Boomer Space


Diskuse ke článku : GAMMA RAY - Power Plant
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2

 

LukášK
10.06.2023 19:40

posejdon:
Ještě jsem zapomněl na Power Plant. To je pro mě asi na 80 %, ale to nemám moc naposlouchané. No World Order je super, ale u písničky Solid cítím ve slokách silnou inspiraci Rapid Fire od Judas Priest. A refrén písně Eagle mi zase hrozně připomíná refrén Somewhere out in Space.

Jinak je to skvělé album a Heart of the Unicorn je šleha jak hovado. Hlavně díky téhle písni jsem se začal zajímat i o zbytek tvorby Gamma Ray. Titulní píseň New World Order je taky bomba.

 

posejdon
10.06.2023 18:56

LukášK: díky za tvůj pohled. První čtveřici alb máme dokonce stejnou, jen já teda hodnotím o kousek vejš. Na No World Order! se moc těším, to je deska, která taky nemá žádný slabý místo.

 

Hooya
09.06.2023 23:27

No World Order bylo též moje první. Stačilo intro a Dethrone Tyranny a byl jsem v síti. Silná nostalgie vůči tomuto dílu, ale tak nějak vnímám, že je silné i bez ní. Mimochodem vůči Powerplant jsem byl dlouho imunní, prislo mi těžší má poslech a trvalo, než jsem ji přijal za svou. Jedna z nejlepších žánrových desek.

 

LukášK
09.06.2023 21:15

Poseidon:
Mé TOP písně od Gamma Ray (neslyšel jsem Insanity and Genius a alba mladší No World Order):
1. Lust for Life.
2. Rebellion in Dreamland.
3. Heart of the Unicorn.
4. As Times Goes By.
5. Watcher in the Sky.
6. Somewhere out in Space.
7. Land of the Free.
8. Armageddon.
9. Deathrone Tyranny.
10. Time to Break Free (hostující M. Kiske mi udělal velkou radost).
+ Bonus AfterLife pro skvělou atmosféru a Space Eater pro nadpozemský zpěv ve 2/3 písničky.

Ještě zkusím připojit pořadí alb:
1. Land of the Free (90 %).
3. Somewhere Out in Space (85 %).
3. No World Order (silných 80 %).
4. Heading for Tomorrow (80 %).
5. Sigh No More (slabších 80 %).

Díky moc za seriál. Krásná nostalgie. Gamma Ray jsem objevil na střední škole. Tehdy bylo aktuální No World Order, takže mám tento album moc rád.

 

lukáš
07.06.2023 11:09

Pro mě jedna z nejlepších písní " Gamma Ray " , je předělávka hitu Its sin od Pet shop boys. To samé je píseň Hymn od skupiny Ultravox, kterou předělali Edguy.
Hodně podceňovaná je například Avalon. Fenomenální riff . Super věc.

 

Majk
07.06.2023 09:45

Tak si do toho hnízda taky píchnu...To the Metal 90%!

 

Pekárek
07.06.2023 00:00

Není zač, rád si z tvého pera (nejen) je přečtu.
Ještě k těm výběrům. Pro mě je prostě album něco umělecky kompaktního, co má kouzlo právě v té jednotě působení všech skladeb zastřešenych nějakou érou, ideou či produkcí apod. Slyšet ty skladby samostatně může být zajímavé, ale něco tomu bude vždy chybět.

 

posejdon
06.06.2023 23:30

Pekárek: I tobě díky za podporu, kolego! :)

Je mi jasný, že vybrat pár skladeb za třicet let a jedenáct řadovek je peklo, byla to jen taková legrácka pro Sanntrika na oplátku za ta alba.. ale až na opomenutí Valley Of The Kings a nevejití se Land Of The Free, Last Before Storm a spousty dalších, jsem to u Gammy ještě s odřenejma ušima dal.. u Helloween například by to bylo mnohem těžší (už jen pro to, že nejméně pět z deseti nej skladeb by bylo z Walls Of Jericho :) - tam je to prakticky nemožný. U tý Gammy já zatím počítám jen 7 alb, ze kterých vybírám, ale i tak je to, jak jsem psal - 42! písní, bez kterých si svůj hudební život nedovedu představit. Moje bestofko Gammy musí mít tedy 3 cédéčka a na každém 14 skladeb, jinak to není bestofko..

Ohledně toho žaludku - to je přesně důvod (jeden ze dvou), proč nemám rád "best of alba" - nikdy se tam nevejdou všechny dobrý songy, který tam chci mít.. vlastně jediná kompilačka, kterou doma mám, je TREASURE CHEST od Hells a tu jsem si koupil jen kvůli třetí kazetě na který byly bonusy, který jsem na deskách většinou neměl.. jinak všechny bestofka stojí za houby.

 

Pekárek
06.06.2023 22:09

posejdon: Jen piš.:-)
Skladby ne, vždycky jen desky. Při představě podobného best of se mi zvedá žaludek.:-)
S těmi novějšími alby je to těžký, když ono takhle moc kapel nezní...

 

Santrik
06.06.2023 21:56

posejdon:je to fakt ťažké,na to aby som mohol vypísať všetky moje top skladby by musel mať rebríček minimálne o 10 miest na viac a to už by sme sa zhodli na viacerích skladbach. GR je pre mňa jedna s mojich najobľúbenejších kapiel vôbec,prvých 8 dosiek milujem a v podstate nemam problém ich počúvať stále do okola.S tvojim výberom som absolútne spokojný a všetky tebou spomenuté skladby sú super.

 

posejdon
06.06.2023 21:45

Prowler80: Díky za podporu!

Jen se obávám, že hodnocení 60% bude u desek po Majestic maximum.. ale je pravda, že Majestic a dál nemám moc naposlouchané - v době vydání mně to nechytlo za srdéčko, ač jsem se snažil sebevíc, a v průběhu let se u mně také nechytly (možná i proto, že je nemám doma), takže je možné, že v nich objevím skryté poklady - ale dosti o tom pochybuju..

Každopádně se to pokusím neseslonit.

 

posejdon
06.06.2023 21:24

Santrik: Díky za hru! Že to byla pakárna? ;)

Z (odhadem) 100 skladeb, které Gamma Ray nahrála do alba Majestic, včetně.. se shodneme při vybírání "nej +/- desítky" na třech. Je to hodně, málo nebo akorát?

Z tvého seznamu mám nejméně rád DREAM HEALER. To je pro mně spíš velká nuda bez záchytného bodu - schválně jsem se podíval do mé recenze na Sigh No More, co jsem o ní napsal, a cituji: "Z klasičtějších věcí musím zmínit i nejdelší „Dream Healer“, která také stojí pořádně heavy na zemi, ale chybí jí to zásadní, špičková melodie a je pro mě jaksi nezapamatovatelná." - takže nekecám :)

Na Majestic, přesto, že je pro mně defacto neznámé (slyšel jsem ho jen při vydání a pak jen párkrát výjimečně v průběhu let - a začínám ho pozorně a poctivě poslouchat až dnes), si myslím, že jsou také skladby lepší než zrovna BLOOD RELIGION, ale nebudu tvůj výběr samozřejmě rozporovat :))

Zbytek tvého seznamu bych klidně podepsal. Ještě jednou díky za hru! :)

 

Santrik
06.06.2023 21:00

LUST FOR LIVE
DREAM HEALER
LAST BEFORE THE STORM
MAN ON A MISSION
REBELLION IN DREAMLAND
GARDENS OF THE SINNER
BEYOND THE BLACK HOLE
DETHRONE TYRANNY
BLOOD RELIGION
HEART OF THE UNICORN
ARMAGEDDON

 

posejdon
06.06.2023 20:32

Určitě něco zapomeneš nebo se ti nevejde :) (jako mně Valley Of The Kings) vybrat vážně desítku (+/-) je takřka nemožný.. ale schválně jsem spočítal songy, za který děkuju bohu Kaiovi, že je Gamma natočila a bez kterých by byla moje metalová diskografie značně chudší: to číslo je, světe div se! 42 :)

 

sanntrik
06.06.2023 19:16

posejdon:v pohode dobrych článkov na obľúbené kapely nikdy nieje dosť.Vybrat top 11 skladieb bude neľahky úkol ale pokúsim sa:)

 

posejdon
06.06.2023 17:59

sanntrik: Díky za odpověď i za podporu!

Se Strayem jsme si řekli, že mě nechá Gammu psát, kam až uznám za vhodné-původně jsme tedy byli domluveni, že to zakončím NO WORLD ORDER!, ale jak jsem to dnes začal psát, tak mi přišlo líto, že by bylo poslední.. a pravdou je, že když už jsem se do toho pustil, bylo by fajn to dodělat.. takže uvidíme :)

Zatím hodím do diskuze mojí TOP 11 (13) GAMMA RAY songů..

HEAVEN CAN WAIT
ONE WITH THE WORLD
THE SPIRIT
HEAL ME
MAN ON THE MISSION
AFTERLIFE
BEYOND THE BLACK HOLE
MEN, MARTIANS AND MACHINES
THE WINGED HORSE
WINGS OF DESTINY
HEART OF THE UNICORN

(+ ploužáky 18 YEARS a FATHER AND SON)

Jsem zvědavý, jestli se někdo s "toptenem" přidá :) U mně TOP 10 čítá 11 skladeb + dva ploužáky a je to kurva dřina to vybrat! Psaný je to podle alb. Jinak tři nej skladby mám BEYOND THE BLACK HOLE, THE WINGED HORSE a HEARTH OF THE UNICORN.. ale je šíleně těžký to takhle vybírat (a hlavně je to blbost! :)



 

Stray
06.06.2023 17:50

Začnu od konce, odpovědí na poslední otázky. Ty další desky GAMMY považuji za ne moc dobré. Ano, Majestic považuji za jejich poslední nadprůměrně dobrou desku (70%). Třeba předcházející No World Order je k ní kvalitativně mnohem blíž, než k Power Plant.
Do psaní nikdy nenutím. Piš jen pokud to budeš cítit, pokud budeš chtít. Mě je v podstatě jedno, kterým albem skončíš. A čtenář? Na toho přeci nesmíš nikdy hledět.

Jako, mě by recenze na tu desku nevadila, páč sám to psát nechci. pokud se to nebude motat v módu: první skladba rychlá, druhá ještě rychlejší a skvělá, třetí trochu pomalejší a docela skvělá, čtvrtá výborná a naspeedovaná, pátá velmi rychlá a skvělá, šestá pozvolnější rocková a oddychovka, sedmá znovu rockovější, groovová tedy ne moc dobrá, páč groove je VIRUS! :-)

 

Prowler80
06.06.2023 17:43

Jeď klidně dál, posejdone. 60% pro nejslabší album jest hodnocením odpovídajícím.

 

sanntrik
06.06.2023 17:40

Mňa osobne by potešilo keby seriál pokračoval až do konca.co sa týka albumov GR mam rad aj tie slabšie dosky po Majestic, málo kedy ich počúvam ako celok, ale v každom mam určite skladby ktoré ma bavia.

 

posejdon
06.06.2023 17:24

Oba jste zmínili ještě desku "Majestic". Já jí od vydání považoval za první slabou desku od Gammy. Je to taky poslední, kterou jsem si od Gamma Ray koupil - a časem jí vyměnil s kamarádem za "Brave New World" od Maidenů :)

Pro mně je to rozhodně deska, na které není jediná skladba, která by mně chytla-a už nepustila, není tam jediná věc, kvůli který bych to album chtěl mít doma. Najdou se tam dobrý songy, ale všechny kolem mně jen tak proplují a nezanechají žádnou stopu. Z každé dosavadní desky od Gamáčů jsem vždy dokázal vybrat alespoň jednu skladbu, za kterou bych dal ruku do ohně (a mojí soukromou TOP 10 (při započítání dvou ploužáků TOP 12 :) od Gamma Ray vybírám jen z prvních sedmi desek). Na Majestic už to neplatí. Žádná taková tam není. To už mám raději vybrané písně z následujícího LAND OF THE FREE II (např. Empress, Rain nebo Mother Earth-ve které je téměř doslova citováno z How Many Tears od Hells :)

Myslel jsem, že recenze na GAMMA RAY zakončím reckou na No World Order! Protože jej považuji za poslední dobré album od Gammy, ale zkusím tomu Majestic dát ještě šanci a od kamaráda si jej zase půjčím. Teď to totiž schválně sjíždím z netu (!) a musím říct, že minimálně zvuk to má dobrý (na rozdíl od rozplizlého neuchopitelného a vyměklého Land Of The Free II) a ty písničky nakonec nejsou taky úplně zbytečný.

Takže otázka do diskuze: Přeje si zdejší čtenářstvo, abych pokračoval v psaní recenzí na GAMMA RAY i po No World Order! i za cenu, že to ode mně Gammáci dost schytají a 60% (možná 70% u Majestic) bude max. Nebo se na to mám vybodnout a desky, které nemám rád (a ani je tudíž nevlastním) nerecenzovat, abych tuto německou legendární speedmetalovou úderku zbytečně nedehonestoval? :)

Je to jen na vás (a panu domácím :)

PS. Proč jste ani jeden nepokračovali seznam dalšími deskami? Také je nemáte rádi? :)

 

1 2

 

 

 

 

TOPlist