Boomer Space


Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 


 

Pekárek
30.06.2021 07:20

Ano, s těmi filozofy ve válce je to pěkné:) Samozřejmě jde o jeho uměleckou licenci, jakkoli tam přemýsliví lidé určitě byli. A všem se také něco honili hlavou. Ostatně v první sv. válce přišla Evropa o masu těch nejlepších, což otočilo kolem dějin. Souhlas se vším. Ryana mám rád taky hodně, V Linii prostě Malick využil válečné plátno pro další "boží dílo".

 

J.Rose
30.06.2021 06:13

Pekárek: Terrence Malick je výborný v menších dávkách. Tedy s některými filmy z jeho celkem skromného portfólia se velice peru a jiné zase nepokrytě žeru. Famózní režisér, to ano, ale vypravěč... jak kdy. Nejraději mám jeho tři, za sebou jdoucí snímky. Zapadákov (1973), Nebeské dny (1978) a právě Tenkou červenou linii (1998).

Líbí se mi tam ten kontrast krásné přírody a válkou zdecimované země. Navíc to má i myšlenkový přesah. Sice jsem si občas říkal, že v tom filmu má snad každý americký voják vystudovanou filozofickou fakultu, ale beru to jako součást uměleckého konceptu režiséra. Terrence je zkrátka úplně jinde. Ideální je vedle sebe postavit Tenkou červenou linii a Zachraňte vojína Ryana. Oba snímky jsou z roku 1998, oba se zabývají totožným tématem a oba jsou od sebe diametrálně odlišné. Dříve jsem měl raději Ryana, čím jsem ale starší, tím více si vážím právě Malicka a jeho uhrančivé vize.

 

Konnie
29.06.2021 13:38

Pekárek: Jj, Červenou linii jsem kdysi viděla. Ale Četa je Četa! .-)

 

Pekárek
28.06.2021 22:18

Díky recenzi jsem se o filmu a Stoneovi dozvěděl fakt hodně. Pochopitelně populárně-vědeckou:) zábavnou formou. Jsem třeba netušil, že Stone se účastnil bojů ve Vietnamu. Díky moc Džej;)
Nechci být za někoho:)), ale Konnie bych doporučil Tenkou červenou linii, která mě nepřestává fascinovat. Zajímal by mě tvůj názor na ten film i filmařinu Malicka obecně, J. Díky!

 

Konnie
28.06.2021 22:09

J.Rose: :-) A tak to má být... .-)

 

J.Rose
28.06.2021 14:31

Konnie: Tak to mám velkou radost. Jedna věc je, když člověk získá pochvalu za článek a úplně jiná pokud se povede někomu jinému rozšířit obzory. Vlastně u nás je to vzájemná záležitost, viz Mark Lanegan. Vůbec jsem netušil o co jde a nyní album Whiskey For The Holy Ghost, proháním ušima velice často :-)


 

Konnie
27.06.2021 21:58

J.Rose: Nevím, jaks to udělal, ale nakonec jsem to skoukla. S válečnými filmy mám občas problém, jsem srab a dávám spíš ty staršího data, něco na způsob Mostu přes řeku Kwai atp. :-) U těch novějších musím pěčlivě vybírat, jinak to skončí jako např. s Černým jestřábem, který jsem nedala snad ani do půlky... Ale tohle je něco jiného. Výborná věc. Díky MOC za zážitek.

 

romant
20.06.2021 15:12

Nejlepší (proti)válečnej film a spolu s Vetřelcem nejsilnější kinozážitek mého dětství. Ve 14 letech jsem z toho byl úplně paf.

Znovu skvělá recenze, jak jinak, jinou jsem od tebe ještě nečetl:)

 

Prowler80
20.06.2021 11:07

J.Rose: Díky za upřímnost. Podobnou odpověď jsem očekával.:-) Pana Suchánka znám, přednášky jsem doposud neslyšel. Díky za odkaz, snad to někdy prubnu.

 

Kelly
18.06.2021 20:33

Film, který umí dokonale vtáhnout do děje. Viděl jsem ho mnohokrát a vždy mám na konci husí kůži a zpocená záda. 100%

Opět skvěle popsané - palec hore.

 

J.Rose
18.06.2021 14:27

*doporučuji

 

J.Rose
18.06.2021 14:26

DarthArt: Tak to přeji silný filmový zážitek. Hlavně se obloukem vyhýbej otřesnému českému dabingu.

Prowler80: Tarkovskij je kapitola sama pro sebe. Člověk na něj musí mít velmi specifický druh nálady. Nebudu tu ale ze sebe dělat machra a znalce jeho tvorby. Znám od něj tři filmy. Solaris, Zrcadlo a tebou zmiňovaný Stalker. Vždy když už se jednou za rok chystám na nějaký jeho dosud neviděný filmový zářez, tak nakonec skončím u třeba Stalkera :-)

Rozhodně vyjímečný umělec. Pokud máš zájem o hloubkovou analýzu jeho děl, pak doporučujeme filozofické přednášky pana Suchánka.

https://www.filmaspiritualita.cz/videoprednasky/27-prednasky-suchanka-o-filmech-andreje-tarkovskeho.html

 

Prowler80
18.06.2021 12:48

Moc pěkně sepsané. V našich kinech premiéra v září 1988(do 18 let nepřístupnej biják). Osobně mne tehdy velmi pobavila zmínka o českém původu oněch nalezených kulometů Vietkongu. V zaplněném sále jsme se zasmáli asi tři. Dle údajů Zpravodaje ÚPF, který mám doma, film do konce 88. roku zhlédlo 1 198 000 diváků. Stal se tak 9.nejnavštěvovanějším předmětnéhož letopočtu. Pro zajímavost těsně před ním - 6. Jméno růže; 7. obnovená premiéra Čelistí; 8. Honba za diamantem. Mimochodem na prvním fleku Bony a klid(2.518.000). Během následujících měsíců byl film distribuován prakticky do všech vojenských útvarů tehdejší ČSLA, kterýžto fakt zvěděl jsem od mnohých kámošů, kteří toho času vykonávali ZVS. Celkově jej tedy zhlédlo ještě mnohem více lidí. Zmíněná informace po letech jeviti se může vcelku překvapivou.
V článku zmiňované Adagio for Strings(potažmo kompletní String Quartet,Op.11) jest vpravdě skvostným dílem artificiální hudby 20. století. Mnozí z vás si jistě vybaví, že k záslechu též např. v jedné z vrcholných scén Sloního muže.
Jelikož jsme na webu rockovém, osobně bych vzpomněl této scény z filmu recenzovaného:
https://youtu.be/yh3dm2vWzq8
Jednomu vzápětí v mysli se vynoří verze z debutu Sanctuary.

Jardo, jaký máš osobně náhled na filmy Tarkovského? Osobně řadím Andreje Rubleva mezi svých Top 10. Mám rád i Stalkera, leč chápu, že mladší generaci může být podobný typ filmařiny poněkud vzdálen.

 

DarthArt
18.06.2021 10:48

Já mě Četu doma dokonce na originál VHS - v takové té plastové krabici, která se časem začala téměř drolit na prvočástice. Paradoxně jsem ji nikdy neviděl - asi mě odpuzovala ta krabička nebo už video přestalo sloužit a zamířilo na smetiště dějin. Každopádně asi přišel čas si ji pustit ... a Oliver Stouna vůbec ... jen ten čas, jen ten čas ...

 

Hivris
18.06.2021 09:06

Tak tohle byla pro mě velká chuťovka. "Platoon" je jeden z mých nejoblíbenějších filmů vůbec. Kdysi jsme měli doma nějakou veksláckou VHS, na které byla verze Čety z českého kina, ještě s těma klasickýma titulkama na černém poli. Asi bych nedokázal spočítat, kolikrát jsem jí viděl:). A samozřejmě jí chtěl pořád někdo půjčit. Dík za obsáhlé připomenutí👍

 


 

 

 

 

TOPlist