Boomer Space


Diskuse ke článku : PARADISE LOST - Gothic
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 


 

Bluejamie65
31.05.2017 21:55

Stray to popsal přesně, taky mě žere, když po pár přečtených stránkách ucítím, že je to vlastně reklama... na druhou stranu ale kvituju, že pochopili, kdo si je kupuje a čte... tzn. i ten výběr kapel, co jsi uvedl je pořád lepší, než když bylo povinné psát, že Twisted Sister a Motley Crue jsou nechutný opruz...

 

Stray
31.05.2017 20:54

Imothep: ještě zareaguju na slovní spojeni - tady na tom zapadlém místě. Představ si, že jsem vlastně rad, že sem chodí jen zhruba 300 lidí denně. Sám bych to sotva utahl v nabytejsim programu, snad jedině ze bych zvýšil obrátky a veškeré aktivity po podání výpovědi v zaměstnání :-) obavám se však, ze by me tu finanční ztrátu web neukratil ani z 10%.

 

Stray
31.05.2017 20:27

Moje privreny oko směrem k S parku budiž fakt, ze si ho stále sedmkrát do roka koupim, i když mne kvůli věcem co jsem popsal vlastně sere.:-)

 

Imothep
31.05.2017 20:21

Stray: Chapu, ale musis to brat tak, ze polovina 90tek je davno fuc a zmenilo se mnohe, resp. prizpusobilo se mnohe. Spark neni vyjimkou. Dokazu si predstavit, pod jakym jsou tlakem od ruznych vydavatelstvi, sponzoru(reklamy), managementu, atd. Proste aby si v dnesni virtualni dobe na sebe vydelal tisteny casak, to se musi jo otacet a v podstate podbizet(to se bohuzel deje i v mnoha jinych odvetvich napric celou spolecnosti=dusledek presycenosti naprosto vsim). Takze ja jim v podstate rozumim, ze se snazi vyhovet a podridit svoji citatelske obci. Me osobne to muze byt jedno, Spark uz radu let nekupuju. Srdicko zbylo na Tebe a par poslednich mohykanu tady na tomto zatim jeste zapadlem miste(a kdovi, kam to i s inet ziny v budoucnu pujde), takze s chuti dal, i kdyz v (zatim)mensim dosahu / meritku! :o)

 

Stray
31.05.2017 17:23

Mě tam ale víc než jistá zkratkovitost vadí ta komerční sedlacka klika - tj.tlačenka Citron, Tarjy, Amon Amarth, Edguy, Hammerfall, Nightwish... kdykoliv se ty kapely upsouknou nebo tu hrajou. Tohle dřív nebylo. Dřív působili mnohem víc upřímně a fundovane. Viz. Rozhovor s bratry Hoffmany po prvním koncertě Deicide v ČR, kterak se rozcilovali nad ignoranty co v prvních řadách na koncertě kouří, ze prý oni pak nemohou na podiu dýchat.:-) Tohle mi tam chybí, protože tohle bylo to srdíčko.

 

Imothep
31.05.2017 15:55

Stray: Tak ono pokud uz tam nejaky serial vysel(a mnohdy ne spatny), tak Spark je urcite limitovan poctem stran, cili nema ani moc moznosti zabihat do detailu a lovit i nejake zapomenute history a perly. Cili se proste soustredi na to proflaknute "obecno". To same v rekapitulacich recenzi, vypichnou vetsinou jen zasadni alba a pokud vubec, tak je opatri minirecenzi. Ja je chapu, tezko si muzou dovolit venovat pul casaku jedine kapele(I kdyz by to byla parade treba s raritnima fotkama atd). Tady na webu je proste vic prostoru, clovek se u toho poslechu krasne zacte do recenze, tu a tam nekdo prispeje dolu do fora s nejakou me treba neznamou zajimavosti, ktera se ke kapele nebo albu vztahuje .... a nevim jestli to tak prijde jen me, ale ja ta alba najednou slysim trochu jinak nez kdysi, proste to ovlivneni (i)temi clanky tady tam je.

 

Stray
31.05.2017 13:46

Imothep: závěru tvého příspěvku si fakt považuji. Sotva kdo kdy totiž rekapituluje svou sbírku po přečtení Sparku, ze jo? Heh. A to patřím k jeho kupcům a pravidelným 25th.Anniversary odběratelům a už dávno se necitim být jeho zaměřením uspokojen. No je to takovej Gambrinus metalu - cukr, seno, smrad a omsela vseobecnost.

 

Imothep
31.05.2017 09:17

Dulezita deska s nesmazatelnym vlivem na celou scenu. Primo z toho dycha atmosfera te doby. Ty melodicke vyhravky jsou sice tu a tam ne uplne v nejvhodnejsi tonine,(obcas lehce, obcas vice) – brano vzhledem k podkladu, ktery hraje kapela. Ale nakonec i to z PL udelalo originalni teleso s nezamenitelnym zukem. No a v neposledni rade to byl opet dobry duvod vytahnout diskografii a zacit ji celou projizdet, neslysel jsem ta alba minimalne 5 let :o).

 

DarthArt
29.05.2017 21:27

Valič: No jasně, protože Křížek tehdy uměl zazpívat ženskou i chlapa :) V současnosti to prý s ním ale zpívá Tanja...

 

Valič
29.05.2017 20:15

DarthArt: O tom bubeníkovi byla řeč v nedávném rozhovoru ve Sparku a údajně o tom členové kapely nikdy dřív nemluvili (ale je taky možné, že to bylo celé myšleno jako vtip). Ještě mě napadlo, že ten model "kráska a zvíře" použila několik let před Paradise Lost v jedné skladbě jistá česká kapela (https://www.youtube.com/watch?v=DWR5reiwK8k) a dokonce se při tom obešla i bez zpěvačky. :-)

 

DarthArt
29.05.2017 19:07

Valič: To je zajímavý postřeh, s tou cukrovkou. Aneb světové dějiny pocházejí z náhod:) Jinak k tomu výčtu starých kapel s kombinací vokálů bych ještě přidal třeba staré Therion "The Beauty In Black". Tam sice u chlapa neúřaduje murmur, nýbrž jakýsi "operní" zpěv, ale určitě patřili k průkopníkům kombinace ženského/mužského vokálu. A hudba to tehdy ještě byla řádně nabroušená. Je smutné, že ke zparodování vlastního stylu Therion ani nepotřebovali nikoho jiného, zařídili si to sami :) :(:( Jinak ano, ty "dvojhlasý" kapely jsou v metalu nejhorší hnůj, stejně jako kapely s holkou za mikrofonem - protože těch, co to opravdu uměj, je strašně strašně málo.

 

Valič
29.05.2017 10:54

100% Desce by se možná dalo plno věcí vytknout, ale její význam pro další vývoj daného subžánru je naprosto zásadní. Na rozdíl od doom metalových kapel z 80. let (Saint Vitus, Pentagram, Trouble), které většinou zněly jako klony raných Black Sabbath, přišli Paradise Lost s naprosto originálním zvukem a na svou dobu i inovativním pojetím tohoto stylu. Z nahrávky navíc čiší opravdu hodně zvláštní atmosféra, kterou už se na dalších deskách kapele vytvořit nepodařilo (je možné, že se o to ani nesnažila). Pokud se nepletu, tak byli i první, kteří použili kombinaci mužského „growlingu“ a ženského melodického zpěvu, ze které se později bohužel stalo jedno z nejotravnějších metalových klišé. V rámci extrémního metalu sice ženský hlas použili už Venom v titulní skladbě svého debutního alba z roku 1981, ale tam se jednalo pouze o jakousi krátkou deklamaci. Celtic Frost sice použili ženský operní zpěv na albu Into The Pandemonium z roku 1987, ale ne v kombinaci s drsnějším mužským zpěvem (Tom Fischer tenkrát zpíval dost podivným stylem, který dost připomínal ranou tvorbu gothic rockových Christian Death). Ještě bych uvedl, že na vznik stylu, který Paradise Lost hráli na prvních deskách, měl dost zásadní vliv zdravotní stav jejich tehdejšího bubeníka, který měl kvůli potížím s cukrovkou problém hrát rychlejší pasáže, takže kvůli němu kapela svou hudbu značně zpomalila.

 

DarthArt
28.05.2017 12:19

Tak celý by to bylo fajn, jak říkám, mám v tom trochu bordel, takže se v tom rád zorientuju...

 

Stray
28.05.2017 12:16

Ve skladu to mám založený po Host, ale rad bych to táhl dál minimálně do bezejmenný z roku 2005, ale když už tam budu, tak to asi dotahnu celý. :-) Ber to tak, že pokud skončím u Host, tak kecy o útěku od rozdelany práce budu považovat za oprávněný.:-)

 

DarthArt
28.05.2017 11:44

Gothic je naprostá klasika, ten zvuk a vyznění, to je naprosto unikátní album, druhé takové neexistuje (aspoň z toho, co znám). Zajímavé, jak Paradise Lost tehdy s každým svým albem otevřeli další kapitolu v dějinách doom metalu, každá jejich deska tehdy byla svým způsobem přelomová, počínaje právě Gothic. Těším se na další díly - Shades of God, Icon, Draconian Times, One Second, kam to, Strayi, chceš až táhnout? V těch deskách po 2000 už mám značný bordel, ale kvalita je tam pořád dobrá... jen mě moc nebavilo období kolem Host, pokus o Songs of Faith and Devotion po "paradiselostovsku" podle mě moc nevyšel, i když odvaha to tehdy byla, to zas jo....

 

Meres
28.05.2017 08:56

80%? Pekne že si tomu už prišiel na chuť :) Gothic je prvý PL čo som počul a chytil ma hneď, nádherný album.

 


 

 

 

 

TOPlist