Boomer Space


Diskuse ke článku : LENKA DUSILOVÁ - Řeka
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2 3 4

 

Pekárek
25.12.2020 13:50

Stray to už níže také zmínil - žena jako komplexní hudebnice.

 

Pekárek
25.12.2020 13:43

Souhlas, přesto si myslím, že v hudbě dnes prvek žena jako hybatel začíná nad prvkem žena jako pouhý nosič, nástroj, prostředník, resp. médium významně převažovat. Je to ovšem k diskusi. Uvažuju i píšu dost pocitově.

 

DarthArt
25.12.2020 13:06

My jsme limitováni tím naším hudebním stylem, takže nás vlastně vždycky překvapí (řečeno trochu nadneseně) holka s mikrofonem/nástrojem. V popmusic a středním proudu to ale samozřejmě bylo vždycky 50:50, od nepaměti. A s hetero/nehetero to bylo podobně, akorát se o tom nemluvilo.

 

Pekárek
25.12.2020 12:57

Tomáš: Doufám v to také. A i kdyby ne, zvládneme to. Jen se nezačít litovat. Makat musíme:)

 

Tomáš
25.12.2020 12:30

Díky za recenzi, zhruba vystihuje i můj pohled na toto album. Zatím jsem ho dal jednou, a to je ukrutně málo.

Není to jednoduché, natož přímočaré album. Čekal jsem, že to bude hodně neuchopitelné (prostě vývoj Lenky) a je to ještě náročnější.

Samozřejmě staré alba mám a navždy budu mít rád. Řeka je pro mě v kategorii atmosférických alb - tj. věcí, které si pustíš jen párkrát do roka, když je na to ideální konstelace. A pak ukážou co v nich je.

No a k tomu girl power - ano, taky jsem si toho všiml, že i na domácí scéně vyrostla (nebo spíš rozšířila, vždy tady přece byla) silná generace děvčat/dam, v různých stylech. A to je jen dobře!

A když koukám na aktuální TOP 20/50 letošních alb na různých světových serverech, tak my, bílý hetero muži jsme se jaksi stali menšinou.

Zůstává jen doufat, že se kvalita muziky bude nadále posuzovat jedině kvalitou muziky.

 

DarthArt
25.12.2020 12:06

Ale to se vůbec nevylučuje. V Izraeli je to myslím běžná norma :)

 

Stray
25.12.2020 11:56

Ale to mě by se i líbila nějaká, co rozebere a složí za 50 sekund samopal. :-)

 

DarthArt
25.12.2020 11:40

Proboha, nekažme si, co je hezký. Žena je krásná, protože je jemná, citlivá, zranitelná, voňavá .... superženy se vyráběj v továrnách Skynetu, takovou nechci. "Slabší pohlaví" je klišé, ale pěkný.

 

Stray
25.12.2020 11:30

Já si říkal, žes to slabší pohlaví musel zmínit naschvál :-), přeci jen sečtělý člověk, navíc Pražák a dovolí si tamním viděním světa takový lapsus. A absence uvozovek rovněž nadchla, dobře víš, jak mě tohle intošské znaménko (kdy pisálek něco zmíní, ale chce dát vědět, že to neplatí úplně docela) sere. Naprostá alergie.:-)

 

Pekárek
25.12.2020 11:19

Čubírková: to je v poho, nechal jsem tam pár polemických min:). Dělám to často.:). Polemika je dobrá věc.
Slabší pohlaví - takové klišé, že už jsem to nedal ani do uvozovek. Nicméně výraz asi skutečně vychází z tělesnosti, jak sama uvádíš, a tam je to jasné, až na výjimky:-)
Stray: Ty starší desky jsem si sehnal, jen jsem to zatím prosvištěl. V pohodě muzika.

 

Stray
25.12.2020 09:25

čubírková: Jen pro zajímavost - 1. Proč si myslím, že nejsi ženská, jsi potvrdil hned v té úvodní přisprostlé říkánce,...takhle to přeci nemaj 2. Že nejsi zrovna mladší ročník naopak ve zmínění Petry Janů a Jany Kratochvílové, což asi nejsou hudebnice, které uvede v seznamu ženského progresu nějakej cápek:-) a 3.určitě nejsi ze západní (minimálně) poloviny naší země, neboť tady na Tanju zapomněl snad každý.

Dusilová - dle mého bezezbytku naplňuje význam slova umělkyně, stran sólové dráhy mě však vyhovuje jen ten počátek, zhruba první dvě alba, možná ještě třetí deska, zkrátka etapa 2000-2008, dál se s její emocionálně pocitovou tvorbou úplně míjím.

 

čubírková
25.12.2020 05:35

No, pro začátek nějaké "trochu peprné" citace z netu:
Kunda proti vodě, utáhne tři lodě.
Kdyby kunda měla řemenicu, tak změní rotaci vesmíru!

A vo-vo-vo-tom to je....

reaguji HLAVNĚ na to v recenzi uvedené SLABŠÍ pohlaví.. (nic proti recenzentovi, baví mě to a obdivuji Tvou práci zde na webu), ale pohlaví s tím nemá co dělat - ok - rozumím, metafora, cajk - tělesná konstituce žen je obecně vnímána slabší (fyzicky), no - nicméně známe i ve svém okolí odlišné případy...že?

Ženy většinou mají v rovině síly ducha "svoje" cíle, nějaké směřování v čase (i/hlavně svých blízkých). A dotáhnou to většinou do konce.
Teď trochu butality - ať už s Vámi nebo bez Vás. Život?

Recenzi alba nikterak neodmítám (neslyšela jsem, rozhodně napravím a moc díky recenzentovi za příspěvek) -jen se snažím vymanit převážně mužské čtenáře ze stereotypů..

OK.
Tahle holka (dobře, pro škarohlídy - je to už větší holka), od dob vokálů pro Lucii, následně projekt typu Sluníčko ukazuje, že fakt umí.
Duchové lesní...
V jedné temné ulici... super.
Dlouhodobě umí.
I ten Landův projekt Smrtihlav (ač je to má okrajovka) byl s touto osobou bezva..

Co chci vlastně říct - není to z mé strany žádný femine forever, chlapi nic..

Jen to, že i ženský v dnešním světě dost UMĚJ, viz. Lita Ford, Pat Benatar, alternativní pěvkyně typu Morissettte/Gwen/Avril/Amy Lee a za nás Dusilová, Kratochvílová, Petra Janů s Olypmikem, Tanja a podobné - je to prostě tam.
Ze Slovenska bych vyzdvihla (dobře, mimo metal) cMáriu Čírovou, Zdenku Prednou atp. Pěvecky jsou prostě super.
Trilogii české, vyloženě "skoro" metalové tvorby nechávám otevřenou...

Sorry za dlouhý příspěvek.


Ještě jednou pěkný svátky.

 

1 2 3 4

 

 

 

 

TOPlist