Boomer Space


Diskuse ke článku : PERFECITIZEN - Humanipulation
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 


 

Jarda Haž
07.12.2020 16:38

Ted je tady na webu rozhovor s mou malickosti (bubenik Perfecitizen) tahle zajimava diskuze, pod recenzi, mne inspirovala k rozepsani trochu do detailu jak jsme nahravali a jakou producentsko mixivaci a masterovaci praci na albu odvedl Tonda Smrčka

http://www.crazydiamond.cz/perfecitizen_stale_mame_sve_zivoty_ve_svych_rukou_rozhovor/2238

dik Jarda

 

Pekárek
17.11.2020 13:38

Jo, tohle chápu. Osobně považuju za větší problém absenci skutečné producentské práce, která by pak zahrnovala třeba i toto. Jenže stejně by se vše pořídilo požadavkům vydavatele a trend se zatím moc nemění. Bylo by však dobré, kdyby zahrnoval alespoň alternativy.

Teď zcela važně, kdybys měl tipy na aktuální desky deathových kapel, které znějí dynamicky už v základu, klidně je sem nahazuj.

 

jirka7200
17.11.2020 12:09

Pekárek: Já osobně v tom vidím jen tlak firmy (aby to znělo jako u sousedů), muzikanti které znám, to až tak neřeší. Kapely asi do výsledného masteringu u větší firmy moc mluvit nemohou. Velké kapely to řeší tak, že pro mainstreamové posluchače vydají méně dynamický záznam na CD a na vinylu vypustí verzi s kvalitnějším, dynamickým zvukem.

Obecně platí, že plně dynamický zvuk méně unavuje. Kdo si dnes pustí čtyři grindová alba za sebou? Nikterak nikomu neupírám poslech monoliticky znějícího CD. Já mám však radost z kapel death grindu a podobných žánrů, kteří si desku vydali sami a zvuk na CD ponechali dynamický. Potom když se dočtu, že podepsali smlouvu, je mi jasné jak příští deska zvukově dopadne a z 98% se nepletu.






 

Hivris
17.11.2020 10:51

Mně se právě ten nahypovanej ostrej zvuk u PERFECITIZEN dost líbí:). Všechno je perfektně čitelný, což je u takovýho technickýho nářezu nezbytnost.

 

Pekárek
17.11.2020 00:03

Jasně staré desky dokáží drtit, ale nepůsobí monoliticky ve smyslu dnešního zahuštěného standardu. A spousta kapel z minulosti dnes, kupodivu:), hodila dynamický zvuk přes palubu, protože z hlediska snahy o příslušné znění už technicky může a bohužel i chce, byť třeba fakticky z donucení okolnostmi. Nějakou logiku to tedy má, protože tohle nejspíš chápeš:)
Každopádně jsem netvrdil, a to je myslím z toho matematicky nelogického výroku rovněž jasné, že by staré nahrávky postrádaly dynamiku. Stačí se podívat třeba na DR Made of Pain od Gladiator:)

 

jirka7200
16.11.2020 23:33

Chápu, že zvukově vybočit z davu je pro kapely podobných žánrů problem. Posluchači z této oblasti tu muziku pouštějí na zařízení, kterému podobný mix a komprese vyhovuje.

Jinak tvoje věta "Ostatně staré metalové desky jsou dynamické jen proto, že takhle nabušeně znít nemohly" postrádá, metamatickou optikou nahlíženo, logiku.

Staré metalové, dobře nahrané desky jsou dynamické a dynamicky i hrají. Úder kopáku z těchto desek bez jakékoliv korekce masíruje žaludek, to se o dnešních nahrávkách říci nedá. Vést však spory na toto téma nemá žádný význam, protože mnohým podobný mix na jejich aparatuře vyhovuje.

 

Pekárek
16.11.2020 23:05

Stopro půjdu do vinylu. Uvidím, jestli to víc roztáhli a zda to tomu prospělo. Podle mého se kapely dnes bojej, že by přišly o tlak a já se jím do jisté míry nedivím.

 

Pekárek
16.11.2020 23:02

Je to fakt špička. Jak říkáš, ve svý podstatě dost progový.:) S tím zvukem, osobně mi to nevadí, problém toho rázu tam neslyším, asi tady nelze očekávat extra dynamiku. Leda by to bylo pojaté ještě více jazzověji. Ostatně staré metalové desky jsou dynamické jen proto, že takhle nabušeně znít nemohly:) Typově se mi zvuk dost líbí - tvrdý, ale nikoliv sterilní, rozhodně nadčasový.

 

jirka7200
16.11.2020 22:25

Je zajímavé, kolik recenzentů z různých webů i časopisů tato deska pozitivně zaujala. Takové ohlasy nemají snad ani Kabáti, když vylezou ven s novou fošnou :-)

Kapelu jsem neznal, děkuji za rozšíření hudebních obzorů. I při rychlém poslechu lze snadno zjistit, že projev kapely je technicky vytříbený a proložený různými progresivními finesami. Tedy žádná bohapustá sypačka. Pokud by byla vyhlášena anketa za rok 2020 v podobném extrémnějším stylu, jistě by Perfecitizen za sebou nechali mnohem známnější zahraniční hvězdy.

Jedinou výtku směřuji ke zvuku, kterej je zprasenej komprimací a sráží tak desku zpět mezi ostatní, což je velká škoda.

 

Hivris
16.11.2020 15:40

Po několikadenním toulání v mlžném světě SÓLSTAFIR jsou PERFECITIZEN jako studená sprcha. Z opuštěných sopečných planin přímo mezi masy lidských strojů. Super nabroušený hi-tech nářez dokazuje, že ČR stále patří mezi velmoci grindu a jeho odnoží. Díky za recenzi a osvětu.

 


 

 

 

 

TOPlist