Boomer Space


Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 


 

Pekárek
07.05.2021 16:56

Vynikající počteníčko. Díky Rose.:) Aliena dávám do Promethea, kterého mám taky hodně rád. Pokud trojku, tak už jen režisérskou verzi, to je prostě jiný a ještě lepší film. Tam si ho Ripley tuším nepřidržuje.:)
Jedničku jsem viděl jako kluk v leťáku a dobře se mi teda neusínalo:)

 

DarthArt
07.05.2021 16:25

Můj iniciační rituál s Alienem je podobný Strayovu - nejdřív mi o něm vyprávěl otec, který ho viděl někde z VHS-ky. Výsledkem toho jsem si ho představoval ještě hnusnějšího než je a následné shlédnutí jsem celkem ustál. Ridleyho film jsem si ale začal užívat později, kdy mě začala bavit právě ta klaustrofobičnost, sterilnost lodi, bezvýchodnost situace a tyhle věci. To je pro mě nejsilnější moment Aliena.

Šok z potvor jsem naplno zažil u Cameronových Alienů, z některých scén jsem se dlouho odkopával a pro jistotu spal vždycky zády ke zdi - konkrétně útok facehuggerů na ošetřovně nebo jak si ho prohlížejí v láku a on se přitiskne ke sklu. Brrr !!! Vřele doporučuju rozšířenou verzi Aliens, kde je například scéna s kulomety, která ve standardní verzi není. A nebo scéna, kde osadníci poprvé přijdou do styku s vetřelci, tedy ještě před příletem mariňáků. Mimochodem, ten film má geniální hlášky "Nesmíte na ně střílet! A co máme teda kurva dělat? Nadávat"? :):) Nebo: "Neměli bychom se ukvapovat!" "Kámo, nevím, jestli jsi sledoval poslední události, ale dostali jsme na prdel... !!!" A samozřejmě taky: "Vasquézová,když jsem byl v hibernaci, zdálo se mi, že jsi chlap!" "Jo, jo, mě o tobě se to zdálo taky!" :):)

Trojka byla na první pohled zklamání, přece jen se čekalo pokračování jatek z Camerona, ale dneska si ji možná vychutnám nejvíc ze všech dílů, díky té neuvěřitelné atmosféře. Geniální! Akorát (BACHA, SPOILER!) porod miminka a přitištění k maminčině hrudi mi přijde dost kýčovitý.

Čtyřka má taky super vizuál, ale doplatila na mizerný scénář, viz (ZASE SPOILER) ten humanoidní alien s lidskou tváří. Ale ta aliení množírna ve vesmíru a psychopatičtí vědci, to je žrádlo !!

O Alienech a Predátorech se nemá smysl bavit, snad jen, že ideální čas na jejich sledování je nad ránem, kdy už zavřou i nonstopku a před usnutím je potřeba trochu vystřízlivět, aby se člověku nemotala postel...

Prometheus/Covenant ... hm, radši norské album/kapela stejných názvů. Základní motiv dobrý, ale je z toho strašně cítit, jak si chtěl Ridley Scott na konci kariéry postavit pomník a přitom tomu trčí sláma z bot, hlavně Covenantu. Přitom někdy ve stejné době natočil geniálního Marťana .... nechápu.

I přes všechny lapsy ale série Alien dopadla mnohem lépe než Star Wars a asi tak stotisíckrát lépe než Terminátor. Tam fakt platí pravidlo, že je potřeba umět včas skončit...

 

/PKR/
30.04.2021 20:25

fakt super článek !! na tomto místě si dovolím připomenout spojitost Mistra Gigera např. s Celtic Frost...:)

 

Stray
30.04.2021 18:33

Exkluzivita, přesně to je to správné slovo. Tu exkluzivitu u Vetřelce prostě mám jako u málokterýho filmu. Vždyť jsem do roku 2000 snad nikdy neviděl ani jeden díl Hvězdných válek, ani Blade Runnera. Jestli pro mne první dva díly Terminátora znamenaj dost, pak Vetřelec je ještě výš. Gappu pamatuju, byl jsem na tom v kině Mír.:-) Ve své době dobrý, ale teď bych se to bál pustit. Velkým filmem mého dětství byl i Indiana Jones a Dobyvatelé ztracené archy, Souboj titánů nebo Nekonečný příběh.

Jo, článek se povedl. Rose plně pochopil, o co se tu snažíme a je součástí překopání webu z "občasně kýmsi očutávané záležitosti s provinčním dosahem" v "megabombu". :-) Názorně mohu poukázati na příkladu posledních deseti sezón Manchesteru City. Snad jen peníze šejků chybí.:-)

 

J.Rose
30.04.2021 18:18

Hivris: Pokud půjde vše podle plánu, tak bych tě mohl potěšit příští týden. Víc však ani muk...

 

Hivris
30.04.2021 18:08

Stray: s ještěrama a Cestou do pravěku jsi mi připomněl ještě film Gappa. Viděl jsem to v kině jako kluk a byl jsem hrozně napjatej a unešenej, jak je to super udělaný. Teď jsem si pustil trailer a... no už to nějak nemá to kouzlo:)
https://www.csfd.cz/film/34292-gappa/videa/

Vetřelce jsem viděl s velkým zpožděním jako starší, a už jsem v tom nedokázal najít tu exkluzivitu. Další díly mi taky moc nepřesvědčily, já byl holt spíš na duchařský horory a thrillery. Článek každopádně vynikající, to už ani není třeba konstatovat:).

 

Stray
30.04.2021 16:51

Vetřelec je mimořádný film mého života. Dokonce mám vzpomínky na dobu, kdy jsem o něm jenom slýchal a jeho obsah si domýšlel.:-) Psal se tuším podzim roku 1982 (u mne druhá třída základky) a Vetřelce poprvé dávali v československých kinech. Máma na ten film tedy šla s kamarádkou nebo kolegyní z práce, s tím že to není pro děti. O filmu šla šeptanda jako o nejděsivější záležitosti, co tu kdy kdo v kině viděl. Já jen věděl, že je tam byl nějakej ještěr.:-) Přesně v tej době jsem viděl film "Cesta do pravěku", kde mne upoutala bitva mezi druhohorními ještěry - masožravým tyranosaurem a mírněji vyhlížejícím ježurou stegosaurem. Byla to doba, kdy jsem do kina chodil leda tak na pohádky zakončená etapou E.T.ho mimozemšťana. Rovněž to byla doba, kdy jsem úplně miloval cizokrajný zvířata, chodil furt do ZOO a o vše podobné se zajímal. Vetřelce jsem si tedy představoval, že tam chodí pomalu jako ten tyranosaurus z Cesty do pravěku. V paměti mě utkvělo, že jsem se o filmu Vetřelec bavil v MHD buse s někým ze třídy, když se jelo v rámci mimoškolní třídní aktivity někam do města, možná do bazénu nebo do planetária. Měl jsem spolužáka, se kterým jsme si vždycky vyprávěli strašidelný historky a různý nápady _ třeba on jednou přišel s výbornou story o tajemném hradu, kde sídlí chlap, co vysává lidem krev z krku, prej nějakej Drákula, a tenhle Drákula měl k ruce i nějaký ženský, který prováděli to samý, sály lidem krev:-), byla to doba kdy člověk šel ze školní družiny a poslouchal furt nějaký jeho příběhy a bavil se stylem "Myslíš si, že až člověk umře, tak pak něco bude, já myslím že jo, co myslíš ty?":-) Zkrátka jsme i tehdy snili o tom, jak asi ten Vetřelec vypadá. "Upír z feratu" zrovna nenaplnil mé představy roznícené vyprávěním toho mého kamaráda.:-) V životě by mne v té době nenapadlo, že to byla taková hbitá čamrda, ten Vetřelec. Film jsem na vlastní oči viděl až o mnoho let později, v televizi koncem osmdesátých let, kdy už mě bylo asi třináct nebo čtrnáct a mohl jsem se koukat trochu dýl.:-) Překonal mé představy o hrůznosti tak stonásobně, a přestože jsem se v éře posametového boomu amerikanizace a akčnosti klonil na chvíli na stranu Aliení Dvojky, jednička Vetřelce se posléze vrátila na piedestal. Neznám atmosféricky lepší film v žánrech sci-fi, horor, thriller, Vetřelec je u mne prakticky nad vším,...

 

KrebsKandidat
30.04.2021 15:40

Recenzia je podarená, dobrú úroveň má tento web - ďakujem veľmi pekne.
Film sa veľmi páči, legenda žánru, bez debaty, desať bodov z desiatich.

 

J.Rose
30.04.2021 15:03

Díky za zpětnou odezvu.

Petr: Bral bych ho na zahradu, místo psa.

Fenris 13, Endyamon: Oba filmy jsou řekněme ve vzdálené projektové fázi :-)

 

Petr
30.04.2021 14:37

Já si myslím, že někde opravdu existuje.

 

Endyamon
30.04.2021 08:45

Super recenzia (Gigerove intermezzá nápadité), film mi až tak k srdcu neprirástol (facehuggers pôsobia na mňa veľmi znepokojujúco), ale tá atmosféra, takto sa už dnes žiaľ netočí. Naopak, strašne ma baví ten tajomný svet Space-Jockeyov a priestor pre vlastnú interpretáciu.

Každopádne pre mňa prišlo životné dielo Ridleyho o tri roky neskôr a je to možno aj môj best movie ever..verím, že recenzia raz bude ;)

 

romant
30.04.2021 08:45

Další excelentní recenze. Díky!

Vetřelce jsem viděl poprvé v osmičce, takže rok 87 nebo 88 v plzeňském Edenu. Do 18 let nepřístupný, ale nebyl to náš první 18 nepřístupný film (pamatuju si Platoon Olivera Stonea a samozřejmě Bony a klid), takže jsme věděli, že v Edenu uvaděčky mhouří oko.
Co budu povídat, byl to pro mě nejintenzivnější filmový zážitek do té doby a dodnes stále nepřekonaný. Kino zaplněno téměř do posledního místa. Atmosféru očekávání před tím, než zhasly světla v sále, si pamatuju dodnes. Koukali jsme na sebe navzájem, natěšení, trochu vystrašení už dopředu, o tom filmu šly pověsti, že při něm slabší povahy omdlévají. Při promítání nikdo neomdlel :D, ale při některých scénách zaznívaly v sále hlasité výkřiky, při dalších naopak bylo takové ticho, že nikdo ani nedýchal. Několik lidí odešlo v průběhu filmu, zvedli se, prodrali se na kraj řady a zmizeli. Nevydrželi to napětí.

Po filmu jsme se spolužákem skočili na tramvaj a jeli domů. Tenkrát bývalo zvykem celou cestu z kina rozebírat film, připomínat skvělé scény...
No a my jsme mlčeli celou cestu domů. Beze slova.

A tak vznikla moje celoživotní láska :D

 

Fenris 13
30.04.2021 08:09

Monstrózní! Film i recenze :-) Výtečná práce, klobouček jde dolů, Mr.J.Rose. Ehm, nemohl bys, někdy, třeba...napsat i dvojku? Protože jednička je výtečný horror bez jediného slabého místa, to je bez debat, ale moje srdce přece jen víc tluče pro naprosto famózní Vetřelce neb stejně jako Ripleyovou miluju i Bishopa, Hickse, Hudsona nebo Vasquezovou.

Navíc je to spolu s Verhoevenovou Hvězdnou pěchotou vlastně jediné dobře natočené military sci-fi, tento žánr je filmaři hanebně zanedbáván. Nebo se pletu? A přitom by bylo tak moc fajn vidět na plátně plukovníka Falkenberga, Honor Harringtonovou nebo kohokoliv z WH40k universa (třeba Gauntovi duchové by byli luxusní!) :-)

 


 

 

 

 

TOPlist