Boomer Space


Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2 3 4 5

 

Bluejamie65
04.01.2017 15:28

To máte na mysli ten "kulturně metalový webzin"?, kde se přidávají dvě recenze denně? Jestli jo, tak ten má početně DOST rozsáhlou redakci, takže můžou chrlit v tempu a v množství srovnatelném s chrlením novinek na ruských warezech, tzn. takový jiný vesmír...

 

spajk
04.01.2017 10:22

Nechte bejt, konkurence je zdravá. Navic tenhle člověk se svým hudebním záběrem se hodně překrývá s timto webem. Píše docela dobře a profily některých kapel, co jsou tady, on vytvořil mnohem dříve. Ja vlastně z CZ sceny, ctu jen tady a jeho věci.

 

Imothep
04.01.2017 10:00

Stray 03.01.2017 18:51 : To je stejne cele jen bleda zavist, protoze jsi tu doted nebyl schopen zpracovat profil Alkeholu!! :oD

 

Bluejamie65
03.01.2017 20:48

Tak já se samozřejmě s nikým soudit nechtěl, stačí mi zjištění, že ta podobnost je tam slyšitelná i někým jiným. Jde o to, že jsem se víckrát v emotivních situacích různých sporů divil, že to slyším a oponenti to hráli tak, že to slyším jen já...

 

Imothep
03.01.2017 20:32

Bluejamie65 03.01.2017 20:16: U soudu by toto zcela jiste smetli ze stolu, je to skutecne prilis malo. Ver, ze kazdorocne slychavam MNOHEM vic do usi bijicich veci, ktere by za zalobu staly a zrejme by byla i sance na minimalne mimosoudni vyrovnani.Jinak kdyz se koukam na toho Cobaina vic(je to tam jen momentik), tak to jeste spis vypada, ze on si tam normalne natahuje novou strunu(no ano, proc ne, i to vypada cool takhle uprostred klipu :o). Cili jo, zkouknul jsem i ten Boston a ani tady nevidim primou paralelu.

 

Bluejamie65
03.01.2017 20:29

To Stray + Imothep: moc děkuju za existenci stránky a možnost s vámi diskutit, neb často se dotknete a pomáháte s tím, co mi vrtá hlavou někdy i celá léta. Přičemž nejtypičtější záhadou bývá právě to, že nějakým pro mě do té doby nevyzkoušeným směrem napovíte, proč mi nějaká kapela voněla a některá zas ne, což ja ne vždy úplně racionálně chápu.

 

Bluejamie65
03.01.2017 20:16

Jakkoliv se to popisuješ silně minimalisticky, je to vysvětlení toho, proč mi to v hlavě bilo jako už slyšené především ve finální části verze oficiálního klipu More than a feeling, každopádně MOC DÍKY za popis druhu a stupně shod. Nechápal jsem proč to nikdo nevytáhl, verdikt tedy zní tzn. u soudu by jistojistě neuspělo, příliš málo. Na přehmat jsem se ptal proto, že jde opět o trademark hrátek s kytarami dvojice Toma Scholze a Barry Goudreaua při živém provedení More than a feeling. I když v jejich případě nejde o rozladění kolíkem.

 

Imothep
03.01.2017 19:49

Bluejamie65 03.01.2017 18:39: Ok, tak jen pro doplneni informaci. Porovnal jsem inkriminovane pasaze a pokud je tam neco trochu podobneho, co by mohlo svadet k podezreni z inspirace, tak jedine rytmus(ktery je ale celkem dost dulezita, ne li nejdulezitejsi vec v muzice). Harmonicky je tam jedina podobnost v intervalove vzdalenosti mezi prvnim a druhym akordem(je stejna), dal uz je to ale uplne jinak a navic v jine tonine(to by nevadilo) a taky uplne jine harmonicke strukture. Add Cobain a cas 02:52: samozrejme, ze to udelal schvalne(vypada to cool), na playback v klipu si muzes delat, co chces. Ma to evokovat hru sola pomoci rozladovani koliku ladici mechaniky(ve skutecnosti to samozrejme takto zahrane ani nahrane neni).

 

Bluejamie65
03.01.2017 19:19

To Imothep + Stray: jedním z důsledků tehdejší situace pro mě bylo, že jsem začal vedle hard rocku a glamu nakupovat i true a speed a to nejen německý a severský, ale klidně i italský - mám z té doby docela šílenosti Highlord, Thy Majestie, White skull, Labyrint, Rhapsody ...a jak jsem to časem nestíhal přešel jsem na Vitaminic.com a už jsem v tom jel, každá pracovní porada znamenala, že jsem při poslechu výkladů lektora na liště něco stahoval...

 

Bluejamie65
03.01.2017 19:09

Však jsem se taky doslova řezal smíchy, připomnělo mi to reakci mojí ženy, když jsme si tehdy začátkem devadesátých let poprvé svátečně a nadrženě pouštěli (už nevím jak se to do televize dostalo) nějaké hity ze stanice MTV.

 

Stray
03.01.2017 18:51

Bluejamie: To byla jen taková zbytečná a snad možná i vtipná poznámka, jde jen o to, jak některé zdejší texty člověk uchopí a chápe. Snažím se, aspoň tedy mimo recenze a profily, psát tak trochu bez zatvrzelosti viz. třeba tenhle canc o vlně grunge, ale nejsem si jistej, zdali to čtenář uchopí jak zamýšlím (tedy rozhodně ne s boucháním pěstí o desku stolu a s podmračeným obočím), protože v případě že ne, tak dost článků podobného typu bude zkrátka vyznívat celkem hloupě. Prostě tu nechci absolutně NIC, co bude byť jen trochu podobné našpuleným úvodníkům z Metal Forever.:-)

 

Bluejamie65
03.01.2017 18:45

To Stray: hlavu nakřivo bych nevyčítal, Brad Delp nejvyšší tóny a nejvypjatější pasáže taky zpívá s "hlavou nakřivo", což ale na oficiálních klipech skoro nikdy není vidět.

 

Bluejamie65
03.01.2017 18:39

No znáš ten pocit, kdy ti podvědomí hlásí, že ta pasáž je odjinud (tzn. z finále More than a feeling)... Když se na to můžeš podívat z hlediska muzikanta, tak by mě zajímalo, jestli Cobain v tom proslaveném klipu Nirvany v čase 2.52 tak divoce přehmátl z nějakého skutečného důvodu, nebo je to jen proto, že ten záběr cool vypadá... Jinak nemyslím, že by Cobain něco smažil v kazeťáku, More than a feeling je 17krát platina, v roce vydání byla v top forty na několika celoamerických rádiích a současně to bylo na špici žebříčku i jako album, předtím nešlo uniknout, znělo to odevšud. Zrovna tak nemusí jít o fascinaci albovou nahrávkou (https://www.youtube.com/watch?v=4N7qdcBJzJs) a zrovna tak nemusí jít o záměr ať už Nirvany nebo Cobaina, protože ve chvíli, kdy Butch Vig odevzdal Nevermind geffenu, neměl na to, co s tím dál dělají už vliv. Každopádně je však třeba přiznat, že konkrétně právě v téhle písničce je vedle riffu (či jeho napodobení) použit také trademark Bostonu, tzn. do temně a drsně znějící rytmiky jsou vkládány zvuky kytar evokujících Beatles, Kinks... ne že by se to nesmělo, udělalo to a dělá to určitě víc kapel, ale nebyla to revoluční novinka... a o to právě jde tramtarata ratata Azerad v promo kampani Nirvany lhal:-)

 

Imothep
03.01.2017 08:57

Stray: cece, nevim. Ja jel v prvni puli 90tek prave hodne v tom true metalu(Helloween, Manowar, Gamma Ray). Zakladali jsme zrovna s kamosema kapelu a grunge nam byl vcelku cizi. Je ale fakt, ze ja jsem se svou rostouci multizanrovosti uz tehdy trochy vymykal, cili jsem proste musel uznat, ze se mi libi i Smells Like Teen Spirit, resp. jsem s tom nemel problem(akorat, ze me se libili i Take That a vedle toho treba Death, haha). Bluejamie65: S tou "citaci" More Than a Feeling nevim, budu si to muset dukladne poslechnout. Prijde mi to pritazeny za vlasy. A dost pochybuju, ze by Cobain v mladi smazil v kazetaku Boston nebo jiny kniraty Vagnery. Jinak celou tu dobu a jak to pak s metalem vypadalo zle si pamatuju hodne dobre, protoze co cert nechtel, jsme si s kamosema v kapele zvolili za styl prave heavy metal :o)

 

Stray
30.12.2016 18:18

V první půli devadesátek se dle mého skladba Smells Like Teen Spirit líbila hlavně těm, kteří neměli nikdy moc rádi true-metal. Bez ohledu na věk. Nejvíc takovým těm filosofům hospod, protože ta skladba v obležení tehdejším popem (Vanilla Ice, New Kids On the Block) prostě v řadě obyč.lidí nastartovala rebelskou sounáležitost, to je dle mého celé. U jednoho metalovýho kámoše doma jsem pro změnu vypozoroval, že jeho tehdy skoro padesátiletá máma, tak trochu načichlá tehdy v médiích očerňovanou a námi uctívanou Hard N heavy, něco zahlásila ("Podívej jak drží ten debílek hlavu na křivo"), kdykoliv se na obrazovce objevil Kurt Cobain. V roce 1993 nebo 1994 už jsme se o víkendech shrocovali v jeho pokojíku a trpělivě u nových alb SAVATAGE, DEATH, GAMMA RAY a RUNNING WILD organizovali metalový resurrection (tehdy to opravdu vypadalo s metalem zle, mnohem hůř, než jak se to období zdá z dnešního pohledu těm, co neprožili ten odpal kovové hudby mezi přežité smetí)... to jsme však netušili, že se sice za pár let metal v plné parádě vrátí, ale taky jak to nakonec obludně skončí, tedy u cinematic-symfo-kapel nového věku.:-)

 

Bluejamie65
30.12.2016 15:36

Oblibu???? Já jsem teda nikoho mého věku nebo dokonce staršího byť i jen s tolerentním postojem nepotkal. Působilo to spíš stresující pocity, protože vlastně díky rapu a grunge se právě po totáči přístup k mtv stal naprosto zbytečný. Na druhou stranu, jestli jsi takový lidi fakt potkal, tak je třeba brát v potaz, tam recyklována pasáž absolutího hitu z roku 1976. Tzn. starším lidem to nutně muselo něco připomínat.

 

Imothep
30.12.2016 14:26

Nedavno jsem si v souvislosti s grunge a konkretne s Nirvanou(a uplne nejkonkretneji skladbou Smells Like Teen Spirit) vybavil jeden mozna nepodstatny detail / jev, ktery ale nebyl ojedinely. A to ten, ze ta kapela(mozna spis ta pisen) oslovovala i o generaci a vic starsi posluchace(tedy spoustu nasich rodicu, ale i lidi starsi). Dodnes si pamatuju, jak moje mama(ktera byla spis na klasiky jako Beatles, Rolling Stones atd) prochazela kolem TV, kde zrovna hrali ten klip a prohlasila neco jakoze:"hmmm, je to teda muzika, co neposloucham, ale musim uznat, ze v tom neco je". Podobne to melo co vim spousta rodicu mych spoluzaku. Jina prihoda se vaze k vecirku kdesi na hotelu(no Strayi div se, bylo to nekde v Plzni), kde tehdy tak 60tileta hotelierka tocila skopky, nalivala panaky a do toho zpivala refren do CD Nevermind pri totalne vyulenym zesaku, ze skoro nebylo slyest vlastniho slova :o) . . . napada nekoho, co presne mohlo zpusobit onu oblibu u starsi generace? Multizanrovost rovnou skrtam, ta byla tehdy hoodne vzacna i kdyz vim o pripadech, kdy cca 50tnik co provozoval pujcovnu CD v prvni polovine 90tych let byl velkej fanda Death Metalu.

 

Bluejamie65
30.10.2016 19:28

Revoluce je to pouze v tom, že se změnil přístup labelů, rozhodly se uplatnit rychlovýrobu hvězd a maximalizaci zisku v rámci tří let tak a s takovou rychlostí a s takovou silou využití mediální výroby poptávky, jak to do té doby dělaly jen s představiteli popu.

 

Bluejamie65
30.10.2016 19:21

Jak? reckyklováním skladby Boston - More then a feeling a znovuprodáváním téhož hitu po 15 letech? Došlo k mohutnému rozvoji a zmnožení nových rockových žánrů - vycházejících ze společného zdroje jako v sedmdesátých letech (hardrock, bluesrock, boogierock, glamrock, artrock, progrock, spacerock....) nebo jako v osmdesátých letech (heavy metal, speed metal, power metal, prog metal, trash metal.... )? Vymyslel někdo úplně nový způsob hraní jako Edie Van Halen nebo jako Jeff Healey? já jsem žádnou podobnou revoluci jako byly sedmdesátky nebo osmdesátky neviděl. Grunge recykloval propojení punku s rockem, ale to už bylo ne první opakování tohoto spojení. Já to vidím spíš tak, že bylo vůbec problém ten trend nějak definovat a sehnat aspoň několik kapel(víc než tři), aby bylo možný vůbec mluvit o žánru a labely to mohly prodávat jako nový žánr. A ta úplně nejlepší kapela, která je do toho zahrnuta, tzn. Alice in Chains rozhodně grunge nehraje...

 

josef30.10.2016 18:40

Hele proč všichni berete grunge jako slepou uličku to není pravda, většina kapel hraje a nahrává nové alba takže žádná slepá ulička ale žánr který změnil dějiny

 

1 2 3 4 5

 

 

 

 

TOPlist