Boomer Space


Diskuse ke článku : ROOT - Zjevení
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2

 

Norr
12.12.2017 09:08


Když už jsme u toho Big Bosse, tak některé texty z jeho poslední sólovky "Sbírka černých růží", to je teda jízda ;o)

Když pláčeš:

Když pláčeš, já se směji
Když já pláču, Ty se směješ
Když odcházíš, já přicházím
Když odcházím, Ty přicházíš
Když spíš, já vstávám
Když já spím, tak zase Ty vstáváš
Když Ty, když já, když Ty, když já...
A pořád dokola a dokola, jak u blbejch"

 

zdenos11.12.2017 13:45

vlastně když ještě čtu jaký skladby jsem vypsal, tak všechno to má společnou sestavu - základní stavební jádro Blackie (kytara), BigBoss, Evil (vynikající, originální hra na bicí). Pochopitelně příchod Ashoka byla taky velká posila. To nejoriginálnější kouzlo po odchodu dvou členů jádra trochu vyprchalo

 

Meres
10.12.2017 12:47

80%. Mňa, ako mladšieho poslucháča tento album oslovil. Ak je toto a Hell Symphony škatuľkované ako black metal, tak to sa môže celá nórska scéna strčiť do zadku :))

 

zdenos09.12.2017 20:16

top songs by Root:

7 černých jezdců
Hřbitov
-
Leviathan
-
the Wall
-
Prophet song
-
The Book
The Curse the Duron
-
Incantation of Thessalonian woman + Theriak (nejoblíbenější,absolutní skladby pro mě)
-
In the heart of the darkness

 

DarthART
09.12.2017 18:09

Diskuse se pěkně rozjíždí, po neděli sem hodím tu recenzi z Metaliště i Bossovu odpověď. Je to kultovní dopisovací seriál mezi těmi dvěma :)

Případně ještě některé jiné kultovní Bossovy výroky, kterých je ve fanzinech nepočítaně... fakt se pobavíte !

 

DarthART
09.12.2017 18:06

zdenos: Děkuju, děkuju :)

 

zdenos09.12.2017 17:53

to Valič: taky se to u mě trošku mění, dřív jsem měl jako jasnou jedničku Kargeras.

Diskuze o Root mě fakt baví, až dodělám jednu seminární práci, obsahující mimo jiné autentickou citaci z archivního pramene (1900): ,,kdyby můj otec svého čuráka raději do krávy strčil, mohl udělat tele,'tak se sem pokusím napsat nějaký žebříček oblíbených songů ROOT :)

 

Valič
09.12.2017 17:49

Ten můj žebříček se sice časem mírně mění, ale první místo zůstává stále stejné. The Book je moje nejoblíbenější česká metalová deska vůbec. Kärgeräs má své druhé místo taky celkem jisté. Black Seal mě v době vydání zase až tak moc nechytla, ale s odstupem času musím uznat, že se taky jedná o hodně kvalitní materiál. První tři desky jsou samozřejmě absolutní klasika, ale já je mám za ty roky už tak oposlouchané, že se k nim příliš často nevracím. Return From Oblivion jsem dal sice až na sedmé místo, ale taky ho hodnotím hodně vysoko. Ten konec žebříčku se vlastně taky moc nemění. Daemon a Heritage jsem si někdy před rokem koupil v podstatě pouze kvůli zkompletování diskografie (navíc jsem je sehnal hodně levně), ale na rozdíl od většiny lidí si nemyslím, že se jedná o vyložené propadáky (70% bych oběma určitě dal). Madness Of The Graves je sice o něco lepší, ale od doby, kdy ta deska vyšla, jsem si ji pustil snad jen jednou nebo dvakrát. Zase ale obsahuje jednu z mých nejoblíbenějších skladeb kapely - In The Heart Of Darkness.

https://www.youtube.com/watch?v=rodc5pqIn_c

 

zdenos09.12.2017 17:21

rovnež se mi velmi líbí recka Dartharta :)

 

Megoš
09.12.2017 17:07

Zjevení bylo ve své době opravdu zjevení, vidět tuto desku za výlohou vedle Simonové s Chladilem neskutečný zážitek. V rámci navození vánoční atmosféry právě Big boss odříkává intro desky... Materiál mě baví i po letech. Fakt dobré.
Mým favoritem je Book, naopak vůbec se mi nelíbí Daemon. Ale jinak bych řekl, že Root mají desky kvalitní všechny a žádný vyloženě průser nenatočili. Také jejich koncerty mají celkem solidní úroveň, na rozdíl od některých jiných mých idolů z mládí...

 

DarthArt
09.12.2017 16:47

Taky mi nejvíc sedí to první období, kdy kytary hrál tandem Blackosh-DAN. Book mě kupodivu nějak moc nevzala, KARGERAS víc, i když jje úplnně jiná a ne moc metalová.

 

zdenos09.12.2017 16:27

desky Root mám velmi rád, obzvlášt z období 92-2003 :)
tak moje pořadí:

1. Black Seal - 95%
2. The Book - 90%
3. Temple in the underworld - 90%
4. Kargeras 85%
5. Madness of the graves 85%
6. Zjevení - 85%

S odstupem času mě nejmín baví Daemon Viam Invenient a Kargeras Return to oblivion (obě 55-60%)

 

Stray
09.12.2017 15:31

U mne těžko říct, objektivně je asi "The Book" nejlepší deskou, ale za těma počátkama cítím nějak větší trvanlivost a charisma než za alby po roce 1995, takže u mne...

1.The Book
2.The Temple of the Underworld
3.Zjevení
4.Hell Symphony

pak dlouho nic

5.Kärgeräs

pak dlouho nic

6.Black Seal...
...a pak to další

 

Valič
09.12.2017 15:14

Já to vidím momentálně takto:

1. The Book
2. Kärgeräs
3. The Temple In The Underworld
4. Black Seal
5. Hell Symphony
6. Zjevení
7. Kärgeräs - Return From Oblivion
8. Madness Of The Graves
9. Heritage Of Satan
10. Daemon Viam Invenient

 

Stray
09.12.2017 13:46

Já si také myslím, že raná tvorba (konkrétně první tři řadovky) ROOT je od nich to nejlepší.

 

Valič
09.12.2017 12:20

90% Ranou tvorbu Root opravdu nejsem schopen příliš objektivně posuzovat. Videoklip Upálení je jedním ze tří nejzásadnějších momentů, které výrazně ovlivnily můj pozdější vkus (podle některých spíš nevkus) v oblasti metalu (spolu s videem Žeravé znamenie osudu od Tublatanky vysílaným v pořadu Triangel a skladbou Kult ohně, kterou jsem slyšel v rádiu někdy v době vydání první Rockmapy). Až teď jsem si uvědomil, že texty všech tří písní mají něco společného s ohněm. Jen je škoda, že se to Upálení nedá nikde najít celé. Na Youtube jsou pouze dva krátké úryvky, které byly součástí dokumentárního seriálu Bigbít.
https://www.youtube.com/watch?v=kVf1uOV7-TI
Kapela ho chtěla samozřejmě zařadit spolu s ostatními na DVD kompilaci Deep In Root, ale Česká televize za něj údajně požadovala nějakou absurdně vysokou částku. Za zmínku určitě stojí i videoklip ke skladbě Hřbitov, který ale bohužel působí spíše komicky (podobně jako třeba Věčný návrat od Master´s Hammer).
https://www.youtube.com/watch?v=ZP918MhVRTY

Debutové album se dost povedlo a ani mi příliš nevadí, že na něm Big Boss zpívá o něco kultivovanějším stylem než na dobových koncertech a předchozím demu. Zvuk je celkem slušný a absence baskytary si běžný posluchač asi ani nevšimne. Vzpomínám si, že Big Boss psal do Metaliště dost naštvaný dopis recenzentovi, který tvrdil, že tam tu baskytaru slyší. Později se vysvětlilo, že ty hlubší zvuky, které považoval za basové linky, jsou ve skutečnosti součástí zvuku kytar.

V souvislosti s Root se mi sice vybavuje plno různých zajímavostí a historek, ale drtivá většina z nich budou s největší pravděpodobností ničím nepodložené fámy. Zvlášť o frontmanovi kapely jich už v začátcích kapely kolovaly desítky. :-)

S tím, že první album Root nemá příliš šanci oslovit mladší posluchače, si dovolím nesouhlasit. U nás to možná platí, ale několikrát už jsem viděl, jak o něm na Youtube obdivně mluvili někteří sběratelé vinylů ze zahraničí (jejich věk bych odhadoval na dvacet až třicet let) a nešetřili při tom různými superlativy a výrazy typu „awesome, super cool nebo so fucking good“. Zajímavé ale je, že pak většinou dodali, že další tvorba kapely už je moc neoslovila.

 

DarthArt
09.12.2017 11:19

Alda: Aha, na tu reedici jsem zapomněl. Ono těch vydání bylo hodně. Díky za doplnění.

 

Alda66609.12.2017 10:42

Dobrá hudba, kultovní status, ale když mám já chuť na ROOT, tak si nevím proč - asi kvůli atmosféře - povětšinou pustím The Book.

Ve sbírce mám 2CD - ZJEVENÍ / THE TEPLE IN THE UNDERWORLD (re-edice) 1999, vydal Redblack Production a u mě je poslední (bonusová) skladba Hřbitov!

 

DarthArt
08.12.2017 15:26

Jasně, Temple. Vrátíme s němu během příštího roku, stejným způsobem třeba ke Cool Mortification. Root v týhle fázi první dvě - Zjevení protože debut, Hell Symphony protože zčista jasna deska světových parametrů! U Temple se ta supervysoká kvalita už čekala dopředu a Root byla zavedená značka :)

Stran Temple, já mám od Root nejradši Hell Symphony, Temple je u mě až za ním, ale je to VELKÁ DESKA, o tom žádné pochyby!

 

orre08.12.2017 14:42

Do tohoto období bezpochyby patří i snad nejlepší tuzemská metalová deska The Temple In The Underworld! Totální klenot! Vůbec rok 1992 byl vrcholný.

 

1 2

 

 

 

 

TOPlist