Boomer Space


Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2

 

DarthArt
24.12.2014 09:51

Já jsem na Metle tehdy v Brně byl a byl to zážitek - měsíc jsem z toho koktal. Taky to byl můj první takhle velký koncert - navíc Metallica tehdy fakt jela a dle mně to byla poslední příležitost vidět ji v plné síle. - Taky jsem hrozně rád, že mě vítr zavál na pražský koncert Pink Floyd, protože to byla poslední šance vůbec. A z toho jsem nesral dva měsíce :) :)

 

Stray
23.12.2014 11:57

Neuvěřitelně mi to tenkrát deptalo, ta Ostrava. Prubnul jsem až SLAYER s MACHINE HEAD v 94´roce, předtím Prahu NAPALM DEATH, OBITUARY, DISMEMBER červen 92´, CARCASS, DARKSIDE únor 94´, BLACK SABBATH, CATHEDRAL květen 94´a možná ještě něco, za své největší zaváhání považuji neúčast na akci GUNS N ROSES, FAITH NO MORE a SOUNDGARDEN na Strahově a METALLICA v Brně (den před maturitou, další koncerty už jsem ani jeden neprováhal, ale Brno jo a dodnes z toho mám mindrák), což bylo zásluhou školního vypjetí a bojů o záchranu s předměty jako matematika.:-) KRABATHOR - fandil a sledoval jsem je asi rok před debutovou deskou, byli dost propagovaní v Gung Ho, a rok po debutové desce "Only Our Death Is Welcome, kterou jsem si koupil na kazetě a šel na koncert v Plzni v září 1993, jinak z celkového pohledu ta kapela pro mne nic zásadního vlastně ani neznamená, mám radši z českého metalu česky zpívané věci.

 

DarthArt
23.12.2014 10:56

Stray: No a zrovna koncerty kapel v nejlepším období - Slayer po Seasons, Sepultura po Arise, Iron Maiden ještě před X-Factorem. To jsme trochu prosrali! :):)Jinak jsem hodně zvědavej, kolik přijde v Praze na jaře na Kraba. Fakt se mi nechce kupovat lupen v předprodeji, ale mám obavu, abych pak neostrouhal... zrovna Kraba chce vidět každej včetně sešlých dědoušků s pyramidama na francouzských holích... :)

 

Pekárek
23.12.2014 09:22

Sicky: Moje znechucení nad návštěvnosti pramení hlavně z návštěv několika us power-thrashmetalových kapel. Je pravda, že ten styl už asi nikoho nezajímá:), nicméně na víc jak milión lidí v Praze připadá aktivních metalistů fakt málo:). No vomrknu asi tu Vopici teď na Skeletal Remains, i když předtím jsou Obituary a s nimi také zajímavé kapely, to bude těžké. No minimálně z hlediska návštěvnosti se ukáže:)Na "Obituáry" tipuju tak 300.

 

Stray
22.12.2014 19:23

Sicky, kamaráde, ale radši nic, s takovým pragmatikem je to marný, užívej Wohnouty a Kabáty, opít se na podobných akcích je rozhodně příjemnější než přispět recenzí někam, kde z toho nic nekápne. :-) DarthArt: Ano, to si pamatuju, i když jsem poslouchal metal aktivně od konce roku 1988, mohl jsem jako Plzeňák vyrazit do Prahy na velký koncert zahraniční kapely až v roce 1992. Vše bylo v Ostravě (KREATOR s Death bez Chucka, SEPULTURA v době Arise, SLAYER s debutujícím Bostaphem a předkapelou Testament, IRON MAIDEN k Fear of the Drak jako rozluška S BRUCEM).

 

DarthArt
22.12.2014 12:11

Jinak ještě pár slov ke koncertům v Praze - já si dodnes užívám, že na větší kapely mi to trvá jen hodinu a půl do Prahy. Horší to bylo na začátku devadesátých let, kdy mi bylo 16-17 a všechny koncerty se tehdy konaly na Ostravsku (první Slayer, Paradise Lost, Deicide, Cannibals ad.), to bylo pro mne naprosto nedosažitelné. Zlomilo se to tak 93-94, kdy se začalo pořádat v Praze. Jo, to byly časy, řekl bych "pionýrské", kdyby to slovo nemělo komunistický nádech...

 

DarthArt
22.12.2014 12:08

sicky: Jasně, já měl na mysli spíš metalovou scénu. Rampa je výborná, je to mimořádný fenomén, který kombinuje rockáč, alternativní hnízdo, klubovnu, kavárnu, hospodu a přitom je tam čisto, příjemně a inteligentní prostředí. Na koncerty tam chodí spousty lidí, pokud jde o z našeho pohledu střední proud (viz Fixa, Vltava, Nightwork nebo právě Wohnout), bývá plno a většinou fantastická atmosféra. Horší je to právě s metalem, teď na Insanii v listopadu bylo pouhých asi čtyřicet lidí, přes masivní propagaci v JBC i LBC, přišlo pár jabloneckých metalistů/coristů/nějakých -istů, něco z Liberce, většina nepřišla. To si pak pořadatel hodně rozmyslí, jestli to zkusí ještě někdy. Jinak na Rampě metal prakticky vůbec není, nemá to cenu pořádat.Jinak Jablonec vůbec je kulturně výrazně aktivnější než celé okolí, metropole Liberec je poměrně chcíplá (ale zas je tam bezvadný Azyl, který dělá hromadu core/crust/punk akcí), takže lidí odtamtud jezdí na kulturu do Jablonce. V JBC jsou ještě dvě další zařízení, která pořádají koncerty (spíš větší typu Müller, JAR atd.), a zajímavý je, že i když často jedou přímo ve stejný den proti sobě, obojí se naplní. Což je dobrá zpráva, že by to tak mohlo být i dál. Ale na klasický metal a jeho odrůdy to holt chce vyrazit radši někam jinam, u nás téměř výhradně jen akce local bands (V.A.R., Pikodeath apod.), větší nebo mimoregionální kapely jen zcela výjimečně.

 

sicky
21.12.2014 16:39

Na známější metalovou kapelu se to v Praze většinou sejde v ucházejícím počtu, za poslední roky většinou všude kam jsem šel, bylo plno. Pokud ale jde o ug-metalovou akci (na 007 nebo ve Vopici), nelze čekat zázraky, tam je návštěvnost kolem 100 hlav víc než v pohodě. i když občas se i tam vyskytne překvapivý počet (jako třeba teď na ty Ulcerate). Takže Praha určitě ok, a ne trága :-)DathArt: ani na severu si nemyslím, že by to bylo úplně mrtvý. Nedávno jsem byl Na Rampě na Wohnoutu a bylo úplně narváno a jela ukrutná kalba až do rána. jedna z nej akcí, co jsem za poslední dobu zažil:-)

 

Pekárek
19.12.2014 12:17

Stray: Jo, vnímám to vše podobně. Praha co se týče metalistů, docela trága -, no teď alespoň ta Vopice pro pár věrných, kde jsem ovšem ještě nebyl:)DathArt: Ano, Orthodox club alias Farářova sluj. Je tam taková volná komunita lidí, kteří vlastně ani netuší, co tam díky majiteli mají, no, hlavně že většinou chodí:)

 

Stray
19.12.2014 12:05

1.) V Německu je cena vstupenky více méně stejná. Málokdy je dražší a když už, tak jen o velmi málo - rozdíl 2 Eura (pajcka). 2.) Západní čechy - nejkultovnější jsou tu zábavy a nejnavštěvovanější především kapely jako EXTRABAND. Publikum minoritních umělečtějších směrů více méně malé, náročné a chladné.:-) 3.) Já osobně vím (proč, to si nechám pro sebe, ale vím to), že nejveselejší je to s návštěvností ať už mainstreamových (tak i malých) akcí na jižní Moravě, což nahrává verzi, že je to podnebím a větším počten dnů, kdy svítí sluníčko.:-) 4.)Ovšem ani severní Mporava není špatná, východní čechy a východ středních čech, pro malé kapely je mrtvá Praha, pro velké spíš Ústecký, karlovarský, Plzeňský a Budějovický kraj.

 

Stray
19.12.2014 12:03

To o té pražské indie-elitě napojené na největší média je neoddiskutovatelná pravda. Všímám si toho už dvacet let. Je to marný. Ale aspoň mne těší, že ty jima tlačený kapely stejně nikdo neposlouchá.

 

DarthArt
19.12.2014 11:48

Pekárek: Není to Farářova sluj? Tam jsem byli kdysi na Master/Crusher/Vláďa z Fleshless jako prodejce merch. Bylo tam plno, jestli je to ustálené pravidlo, je to hodně dobrá zpráva.Jinak, tak mě ještě napadlo, jestli koncerty "na západě" jsou ještě pořád výrazně dražší záležitost než doma (myslím vstupenku, ostatní je jasné) nebo jestli to už dávno padlo..

 

Pekárek
19.12.2014 10:03

Můj kámoš má v Ml. Boleslavi klubík, kolem něhož se tak nějak ustavila parta lidí, kteří dokážou přijít 30-100 lidí, a to i v pracovní den. Zve různé kapely (měl tam např. Skeletal Remains, Debustrol, ale třeba i Inquisition, naposled belgické Evil Invaders - mimochodem bomba). Věkově jsme už ovšem mnohdy v průměru starší než ty kapely, resp. interpreti (to je ovšem problém i vážné hudby:)). V ČR metal skutečně nikdy nebyl prezentován jako cool, zdejší intelektuální elita napojená na veřejnoprávní média ho nedokáže absolutně pobrat. Souhlasím, že v tom je problém, ale co už...tady se to asi už nezmění, bohužel. Poznatky z ciziny:)- Německo, Skandinávie - totiž dokazují, že metal pořád ještě má potenciál oslovit i mladé, škoda.

 

DarthArt
19.12.2014 08:58

A já měl vždycky za to, že kolem Plzně to stran metalu hrozně moc žije a že chodí hromada lidí a je spousta koncertů... není to nakonec tak, že všechno publikum sebere kvazi-zábavová scéna typu Turbo, Katapult, Kečup a pod. a na, řekněme, inteligentnější tvrdší muziku chodí jednotlivci? Tvůj report ohledně Dying Passion by to naznačoval...

 

DarthArt
19.12.2014 08:54

Stray: Musím Tě zklamat, v Libereckým kraji je to stejně blbý jako v Ústeckým :( Tedy, pokud v Ústeckým v sále není jen kapela a jejich holky :)

 

DarthArt
19.12.2014 08:45

No to je fakt, ale blbý je, že na ty metalový koncerty nechoděj ani metalisti, mnohdy. Buď ustrnuli na Helloween a všechno co smrdí nějakou elektronikou označej jako "techno", v tom nejhorším významu slova, nebo je to naopak generace metalcore, pro které jsou ty starší věci devatenácté století. Ne, není to tak horký, ale dá se říct, že metalisti jsou z těch podzemnějších žánrů nejlínější parta, když hraje někde punková kapela, přijdou většinou pankáči všichni, protože je to sevřenější komunita. Hardcoristi jsou taky víc aktivní. Tak, konec ranního filozofování.

 

Stray
19.12.2014 08:41

Valič: Ano, metal tady není "cool", protože je tak v médiích dlouhodobě prezentován. Proč je tomu třeba v Jižní Americe naopak? DarthArt: V Plzni se dle mne daří spíš stylům spojeným s punkrockem - ale většinou nezájem o metalové koncerty má jinou příčinu, lidi se přestali o hudbu zajímat všeobecně. Severní Čechy? To musí být úplně v prdeli. Tedy nemyslím Libereckej kraj, ale spíš Ústeckej.:-) Západní a jižní čechy jsou nejméně osídlená oblast republiky, tady je to s metalem komorní už asi tak nějak v rámci všeho.:-)

 

Valič
19.12.2014 08:07

Problém je možná i v tom, že pro většinu dnešní mladé generace není metal zrovna "cool". Předpokládám, že velká část lidí si dnes pod pojmem metalista představí totálně vypatlaného, věčně ožralého, přestárlého puberťáka (viz seriál Comeback s Martinem Dejdarem).

 

DarthArt
18.12.2014 20:19

A jak je to na Plzeňsku obecně s návštěvností? U nás v severních Čechách chodí na metalové akce často jen pár lidí ... přičítám to takovému našemu severskému syndromu, kdy jsou lidi zvyklí na hospodu, a ven se nevykopou, protože očekávaj zimu nebo blbý počasí ... tak třeba na Insanii před měsícem bylo kolem 40 lidí, na Waltari odhadem dvě stovky (a do toho počítejme i ty, co přišli na Support Lesbiens, kteří W. předskakovali) ... atmosféra na obém výborná, ale poměrně komorní účast, což není dobrá zpráva pro pořadatele ...

 

Stray
17.12.2014 22:12

Ten věk spíš vnímám z pohledu člověka usazeného na západ od Prahy. Mám pocit, že třeba i na Moravě a na Slovensku je to v tom věkovém měřítku veselejší, ale tady je to mrtvý, totálně, když hrál v Praze OVERKILL věkovej průměr dost nad třicet, DARK TRANQUILLITY v Plzni taky, ...záležitost lidí, kterým bylo před dvaceti lety dvacet.:-)

 

1 2

 

 

 

 

TOPlist