Boomer Space


Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 


 

Pekárek
14.02.2022 18:07

Strašné rád bych to zkusil. Takovéhle řečičky to je něco pro mě. Jinak ta dlouhověkost mi přišla dobře naťuknutá i ve sci-fi Půjčovna masa. Podle mě není moc co závidět:-)

 

spajk
14.02.2022 12:09

Musel to na nej byt obrovský tlak a chtěl se s tím někomu sverit. Cekal spoustu let. Spoilery:

V 15.stoleti to ještě neslo, to se lidi za jiný nazor upalovali, pak par set let taky ještě ne a zřejmě uznal soucasnou společnost na takové výši, aby mu porozuměla. A bybral si kolehy z prace - učitele, profesory, prostě vzdělané lidi.
Tohle tema zpracovává i muj oblíbený Highlandet. Ono to asi na psychiku trochu bylo, vidět umirat všechny svoje ženy a děti. Touha po podělení se s takovou situaci musela být obrovská.

 

Stray
14.02.2022 09:01

Nesmyslnost toho scénáře vězí hlavně v tom, že hlavní hrdina nemá naprosto žádný důvod skutečnost prozrazovat.

No a v hospodě už vůbec ne. :-))

 

J.Rose
14.02.2022 08:41

Těm ostatním? Já nevím, asi jsou za tím opět důvody scénáře. Každá z těch postav musela představovat elitu ve svém oboru. Někdo byl spíše přes tu historii, jiný zase antropologii. Celé se to opírá o otázku "co kdyby?" a to mě na tom bavilo asi nejvíc.

A ten popelář? Narážel jsem na košatost té diskuze. Kdyby to vyprávěl maníkům v hospodě páté cenové skupiny, nad šestou chlazenou dvanáctkou, asi to nebyl tak barvitý pokec :-)

 

Stray
14.02.2022 08:23

Proč mě u tvé poslední věty znovu svítí rudá kontrolka? :-) Co je to za nesmysl - to opravdu někoho může napadnout v rámci úvah směr popelář? Dovedu si představit, že pravdu vyzradí té ženě, ale těm dalším? proč jako? Vrchol přichází v podobě "synku neumírej" v samotném závěru...

 

J.Rose
14.02.2022 08:12

Výběr postav jímž John svěří svůj příběh se mi jeví jako pragmatické rozhodnutí. Potřeboval někoho u nějž bude mít šanci alespoň částečně obhájit a přesvědčit ho o pravdivosti svých zážitků. Někoho s kým bude mít šanci vést dialog a hájit svou pravdu. V druhé rovině šlo asi o účelové scénáristické rozhodnutí. Divák se do příběhu musí dostat. S popelářem by patrně obdobné diskuze vést nemohl.

 

Stray
14.02.2022 07:51

S neskutečnými věcmi ve filmu se v pohodě vypořádávám, jestli něco je nebo není možné, o to v mém případě vůbec nejde. Dejme tomu, že to , co tam ten týpek prozradí, možné bude. Proč ne? Dokážu přistoupit na jeho hru.:-) Jsem schopen věřit lecčemu, třeba věřím v to, že všechno co se děje, má nějakej svůj smysl v rámci běhu věcí. To co mě však vadí je, když se zeptám, proč to říká zrovna těmto lidem? Jsou tohle opravdu největší přátelé jaké profesor může získat? Nevypadá ta bandička Hobitků nějak divně? Chovaj se takhle nějak nejlepší přátelé člověka, potom co je opouští a svolá je na poslední "kalbu"? nejsou to jen fajn kolegové z práce, se kterýma se zkmarádil? Za celou dobu co je živ, proč to tedy říká zrovna těmhle lidem? opravdu za tu dobu nebyl nikdo lepší, výrazněji s ním spjatý? Zkrátka a dobře, pro mě za mě, ať se tam třeba přemisťuje pomocí prstenu jako v Arabele, ale já tam tu autentičnost a kouzlo necítím. Jen pseudo-akademické cancy nějakých ňoumů.:-)

 

J.Rose
14.02.2022 06:25

Sledování "Pozemšťana" je velmi individuální záležitostí (ostatně jako všechno). Já dostal doporučením, kde na mě byl vyvinut jednoduchý donucovací mechanismus: "Koukni na to, aby jsi mi mohl obratem sdělit svůj názor." Ani jsem nevěděl o jaký žánr se jedná.

V momentě kdy hlavní postava začne vyprávět svůj příběh, to tam zkrátka bylo. Neustále jsem se do toho člověka snažil vcítit a představovat si, jaké by to asi bylo. Závidím mu, nebo jde o noční můru kterou bych nikdy nechtěl zažít? "Pozemšťan" mě donutil přemítat o životě a to se mi stává u málokterého filmu.

 

Petras
13.02.2022 22:59

Strayi, to že to nechápeš ještě neznamená, že je to blábol... 😀

 

Stray
13.02.2022 17:26

spajk: Mě jo. Jsou to výborný sci-fíčka, na které je radost koukat. Kdežto tohle je blábol.

 

spajk
13.02.2022 13:51

Zatímco treba Terminátor nebo Interstellar smysl dávají :-)
Je to film, ne dokumentární drama

 

Stray
13.02.2022 10:49

No je to zvláštní film, nějak neobyčejnej mě nepřijde, spíš nesmyslnej :-), fakt bych se na to podruhé už nebyl ochotnej dívat. Kdyby měl ten týpek za sebou to co měl, tak už by se mu mozek a mysl celkově rozstřelila na miliardu miliard molekul šílenství. nenatočili to náhodou Francouzi? Ty maj podobně blbý nedotažený nápady.

 

KrebsKandidat
12.02.2022 13:16

Stray: Na tripe alebo aspoň zhúlení musia byť, tí "poslucháči" :D Ľahko sa vzdali skeptického prístupu. Okrem ten staršej pani, ktorá je pre zmenu bigotná, väčšinu času.

 

Stray
12.02.2022 00:50

Já si jenom říkám, co asi ten chlápek těm svým přátelům v tom pokojíku jako vypráví, když je to tak neuvěřitelné?:-)

 

KrebsKandidat
12.02.2022 00:32

Päť rokov som mal na pláne pozrieť si tento film. Až dodnes som tak nespravil.
Keď si ale na to napísal recenziu, dal som to.
Nie je to zlé. Ale čakal som viac, keď mám byť úprimný - niektoré "zvraty" sú skutočne prekvapivé a niektoré zase zbytočne prvoplánové.
Svěrací kazajka? - film, samozrejme?

 

spajk
11.02.2022 23:09

Halt, stát. Nikam neodcházet a psát takovýhle filmy! O vraždění si můžeš psát doma do šuplíku, my chceme přesně podobné pecky. Pozemštan, K-Pax, Pouhá formalita, Obvyklí podezřelí, Gladiator, Training Day, Soukromé neřesti, Prokletý ostrov, Skrytá identita, Carnage, nějakýho Kubricka třeba Clockwork Orange, L.A. Confidental, Blade apod
Přece nás tu nenecháš na pospas tvrdému metalu! Kámo, zkus to ještě přehodnotit.
Přece to takto blbě neskončí... kvůli jednomu filmu, kterej stejně nikdo neznal..
Emoce stranou a použít holý pragmatismus!

 

Stray
11.02.2022 22:33

Pro mne prostě kvalitní článek od Roseho, díky kterému si na film určitě někdy udělám čas na shlédnutí. Slovo "odbytá" je opravdu mimo, koukni jinam, co kde produkujou.

 

Jan Tleskač
11.02.2022 17:59

jak už je v textu zmíněno, o tomhle filmu se nesmí dopředu nic číst ani zjišťovat děj. Oceňuji minimalistickou formu recenze, která se sice může zdát lehce odbytá, ale fakt nevím, co víc by se o Pozemšťanovi dalo napsat a zároveň nezkazit zážitek z jeho shlédnutí. Pro mě osobně to je jeden z vrcholů v rámci žánru "konverzační drama v jedné místnosti", dodnes si pamatuju, jak jsem byl po skončení filmu úplně unešený. Teď jsem si ho opět stáhnul a večer si ho pustím znova :-)

 


 

 

 

 

TOPlist