Boomer Space


Diskuse ke článku : ULTRAMETAL - I
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2 3

 

Valič
25.08.2017 21:35

Strayi, ty už máš snad ještě větší sklerózu než já (a to už je co říct). :-) Probability Of Doom mělo v angličtině pouze název, jinak bylo celé nazpívané česky. Já jsem se na tu desku tenkrát dost těšil, protože v kapele hráli hodně dobří muzikanti a technický thrash mě v té době celkem bavil. Dojem z jejího poslechu mi ale dost zkazily právě krajně nepovedené české texty a nepříliš přesvědčivý zpěv.
https://www.youtube.com/watch?v=QoNzmZgkFTI

DarthArt: Mě se taky zdá, že nějaká autorská práva tenkrát nikdo moc neřešil, viz třeba použití fotek z filmu Noční můra v Elm Street a textu skladby Hades od Bathory na albu Neuropatolog. Kapela se sice v rozhovorech netajila tím, že si ten text od Quorthona vypůjčila, ale na obalu desky o tom není ani zmínka. Předpokládám, že se o těchhle věcech podrobněji rozepíšeš v té chystané recenzi. :-)

 

DarthArt
25.08.2017 21:33

sicky: Já si říkal, jestli ten seriál začít od Rockmapy, ale nějak se mi dřív chtělo do Ultrametalu a těch ostřejších partiček. Ale Rockmapu a z ní vycházející alba rozpitváme taky, to je jasný!

 

Pekárek
25.08.2017 21:08

Temple od Root byl u nás ve výprodeji po 15 Kč, nevzal jsem tenkrát ani jeden...Die El. elephant byla mocná pecka.Rockmapa 1, mně se líbí ten zvuk těch kapel. Třeba u toho Vitacitu, nádhera. Jo a jsem rád, že na dvojce je Řetěz, škoda, že nedali desku.

 

Stray
25.08.2017 20:55

Jo o tom Fantomasovi vím.:-)

Dneska jsem si ten Ultrametal pustil a krom Master´s Hammer se mě asi nejvíc líbil Kabát. Ten tam taky docela vyčnívá, prvotřídní instrumentací a velmi dobrým thrasho-zpěvem. :-)

 

Valič
25.08.2017 20:16

Stray: Jasně, že se Master´s Hammer už tenkrát nebrali smrtelně vážně, ostatně která seriózní black metalová kapela by rozjela jednu ze svých skladeb melodií z Fantomase? :-)

https://www.youtube.com/watch?v=VGnynehc-ZU
https://www.youtube.com/watch?v=YG-z1IylZF0

 

Stray
25.08.2017 18:36

To jo, Rockmapu jsem měl taky trošku výš, to jsem byl ještě na základce a chodili jsme tu LP desku poslouchat ke kámošovi, co bydlel hned u školy a tak jsem se vlastně dostal k metalu, protože toho měl doma nahranýho mnohem víc. jakej to byl vůbec rok? Tipnul bych tak konec 1988. Na Rockmapě zaujala hlavně Proč od Arakain a ten song od Vitacitu co začíná "Spirála času vrásek přibývá..." to jsem žral. Dobrej tam byl i Titanic a Törr. :-)

 

sicky
25.08.2017 18:29

Jako ultra metal ok, ale zásadnější byla asi rockmapa1.to byla de facto první metalová deska v ČR, kde byly kapely, které jsme tehdy v 88 zrali nejvíc, a sice arakain torr vitacit. To bylo moje poprvé :)

 

Stray
25.08.2017 17:35

...a ještě když se vrátím přímo k Ultrametalu, tak ti MASTER´S HAMMER pro mne byli díky těm dvěma songům fakt zjevení. Okamžitě se mi tam líbili ze všech kapel nejvíc a co je zvláštní, hned jsem tam v tom dedukoval ten jejich specifickej humor (a to tu nadsázku ještě neměli šanci někomu cpát, mnoho lidí to mohlo pochopit jakože navážno). Víc se mě líbila první skladba "Zapálili jsme onen svět" s tou nosnou exotickou vyhrávkou, co se okolo skladby soustavně ovíjí, zvlášť pak dvě pozoruhodné fráze v jejím textu upoutaly mou pozornost "masakr hladových duchů" a "pentagram na hrudi každého z nás", což mě přišlo neskutečně k popukání.

 

Stray
25.08.2017 17:01

Já měl krom Ultrametalu v té době LP: ARAKAIN Thrash the Trash, TITANIC - Metal Celebration, DEBUSTROL - Neuropatolog, MASTER´S HAMMER - Ritual, TUBLATANKA - Žeravé znamenie osudu, a ještě TERMINATOR - Probability of Doom, u kterýho to ocenění nevidím na stejné úrovni z jednoho prostýho důvodu, protože to bylo nazpívaný anglicky. Všeho jsem se v průběhu 90´s zbavil, LP mě přišla nepraktická, neměl jsem dobrej gramec, LP měla tendenci se ničit a dneska údajně právě ten TERMINATOR z roku 92´by měl velkou cenu. Prej česká alba vydaná v poslední fázi tehdejší výroby LP - tedy roky 1992 a 1993 maj oproti 1990 a 1991 ohromnou cenu, třeba Temple of the Underworld od ROOT ve formátu LP. Tenkrát v 1991 jsem viděl jak v prioru prodávali Zjevení v akci za nějakých 29,-Korun a nekoupil jsem si to. :-)

 

spajk
25.08.2017 16:43

Mně se prostě líbí to zacílení na českou hudbu. Dřív jsem jí opovrhoval, měl jsem Guns a Cinderellu, tak na co? Posledních pár let jsem se na ní naopak zaměřil a pořídil si spoustu kapel, hlavně na lp a cd. Převážně období 80 a 90. let. Dost věcí se dá pořídit i digitálně na Supraphonline v lossless kvalitě. Ale placka je placka. Řekl bych, že mám v zásadě, to co jsem chtěl. Teď už to jen do smrti uposlouchat. Ono dost věcí je mainstream a budeme to mit asi všichni. Od zlaté Olympikovske trilogie, přes Mišíka a Oceán k Tublatance, debuty Torr a Arakain, pak nejlepší éra Křížka, prvni solovka Ledeckyho...do toho něco neprovařeného jako Planetarium, Super robot, pan poslanec Prokop atd a konče obskuritami typu Penkova Sing Sing v angličtině, John Dovanni, výše zmíněným Saxem v zóně strachu a tak bych mohl pokračovat. Pár skvostu mi ale chybí. Sv. Vincent a jeho raritni deska, kde každý obal je ručně malovaný originál, ašský Mac Beth z kraje devadesatek byl výtečný, DIE EL. ELEPHANT - prosím vás, kdyby o někdo měl doma, chtěl bych kopii!!!
Mám i ty Rockmapy a Vetrniky, to ma snad každý, ale kupoval jsem z druhé ruky na lp a není nic horšího, než vinyl od čechů. Bolševik sem nic nepustil a lidi desky přehrávali na bůhvi čem, v cartdridgi povětšinou kralovala přenosnka zn. Krystal a to byla slušná bruska. Ve zkratce, dobrá šestina vinylu je ponicena a přeskakují.
Česká muzika ma jednu výhodu. Zatimco zahraniční desky stahnete v den vydání, českou si musíte koupit. Pokud vam nestačí komprimovaný formát.
Fandim DarthArtovi v mapování české hudby!

 

Bluejamie65
25.08.2017 14:51

Jestli ten balík nebylo extrémně veliký, tak staří taky nejsou mimo podezření:-)

 

DarthArt
25.08.2017 13:51

down: Oni to taky mohli rozkrást už celníci. Prý to tehdy (za bolšána) bylo běžný, takže by to třeba nedorazilo ani domů...

 

Pekárek
25.08.2017 12:40

Czech Masters of Rock Guitar miluju, mám tudíž cd i lp. Spolu s projektem Rockmapa úžasný dokument.

 

Donald25.08.2017 12:35

Ultrameral jsem kdysi prozival zejmena skrze Masters Hamer a Debustrol ... kazeta sony hf 90 s demem the mass muj prehravac jvc temer neopoustela a tak jsem se na ultrametal a potazmo ritual velmi tesil ... no nechci jako ctyricatnik kterymu bude za 20 60 :) mudrovat nad svetem ... ale moc bych se divil, kdyby jeste nekdy byla doba jako prave doba ultrametalova, mozna i radegastova ... kdy jsme na vinyl stali pred knihkupectvim ... dneska toulozis, prehrajes a jdes

 

down
25.08.2017 12:21

Tak tohle mě úplně obešlo :) bojoval jsem v té době proti imperialistickým hovadům, které čekaly až zakolísáme. No a vlastně nejsem ani žádný fanda CZ scény. Čili jsem sral magi v kostkách z nových Megadeth, Anthrax, Slayer a podobných, zahnívajících "emerických" band, kterýma mě kámoš na dobře ukrytých Sony HF90 zásoboval. Taky jsem měl jiného kámoše, který s fotříkama utekl k nepříteli a poslal mi obrovský balík plný originálů, bohužel to moc nedomyslel a poslal mi to do "války" místo domů. Gumy to rozbalily a asi rozkradly. Já jsem dostal jen dopis na kterém byl seznam desek :)

 

DarthArt
25.08.2017 11:56

Jinak díky všem za pochvalu, je super, že jsme si takhle kápli do noty. To byl i účel - zavzpomínat na starý časy a pokecat si o tom. Další díl je Neuropatolog.

 

DarthArt
25.08.2017 11:54

Stray: Zajímavý u Ferat je, že to jejich logo pochází přímo ze zdroje - z filmu Upír z Feratu. Tak nevím, jestli měli s tvůrci nějakou družbu nebo jestli se to tenkrát prostě neřešilo. Tipoval bych druhou variantu, tehdy svět ještě nebyl tak paranoidní :)

 

DarthArt
25.08.2017 11:50

Imothep: No jo, Detonation, to je super, jak to postupně stoupá z mlhy zapomnění. Právě u Detonation jsem tehdy netušil, jestli to vůbec vyšlo, mám pocit, že kolem toho panovaly neuvěřitelný zmatky a ta firma Reset pak zkrachovala. Ale můžu se mýlit. A jak tak koukám, na obalu Detonation je příšera velmi podobná té, kterou měli na desce brněnští Sax. Mám pocit, že pro Reset natáčeli i první verzi té desky, která pak skončila jako demo. Rozebereme si to ale určitě samostatně, Sax byla zajímavá kapela :)

 

Donald25.08.2017 11:15

Skvělý článek :) ... potěšil ... ja jsem si loni koupil Ultrametal na CD, prostě tahle deska je historickým pilířem na který je fajn si zavzpominati

 

Stray
25.08.2017 10:52

DarthArt je posila. Přesně takhle jsem si úroveň spolupráce představoval.

Ultrametal byla deska, na které jsem pro sebe objevil MASTER´S HAMMER. Vlastně jsem ze soupisky znal v době vydání jen DEBUSTROL a no a plzeňské FERAT jen jako název z plakátů (asi bych mohl doplnit, že prostřední fotka v článku jsou právě FERAT).

 

1 2 3

 

 

 

 

TOPlist