Boomer Space


Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2 3

 

DarthArt
22.02.2019 19:14

No jo, tak se nějak dohodneme.

 

Stray
22.02.2019 17:03

Kdybys to zakládání částečně převzal, hodně rychle by ses s těmi obrázky uklidnil. :-) Proč může mít někdo jeden nebo dva obrázky a pro jiného je sedm málo? Chápu to u toho typu článků, co děláte (profily a filmy), ale stejně mě to pije krev. :-)

 

DarthArt
22.02.2019 16:52

A takhle - sakra! A to jsem chtěl právě říct, že jablonecká sekce hodlá přejít na osmnáctiobrázkový články. Sakra!

Ta paní za kasou to měla jednodušší - dokolečka jen říkala "nemáme"!

 

Stray
22.02.2019 16:15

Ať si Jablonečácí hezky sami užijí zakládání devítiobrázkových článků.:-)

 

Stray
22.02.2019 15:49

Taky si říkám, že by Valič mohl něco zkusit, znalosti na to má a potřebný nadhled také. I když by to pro mě neslo nejen kladnou změnu, ale znamenalo i to, že budu zakládat a finalizovat článek dalšího člověka. Do budoucna se tohle bude muset řešit, není možný, aby skrz jednoho člověka byly zakládány články dalších pěti lidí, to pak dotyčný nemá už sílu na to něco kloudného napsat. Ideální by bylo, kdyby si po zaškolení DarthArt převzal Limu (případně Valiče) a já bych si nechal Subeera s Pekárkem. Připadám si jako paní za kasou u socialistické prodejny potravin a spotřebního zboží.:-)

 

DarthArt
22.02.2019 15:38

Valič: Ty nešťastníku, proč už konečně nezačneš psát články? To by byla paráda, sakra !!!

 

Fenris 13
22.02.2019 14:49

Jinak mýtus dobře funguje i v humorném zpracování. Před dávnými aeony vyšla povídková sbírka Cthulhu 2000 kde se různí autoři lépe či hůře pokoušeli složit hold mistru tajmeného zla. Imho ale nejlepší byla humorná povídka Lovyho tajuplná ichor, kde si znalci Mýtu musí doslova chrochtat blahem :-)

Apropos, jaké jsou vaše nejoblíbenější lovecrafťárny? Moje TOP 5 by byla nejspíš Hrůza v Dunwichi, V horách šílenství, Případ Charlese Dextera Warda, Šepot v temnotách a Sny v čarodějnickém domě. A místo pro speciální ohavnost by obsadil Pickmanův model :-)

 

wuxia
22.02.2019 14:12

Valič: Jo, ty filmový adaptace jsem chtěl taky zmínit. Léta se mluvilo o filmu na motivy V horách šílenství, měl to dělat Guillermo del Toro, ale nějak z toho sešlo. Snad prej i na základě filmu Prometheus, každopádně pro del Tora to byl srdcový projekt, tak třeba se toho někdy dočkáme. A propos, viděl jsi The Whisperer In Darkness a Volání Cthulhu - ty černobílý krátkometrážní filmy? Nadšenecký fan projekty, ale atmosféru mají docela slušnou. Nicméně na opravdovou plnohodnotnou adapraci pořád čekáme. Otázka ale nicméně je, jak by ten jeho zvláštní styl prakticky bez přímých řečí a dialogů na plátně fungoval.

 

Fenris 13
22.02.2019 14:04

Valič: Já nedám dopustit na THE VISION BLEAK a jejich album Carpathia - A Dramatic Poem. Skladby Curse Of Arabia a Kutulu! jsou prostě skvělé a kdysi na Chmelnici jsem si obě s chutí zabékal. Ia!Ia!Cthulhu fhtagn!

 

Valič
22.02.2019 12:59

Co se týče té Metallicy, tak kromě skladeb The Call Of Ktulu, The Thing That Should Not Be a Dream No More, které jsem tu už uváděl, je Lovecraftem ovlivněný i text All Nightmare Long, ale v tomto případě spíš nepřímo. Jako inspirace totiž posloužila povídka Hounds Of Tindalos, kterou napsal jeden z Lovecraftových následovníků Frank Belknap Long. Vyjmenovávat všechny kapely, u kterých se dají odkazy na "Mýtus Cthulhu" najít, asi nemá smysl. Jen v rámci extrémního metalu už jich dnes budou možná i stovky. Z těch opravdu velkých kapel bych zmínil alespoň Black Sabbath (Behind The Wall Of Sleep) a Mercyful Fate (skladba The Mad Arab a její volné pokračování Kutulu). Z jiných žánrů stojí za pozornost třeba album Cacophony od punkových Rudimentary Peni nebo debut francouzských Shub Niggurath, kteří by se dali zařadit do temného avantgardního rocku s prvky ambientu a noise.

Jinak je celkem škoda, že dosud nevznikl žádný významnější film inspirovaný Lovecraftovými povídkami. Různých nízkorozpočtových hororů sice bylo natočeno plno, ale většina z nich za moc nestojí. Zmínil bych snad jen kultovní snímky Re-Animator a From Beyond. Mě osobně se ale nejvíc líbil film Dagon inspirovaný novelou Stín nad Innsmouthem.

https://youtu.be/-yAnVNy27co

 

wuxia
22.02.2019 09:54

Valič: Je pravda, že k Lovecraftovi ten Saudkův komiksový styl až tak nesedne, ale na druhý straně je to prostě rarita. Ještě mám sborník Šepot ve tmě s tím šíleným doslovem Josefa Škvoreckého - je bohužel i v tom jednom svazku sebraných spisů - kterej je občas totálně mimo. Viz jeho teorie, že HPL je především camp a tak je nutno ho i číst.

 

Valič
21.02.2019 18:54

Wuxia: Já jsem si to sešitové vydání koupil už v době, kdy vyšlo, a snad ho ještě někde doma mám. Přiznám se ale, že se mi některé ty Saudkovy ilustrace moc nelíbí, a to mám jinak jeho komiksy dost rád. Sebrané spisy, které ilustroval Franta Štorm, jsem si koupil komplet v té kartonové krabici, ale ještě jsem je nečetl (ani nevím, jestli je překládal někdo jiný). Většinu těch povídek jsem četl i v originále, ale už je to dost dávno.

 

wuxia
21.02.2019 18:08

Valič: Shrnul jsi to přesně a výstižně, včetně onoho souvětí, které se v Lovecraftově díle objevuje několikrát, stejně jako samozřejmě čtené narážky na Necronomicon. "That is not dead which can eternal lie. And with strange aeons even death may die." Fanoušci Metalliky jsou samozřejmě doma, stejně tak ti, kteří mají doma živák Life After Death od Iron Maiden. Stačí si pečlivě prostudovat obal. Překladů je několik, mně se líbí "není mrtvé, co navždy může žít, i sama smrt smí po aeonech mřít", ale i ten tebou zmíněný je samozřejmě klasický.
Lovecraft je kult, mám všechny jeho souborné spisy s ilustracemi Františka Štorma a jako oko v hlavě střežím sešity s obálkami od Káji Saudka, které vydala někdy začátkem 90. let Česká speleologická společnost. Bohužel mi jeden chybí, nemám úplně všechny, snad se časem zadaří. Každopádně před lety jsem je kupoval téměř se slzami v očích v Jihlavě na náměstí v Levných knihách za pět korun za výtisk. Dneska se prodávají málem za sumy srovnatelné s Jiřím Kulhánkem :)

 

Valič
21.02.2019 13:03

DarthArt: Podrobnější informace je možné najít třeba zde (doporučuji ovšem raději překliknout na tu původní anglickou verzi, český překlad není místy tak úplně přesný):

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Necronomicon

Pro větší pochopení obsahu článku je určitě lepší si přečíst i něco o Lovecraftově životě a díle nebo případně pár jeho známějších povídek (všechny vyšly i v češtině). Posluchači metalu tak mohou mimo jiné zjistit, jak přišel jistý George Michel Emmanuel III ke svému pseudonymu Trey Azagthoth. :-)

 

DarthArt
21.02.2019 12:51

Děkuju moc. Aha, takže když to napasujeme na toho Big Bosse, je to jako kdyby tvrdil, že přeložil knihu, kterou napsal Thulsa Soudce.... ? Tak to je vážně legrace :)

 

Valič
21.02.2019 12:31

Necronomicon je fiktivní kniha, o jejíž existenci se zmiňuje H. P. Lovecraft ve svých hororových povídkách, a jako její autor je uváděn "šílený arab" Abdul Alhazred (poprvé toto jméno použil Lovecraft už v roce 1922). Tyto povídky obsahují pouze krátké úryvky z Al Azifu (to je jeden z jeho alternativních názvů) a asi nejznámější hláškou z něj je "Nezemřelo to, co věčně odpočívá, a dlouhý věků běh i smrtí smrti bývá" (pokud se nepletu, tak je i součástí textu skladby The Thing That Should Not Be od Metallicy). Odkazy na toto dílo se pak objevovaly i v knihách dalších autorů hororů a fantasy a dost zásadní roli tato "kniha mrtvých jmen" hraje i v kultovní filmové sérii Evil Dead (u nás známé pod názvy Smrtelné zlo nebo Lesní duch). Po Lovecraftově smrti pod názvem Necronomicon vyšlo několik knih od různých autorů, přičemž se většina z nich netajila tím, že jde pouze o mystifikaci. Většinou je v nich lovecraftovská mytologie smíchána s různými historickými fakty a starověkými legendami.

 

DarthArt
21.02.2019 11:54

A když už jsme u těch Necronomiconů - jaká je teda ta story? V čem je problém - říká se, že to napsal nějakej démon a je to podvrh? Nebo to napsal někdo jinej než se podepsal a vymyslel k tomu nějakej nepravdivej příběh? Moc se v tom nevyznám, tak kdyby někdo obětoval tři řádky k vysvětlení... nebo hodil odkaz, kde to najdu...

 

DarthArt
21.02.2019 11:52

Norský black metal - nezapomenu, jak velký a opěvovaný bubeník Hellhammer vyprávěl v jednom dokumentu, jak jiný bubeník Faust někoho zavraždil, pak se (Hellhammer) podíval v dáli, zamyslel se, a zasněně dodal, jak si za to Fausta váží. Je tohle normální?

 

Valič
20.02.2019 22:58

Mě by celkem zajímalo, který z těch "fejkových" Necronomiconů Big Boss vlastně přeložil. Nebyl to náhodou tento?

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Simon_Necronomicon

To, že se původně jednalo o zcela fiktivní dílo (stejně jako knihy De Vermis Mysteriis, Book of Eibon nebo Unaussprechlichen Kulten, jejichž názvy budou posluchačům extrémního metalu asi celkem povědomé) potvrdil sám Lovecraft (mimochodem, ten řecký název a arabské jméno údajného autora nejsou ani gramaticky správně a Lovecraftem sepsaná krátká historie Necronomiconu obsahuje plno chyb a anachronismů). V době vydání jeho kultovních povídek údajně někteří lidé věřili, že "Al Azif" skutečně existuje a dokonce se na něj ptali v různých knihkupectvích, knihovnách a antikvariátech. V dnešní době už mi to ale taky přijde trochu zvláštní. :-)

To ale nemění nic na tom, že ten dokument považuji za hodně zajímavý. Big Boss má určitě své nedostatky, ale celkově se i tak jedná o výjimečnou osobnost a to nejen v rámci české scény. Některé jeho výroky jsou samozřejmě dost kontroverzní, ale třeba ve srovnání s různými "moudry", která ze sebe sypali (a někteří dodnes sypou) někteří představitelé původního norského black metalu, to zase až tak velká hrůza není. :-)

 

DarthArt
20.02.2019 18:06

Aha, tak to jo.

 

1 2 3

 

 

 

 

TOPlist