Boomer Space


Diskuse ke článku : CELTIC FROST - Vanity/ Nemesis
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 


 

zdenos29.08.2017 21:56

pohled na Toma, vzor konec 80s, se slovníkem AJ v ruce - k nezaplacení :)

 

Valič
29.08.2017 09:03

Zdenos: Možné to je. V angličtině pár podobných slov existuje (expunge, expurgate, expulsion) a ten výraz pravděpodobně tenkrát vznikl zkomolením jednoho z nich. Tom: "To us it´s a word that means how to represent something, how to represent sodomy… but we never find this word in a dictionary. Maybe it´s a mistake in writing… I don´t know really. But there are a couple of words we never find in a dictionary, so…"

Sodom tenkrát nebyli jediná kapela, která měla s psaním anglických textů problémy. Kromě rané tvorby dalších evropských skupin (Kreator, Destruction, Bulldozer) se to týkalo zejména kapel z Brazílie. Dokonce i Sepultura v začátcích texty pracně slepovala dohromady za pomoci slovníku (pořádně anglicky nikdo z nich v té době ještě neuměl) a dokonce ještě před natáčením Beneath The Remains požádala Kellyho Shaefera z Atheist, aby jim s jejich psaním pomohl. Na desku se ale nakonec z jeho textů dostal pouze ten ke skladbě Stronger Than Hate. To ale není nic proti Mercyful Fate, kteří měli (možná záměrně) hrubku i v názvu kapely. Správně by se měli jmenovat Merciful Fate. :-)

 

Tomáš28.08.2017 23:13

Jinak jsem teda kliknul na ten odkaz k Cherry Orchards a ani jsem to nedoposlechl. Prostě to nejde. A pokud by se měl někdo z fans seznámit s tvorbou CELTIC FROST zrovna tímto albem, tak ho potom čeká asi infarkt, až si poslechne třeba To Mega Therion nebo Monotheist. Sám Tom v rozhovorech říká, že Cold Lake je sračka. Nemůžu soudit, protože jsem celé album neslyšel a neuslyším. Zmíněná klipovka je pro mě uvěřitelná asi tak, jako kdyby Mötley Crüe nebo WASP začali hrát thrash, black nebo death metal. O vizáži hudebníků se raději ani bavit nebudu, Tom tam s těma natupírovanýma chrounama a bledým ksichtem vypadá jako po dlouhé a těžké nemoci a ne jako glammetalová hvězda, která rve dívkám srdce zaživa :-D Suhlas s Valičem a názor nezměním.

 

Tomáš28.08.2017 22:57

Sorráč!!!!! Jasně, že je to, hmmmmmm, Cherry Orchards (?), nevím proč, ale to Black Orchid mám nějak zažraný v mozku a nejde to ven. Už mi za to pár lidí vynadalo, ale prostě už jsem starej a blbej, ročník 1970, tak to dědkovi odpusťte, prosím :-D

 

Stray
28.08.2017 22:15

V souvislosti se SODOM mne nedávno napadlo, že ta kapela koncertuje v Čechách, pokud pomineme vystoupení na metalových festech, vlastně HROZNĚ MÁLO, zvlášť ve srovnání s KREATOR a DESTRUCTION a s přihlédnutím k její někdejší opravdu velké popularitě v tuzemských luzích a hájích.

 

zdenos28.08.2017 21:52

mělo jít asi o ,,exposure' ? (vystavení se, odhalení aj.)

 

zdenos28.08.2017 21:37

tak ,,expurse' mě hrozně pobavilo, to jsem netušil, že to je nové slovo :)

 

Valič
28.08.2017 12:25

Pokud by Cold Lake vyšlo jako Tomova sólovka, tak by mi to ani tak nevadilo (vyložený odpad to není), ale takhle si kapela jen zbytečně skazila diskografii a ta deska (o klipu nemluvě) teď může odradit plno potenciálních posluchačů i od poslechu těch lepších desek.

 

Valič
28.08.2017 12:16

Tomáš: Mě se EP Expurse Of Sodomy taky hodně líbí, ale až nedávno jsem zjistil, že slovo "expurse" vlastně vůbec neexistuje. Strýček Tom je na tom s angličtinou dost špatně i dnes (Vaginal born evil? To má být jako co?), ale v tomhle případě to pod heslem "Gramatika není mým pánem!" dotáhl k naprosté dokonalosti a vymyslel si úplně nové slovo. :-)

 

Stray
28.08.2017 12:11

Valič: A věříš, že to co někomu může přijít jako úlisný zpěv, jinému přijde jako zajímavé koření zvuku? :-)Nepochybuji o tom, že to album mnohé děsně zklamalo, už se okolo metalu pohybuji nějaký ten pátek, takže je mi jasný, že klasický CELTIC FROST znějí jak na To Mega Therion, ale oprostíme li se od toho, co jsou klasický CF, musím říct, že mě ten přímej beat Cherry Orchards dost baví, ještě postrádám nadhazování paliček, kytarovou gymnastiku a poněkud zpěvnější vokál. :-)

 

Valič
28.08.2017 11:59

Stray: Cold Lake jsem si nedávno zkoušel pustit, ale názor na něj jsem nezměnil. I když si odmyslím tu otřesnou novou image, debilní texty a úlisný zpěv, tak mi z toho pořád vychází naprosto nevýrazné průměrné album, které nesahá zbytku Tomovy diskografie ani po kotníky. Cherry Orchards sice obsahuje pár dobrých riffů, problém je jen v tom, že si je kapela půjčila od Metallicy (Seek And Destroy), Venom (Welcome To Hell) a Black Sabbath (Symptom Of The Universe). Ten videoklip je dost zábavný, ale ne pro fanoušky kapely. Ti v polovině nejspíš prokopnou monitor, roztřískají klávesnici o hranu stolu a se zoufalým srdceryvným zavytím proskočí zavřeným oknem. :-)

 

Stray
28.08.2017 10:16

No tak zmíněná skladba se určitě nejmenuje Black Orchid nýbrž Cherry Orchards, ona tam totiž žádná skladba Black Orchid není, na Cold Lake jsem pro změnu specialista já. Vlastně můžu říct, že k Celtic Frost jsem se dostal prostřednictvím klipu v Tim Sykes Video Show a skrze album Vanity/ Nemesis, a pak jsem jen jel lineárně proti proudu času, takže určitě mnohem dřív jsem slýchal Cold Lake než třeba Morbid Tales...Emperor´s Return, a proto je můj pohled na tuhle partičku nesvázaný dogmaty. :-))) Ještě přikládám klípek, po jehož shlédnutí bude leckomu všechno jasné.:-) https://www.youtube.com/watch?v=fs7TO3oxt6M Cherry Orchards - dobrá pecička!

 

Tomáš28.08.2017 00:08

Valič: No jo, vlastně :-D Když to tak čtu, tak máš pravdu! 89-90 jsem sloužil vlasti a faktem je, že zbytky blackových kapel, co byly, se přeorientovaly. Sodom už v roce 1987, kdy vydali neskutečné EP Expurse of Sodomy a ještě neskutečnější LP Persecution Mania (miluju od nich dodnes nejvíc, ať si každý říká Agent Orange sem a Agent Orange tam, ikdyž jde pochopitelně o výjimečně výtečnou desku), pak najely stejný model dva kulty z Brazílie - Sepultura a Sarcófago (taky se časem oprostily od BM a začaly hrát čistokrevný thrash. Bathory - jak píšeš, 88 bylo Blood Fire Death (taky silně laděno do thrashe) a 90 Hammerheart, což byl pro mě sice napoprvé šok, ale velmi rychle jsem si zvykl a okamžitě se do alba zamiloval. No, vrátím-li se k CF, tak právě na vojně jsem shlédl jejich video k Black Orchid (Cold Lake)a pak v pořadu Tim Sykes Video Show Wine in my Hand (V/N). Upřímně - z Black Orchid jsem se málem poblil a přísahal jsem, že tu desku v životě nechci slyšet!!! Z toho altern thrashe na V/N jsem taky ale moc odvařený nebyl, oproti již zmíněným Sodom, Kreator, Slayer atd. to byl prostě odvárek. Musím zdůraznit, že v té době bylo pro mě Into the Pandemonium neslyšeným albem, protože ještě před vojnou mě lidi varovali, že je to strašný. V roce 1987 vyjely ven takové věci, že to člověk nestíhal pobírat - Death, Bathory (Under the Sign...), Coroner, Wehrmacht, Cryptic Slaughter, Kreator, Sodom, na domácí scéně začali řádit Törr, no fakt teda bylo co poslouchat a nikdo tehdy Pandemonium nepochopil, jen všichni svorně tvrdili, jak kapela vyměkla... Suma sumárum - Pandemonium jsem si poslechl až někdy po roce 2000 a musím s Tebou souhlasit - něco je geniální, něco nechápu. Vanity/Nemesis je sice dobré, ale kapku trendařské (prostě to z toho cítím)a já miluju na CF právě tu strašidelnou atmosféru, protože tam jsou doma...

 

Valič
24.08.2017 09:04

Tomáš: Já si nemyslím, že by Tom chtěl tímhle albem posluchače nějak „strašit“. Předpokládám, že jeho záměrem bylo natočit spíše civilněji pojaté album, které by se stylově blížilo k thrash metalu, který byl zrovna v té době na vrcholu popularity. V letech 1989 a 1990 se už sice začínaly drát do popředí nové death metalové kapely typu Morbid Angel, Obituary, Pestilence, Autopsy nebo Entombed, ale pochybuji, že tahle scéna měla na kapelu při skládání nového materiálu nějaký vliv. Co se týče black metalu, v zahraničí o něj byl v té době mizivý zájem (u nás paradoxně tenkrát patřili Törr, Root a Master´s Hammer v rámci extrémního metalu k těm nejpopulárnějším skupinám) a v podstatě v tom žánru ani žádná významnější alba nevyšla (Hammerheart od Bathory spadá z dnešního pohledu spíš do viking metalu a tehdejší tvorba Venom už s klasickým black metalem také moc společného neměla). Já u Vanity / Nemesis určitou návaznost na tu ranou tvorbu slyším, i když také samozřejmě preferuji spíš ta pozdější alba. Největší slabinou desky je určitě zpěv, ale já jsem měl s Tomovými vokály problém už v některých skladbách z Into The Pandemonium. Celtic Frost se v 80. letech na každém albu někam posunovali (v některých případech bohužel špatným směrem) a měnit si kvůli částečné změně stylu pokaždé název by byl asi nesmysl. Jedinou výjimkou je to nešťastné Cold Lake. Jak už jsem tu kdysi psal, tohle album nemělo vyjít pod jiným názvem kapely, tohle album prostě nemělo vyjít vůbec. :-)

 

Tomáš24.08.2017 02:28

Já ta nízká hodnocení trochu chápu. Ikdyž se totiž jedná o velice kvalitní thrash a opravdu vyvážené album, není to záležitost hodna jména CELTIC FROST. Od kapely, která spluutvářela metalové dějiny, něco takhle téměř normálního nemělo vůbec vyjít. Když to album poslouchám, necítím strach, nenaskakuje mi husí kůže, neděje se vůbec nic, co by mi evokovalo TO, čím byli Celtic Frost, potažmo Hellhammer předtím. Třeba "Monotheist" už je opět zpátky tam, kde TO všechno bylo po "To Mega Therion" přerušeno a Triptykon dílo apokalypsy dovršili. Prostě - Vanity/Nemesis je dost dobrá deska, ale měla vyjít pod jiným názvem kapely. Už jen proto, že nevidět kdysi ten klip, tak ani Warriora nepoznám, že zpívá on.

 

Valič
11.01.2015 08:46

Já moc nechápu to extrémně nízké hodnocení této desky na většině zahraničních stránek (většinou jen o něco málo vyšší než u Cold Lake). Naprosto souhlasím s tím, že se jedná o velmi kvalitní, vyrovnané album, které sice už není tak působivé jako starší tvorba, ale pořád jsou to Celtic Frost. Já si ho dnes určitě pustím raději než třeba Into The Pandemonium, které sice obsahuje několik naprosto geniálních skladeb, ale taky plno věcí, nad kterými jen nechápavě kroutím hlavou.

 


 

 

 

 

TOPlist