Boomer Space


Diskuse ke článku : SAX - Zóna strachu
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2 3

 

DarthArt
14.10.2017 21:07

Stray, Valič: Co se týká toho Pijáka - on byl děsně ukecanej a ty rozhovory byly vždycky na pět stránek - kecal, kecal a kecal. Třeba v Metališti byl Sax v každým druhým čísle. On byl taková brněnská postavička, srovnatelnej s Big Bossem, dokonce se dost kamarádili, ale pak Piják pořádal koncert Root, pohádali se o honoráře a bylo po přátelství.

Se Sax to měl Piják asi tak, že on byl výrazně starší (opět srovnání s BB a Root), zlanařili ho v 89, údajně tehdy vůbec nebyl metalista a neznal ani Slayer, a teprve pak do toho pořádně vstoupil. Jenže si nějak generačně nerozuměli, Piják o těch třech říkal, že jim strašně šel rypák nahoru a on musel všechno zařizovat, naopak oni říkají, že se choval jak mistr světa a ve studiu všechny posílal do prdele.... těžko říct.

Pak to Piják zabalil, říkal, že si bere jméno Sax, protože tu kapelu proslavil, zbytek zase říkal, že ho vyhodili a jméno si nechali patentovat, takže pak to dopadlo, že byly dvě kapely a Piják to měl tak divně pojmenovaný.

Jinak považuju název alba "Moravské nářez" za mimořádně pitomej - působí to jako nějaká tupá moravsky-nacionalistická zábavovka. Přitom ta hudba nebyla špatná. Jenže mám pocit, že obě ta alba totálně propadla, protože než se Sax dohádali, zaplnili jejich místo jiní. "Válka nervů" taky není špatná (na svou dobu), ale nemá to moc dobrou produkci a bohužel to trochu působí jako trucpodnik.


JENOMŽE VŠECHNO TOHLE JSOU TAKOVÝ DOMNĚNKY, PRAVDY, NEPRAVDY, A JÁ JSEM TOHO NÁZORU, ŽE TO DO OFICIÁLNÍ ČÁSTI RECENZE NEPATŘÍ... ZVLÁŠŤ KDYŽ OBĚ STRANY PODÁVAJ NAPROSTO ODLIŠNÝ INFORMACE. TAK JSEM MOC RÁD, ŽE JSTE TO NADHODILI TADY V DISKUSI :)

Jinak pěkně zpracovaný dějiny Sax jsou na webu metal-line, i když ten web je jinak totálně konzervativní, například tam nekriticky vyzdvihujou Kern jako jednu z nejlepších kapel u nás :) Ale ten profil Sax je dobrej.

https://www.metal-line.cz/articles/profil-skupiny-sax-506

 

DarthArt
14.10.2017 20:53

Stray: Já to tentokrát pojal jako takový minidějiny, chtěl jsem, aby to bylo malinko jiný než vždycky, aby z toho brzy nebyla rutina, která zákonitě musí přijít. A taky si vždycky říkám, že co nevím úplně stopro (u Insanie vím skoro všechno, protože je znám skrz naskrz), to nechám do diskuse, pokud o to bude někdo mít zájem :) Protože diskusi na CrazyDiamond považuju za kontinuální součást recenze. Asi jako někde na přednášce - něco řekneš do mikrofonu, to ostatní pak se stejnejma lidma v hospodě :)

Kryptor bude ale zase víc bezprostřední :)

 

Valič
14.10.2017 20:28

To by mě taky celkem zajímalo, někde jsem sice četl, že se jednalo o dost svéráznou figuru, ale nevzpomínám si, že by v tom článku bylo uvedeno něco konkrétnějšího. Jinak jsem si včera poprvé v životě pustil tu Válku nervů. Poslouchat se to celkem dalo, ale ty texty byly ještě ujetější než na Zóně strachu. :-)

 

Stray
14.10.2017 18:52

DarthArt: Hele, a čím byl vlastně kontroverzní ten Piják? Škoda žes tentokrát volil trochu strožejší ráz článku (třeba oproti Insanii) a něco nám tam nezacitoval, to je totiž vždycky osvěžující koření ... :-)) Ale chápu že článek týdně je prozatím velmi vysilující.

 

zdenos14.10.2017 18:48

kazety v 6ti letech - Děvky ty to znaj, harlej - debut, queen - made in heaven :D

 

Valič
14.10.2017 18:41

Stray: Do půjčovny jsem si jezdil pro CD každý týden (vždy minimálně čtyři kusy), ale problém byl v tom, že ta metalová CD, o která jsem měl největší zájem, byla buď rozpůjčovaná, nebo vypadala, jakoby si o ně Freddy Krueger brousil rukavici, takže jsem si většinou domů přivezl alba od progresivních kapel typu King Crimson, Rush, Genesis, Yes nebo Pink Floyd. :-) Možná to tak bylo lepší, protože ty Slayer, Death nebo Bathory jsem si pak sehnal jinde a k těm kapelám ze 70. let bych se jinak v té době nedostal.

DarthArt: Jak už jsem tu několikrát psal, já jsem se za nějakého sběratele nikdy nepovažoval, ale dřív jsem si originály kupoval rád (zhruba od roku 1996 výhradně CD; MC ani vinyly mě vůbec nelákají). Svou sbírku CD jsem zhruba před půl rokem z různých důvodů víceméně uzavřel, ale výjimečně si ještě nějaký ten originál koupím (třeba když pan domácí omylem v lese nasbírá nějaké divné houby a pak se v dočasném pomatení smyslů rozhodne rozprodávat CD od Carcass, Napalm Death nebo Nocturnus). ;-)
V podstatě všechny české fanziny a časopisy jsem vyhodil už někdy před 15 lety, kdy jsem měl určité krizové období, kdy jsem se o hudbu skoro úplně přestal zajímat. Taky jsem se tenkrát zbavil všech vinylů (těch bylo jen pár) a originálních kazet (těch bylo celkem dost). Momentálně poslouchám hudbu buď z originálních CD nebo kvalitních empétrojek. Výjimečně si nějaké album pustím na Youtube, ale to jen v krajním případě, když nemám jinou možnost.

 

DarthArt
14.10.2017 17:55

Jinak k těm vinylům, kazetám apod. Já v sobě asi vůbec nemám sběratelskej instinkt - taky jsem to před lety dal pryč (hlavně kazety), teď jsem si z knihovny půjčil vinyl Zóna strachu (kvůli oskenování fotky kapely) a žádnej pocit, že bych to chtěl vlastnit, se mě nezmocnil. Spíš jsem byl nasranej, že je to křehký, musím na to dávat extrémní pozor a když to nesu v igelitce, plandá to ve větru :):):)

Jediný co mě dneska mrzí je, že jsem kdysi zlikvidoval celej archiv zinů, Bangů, Metal Hammerů a podobně, protože dneska ty informace horko těžko sháním nebo musím sedět někde po knihovnách :):) Ale koho by napadlo, že budu v roce
psát recenzi na Sax :):) Vůbec by bylo fajn, kdyby se někde na internetu objevil archiv minimálně těch fanzinů. Já o tom uvažoval, posbírat to třeba ve spolupráci se zinaři, a pak udělat webovku, ale nějak z toho sešlo.

 

DarthArt
14.10.2017 17:49

Valič: Nejen v osmdesátých. Já jsem kousek od polských hranic a v první polovině devadesátek jsme kupovali v Polsku na tržnici "originálky" jak vzteklí. Byla vždycky sázka do loterie - jestli se ta kazeta okamžitě nezamotá, jak je to nahraný, jestli je to vůbec nahraný, jestli jsou ty písničky ve správným pořadí (většinou nebyly, nevím proč, ale aspoň dvě skladby vždycky prohodili) atd. Od Metal Mind tam taky už měli nějaký věci, ale hodně málo a upřímně jsem tehdy nechápal, proč bych měl kupovat pětkrát dražší kazety než byly ty pirátský :) Byla to neuvěřitelná doba, v tý Jelení Hoře v centru města tehdy bylo snad dvacet obchodů s tímhle šmejdem. Kamennejch obchodů.

 

Valič
14.10.2017 17:25

Stray: Já jsem těch MC od Metal Mind měl několik desítek (dokonce možná stovek) a málokdy se mi stalo, že by s nimi byl nějaký větší problém. To samé bohužel nemůžu říct o kazetách od M.A.BONA, Morbid Noizz nebo Mystic Productions, to byl v těch 90. letech vážně šrot. Mám nějaká novější CD od Mystic Productions (re-edice starých death a thrash metalových alb) a s těmi jsem celkem spokojený. Kazety jsem nesnášel od samého začátku a vinyly v podstatě taky. Pro mě je ideálním fyzickým nosičem originální CD. Nicméně co se týče nějaké sběratelské hodnoty, vinyly v dnešní době bezkonkurenčně vedou. Nevím, jak je to v jiných žánrech, ale v metalu jsou kazety v posledních letech opět celkem populární (vůbec to nechápu, ale prostě to tak je). Sběratelská hodnota bude u těch licenčních asi nižší, ale v případě Metal Mind se přece jen jedná o oficiální vydání a ne o nějaké bootlegy, jako byly ty polské kazety v 80. letech.

 

Stray
14.10.2017 16:45

Chtít dneska za originální metalovou MC kazetu z devadesátých let (třeba od Metal Mind) peníze, mi přijde jako dost velká drzost, vždyť to hrálo už tenkrát mnohem hůř než z CD nahraná HF-Sony? Aspoň u mne to vždy dělalo na začátku první skladby hrozný sprasky, neměl jsem rád originální kazety, nikdy. Koupil jsem jich snad jen asi deset, vždy buď origo cd a nebo nahraná kazeta z cd půjčovny.

 

Valič
14.10.2017 16:19

Jen tak pro zajímavost se zkuste podívat na statistiky u debutu Sororicide z roku 1991 (a to se hudebně jedná o pouze mírně nadprůměrnou death metalovou kapelu): https://www.discogs.com/Sororicide-The-Entity/release/3099704

 

Valič
14.10.2017 16:14

Sicky: To mě tenkrát taky ne, jinak bych ty kazety samozřejmě nevyhazoval. Tenkrát byly prostě kazety a vinyly považované za mrtvý formát a vypadalo to, že se k nim brzy přidají i cédéčka. Kdo mohl vědět, že další generace metalistů bude mít o ty fyzické nosiče pořád ještě zájem?

 

sicky
14.10.2017 16:03

Kluci, mě by v životě nenapadlo, že by za to někdo byl ochoten dát nějaký peníze :)

 

Valič
14.10.2017 16:03

Stray: Víš, co je na tom největší sranda? Že si ty staré kazety nějací jiní kokoti opravdu koupí a neváhají za ně vysolit často neuvěřitelné částky. Když si vzpomenu, že jsem velkou část své sbírky kazet někdy koncem 90. let "narval do popelnic" (tenkrát to nikdo nechtěl ani zadarmo), tak bych si teď nejradši vyrval ty poslední tři vlasy, co mi ještě zbyly. :-)

 

Valič
14.10.2017 15:56

Sicky: Naprosto nechápu. Nevím, jak to mám komentovat bez použití vulgárních výrazů. Nepřekvapuje mě, že se někomu ta deska nelíbí, ale vyhodit cédo, které se podle statistik na Discogs prodává v průměru za 72,5 EUR a někteří blázni za něj údajně dali skoro 100 EUR, to už je vážně na zbavení svéprávnosti. :-) To jsi to CD nemohl aspoň někomu dát (třeba mě)? :-)

 

Stray
14.10.2017 15:40

sicky: Naprosto chápu. Při faktu, že prodávám úplně nová céda (která jsem si poslech dvakrát) okolo dvou kil, mě dokáže nasrat, když vidím na facebooku nějaký zoufalce, co v metalovém bazaru inzerují prodej originálních MC kazet z devadesátých let, mám chuť jim tam napsat. "Hoď to do popelnice, kokote!" :-)

 

sicky
14.10.2017 15:09

To cd jsem měl, ale zhruba před 4 lety, když jsem dělal doma debordelizaci, tak jsem ho spolu s mnoha dalšími (dai, asessor, apod. ) vyhodil :-) podle mě z dnešního pohledu neposlouchatelne. Ani ze sentimentu :)

 

Valič
13.10.2017 23:21

70% Stejně jako v případě V.A.R. jsem si tenkrát zakoupenou kazetu párkrát poslechl s tím, že se jedná o celkem solidní thrash s příšernými texty a zpěvem, a už se k ní pak nikdy nevrátil. S dnešního pohledu se mi ten materiál vůbec nezdá špatný. Texty se mi sice stále nelíbí, ale oceňuji, že členové kapely aspoň neopisovali od svých zahraničních vzorů tak, jako někteří jejich kolegové.
O kapelu jsem se nikdy moc nezajímal, takže tentokrát k recenzi žádnou pikantérii nepřidám. :-) Největší kuriozitou je asi to, že prozatím nejdelší příspěvek do diskuse vložil místní thrash metalový guru Spajk. Při přečtení těch jeho srovnání se mi sice nejdřív protočily panenky, ale po druhém poslechu alba musím uznat, že má v některých věcech do jisté míry pravdu. Při poslechu začátku titulní skladby tam toho Brichtu opravdu slyším („Souží tuhle zemi krutý déšť…“) a v Ave Satan zase zazní něco, co vzdáleně připomíná Kinga Diamonda (takové to „á-á-á-á“), a o chvíli později se dokonce ozve naprosto typický démonický smích. :-) Několik kytarových riffů mi ten Arakain skutečně vzdáleně připomíná, ale to může být dané tím, že obě kapely měly tenkrát některé společné vzory. Zvuk se mi zdá na tu dobu celkem v pohodě a i ten obal je relativně povedený (i když vypadá spíš jako z roku 1986 než 1991).

 

DarthArt
13.10.2017 18:13

A logo je výborný, souhlasím. Škoda, že Sax vzali tak rychlej konec.

 

DarthArt
13.10.2017 18:04

Spajk: Vidíš, já tam Arakain vůbec neslyším. Vůbec. Diamond ... Piják tam občas použije fistuli, ale na tý první verzi, co pak vyšla jako demo, to bylo mnohem, mnohem víc. Ke škodě věci, řekl bych. Na albu je to daleko lepší, i když se proslýchalo, že Piják ztratil hlas nebo co, proto je vokál takový obhroublý.

Co se týká dutosti, já to nedokážu vysvětlit slovy, proč, nasadím sluchátka a takhle to mám. Ale je to vždycky subjektivní, jak to člověk cítí, to je jasný. --- Ale ten zvuk se mi velmi líbí. Je jiný, než mají ostatní kapely.

 

1 2 3

 

 

 

 

TOPlist