Boomer Space


Diskuse ke článku : ARAKAIN - Black Jack
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2

 

Valič
19.03.2018 17:10

Z novějších desek se mi celkem líbí Made In Hell, na kterém se hudebně vrátili k tomu svému původnímu stylu, jen už ho brali s dost velkou nadsázkou (kupodivu to do jisté míry i fungovalo) a poslouchat se dá i následující Torritorium, které se mi zdá ale o něco slabší. Ty desky bez Henycha sice nepovažuji za nějaký odpad, ale moc mě nebavily a nemám chuť se k nim už vracet, stejně jako k Morituri te salutant, které sice taky nebylo úplně špatné, ale dnes už si z něj na nic nevzpomínám s výjimkou toho, že na něm byly nějaké divné texty ve stylu "Smrdí jako ryba. Kde se stala chyba?" :-)

 

DarthArt
19.03.2018 16:23

Valič: Vlastně skoro se vším souhlasím, s tím, že mi ale dnes s odstupem času víc sedí program "Masturbace mozku", který je vlastně zaznamenán na debutu než "Witchhammer", které se na albu neobjevilo (a mě to šíleně sralo :). Těch devadesát bych tomu dal taky - tedy, dám v recenzi :)

U Institut ještě nevím, ono tam vlastně zas tak moc dobrých skladeb není, ale dohání to ta zkažená, bezvýchodná atmosféra - takvouhle fakt jinde nenajdeš. Takže proto tu desku mám rád.

Chcípni o kus dál bylo výrazně, výrazně horší - zmizely nápady, zmizela dost i atmosféra, a zůstaly oplzlosti, které samy o sobě vyznívaly dost hloupě. No a míchat rokenrol s black metalem se tehdy taky moc nepovedlo.

O dalších deskách se moc nezmiňuju, mě to zkrátka nebaví a s odchodem Šakala ta původní tvář kapely opravdu zmizela, už to pak bylo vždycky jiné.

Ještě něco - k těm posledním albům bez Henycha - všichni na to nadávají, jaká je to sračka, Alketorr apod., mně to ale nepřijde o nic horší než třeba Morituri Te Salutant. Prostě po Institutu mě to už nezajímá. S Vlastou nebo bez něj, takhle kapela mi měla co říct tak do roku 1992. Konec. Amen. Obrácenej amen.

 

Valič
19.03.2018 13:24

DarthArt: První dvě desky Torru sice celkem dobré byly, ale já jsem od nich po tom kultovním demu a vynikajícím singlu čekal přece jenom trochu víc. Debut se hodně povedl po zvukové stránce, ale moc mi na něm nesedl výběr skladeb. Ty nové věci mě tenkrát zrovna moc nenadchly a ze začátku jsem si nemohl zvyknout na to Šakalovo "stařecké skuhrání", které mi s odstupem času přijde naopak dost originální (nenapadá mě teď žádný jiný zpěvák s podobným vokálním projevem).

Torr byli v té době často označováni za "české Venom", ale rozhodně se nejednalo o žádnou kopírku a obě kapely ve skutečnosti zněly dost odlišně. Ten vliv tam samozřejmě cítit byl, ale to ostatně členové kapely nikdy nepopírali. Kromě těch Venom měli tenkrát ještě celkem blízko k raným Celtic Frost, Bathory a Bulldozer a já tam v některých pomalejších pasážích slyším i vzdálenou podobnost se Sodom (zkus si poslechnout třeba jejich instrumentálku Procession To Golgotha nebo úvod skladby My Atonement - tyhle věci ale vyšly až koncem roku 1987, takže tam k žádnému ovlivnění dojít nemohlo).

Na druhém albu se kapela snažila někam posunout (místy je tam překvapivě slyšet i určitý vliv thrash metalu) a natočit o něco různorodější desku. Já mám sice k albu pár výhrad a přijde mi trochu nevyrovnané a nedotažené, ale 90% bych mu dal (stejně jako debutu). Mě prostě jen mrzí, že kapela nikdy nenatočila naprosto dokonalé album, kterému bych bez rozmýšlení napálil plné hodnocení (ale to vlastně nikdy nenatočili ani ti zmínění Venom).

 

Vatutin19.03.2018 10:28

Po letech jsem poslechl, nehodnotim, kazdopadne prace kytar, bicich a zejmena Brichta ... to vse zni po letech hodne dobre .. co mi nikdy moc nesedelo jsou u AB texty .. a u tehle desky je vliv Metly nemaly a kombinace Metly vzor 1990 prave s CZ texty je to co na me neposobilo v dobe vydani moc dobre a rychle jsem o Arakain ztracel zajem .. nyni a odstupem dvaceti let .. uz neni proc se rozcilovat, naopak mne recenze a deska velmi potesila a musim rici, ze je to dost dobry :) ..

 

DarthArt
19.03.2018 08:31

O tom prosazení jsme už mluvili tuším u Schízy - skutečně šance nebyla, pouze v hlubokém undergroundu, který si žije sám pro sebe - viz Krabathor. Představa, že by Arakain, kteří měli v 89 na každém koncertě 500-1000 lidí, najednou drbali s mizerným zvukem post předkapely nějaké druhořadé "západní" smečky, byla asi už tehdy nereálná.Pokud by tedy na ten západ vůbec vyrazili.

Jinak první dvě Torr mi přijdou dobré, zosobňují skutečnou atmosféru hnusu, jak to žádná jiná kapela neuměla. Rozhodně jsou ty jejich dvě první desky originální, což je nakonec asi nejdůležitější.

 

Valič
19.03.2018 00:05

DarthArt: Já jsem Arakain po druhé desce už tak moc nesledoval, ale pár dalších alb jsem si na kazetách ještě "ze setrvačnosti" koupil. V té době mě sice tenhle typ hudby zrovna moc neoslovoval a taky mě moc neseděla většina Alešových textů, ale třeba Salto Mortale se mi celkem líbilo. Kapela tenkrát sice možná na světové úrovni byla, ale nemyslím si, že by měla šanci se nějak výrazněji prosadit v zahraničí (v té době měly dost velké problémy s prodejem desek i návštěvností koncertů i zavedené západní metalové kapely).

Co se týče toho Kultu ohně, jedná se o jednu z mých nejoblíbenějších metalových skladeb vůbec (nejen českých) a ten první singl, na kterém jeho původní verze vyšla, považuji za nejlepší nahrávku kapely. Na prvních dvou řadových albech se pár dobrých věcí sice najde, ale celkově jsem z nich měl dost rozpačitý pocit a rozhodně nesplnila moje očekávání. Chcípni o kus dál už se mi nelíbilo vůbec (celkem mě pobavila pouze ta Melmusem nazpívaná Anal Power), to už byla lepší ta comebacková deska Made In Hell.

 

DarthArt
18.03.2018 21:09

Megoš: Díky. Taky si myslím, že Black Jack je jeden z nejlepších. PRvním čtyřem albům musím dát všem 100 %, i když to možná bude zavánět nesoudností. Ale nemůžu si pomoct, Arakain byli tehdy prostě na světové úrovni :)

 

DarthArt
18.03.2018 21:01

Valič: Hele nevím, ale když jsem před lety zapnul tuhle desku Cro-Mags s atomovým výbuchem, přišlo mi na ní něco povědomýho. Aniž by mě napadl Torr nebo kdokoli jinej. Takže to taková chiméra nebude.

 

Valič
18.03.2018 18:07

Zdenos: Tak přece. :-)

Mezi těmi skladbami samozřejmě žádná souvislost není a ty pasáže ve skutečnosti asi ani tak podobné nejsou, ale když jsem si tu desku od Cro-Mags před pár lety víceméně náhodně pustil (žánr, který hrají, jinak skoro vůbec neposlouchám), naskočilo mi v hlavě okamžitě "Poznáváš ohnivou řeku, do který budeš vhozen...". Prostě mě jen zajímalo, jestli "to tak dělá každýmu." :-)

 

zdenos18.03.2018 11:43

to Valičova hádanka: Jde o Torr - Kult ohně?

 

Megoš
18.03.2018 10:50

DarthArt: Super recenze, dodnes považuju tuhle desku za jednu z nejlepších, co Arakain složili.
I když ta deska nemá ten zvuk, co by si zasloužila, mě baví poslouchat ty bubenické špeky, co Marek nahrál - práce s hajtkou, souhra s basou atd., to je posloucháníčko, paráda. Taky texty bych řekl, že se povedly, nejsou to jen rýmovačky, aby tam něco bylo.

 

Valič
18.03.2018 08:18

DarthArt: Myslel jsem, že se to opakuje v té české skladbě, která je delší a kromě té zmíněné pasáže je naprosto odlišná. A víš co, zapomeň na to. Chtěl jsem jen vědět, jestli tam tu podobnost slyším jenom já, a to, že se ta česká kapela nevybavila při prvním poslechu tobě ani Zdenosovi, který ji taky stoprocentně zná, mě dostatečně přesvědčilo, že tam ve skutečnosti žádná větší podobnost není. :-)

 

DarthArt
17.03.2018 23:31

Kelly, Zdenos: Díky, je mi ctí!

 

DarthArt
17.03.2018 23:17

Valič: Tak to jsem zmatenej. Píšeš, že se to opakuje v čase 3:56 - 4:26, ale písnička z toho linku má jen něco přes tři minuty...

 

Kelly17.03.2018 21:15

DarthArt: opět precizní recence, díkes. U mě po TTT nejoblíbenější deska Áček.

 

Valič
17.03.2018 21:02

DarthArt: Není to nic od Arakainu, ale už jsi relativně blízko (ta pasáž tam není na začátku, ale v čase 1:24 - 1:56 a pak se opakuje v čase 3:56 - 4:26). Možná to tam zase slyším jenom já, ale ta podobnost mi při prvním poslechu té skladby od Cro-Mags (jedná se jen o tu první minutu, zbytek můžeš ignorovat) přišla relativně velká, i když si nemyslím, že by to od nich ta česká kapela "opsala". Vzhledem k tomu, že podobné NYHC kapely tu v té době asi ani moc lidí neznalo, je to krajně nepravděpodobné.

 

zdenos17.03.2018 20:54

je to trochu Amadeus, crossover verze:)

 

DarthArt
17.03.2018 19:34

Myslíš Amadea? to by ale museli nyhc opsat od Áček :)

Nebo myslíš ještě něco jinýho? Kdyžtak neprozrazuj, jen napověz...

 

Valič
17.03.2018 19:27

Já už bych se v tom dál nevrtal. Jen bych měl na DarthArta ještě jednu "kontrolní otázku":

Když teď trávíš tolik času naposloucháváním těch starých českých desek, není ti první minuta následující skladby od Cro-Mags z roku 1986 trochu povědomá? :-)

https://www.youtube.com/watch?v=f7eIQBCii_E

 

DarthArt
17.03.2018 19:18

;)

 

1 2

 

 

 

 

TOPlist