Boomer Space


Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2 3 4 5

 

Lord VILE
01.10.2021 15:42

Zde několi čísel zinu R.I.P.
http://fanziny.blogspot.com/

 

Lord VILE
05.10.2020 18:30

Pokud by si někdo chtěl doplnit sbírku o starší čísla zinů jako : IN DEED HELL, ORTHODOX, ANTITREND, SPAWN REBIRTH, UNBLEMISHED, MOTHER OF DARKNESS atd., tak tak může učiniti zde https://eshop.obscene.cz/eshop_novinky.html

 

DarthArt
09.07.2020 13:37

Ty vole, tady koukám, že se na Aukru vydražilo pět čísel Metaliště za téměř tři tisíce. Třicet černobíle okopírovanejch áčtyřek. To jsme ještě normální? OK, nemám srdce sběratele, uznávám ;)

https://aukro.cz/fanziny-metaliste-5ks-6950172825

 

Honza H.
16.01.2020 19:52

Ad Metaliště: Díky za doplnění, vždy jsem měl za jednoho ze zakladatelů Pavla Kutnara. Pokud se dobře pamatuju, on býval odesílatelem fanzinu i adresátem prázdných ofrankovaných obálek, i proto asi vznikla ona mylná informace.

 

Stray
15.01.2020 17:34

Na základě mailu od zakladatele pozdějšího Metaliště jsem do článku doplnil v bodech kurzívou psaný odstavec , kde je v bodech vývoj toho fanzinu v době před rokem 1991.

 

stefanos
06.08.2018 12:48

Příspěvek k navození atmosféry pozapomenutý hit :D
https://www.youtube.com/watch?v=SB9NZkKJoGo

 

Valič
05.08.2018 17:24

DarthArt: Na to knihkupectví Černá planeta si taky vzpomínám, ale před panem domácím to raději nezmiňuj, nemá rád sci-fi nerdy. :-)
Některé dnešní mladé holky podobné typy nicméně přitahují:

https://www.youtube.com/watch?v=e1IxOS4VzKM

 

DarthArt
05.08.2018 16:48

Valič: tak jsme se shodli v tématu, než jsem odeslal svůj příspěvek, napsals to samé :)

 

DarthArt
05.08.2018 16:46

Imothep: jo, jasně, za typický obraz těch měst to označit nejde, spíš jsem koncentroval to, o čem předtím vznikla debata. Jinak s tou velkou vesnici, co jsem psal i já, to bývalo míněno pozitivně, ne, že je to díra, ale že se lidi navzájem znaj a netrpěj tou hnusnou anonymitou. A říkali to hlavně Brňáci. Ale holka z Ivančic, co se ocitla v Praze a zacloumalo to s její postpubertální identitou, to asi myslela jinak ;)

Jinak z mého pohledu bylo Brno nejzajímavější začátkem devadesátých let, když se rozjíždělo soukromé podnikání, hospody, burzy apod. Zatímco v jiných městech to tak pomaličku vznikalo, v Brně to byl výtrysk, každý den na každým rohu něco novýho - po celý devadesátky. V oblasti metalu mám nesmazatelné prazážitky - nejdříve takovej stánek na mostě mezi obchoďákem a autobusákem, kde prodávali přefocený obrázky z Bravíčka a Metal Hammerů a později to byl metalshop, tam jsem získal svoje první obrázky Helloween, Motorhead apod. Pak byl důležitej malinkej metal shop na tržnici pod Petrovem (o ulici dál o hodně později vznikl Valičem už zmíněnej RedBlack), kde se dala sehnat spousta triček, různejch cetek nebo třeba fanzinů. Velmi důležitej byl obchod Indies pod dětskou nemocnicí na ulici Milady Horákové, což byl pro rockery a alernativce přímo ráj. Dobrej zdroj byl burza u Svratky na výstavišti, velmi slušnej výběr hudby měli na různých dalších místech - ve dvou obřích musicstorech na náměstí Svobody, v takovým průjezdu na Lidické hned vedle divadla, kde jsem koupil za pár korun raná cédéčka Black Sabbath nebo Motorhead, nebo výbornej zdroj levnejch prázdnejch kazet (přehraný neprodaný kusy originálek) v obchodě na ulici Kobližná... ne, pardon, Pekařská. V Brně jsem zažil i něco, co se poprvé dalo nazvat jako metalový festival - slavný celodenní koncert Metal Storm 92, a tuším v 93 koncert Metallica, Cult, Suicidal Tendencies. Co se týká klubů, ty mi unikly, jen jednou jsem zašel na jakouski rockotéku do hospody Brooklyn. Škoda, že jsem nestihl třeba legendární Mersey, přitom jsem chodil na návštěvu k babičce vlastně na vedlejší ulici.

Z jiného soudku - býval jsem taky fanouškem sci-fi a nepřekonatelným rájem pro mě bylo vydavatelství a obchod Ćerná planeta - vedlejší ulice od Kobližné. To bylo něco!

Stray: No jo, ale díl Turistiky narozdíl od příspěvku, kterej nadatluješ za pět minut, stojí hodiny práce. A když máš stejnej den dokončit zhruba dvacet stránek A4, zatlačí tě to do kouta ještě dřív, než začneš. Ach jo, snad to přežiju...

 

Valič
05.08.2018 16:26

DarthArt: Já jsem do Brna jezdil hlavně v druhé polovině 90. let a tenkrát tam různých obchodů s hudbou bylo ještě relativně dost. Pro mě byla rozhodně nejzásadnější ta tržnice blízko vlakového nádraží, kde byl ten Metal Shop (ten se ale specializoval spíš na textil a různé doplňky, i když nějaké kazety tam ze začátku taky mívali), ale hlavně stánek vydavatelství Redblack, který se později přestěhoval do kamenné prodejny na Kopečné. Byl opravdu skvěle zásobovaný novinkami na MC a CD (vinyly se tenkrát zrovna moc neprodávaly) a jednu dobu tam brali na sklad snad všechno, co v extrémním metalu vycházelo. Já jsem si odtud v té době vozil hlavně takové věci jako Emperor, Borknagar, Arcturus nebo třeba v té době ještě ne tak populární Opeth a Septic Flesh.

 

Pekárek
05.08.2018 15:29

carcass:zbyteční lidé, to je něco jako nepracující inteligence?


 

Valič
05.08.2018 15:15

S tou averzí vůči "cajzlům" na tom Brno není zase až tak špatně. Tam, kde jsem vyrůstal já, už se jednalo o čirou neředěnou nenávist, kterou mělo 99% místního obyvatelstva nejspíš už nějak zakódovanou v genech. :-)

 

Stray
05.08.2018 14:40

carcass: Přesné to o těch sluníčkách - Brno mám rád, skoro nikoho tam osobně neznám, ale co tak pozoruji média - tak mi přijde, když humanoid a levičák, tak echt, a když "nácek", tak taky gruntovní! :-)

DarthArt: Dobré úvahy, ale kdyby si se jima nevyčerpával, tak bys mi dopoledne nemusel psát, že ten další článek Okované turistiky tentokrát nedáš.:-) No nic, až dodělám švestkový koláč co si dáme s Louisem cestou na Brutál, tak holt napíšu pár článků, akorát ještě nevím na jaké téma. :-)

Imothep: "pizda z Ivančic" :-))) Ten hate se mi líbí, je pro život nutný!

 

Imothep
05.08.2018 14:13

DarthArt: v podstatě trefna úvaha se spoustou velmi dobrých postřehů, se kterými mohu souhlasit, ale netroufl bych si je brát jako typicky obraz popisovanych míst. Ale beru to jako názor člověka, který má hodně projezdeno a napoznavano(na rozdíl od mudrců studujících převážně TV a internet)
Carcass: ano, Brno je taková velká vesnice, ostatně jako každé středně velké město. Jak si ale myslíš, ze podobná věta zní směšně mj. od nějaké pizdy z Ivančic, která v Brně par let žila, teď už ale desátým rokem kotví v Praze a samozřejmě se při sebemenší příležitosti neopomene zmínit jaká je to Brno strašlivá prdel a jak je strašně šťastná, ze odešla zrovna do te Prahy :DDD

 

carcass
05.08.2018 13:42

na Brně se mi nejvíce líbí místní hospody, ta pestrost výběru skvělého piva a víceméně dobrá atmosféra všude je neuvěřitelná, Brno je nejlepší město na hospodský život u nás....:-). Pajzl U Poutníka mně nikdy nepřestane bavit, tam si prostě jedno točené vždycky musím dát :-). Jinak proti Brnu nic nemám, také na mně působí jako taková roztahaná vesnice, kde jsou jen větší baráky než u nás...:-). Patriotismus Brna má tragikomický rozměr při sportu - brněnští fans mi přijdou jako ti největší dementi, ale co už....jak si to udělají, tak to mají.

Osobně mám s Brnem určitý problém jako se "sluníčkovým" městem - všechny ty sociální a humanistické faktulty generují neskutečné množství zbytečných lidí, kteří zamořují veřejnou správu a ta brněnská je z mého pohledu fakt dementní - kombinace sluníček, zelených magorů a podobné verbeže tam je neuvěřitelná.....každopádně bych tam žít nechtěl, ale na občasné pivo je Brno dobré..:-)

 

DarthArt
05.08.2018 10:20

Velká úvaha - part II:

Negativní vlastnosti najdeme samozřejmě u obyvatel jiných měst – Pražáci jsou například pranýřováni za svou povýšenost a všeználkovství. A není to ani o Praha versus Brno, mnozí Pražáci uznávají jenom Prahu a všechno ostatní je vesnice, reálně ovšem znají jenom dvě tři pražské čtvrti a pak nějaké středisko v Krkonoších nebo na Šumavě, kam jezdí na víkend. A stejně komicky jako patriotismem natlakovaný Brňák, působí i Pražák, který nosí nos nahoru, ale přitom bydlí někde v Horních Počernicích, do kterých se navíc před pár lety přistěhoval právě z té prdele, kterou teď pohrdá. Opět znám z vlastní zkušenosti, na desítkách příkladů. Navíc mají někteří obyvatelé metropole zcela absurdní představy o životě v regionech – s trochou nadsázky řečeno, když přijedou do Brna, diví se, že tam všichni nechoděj v kroji, nemaj v jedné ruce demižon a hubu mastnou od špeku.

Další takový fenomén je známý z Ostravy – tam je to zvláštní ještě tím, že za „Ostravu“ lze v jistém smyslu považovat celou průmyslovou oblast až po polské hranice. Hrdost některých Ostraváků je taky komická, stejně jako všude jinde, když se používají pouze emoce a ani trochu mozek. Do celého obrazu na Ostravsku mluví taky zdejší mluva ovlivněná polštinou, ta z Ostravska dělá vlastně takový svět sám pro sebe. Tady se ještě vrátím k Brnu – ještě zajímavější fenomén je zdejší hantec (nevím, jestli to už nevymírá) – nepoužívá se v běžné mluvě, ale jsou lidi, kteří hovoří (nebo dříve hovořili) jenom hantecem – a to může na člověka z jiného regionu působit divným, až primitivním dojmem (zase ten „folklórni“ předsudek). Přitom je hantec strašně zajímavá věc – hlavně proto, že se takováhle skoro samostatná řeč vyvinula v tak malém městě jako je Brno. Bývá to zvykem v obrovských městech typu Berlín nebo New York, Brno je naprostou výjimkou.

V jiných městech u nás podobné mikrosvěty jako v Brně nebo Ostravě nenajdete. V Praze není, protože to město je strašně rozkouskované, centrum obyvatelé předměstí nepovažují za součást města, vůbec tam nechodí, je to v podstatě nepřátelské prostředí. A většina Pražáků jsou náplavy, které k tomu městu nemají vůbec žádný vztah. V menších městech zase nežije tolik obyvatel, aby mohl nějaký mikrosvět vzniknout. Existují sice různé rivality (Hradec-Pardubice, Liberec-Jablonec apod), ale to je spíš takové přátelské pošťuchování. Když uvedu příklad od nás, tak Liberečáci se smějí Jablonci, že je to prťavá díra, Jablonečáci Liberci, že je to špinavá díra. Ale ve finále neznám člověka, který by přál tomu druhému městu něco špatného nebo ho nenáviděl až za hrob. Což zase, aspoň podle mé zkušenosti, v Brně pár takových fanatických protipražských volů je (a možná že i větší než malé množství).

To je vše – prostá úvaha. Pokud k tomu někdo má víc, rád budu diskutovat dál. Nebo i o Brně, rád si připomenu staré dobré časy – metalshop pod Petrovem, festival Metal Storm nebo třeba kultovní musicshop Indies u dětské nemocnice.
.

 

DarthArt
05.08.2018 10:19

Velká úvaha - part I:

K těm přiblbým poznámkám o Brně - mám k tomu co říct, předesílám, že zcela neutrálně. Brno je moje rodné město, tak do 16 let (půlky 90. roků) jsem tam jezdil velmi intenzivně za rodinou, ale od čtyřech let trvale žiju jinde, takže mám myslím slušný vhled dovnitř ale i potřebný odstup. Počítejte ale s optikou té doby - globalizační Brno nového tisíciletí znám jen z občasné rychlé návštěvy. Takže:

Brno je pěkně město s nezapomenutelnou atmosférou a specifickými lidmi. Vlastně každá čtvrťje trochu svět sám pro sebe – Žabovřesky mají úplně jiné charisma než Královo Pole, Kohoutovice nebo třeba Černá Pole. Pravda je, že na to, že je Brno celkem velké město, tu funguje mimořádně silná sousedská kultura – že se lidi na ulicích znají, debatují apod. To je proti anonymní Praze nebo i menším městům jinde úplně odlišné. A samozřejmě i příjemnější. Je to asi hodně díky zahrádkám, které jsou v Brně oproti jiným městům úplně, ale úplně všude. Město žije a říkávalo se mu největší vesnice na světě. Právě proto, že se tak velké procento lidí mezi sebou znalo. To všechno je strašně fajn.

Na druhou stranu jsem ale nikde nezažil víc takových těch přehnaných patriotů než v Brně. Nevím, třeba jich je dohromady jen pár a pak to vytváří nepříjemný kolorit, ale slyšel jsem vážně mockrát – v rámci zaměstnání, v rámci sezení v hospodě u nás v severních Čechách nebo v rámci nechtěného poslechu rozhovoru někde uprostřed Brna – jak je Brno diskriminované, jak Češi (no, spíš Čecháčci, Cajzli apod, hlavně aby to co nejvíc ukázalo, jací jsou to hajzlové) Brno a celou Moravu vyssávají a ponižují, hlavně ta patologická nenávist k Praze je až biblických rozměrů. Jak říkám, třeba je to jen menší množství lidí, co si tohle myslí, a já jsem měl smůlu, že jsem potkal všechny, ale ať se na mě nikdo nezlobí, z tohohle mluví mindrák jako Brno :) Nebo potřeba někoho programově nenávidět typu Sparta-Slavia. Taky, jakmile se někdo negativně vyjádří o Brně, okamžitě se ozvou podrážděné reakce, u obyvatel jiných měst tohle skoro není, je jim to víc jedno. Tak se pak nelze divit, že naopak na Brno létají posměšné reakce, vzbuzené právě tímhle divným „národovectvím“. Na druhou stranu ale brněnský patriotismus je dobrá věc – lidi se zajímají o své město a daří se řadu věcí ovlivňovat – kdyby například v Liberci chtěli přesunovat nádraží někam na pole, všem je to ukradené a politici by si mohli dělat co by chtěli.

 

Stray
04.08.2018 21:35

Mám také spíš pozitivní dojmy, ale baví mě rejpat.:-)

 

Valič
04.08.2018 21:25

Jenže ti, co se objeví v televizi, určitě nepředstavují nějaký reprezentativní vzorek místního obyvatelstva a lidi, se kterými se náhodně setkáš v centru, vůbec nemusejí pocházet z Brna. Já to mám relativně blízko, ale dostanu se tam tak maximálně třikrát za rok. S tím městem mám spojené převážně pozitivní nostalgické vzpomínky z dob, kdy jsem tam jezdíval na "nákupy" a případně občas na nějaký ten koncert. Od té doby, co zrušili tu metalovou prodejnu na Kopečné a vlastně i většinu ostatních Music Shopů, už tam vlastně nemám moc důvodů jezdit, ale můžu říct, že k Brnu mám pořád celkem kladný vztah.

 

Stray
04.08.2018 20:54

Já tam ale znám jen velmi málo lidí a tyvsi hledí svého, nejsou společensky činí. Názor si utvářím dle vjemů během anonymních návštěv centra města a soudě dle publicistických pořadů a rozhovorů s různými obyvateli města. Mě to město nevadí, ale žít bych tam s těma usilovnejma drapalama vzhůru nemohl. :-)

 

1 2 3 4 5

 

 

 

 

TOPlist