získávali ostruhy. Pravda ale je, že v bookletu je jako autor hudby psán Urban.

 

Valič
17.03.2018 19:08

Princess bych určitě nenazval "vykrádačkou" vzhledem k tomu, že kapela o té inspirací skladbou od Accept v rozhovorech otevřeně mluvila. Na druhou stranu se nejedná ani o klasickou cover verzi, spíš o jakousi svéráznou poctu té kapele.

 

zdenos17.03.2018 19:04

a ASSASSIN taky zrovna nejsou světoznámou bandou, podobně jako ti CORONER.

 

zdenos17.03.2018 19:03

DEBUSTROL zase hezky opsali motiv od německých ASSASSIN (87), ale tam mi to M. Kolinss přiznal :) Jde o skladbu Apocalypsa

 

Stray
17.03.2018 18:50

Správně, pojmenovávejme věci pravými jmény a...P.S.: Pišme uceleně, není nic horšího než nahodit jeden vyčerpávající příspěvek, obsahující gro myšlenky, a minutu na to jej zazdít jakýmsi dovětkem. :-) Na tohle jsem alergický a...mám chuť na pivo, takže JDU se vyvenčit.

 

Valič
17.03.2018 18:44

Stray: Tady přece nikdo netvrdil, že někdo něco od někoho opsal, bavili jsme se jen o tom, že v těch skladbách jsou použité podobné motivy. :-)

 

Stray
17.03.2018 18:39

Mě ta teorie opisování od CORONER přijde lehce úsměvná, zvlášť v případě ARAKAIN. Vždyť CORONER je přesně ta kapela: "Dělej všechno jako oni a staneš se tou nejméně úspěšnou a nejméně doceňovanou metalovou kapelou na světě" :-DD, a to se samozřejmě neslučuje s tehdejší touhou po fungování české metalové jedničky, nebo jo? Pokud je něco vykrádačka, tak "Princess" z alba "Apage Satanas", což je samozřejmě ACCEPT "Princess Of the Dawn" a ani o tom většina těch fotbalistickejch buranů, co si to přehrávali v autě cestou z okresního přeboru, nevěděla. Jako kapely typu HEATHEN, VOIVOD, CORONER jsou asi ty poslední, od kterých by si české selsko-vrchnostenské kapely chtěly, při zachování tahu na branku, něco brát.

 

Valič
17.03.2018 18:29

Neřekl bych, že je to úplně stejné, ale určitá podobnost tam rozhodně je. Coroner u nás tenkrát nijak zvlášť populární nebyli, ale ten jejich videoklip se objevil v jednom z prvních dílů pořadu Tim Sikes Video Show, který v té době sledovala drtivá většina metalistů. Taky si nemyslím, že by to použili záměrně, a i kdyby ano, tak bych z toho nedělal žádnou vědu. Podobných případů existují stovky a to často i u těch nejuznávanějších zahraničních kapel. V poslední době mě celkem zaujalo následující video:

https://youtu.be/jiCnp8a4SS4?t=27

Ve většině těch případů se s největší pravděpodobností jedná o náhodu a někde ani žádnou větší podobnost neslyším, ale třeba při poslechu začátku té skladby od Excel jsem jen udiveně vyvalil bulvy. :-)

 

DarthArt
17.03.2018 18:04

Teda: nepřijde mi pravděpodobný, že by to použili záměrně...

 

DarthArt
17.03.2018 17:56

Valič: No jo, ono je to fakt úplně stejný ! Já ty Coroner dodnes neznal, tak teď docela koukám. Akorát mi přijde divný, že by to Arakain vědomě použili a tvářili se, že je to jejich dílo, na to byli sami moc dobří, aby tohle měli zapotřebí.
Ale nikde jsem nezaznamenal, že by řekli "k tomuhle nás inspiroval Coroner". Spíš mi teda přijde, že tu skladbu Mirek Mach někde slyšel (třeba to hrálo někde na mejdanu), a když pak Ukolébavku psal, měl za to, že to právě vymyslel. To se ostatně stane téměř každému muzikantovi - něco složí a pak k němu přijde kolega a řekne "Franto, tohle ale jsou (dejme tomu) Slayer", a Franta to musí zahodit. A nebo to nikomu nedocvakne a pak to vypadá, že záměrně opisujou. U Áček mi tohle nepřijde pravděpodobný...

 

Valič
17.03.2018 15:53

90% V době vydání mě deska moc nenadchla, ale s odstupem času musím objektivně uznat, že se opět jednalo o kvalitní materiál. Texty a obal tentokrát naštěstí dopadly o dost líp než minule, ale dojem z poslechu bohužel zase kazí ten zmršený zvuk (zvlášť bicí znějí opravdu otřesně, zejména v rychlejších pasážích). Kapela za to ale podle všeho nemůže, když nahrávka opouštěla studio, byla prý ještě v pořádku. Něco podobného se stalo i Flotsam And Jetsam, ale jejich třetí album dopadlo ještě o něco hůř.

Ještě si neodpustím zmínku o nápadné podobnosti skladby Ukolébavka s Last Entertainment od Coroner (úvodní riff a ta melodická vyhrávka). Rozhodně nejsem první ani jediný, kdo si toho všiml.

https://www.youtube.com/watch?v=sj_eRArS-xU
https://www.youtube.com/watch?v=VytxjRFKD-Y

 

zdenos17.03.2018 12:45

pěkná recka:) zaujal text - Aleš Brichta na celé desce působí jako bluesman ze zakouřeného pajzlu někde na periférii, kterak ve tři ráno posledním střízlivějícím hostům vypráví smutné a nostalgické příběhy ze života.

Desce jednoznačně vévodí ona adorovaná Kolonie termitů. Často jí hrajou do dnešních dnů. Škoda že deska tak trochu zapadla, jak už je zmíněno. Možná je to i tím, že je v diskografii právě mezi thrashovými alby TTT, Schíza na jedné, a melodickým Saltem na druhé straně.

 

1 2

 

 

 

 

TOPlist