Boomer Space


Diskuse ke článku : OLYMPIC - Kaťata
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2 3

 

melounek
19.12.2020 00:03

Recenze výborná jako vždy. Olympic moc neposlouchám a asi by kolem mě i recenzovaná deska prošla bez povšimnutí, kdyby na ní tolik lidí neplivalo (obal, texty). Pustil jsem si to a....bavilo mě nad očekávání, včetně textů. Přesně jak píše Pekárek, na životní bilancování je času dost.

Každopádně bude ale milionkrát výživnější seriál o King Diamond a v koutku duše doufám, že ho bude psát právě Pekárek.



 

Honza H.
18.12.2020 17:11

Komu se Olympic nelíbil doposud, nebudou se mu s největší pravděpodobností líbit ani Kaťata, a naopak. U mně platí to naopak: Trilogie Souhvězdí se mně líbila moc, Trilobit ještě víc a toho bych se býval nenadál,že by mohlo být ještě líp. A ono jo, od dob Dávna jsem žádnou olympickou desku neposlouchal častěji než Kaťata. Prostě líbí a tečka. Všechny námitky proti chápu,ale u mně klady prostě převažují. Dále netřeba rozebírat, Pekárkova recenze vše dostatečně rozebrala na prvočinitele :)
P.S.:Naopak nemám potřebu poslouchat Dark Gamballe (tedy pokud nenatočí Sex-n-Death 2 ;), ale nebudu to přece hanit, když se to jiným líbí.

 

Jiný Martin :-)
18.12.2020 16:58

Pekárek nejen že píše skvělé recenze, on to umí i skvěle vysvětlit v diskuzi..:-). Po Karavaně jsem už nevěřil, že mě ještě někdy takhle chytne nový Olympic, navíc s názvem Kaťata..:-)

 

čubírková
18.12.2020 12:36

Asi si tu desku od Olympicu budu muset pořídit, aby nemusel Janda žebrat....

https://www.novinky.cz/kultura/clanek/petr-janda-zebral-na-vaclavaku-byli-u-toho-i-bohdalova-dejdar-malatny-jandova-a-dalsi-40345563#seq_no=2&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.web.nexttoart&dop_req_id=mF08o25HB7v-202012181129&source=article-detail


Sorry, bulvár, už jsem pryč.... :-)

 

čubírková
18.12.2020 12:33

Stray:
Holt nejhorší kombinace... ženská a ještě k tomu pedantský pedagog... :-)

 

Pekárek
18.12.2020 11:13

Martine, v pohodě. Takové příspěvky beru
Mám dovolenou, takže pár řádku navíc:), pak už kapitolu Olympic uzavřu, ostatně v té recenzi je vše podstatné.
S tím "no a" bych byl opatrnější, já jen, že jsi tady dovodil něco o bigbítu, co jsem de facto použil jako východisko recenze. Podle mě si ji tudíž moc nečetl.
Telegraficky
1. Myslím, že jsem si dal dost záležet na tom, abych neuvedl, že Olympic natočili metalové album - natočili prostě typické album Olympic, jen použili prostředky, které už jednou v určitém období využili, přesto je album zase dost odlišné. Jak jsem si všiml, třeba na musicserver na tom (metalu) založili název recenze - proto jsou taky tak mimo.
2. S těmi odkazy jsem chtěl samozřejmě trochu provokovat, protože mě osobně přijde zaprděná ta druhá strana českého rybníčku, která podobnou desku Olympicu nutně musí odmítnout, přestože je hodně dobrá.
3. Ve vztahu k DT odkazuji hlavně na dvě klávesová sóla stylem do Sheriniana a takové ty plochy, kterými udeřil Moore na prvních deskách DT, ano je to tak po česku, ale líbí se mi to, jak to tam do toho bigbítu prostě napsal.
4. KD nenatočili jen symfonii Conspiracy, ale i House of God a Give Me Your Soul... Please, což jsou v přístupu nejen ke zvuku, dost dřevní - bigbítová - alba.
5. KD - triolový valčíček jako v "Bouři" užil Diamond třeba v "Tea" na Them, šlo mi o to tučně podtrnout fakt, že ta skladba, přestože vychází z "Okna" a spol.:-), tak je tvrdá a hodně temná, závěr kytarového sóla v "Bouři" je metal jako prase (a na Diamondovy strunotepce jsem si fakt vzpomněl). Stejně tak jako Jandova variace na Stejskání na Czech Masters of Rock Guitar, kterou mimochodem doporučuju ke studiu, vřele!
5. Vajgl je v pohodě; na RUMZINU to dal s přehledem. Že neznal Dark? No, neznal, já toho neznám.:) Přečti si o něm na Wikipedii, jeho dráha se z metalem dost protíná. Že je metal vyčpělý, ano je, a metalisti mají vesměs blbé texty. Yes!:)
Ale koho to sere, pořád je to moje nejoblíbenější muzika. Metal je hlavně kytarový a tvrdý, což miluju, a vynikající jako základní surovina.
Závěrem jednu pěknou recku na Kaťata
https://magazin.aktualne.cz/kultura/hudba/recenze-olympic-hraje-autenticky-rocknroll-katata-janda/r~97d05fd427ea11ebb1110cc47ab5f122/
Howgh!, tedy doufám:)

 

carcass
18.12.2020 11:00

Martin - zkus se trochu uvolnit, mně třeba nějaký Dark Gambale vůbec nezajímá, a pokud bych si měl vybrat mezi tím nejlepším od DG a nejhorším od Olympicu, tak si rozhodně pustím nový Olympic, naštěstí tu volbu nemusím řešit, tak si pustím něco od Beth Hart.

 

Martin
18.12.2020 10:35

Stray: jojo, hudební znalec. To se opět vracíme tam do naší kotliny, kde je každej zvukař, osvětlovač, muzikant a nebo hraje metal. Všichni ví přesně, jak se to má dělat.

Nic osobního, ale ta jeho recenze vlastně úplně sedí k tomu, jaká ta deska je a jakej je na ni ohlas.

Asi jako když jedeš na Masters Of Rock a hrají tam Tři Sestry nebo Visací Zámek. Vlastně bych se ani nedivil, kdyby byl příští rok headliner metalovej Olympic.

Prostě Česká republika.

 

Martin
18.12.2020 10:30

A ještě jedna poznámka, která tak nějak vystihuje tuhle situaci: když pustili Vajglovi v nějakém rozhovoru Dark Gamballe, tak řekl, že o té kapele nikdy neslyšel.

Nikdy neslyšel. O kapele, která mimochodem už dávno měla být známá minimálně i u našich zahraničních sousedů. Ponechme stranou, proč se tak nestalo.

Ale to, že bubeník kapel Olympic nebo Vltava nikdy neslyšel o kapele Dark Gamballe, je poněkud... divné.... stejně tak když tvrdí, že metal je vyčpělá a opakující se hudba a pak jde do studia a natočí největší "metalovou" desku všech dob.

Prostě mě to celý smrdí a nevěřím té kapele a těm muzikantům ani tón.

Texty vystihl přesně Vatutin. Čiré utrpení. Že to jde milionkrát a nesrovnatelně líp, se můžeme přesvědčit třeba opět u kapely DG.

 

Stray
18.12.2020 10:29

Pekárek je vynikající pisálek a hudební znalec. Jsem rád, že jej zde mám, a to ačkoliv s ním nohdy vkusově nesouzním. V jeho pojetí psaní je třeba taky trochu umět číst mezi řádky a mít alespoň nepatrnou dávku osobního nadhledu. Jsem přesvědčen, že takovou pitomost, jakože je OLYMPIC podobný KING DIAMOND, může v jeho textu prožívat jen opravdu zatvrzelý jedinec bez smyslu pro představivost...

 

Martin
18.12.2020 10:19

Pekárek: no a? Hele, já chápu, že máš třeba dost času na psaní recenzí a že Tě to i baví. To je v pohodě. Ale prosím Tě o jednu věc: nespojuj Olympic s King Diamond nebo Dream Theater.

To jsou naprosto odlišný světy. Pokud tam ale nějakou spojistost opravdu slyšíš, tak to vlastně vysvětluje úplně vše.

Já vlastně ani nerozumím tomu, že Olympic berou na milost někteří rockeři/metalisti třeba kvůli albu "Když ti svítí zelená". To jsme opravdu v roce 1989 neuměli a neměli co jiného nabídnout? V roce 1989, kdy se vydával všude ve světě metal na vysoké úrovni? Budeme srovnávat Conspiracy od King Diamond s Když ti svítí zelená od Olympic? Najde se vlastně vůbec někdo, kdo si pustí tyhle dvě desky za sebou a bude u každé chrochtat blahem?

Ach jo. Proto jsme tady v České republice s muzikou víceméně pořád v prdeli.

Kvalitní kapely jsou pořád v UG a recenzenti vychvalují "metalovej" Olympic.

 

Vatutin
18.12.2020 09:28

Moje první holka byla divoženka macatá,
když jsem za ní poletoval, roztrh jsem si kaťata
pěkně jsme si užívali pak jsem jí řek začatou?
že jsem asi na žížali,
nechci holku macatou
trochu jsem se poflakoval, pak jsem potkal Gazelůů
trochu jsem se vytahoval, že mám dobrou kapelůů

 

Pekárek
18.12.2020 08:54

“Oddanost písničkovému bigbítu...”
Citace z recenze.

 

Martin
18.12.2020 08:35

Rozhodně nechci hanit osobu Petra Jandy a nebo jeho spoluhráče. Jsou to nepochybně skvělí hráči a muzikanti!

Ale jednoduše mi tohle ke kapele Olympic nesedí. Nejsou to metalisti a nikdy nebudou (sám bubeník Martin Vajgl se někde v rozhovoru zmiňoval, že metal je vyčpělá hudba a muzikanti se pořád opakují) - dalo by se říct, že vlastně ani rockeří. Pěkné české slovo, které se k tomu všemu hodí je: bigbíťáci.

A to je přesně tahle deska, která se jmenuje: Kaťata. Ten název to vlastně tak nějak sumíruje všechno dohromady. Taková ta česká bigbíťácká upachtěnost, zaprděnost a vyloženě debilní texty. Obal jsem ani zmiňovat nechtěl, protože to není obal alba, ale reklama na výprodej z Lídlu. Nebo tím snad někdo myslel, že tohle se dneska dává na obal metalové desky?

Sorry, ale srovnávat tohle s Dream Theater nebo King Diamond - byť i jenom z obrovské dáááálky, je prostě naprosto mimo mísu a obrovskej recenzentův životní omyl.

Pak už nikdy nemůžu od tohoto pana recenzenta nic brát vážně, nejde to.

A od Olympic taky ne.

 

Stray
18.12.2020 08:00

čubírková: Také přeji hezké svátky. Sousloví "Jiříkova noha" by asi bývalo bylo (je to dostatečně češtinářsky prokombinované nebo mám přitlačit?) správnější, ale já osobně bych jej asi taky nepoužil, zvlášť pak ne v diskusi, kde na nějakou oficiální správnost kašlu úplně. Kurňa ženská, nebuďte takovej pedant...

 

čubírková
18.12.2020 05:42

To Stray:
zas zde ode mě budou kecy mimo recenzi - dobře, k Olympicu mám pouze tolik, že u mě skončil, když několikrát "definitivně" končil... a pak se vrátil..
prostě Peťa Terminátor Janda :-) takže nehodnotím... a neposlechnu. I když - obal z prdele, "jakoby" otočené Madoninny desky z osmdesátek (zajímavý postřeh), je poutavý... i pro mě.

Nicméně zde je podstata mého sdělení:

Pekárkovo recenze?

Čeština úpí.. já teda taky. Fakt.

Já dětem nekonečně vysvětluji, že je správně, když řeknou Jiříkovo kolo - ale rozhodně není v pořádku tvar Jíříkovo noha.

Což je ovšem náš případ.

Skloňování a shoda přísudku s podmětem obecně nevládne českým diskusím. Bohužel.

Dobře, ano, respektuji, jsou zde v ČR krajové zvláštnosti (nářečí, historické souvislosti, lokální zvyky), ale takovýto tvar mě mírně nadzvedává ze židle....

Kurňa, chlapi...

No jo.. ok.

Když už jsem se teda zvedla ze židle, radši půjdu žehlit, nebudu se tady do toho cpát, pustím si k tomu nějakou mýdlovku nebo jaxe to jmenuje... (kecám, pustím si dokument o "víte čem..." :-)

Vaše Čubírková

Pěkné svátky všem


 

Pekárek
17.12.2020 22:57

Bude! Už je to dohodnutý. Jen ten čas a chuť psát taky není vždycky....

 

Tomáš
17.12.2020 22:12

@Pekárek - Dusilovou určitě udělej, jsem zvědavý

Zatím jsem "Řeku" dal jen jednou, je to těžká deska. Taková, na kterou máš náladu jen 2x do roka. Ale jinak jí mám strašně rád, a ve finále je to i kočka

 

Stray
17.12.2020 20:19

SCA Lytch: Svou desku s názvem Suicide fakt taky neznám, ale jinak v klidu, jsem ten poslední, komu bych chtěl ublížit.:-))) Třeba nějaká provokace, drží mě víra ve vítězství...nad kýmkoliv.

spajk: I já bych od Jandy radši slyšel Okno mé lásky nebo jasná zpráva než nějakou metalovou obdobu Vymlácených rockových palic jako onehdy od toho falešného poamerikanizovaného Pražského Výběru. To vám bylo tak trapné, ten mladej osvalenej kytarista jel sóla a přitom ukazoval v areálu Pilsner Urquell svaly, všichni na pódiu to hrozně žrali a hrotili, chyběl mě tam Pavlíček s Čokem, byl to jako by profi, ale vlastně hrozně trapné. mě vyhovuje u nového Olympicu poloha skladby Dávno, to je příjemná písnička. na nic si nehraje a odpovídá realitě. Pekárkovo recenze je výtečně napsaná, ale s jeho myšlenkama se vůbec neztotožňuju.

 

S.C.A.Lytch
17.12.2020 19:03

Stray: Stray - Suicide. Na progboardu je tohle jako čerstvě hodnocené album... :))) Vůbec nevím o co jde. Budu si to muset poslechnout.

 

1 2 3

 

 

 

 

TOPlist