Boomer Space


Diskuse ke článku : BATHORY - Hammerheart
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2

 

DarthArt
16.04.2020 23:27

PŘÁTELÉ, MÁLEM BYCHOM ZAPOMNĚLI !!!

DNES JE TŘICET LET OD VYDÁNÍ GENIÁLNÍHO "HAMMERHEART" !!!!

AAAAARRRRGGGGHHHHHHH !!!!!!!!

 

zdenos
08.08.2018 10:44

pro mě nejoblíbenější BATHORY, zvláště miluji songy Valhalla, Baptised, Father to son a závěrečnou výpravu One rode to Asa bay. Zde je právě ten vokál lepší, než na následující řadové desce, a zvuk je (jak již bylo zmíněno níže) prostě fantastický, atmosférický, melancholický, severský a nekompromisní.

Podobně dlouhé skladby mě dokáží zabavit jen u několika málo kapel s pagan/folk tematikou, a BATHORY jsou jedna z těch kapel, kde je délka vikingských skladeb důležitá.
100 %

 

Valič
07.08.2018 23:05

DarthArt: Teď jsem našel v jednom rozhovoru popis toho, jak nahrávání alba Hammerheart ve "studiu" Heavenshore probíhalo:

"The whole place had been torn to pieces. It was originally a garage and the owner of the house was now turning the place into a workshop for all his old Porsche cars. So while we are working on "Hammerheart", we have to find out new ways to record due to the fact that there was no studio left to record in. So we´d record the drums on top of this waving landscape of gravel, we had no electric light in the studio and I´d stand knee-deep in dirty laundry and boxes of washing powder in a bathroom/toilet doing most of the guitars and vocals. To air the fine dust out we´d have to open the garage doors at times or we´d suffocate. Then the neighbour´s lawn-mower or a car or an aeroplane passing by would end up on tape."

Celý rozhovor: http://www.bathoryhordes.com/en/interviews/vampiria-2001/

 

Imothep
07.08.2018 18:10

Stray: těším se. Imho to tema korektnosti se dá v dnešní době vztáhnout v podstatě na jakýkoliv druh umění, sportu, atd, atd ...... bohužel :(

 

Stray
07.08.2018 12:47

Zítra recenze na Twilight of the Gods BUDE! :-) No a ve čtvrtek ještě další článek, dál se uvidí... mám pět dní abych popřemýšlel nad tématem korektnosti v metalové hudbě, chci v Asylu článek, co postaví Charisma do role prequelové a nejmenší součástky rozsáhlejšího celku.

 

Vatutin
07.08.2018 07:44

Mám moc rád Blood fire death, Hammerheart, Twilight - hodnocení neřeším za mne 100% :) ... možná pocitově preferuji Blood ... a Twilight jsem se spíše snažil obdivovat, než že by to byla tak super deska .. ale dneska již je to jedno - 100% :) ... debata o Sodom mne zaujala již nedávno a tu desku jsem si po letech pustil a ono se to ani po letech nedá ... přesně tohle období desek Get What, Requiem mám spojeno s tím, že jsem tyhle kapely na čas přestával sledovat a až po čase se k nim vracel a tyhle kusy vytěsnil do karantény :)

 

DarthArt
07.08.2018 00:26

Zbytečné dohady, všichni přeci vědí, že nejlepší nahrávka od SODOM se jmenuje "Aber bitte mit Sahne" !!!

 

Valič
06.08.2018 22:35

Stray: To nebylo adresované přímo na Tebe, já myslím, že tohle nemohlo vydýchat víc lidí (včetně mě). Mě ty desky vlastně ani tak moc nevadí (Get What You Deserve jsem nedávno poslouchal a vydržel jsem to ve zdraví až do konce). Na druhou stranu nikdy nepochopím, jak něco podobného může někdo považovat za své vrcholné životní dílo. :-)

 

Stray
06.08.2018 22:25

Kdybys věděl v jak absurdní situaci se mě směješ a jak jsou Tvé starosti titěrné. Snědl jsem ve dvě odpoledne nějakou amoletu a jako...lítá to horem i spodem, to vše za pozvolného balení stanu, spacáku a Brutal equipmentu, jako rok 2018, to je u mne epesní záležitost po zdravotní stránce, jdu vzít černý uhlí. :-) A ty tady s nějakým debilním albem od Angelrippera. Já už ale docela chápu, proč ta alba jako Get What You Deserve od SODOM nebo Requiem od BATHORY vyšla, ti hudebníci si k nim během nahrávání vytvořili tak silnej vztah a tak minimální odstup, že ani nepostřehli ten bod zlomu k nekvalitě, v roce 1994 jsem to nechápal a jenom si říkal, kolik kapel ještě půjde do prdele (třeba i SLAYER mne zklamal), a tohle co píšeš to vlastně vysvětluje. A teď hezky pomaloučku...otočit...chtěl jsem ještě napsat Twilight of the Gods, ale nevím, asi to nepůjde. .-)

 

Valič
06.08.2018 21:26

Pokud někdo nedokázal vydýchat, že Tom Angelripper považuje Get What You Deserve za nejlepší album Sodom, tak to s ním po přečtení následujícího Quorthonova výroku nejspíš švihne. :-)

"Requiem is my favourite BATHORY album, it´s a super-consistent and complete work. It´s got everything…"

Celý rozhovor zde: http://www.bathoryhordes.com/en/interviews/hell-awaits-18/

 

DarthArt
06.08.2018 17:11

Valič: Díky za upřesnění. Tak vida, něco si ještě pamatuju, jen detaily jsou poněkud rozmazané. Jako s tím Peroutkou :):)

 

Valič
06.08.2018 17:03

DarthArt: Ty náhody nějakou roli hrát mohou. S trochou nadsázky se dá říct, že death metal vznikl tak, že si členové Hellhammer omylem pustili vinyl od Venom na nižší rychlost a ten výsledný zvuk je natolik zaujal, že se rozhodli něco podobného hrát (tvrdil to v nějakém rozhovoru sám Tom Fischer).

S těmi Paradise Lost to tak v principu bylo, jen bych upřesnil, že jejich původní bubeník nevydržel moc dlouho hrát rychle, protože měl problémy s cukrovkou (předpokládám, že to muselo být ještě před nahráváním debutu Lost Paradise).

Ta historka o Newtonovi je kupodivu pravdivá, jen mu to jablko nespadlo na hlavu (ten strom prý pozoroval z "bezpečné vzdálenosti"). :-)

 

DarthArt
06.08.2018 16:17

Pardon, bylo to (snad) dřív - u "Gothic".

 

DarthArt
06.08.2018 16:16

Já myslím, že náhodně - přelomové věci se rodí náhodně, těch se nedá dosáhnout cíleně. Isaac Newton taky přišel na přitažlivost zemskou když ho náhodně trefilo do hlavy jabko, nebylo to tak, že by si řekl - tak, a teď budu makat tak až přijdu na nějakej fyzikální zákon (berte to s nadsázkou). Proč Slayer definovali zvuk thrash metalu? Náhodou to tak vyšlo. Proč přišel Chuck S. nebo někdo z těch prvních death metalistů s novým pojetím metalového vokálu? Náhodou mu do hrdla přišlo to, co se pak začalo nazývat growling. Proč Paradise Lost vyrobili doom metal? Náhodně "Icon" nahráli tak jak ho nahráli, protože k tomu dospěla situace ve studiu - bubeník ještě neuměl hrát rychle, tak holt zvolnili (aspoň doufám, že to takhle bylo). Důležité věci vznikají náhodou, dopředu se vymyslet nedají... toť má úvaha.

 

Valič
06.08.2018 14:45

100% Desce by se sice plno věcí dalo vytknout, ale všechny její nedostatky plně kompenzuje originální pojetí, působivá atmosféra a vůbec celkové vyznění nahrávky. Ve své době se jednalo o inovativní a převratné album, i když nové směřování kapely se už dalo trochu předvídat ze skladeb A Fine Day To Die a Blood Fire Death z předchozí desky.

Quorthon v některých rozhovorech opravdu připustil, že počínaje albem Blood Fire Death používal automatické bicí, a je taky dost pravděpodobné, že basové linky si na desky nahrával sám, takže o existenci pánů Vvorntha a Kothaara mám dost vážné pochybnosti. :-)

Taky si vzpomínám, že někde uváděl, že album nahrával někde v bývalé garáži, kde byl místo normální podlahy na zemi nasypaný písek. Nevím, jestli to „studio“ opravdu patřilo Quorthonovu otci, ale vzhledem k tomu, že mu pod přezdívkou Boss produkoval a vydal většinu desek, je to i celkem možné. Ten zvuk k desce perfektně sedí, ale je otázka, jestli vzhledem k amatérským podmínkám natáčení nevznikl náhodně. Na koleně se dělaly i různé zvukové efekty, třeba ty kroky ve sněhu byly údajně vytvořeny mačkáním balíčků s moukou. :-)

 

Pekárek
06.08.2018 14:00

Ano, automat neautomat, zvuk Hammerheart je naprosto jedinečný a dokonalý.

 

DarthArt
06.08.2018 13:37

Pokud mě paměť nešálí, někde jsem četl, že Quorthon nahrával v otcově garáži, kterej si tam přitom opravoval Harleye. A jednu nahrávku pak musel Mistr opravovat, protože tam bylo slyšet předení motorky :) Nějak takhle to mělo být, ale četl jsem to už před sto lety. Každopádně se mi líbí ta absurdita, nahrávka, kterou vzvývají tisíce obrněnců a neúspěšně se snaží napodobit její esprit, vznikla (nebo její část) takhle mimochodem a náhodou - mezi vyjetým olejem a rukavicema pro automechaniky :)

 

Imothep
06.08.2018 13:29

Quorthon to v nejakych rozhovorech sam potvrdil. Ale i kdyby ne, tak je to z poslechu(a "stylu" hrani) celkem zrejme. Nicmene za vadu to urcite nepovazuju, vytvoril tak unikatni zvuk a hlavne atmosferu.

 

Cyberolas
06.08.2018 13:21

Jj, ono to asi vždycky vznikalo tak nějak na koleně, ale marná sláva, když se má něco kulervoucího narodit, tak to vznikne třeba na čtyřstopáku a přepíše to dějiny. A pak někdo honí produkce, čistí, retušuje, mrdá se s tím...a nic:)

Ale jestli je na HH automat, to nevím...

 

Imothep
06.08.2018 13:15

Stray: tak ono v roce 1990 ve Svedskem UG nebyly moznosti, co se biciho automatu tyce kdovijak bohate, takze z toho vyslo, co vyslo. Nicmene vzhledem k roku je ten vsledek myslim super.

 

1 2

 

 

 

 

TOPlist