Boomer Space


Diskuse ke článku : MARDUK - Memento Mori
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 1

 

Step
26.10.2023 09:19

Výborná recenze, skvěle vystiženo!

 

gotta
23.09.2023 09:24

Naprosté nadšení! Musím to poslouchat pořád dokola... Recenze přesně vystihuje i moje pocity z tohoto monster díla:) Určitě nemám všechny desky Marduk nějak nastudované, ale tahle je brutálně dokonalá! Řadím hned vedle, podle mě stejně nadupané, Serpent Sermon. Klenot!

 

Lord VILE
17.09.2023 10:57

Zkuste novinku švýcarských čertů GHÖRNT.Pohodový death black metal.A živě možno viděti 29.9.2023 ve Farářově sluji s dalšími čerty ze Švýcarska = BEDRÄNGNIS a SATANIC VIOLENCE!

https://dod-records.bandcamp.com/album/h-xekult

 

Hivris
13.09.2023 06:48

jj, s filmynadvd spokojenost + teď mi jede už několikátá zásilka z gramodesky.cz a taky vždycky bez problémů.

Díky za doporučení tony.cz, tam jsem zatím váhal.

 

Alda
12.09.2023 18:50

Tony.cz jsou OK... a někdy jsou i levnější než M.R.

 

pedrosph
12.09.2023 17:26

Kromě musicrecords a filmnadvd, se kt.mam také výborně zkušenosti bych doporučil i tony.cz. Tam taky vždy spokojenost.

 

Pekárek
12.09.2023 16:44

Musicrecords - v rámci ČR cenově téměř nejníž, spousta věcí skladem, stoprocentní dodání. Dobrou zkušenost mám ale i s filmnadvd.cz

Marduk - dobrá deska, pod 80 % bych asi nešel, jakkoliv si myslím, že z hlediska zvuku jsou na tom třeba naši Somniate lépe. Prostě Mortuus si to udělal po svém.

 

Hivris
12.09.2023 13:18

Sorry za další offtopic, ale já ještě přihodím můj oblíbený finský shop, kde se dají sehnat věci, které třeba MR nemá. Poštovné do ČR je solidních 4,99€. Občas se tam vyplatí i kouknout na použité CD a LP.

https://www.recordshopx.com/

 

Marco
12.09.2023 11:53

Vďaka, chlapi. Posielajú aj na SVK, cenovo veľmi prijateľné, samozrejme, trošku sa to odrazí na poštovnom, ale summa summarum, oplatí sa aj tak nakúpiť a titulov požehnane, ako tak pozerám. Od výmyslu sveta.

 

racik
12.09.2023 11:14

Jo, music records můžu taky doporučit. Z domácích obchodů většinou nejlepší výběr i ceny. I když v Plzni už nežiju přes 20 let, velkou část cd objednávám přes e-shop a odhaduju, že přes polovinu sbírky mám od nich ..

 

Stray
12.09.2023 10:23

Nakupuji tradičně tady:
https://www.musicrecords.cz/
A tvrdím, že akorát nosiče přenáším o 3km dál, tedy z jejich prostor do svých. Dokonce jsem tam troufale i nadhoddil myšlenku, že toho máme na skladě zhruba stejně.:-)

 

Marco
12.09.2023 10:20

Ešte, Stray... Môžeš poradiť alebo odporučiť dobrý obchod, kde napr. Ty skupuješ CD a si spokojný? Kupuješ aj ostatný merch, trebárs triká, mikiny a pod.?
Musíš už tiež mať poriadne širokú zbierku muziky doma. Ale to svedčí, že si do hudby fakt ponorený a zapálený pre vec. Nech to stojí hoci aj "celý majetok" :) Tiež klobúk dole pred podobnými ľuďmi, ktorí aj v dnešných neľahkých časoch, dokážu investovať nemálo peňazí do muziky.

 

Martin Miškovič
11.09.2023 16:04

Musím povedať, že skvelá recenzia na nový Marduk.Parádny album zatial som len na spotify počúval,ale dnes mi kamarát doniesol lp a cd pre brata.No Marduk je moja srdcovka,ale najviac ma bavia od albumu Opus Nocturne Panzer som kúpil ako prvý ha za ťažké lova ako študent aj dáke kazety mám doma napr.Nightwing,kde chýba posledná skladba😂.Ale novynka je riadna pecka mega výplach.A ešte raz parádna recenzia.

 

Stray
11.09.2023 14:15

Dík. Mám čerstvě Memento Mori vinyl a Plague Angel cédo, ... a asi ještě koupím Nightwing, Rom 5.12 a Frontschwein, pokud Nightwing zaujme, tak budu přemýšlet o těch ještě starších.

 

Marco
11.09.2023 12:36

Hej no, pravdu máš. Názory sa rôznia na pred Mortuusovskú éru, ale aj potom v období s ním. Okrídlené porekadlo pravdepodobne bude platiť aj tu, že 100 ľudí, 100 chutí a každý to má nejako inak zoradené a skombinované :)

Moje najvyššie preferencie patria práve Panzer, ale veľmi rád mám aj debut - "Dark Endless", ktorý je viac Death metal, než Black. A trebárs "Heaven Shall Burn" a "Nightwing", tak tam to mám narovnako. Nedokážem posúdiť, ktoré spievanky o Transylvánii, Drakulovi, či vlkoch majú na mňa vyšší vplyv :). Obidva albumy sú super. Na druhú stranu u mnohých preferované obdobie Those of the Unlight / Opus Nocturne by som ja osobne označil za (teraz veľké a tučné úvodzovky) "najmenej vydarené"... Samozrejme, že sú obe dosky vysoko kvalitné, len ja ich mám v kontexte tvorby MARDUK proste trochu v úzadí a nezasiahli ma až tak, ako ostatná tvorba. Nesmieme zabudnúť ani na dva placky po "Panzer" s Legionom. Tam zas bol posun, či štruktúrou skladieb, zvukom, textovo atď. Napr. World Funeral má zabijácky sound.

Skúsim takto: 1. Panzer Division Marduk, 2. Nightwing / Heaven Shall Burn, 3. Dark Endless, 4. World Funeral, 5. La Grande Danse Macabre, 6. Opus Nocturne, 7. Those of the Unlight.

 

Stray
11.09.2023 10:51

Když si tak všude možně čtu názory na starou tvorbu MARDUK, dost se různí. Celá řada lidí si myslí, že vrchol je Panzer Division Marduk, úplně jiná skupina upřednostňuje Nightwing, ale pak je zde i množina těch, kteří fandí Heaven Shall Burn a i těch, kteří maj nejradši Opus Nocturne, jak bys alba před Mortuusem (respektive těch do Panzer) seřadil ty? Ono se totiž dost často vyskytují kombinace, že ti co velebí Opus Nocturne, zároveň milují Panzer a nemusí buď Nightwing nebo Heaven, a naopak. Nějak to zatím neumím rozklíčovat, co je důvodem toho, že si někdo myslí že Nightwing je ústup, a někdo jinej to má za vrchol.:-)

 

Marco
11.09.2023 10:34

Máš na mysli album "Heaven Shall Burn" s tou obálkou. Neviem no, mne sa páči tak jak je a dokonca si opatrujem s láskou aj tričko :) Keď som koncom 90´s rokov počul ako možno 14 ročný chlapec "Heaven" a následne na to prišiel "Panzer" málem som sa dokakal z tej temnoty, energie a nespútaného nasadenia. Nič extrémnejšie v BM vtedy asi ani neexistovalo (a mám dojem, že tak je tomu doteraz). A Legion, ako vokalista mi tam nenormálne pasoval. Tiež jeden z mojich možno aj top 5 - all time vokalistov v žánri. Taký divoký škrekot (ťahal snáď až z päty), rýchly a zároveň (v rámci možností) zrozumiteľný, to nedá zďaleka len tak - hocikto. Trebárs taká skladba "Darkness It Shall Be" je toho dôkazom. Jasné, Mortuus je ešte o chlp lepší, ale pre mňa to aj s Legionom malo úroveň a grády.

Páči sa mi, že si idú stále to svoje už cez 30 rokov a zároveň dokazujú, že v segmente prakticky nemajú konkurenciu a valcujú všetko. Inak aj Rosténova FUNERAL MIST je poriadna čiernota :)

 

Stray
10.09.2023 17:57

Do recenze jsem dodatečně umístil klip k mé nejoblíbenější skladbě z novinky, takhle si představuji temný zlo!

Díky za slova chvály. Ohledně stylového zaměření MI asi nedělá problém poslouchat ledacos, pokud mne to zaujme, není důvod se tomu bránit kvůli žánru. Možná že se vyhýbám všem těm metalcorům, deathcorům a grindcorům popřípadě brutal tech-deathům, ale i tam občas narazím na věc, která mne baví...třeba rok stará poslední řadovka WHITECHAPEL mne baví, ve sbírce mám asi osm řadovek NAPALM DEATH, takže... v žánru to asi nebude, i když si nedovedu představit, že budu dva dny procházet areálem Obscene Extreme, kde bude furt z pódia někdo štěkat, čím tvrdší hudba, tím víc si asi vybírám a pozorně cizeluji. Z novinek jsem si ted poslechl aktuální věci od CRYPTOPSY, DYING FETUS, INCANTATION a TAAKE a na ani jednu věc se necítím coby pisálek. Jde to zcela mimo mě, byť střípky čehosi jsem u DYING FETUS vypozoroval, šlo spíše o kytarovou brilanci a precizní sóla, nicméně ten přísně sekanej growl a rytmika, to je u mne spíš k smíchu. TAAKE dobří, ale ne mimořádní, zbytek tak nějak, jo, ale domu to nechci.
MARDUK se povedl, začínám skupovat jejich alba, minulá deska Viktoria mne moc nezaujala, když jsem si pár dní zpátky probíral jejich diskografii, musím říct, že s Morthuusem u mikrofonu mne baví Plague Angel, Rom 5.12 a Frontschwein, naopak album panzer Division Marduk mne moc nebaví, přijde mě takový strohý a suchý :-), když půjdu dál do hloubky historie, Nightwing a starší, tak tyhle věci mě baví víc, maj zas trochu něco jiného, je tam nespoutanost, autenticita, pořádnej feel, avšak chybí hlas Morthuuse. Kdybych nějakou dobu nebyl bržděn těma směšně kreslenýma obalama z poloviny devadesátek, tak už bych ty věci dávno jel a měl je ve sbírce, protože nevýslovně makaj. Koho sakra napadl ten fialovej obal alba z roku 1996, s těma loupežníkama "chlapi, to jsou ty naše klacky"?

 

Marco
10.09.2023 13:55

Na Black metal podobnej kvality a druhu som čakal už veľmi dlho. Naozaj museli s nim vyrukovať až veteráni, ktorí to odjakživa vedeli robiť. Očakával som strhujúci materiál, ale že to bude (pre mňa) ich najlepšie dielo, tak to sa mi ani nezdalo. Objektívne najlepší album od Panzer... Ma všetko, čo pre mňa BM musí obsahovať. Beštialnu rýchlosť, divokosť, barbarskú brutalitu,technický nie je čo vytknúť,atmosféru, temnotu a (pre mňa) najlepší BM vokál aktuálne na scéne. Toto čo tu predvádza Mortuus nemá konkurenciu ani obdobu. Naposledy tak maniakálne - odpudzujúco vrieskal Maniac na ' Wolfs Lair Abyss'. Absolútna dokonalosť a masaker so všetkým čo k tomu patrí! Čisté zlo a tma.

Tak výstižnú a k veci pisanú recenziu som už tiež dlho nečítal a nemyslím iba tu. Ani by som, Stray, nepovedal, že Tebe sa bude páčiť tento barbarský vyhladzovák. Ale tak fajn, som rád :)

 

Honza
09.09.2023 19:31

Díky za recenzi! Mě Marduk, a vlastně celý severský black (nepočítám začátky Bathory) nějak minul, a tak nějak jsem ty kapely registroval, ale moc mě to nezajímalo. Ale tohle, to je teda jízda, to mě baví, to je zlo :)

 

1 1

 

 

 

 

TOPlist