Boomer Space


Diskuse ke článku : ENSLAVED - Utgard
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 


 

DarthArt
21.10.2020 20:06

Průkopníci cosplay v Norsku :):):) Prosím tě, hlavně tyhle hlášky nesázej, až já budu mít Covid, ta nemoc prý oslabuje dech a tyhle záchvaty smíchu výrazně překročují moji vitální kapacitu plic. Mimochodem - ve kterých obchodech je k mání ta kniha Tvých sebraných citátu? Asi všude vyprodáno, protože ji nikde nemůžu sehnat ...... ;)

 

Valič
21.10.2020 16:25

DarthArt: Blázníš? Vždyť ta Ivarova fotka je na tom to nejlepší (Grutlův „komický převlek“ taky stojí za to). Dodává tomu úplně nový montypythonovský rozměr. Sice nemám ponětí, koho mají členové Enslaved vlastně představovat, ale nebál bych se je označit za jedny z prvních průkopníků cosplay v Norsku. :-)

Jestli tady někdo ze starších ročníků neví, o co se jedná, tento termín pocházející z Japonska (vznikl zkrácením slovního spojení costume play) označuje převlékání mladých atraktivních žen za různé postavy z filmů, komiksů a videoher. Abych byl přesný, oni to dělají i mladí neatraktivní chlapi, ale to samozřejmě nikoho nezajímá.

Pokud by se snad někdo chtěl pustit do vědeckého zkoumání tohoto zajímavého fenoménu, pro začátek bych doporučil první čtyři minuty následujícího videa:

https://www.youtube.com/watch?v=3WBChkrgshk

 

DarthArt
21.10.2020 11:38

ENSLAVED - Frost

---- geniální deska, ten obal, do prdele !!! Akorát Ivarova image, kde má na hlavě ocvočkovanou koženou kuklu, to trošku kazí, tak radši koukám na ten mlhavej fjord, kterej je naopak super. Škoda, že nemám tu starou verzi, kde je titul "Frost" - vyvedené v runách - natištěn na krabičce místo na bookletu. Aspoň si to takhle mlhavě pamatuju.

Následujue CD/DVD verze "Ritiir" a pochopitelně znovu mocný "Blodhemn" !!!!

 

Pekárek
20.10.2020 19:03

Enslaved mám výš, prostě se ve mně projevuje ten malý proger:). Nicméně jeden z důvodů, proč jsem nedal 90 %, spočívá právě v tom, že jsem je nedal ani posledním Borknagar, kteří natočili vynikající desku.

 

Valič
20.10.2020 14:28

Já jsem měl Borknagar v době prvních čtyř alb o dost výš než Enslaved, v posledních letech mám ale obě kapely na zhruba stejné úrovni. Poslední řadovku Borknagar nicméně zatím hodnotím o trochu výš než recenzovanou novinku Enslaved.

 

Stray
20.10.2020 12:59

Jo jo, výborná recenze na výbornou desku, klidně bych souhlasil i se známkou 90%. ENSLAVED jsou už minimálně dekádu v neuvěřitelném laufu a pořád svůj výraz zdokonalují. Tahle deska je taková hladivější, asi posluchačsky nejvíce vstřícná, muzikantsky ještě zajímavější než ty minulé, je vidět, že kapela nachází pevnou půdu i v poklidnějších momentech a víc pracuje s odstíny.

 

Hivris
20.10.2020 12:39

Perfektní recenze, díky. Skoro bych řekl lepší než dílo samo:). Mně tohle album nějak nesedí, takový chladný, bez emocí. Kvalitně odvedený profesionální dílo, ale nepodařilo se do toho dostat to "srdíčko", jak by řekl Jirka Šlégr. Ale možná jsem jen zaujatej, protože králové žánru jsou pro mě nikoliv ENSLAVED, nýbrž BORKNAGAR. Což byla taky jediná chybička v textu:)).

 

Valič
20.10.2020 12:31

Pekárek: To, že ta skladba byla inspirována krautrockem, ještě neznamená, že by v ní nemohly být slyšet i vlivy kapel z jiných žánrů. Já třeba ty Sonic Youth skoro vůbec neznám a od Faith No More mám pořádně naposlouchané pouze album Angel Dust (zbytek diskografie samozřejmě znám, ale většinu těch desek jsem slyšel naposledy tak před deseti lety), takže je dost dobře možné, že se v Urjotun nějaká podobnost s jejich tvorbou opravdu najít dá. :-)

 

Pekárek
20.10.2020 11:33

Valič: díky!; OK!, je dobře, že jsi to sem dal. Vycházel jsem z kytar, napunklé rytmiky a kruté "Fejtí" basy a jejich klasického pumpování ve střední části a v závěru. Ano, co říká Grutle lze těžko zpochybnit.

Mickej: Díky! Ano, byl jsem krutý, neb jsem prožíval málo mrazení.:) Je to hodně silných 80 %. Rozhodoval jsem se dlouho. A těch 90 % tam klidně mohlo být také.

 

Mickej
20.10.2020 10:57

Pekarek album v recenzii vystihol tak skvelo, ze vlastny nazor snad uz ani nepotrebujem. Teraz vazne, ja osobne by som pravdepodobne siahol na zaciatok po 90% hodnoteni, ale 80% je este v ramci statistickej chyby takze som ochotny prizmurit ocko.

 

Valič
20.10.2020 10:46

Recenze je naprosto perfektní a v podstatě přesně vystihuje i moje pocity z alba. Sice ho neřadím k úplné špičce diskografie kapely, ale rozhodně bude patřit do té lepší půlky (zatím to vidím na 90%). Jen si neodpustím drobnou poznámku k vlivům u skladby Urjotun. Hned, když jsem ji slyšel poprvé, vybavily se mi díky rytmice (nejsem si jistý, jestli je to klasický „motorik beat“ nebo něco hodně podobného) staré německé kapely typu Can nebo NEU!. Zkoušel jsem si k tomu najít nějaké informace na netu a následující úryvek z rozhovoru s Grutlem pro stránky Metal Sucks to opravdu potvrzuje:

“Our mutual love and fascination for that early krautrock scene and for bands like Tangerine Dream and Kraftwerk, finally fully ascended in an Enslaved song, almost 30 years after we picked up those legendary kraut-albums. It’s funny, that in Germany they referred to this kind of music as ‘Kosmische Musik,’ cosmic music! And, that is exactly what this song is about; cosmic chaos.”

 


 

 

 

 

TOPlist