Boomer Space


Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 


 

Stray
07.01.2022 23:57

Moje zkušenost s Conanem je asi nejblíže Hivrisovi. Zatímco filmy Predator a Terminator jsem viděl zkraje roku 1990 nejprve na amatérsky nadabovaných VHS a až posléze v kinosále sezóny 1990/91, tak film Barbar Conan jsem poprvé zhlédl až v kině, stejně jako Hivris v kině Hvězda. Akorát mám za to, že to bylo v roce 1991 a ne 1992. Conana jsem totiž viděl po až po Terminátorovi jedničce, ale určitě před Terminátorem dvojkou. Za mne po prvním shlédnutí prostě nadšení - v těch šestnácti člověk nepřemýšlí, kdo jakej podává hereckej výkon a zdali film scénáristicky nehapruje, byl jsem prostě nadšen a příběh mne bavil - z dnešního pohledu ale můžu říct, že tak dobrá, jako údajně ten levnej Cameronův projektík Terminátor z roku 1984, tahle mytologická záležitost zcela jistě není.
Barbar Conan je film, kterej má svý limity, mantinely a podléhá procesu stárnutí. Od svých osmi jsem byl sice milovníkem historie, bojovníků, rytířů a soubojů, ale čím víc stárnu, tak mě zajímá věk, který nás teprve čeká a nastoluje nové otázky. První Terminátor mě prostě bere pořád a řekl bych že stále víc. A to tady nemám.

 

Louža
07.01.2022 20:40

Jako prvního Conana jsem viděl Rudou Sonju, takže mi pak ničitel na RTL přišel takovej docela dost dobrej. Barbara jsem ve své době úplně minul, ale zpětně je to samozřejmě klasika. Conan je ovšem víc než Arnold. I on sám ho před natáčením šprtal ze slabikáře jehož autorem nebyl nikdo jiný než legendární John Buscema zvěčnivší své aquilonské vize ve slovutné sedmdesátkové sérii Savage Sword of Conan (torza vyšla i česky). Cimeřena vidím jeho očima. A fakt nevypadá jako Arnold. Jinak ale všechno kromě něj z toho světa ve filmu docela sedí.

 

Fenris13
07.01.2022 19:16

Lord Vile: ty lovecraftovske sešity mám taky:-) O třetím conanovskem filmu s Arnoldem se mluvilo už dávno, snad měl být zasazen do doby jeho vlády nad Aquilonií, ale zbylo z toho jen zbožné přání fanoušků...

 

Lord VILE
07.01.2022 18:56

Opět skvěle napsáno.
Legendární Barbar Conan je můj nejoblíbenější film s Arnoldem i v rámci žánru krvavé fantasy vůbec.Taky jsem to viděl prvně na VHS kazetě (s ženským dabingem) ještě za totáče u spolužáka ze třídy, který měl majetné rodiče vlatnící videopřehrávač.Já vlastím všechny sešity edice Zlatý kůň s Conanem, které vycházely v 90let.Obálky a další kresby dělal Kája SAUDEK.Stejně jako u sešitů s romány a povídkami od H.P.Lovecrafta.

Jinak z těch dalších dnes (pro mě určitě)kultovních fantsy filmů 80 let mám rád ještě "loutkové" filmy jako: Nekonečný příběh 1., Temný krystal, Labyrint...

Nemluvilo se taky o nějakém novém filmovém pokračování navazující na Barbara Conana s Arnoldem - The Legend of Conan?

Ta bezduchá oplzlost s Jasonem Momou je totální odpad, tak jako většina remaků.

 

J.Rose
07.01.2022 17:36

Jo, jo. William Smith. Také Arnoldovo přičinění. Jinak díky všem za odezvu. Conan je legenda a věřte nebo ne, existovala doba kdy se mi líbil i Ničitel Conan. Byl jsem desetiletý kluk a "dvojka" mi zkrátka padla do noty. Možná to bylo tím, že jsem ji viděl první.

Dnes to samozřejmě vnímám jako filmovou bídu i když pasáž v zrcadlovém zámku má něco do sebe.

Mimochodem krásné historky o seznámení s kultem Conana.

 

lukáš
07.01.2022 17:22

Otce Barbara conana ve filmu hraje slavnej kulturista !

 

Fenris 13
07.01.2022 14:11

spajk: na svoje první filmy s voiceoverem si taky pamatuju :-) Spolužák na základce měl rodiče vlastnící video (za komunismu věc nevídaná), takže jsem někdy kolem páté třídy měl to štěstí shlédnout např. Amerického vlkodlaka v Londýně, Smrtelné zlo, Predátora no a samozřejmě Conana (a taky svoje první porno).
Nejhorší dabing měl asi Predátor, „Fuck you!“ mezi spolubojovníky tam ten utahaný hlas překládal jako „Já tě mrdám!“ :-) Obraz stál za hovno, malá televize s vypouklou obrazovkou, jednohlasný dabing…kdo nezažil, nepochopí.
Jo a z Vlkodlaka a Evil Dead jsem měl hodně dlouho nahnáno. Rodiče chodili do stejné práce a když měli noční a já byl doma sám…kurva, cesta po schodech na hajzlík o půlnoci byla fakt o infarkt :-)

 

spajk
07.01.2022 13:15

Conan a Highlander. Moje první dva filmy viděné na videu s jednohlasnym dabingem u tátovo kamaráda někdy okolo 87-88 roku. To je zážitek na celý život, to už mi z hlavy nikdo nevymaže.
Ani nevim, kdo to tenkrát daboval, nicméně koupil jsem si nedávno 2 DVD Králové videa. Chtěl jsem ty kluky podpořit.
Článek monstrózní. Doba čtení asi 30 minut. Jdu si to sehnat a večer si to pustím.
Díky 👍

 

Fenris 13
07.01.2022 11:37

Conan…kdysi dávno, pradávno mi tatík z knihovny donesl knihu s nevýrazným šedivým obalem…Hodina draka. A bylo vymalováno. Ačkoliv na trůn velmistrů fantasy literatury již usedli jiní (Ericson, Abercrombie), Conan od Howarda ční nade všemi. Bez něj by tu totiž nebyli.
Stejně tak film, alespoň než dorazila dokonalost v podobě LOTRovské trilogie. Před Pánem prstenů tu pro fanouška fantasy nebyl velký výběr – byla tu svatá trojice Barbar Conan, Excalibur a Highlander, pak už jen nevýznamné tretky typu Conana ničitele, Rudé Sonjy, Pána šelem, Willow nebo italská sračkovitá trilogie Deathstalker.
Barbar Conan ale i nadále zůstává neskutečně působivým spojením obrazu a hudby (jediný soundtrack, který jsem si kdy koupil na CD). Za mně osobně je nejvíc prvních cca 10 minut od titulků, přes drsné vyplenění hrdinovy rodné vesnice až po okamžik, když už dospělý Conan, osamoceně tlačící Kolo smrti zdvihne hlavu, podívá se do kamery a naplno zaburácí Poledourisův titánský chorál.
Viděno mnohokrát na VHS, v kině, televizi, na DVD…neomrzí, nezestárne. Stejně jako literární předloha, i první film o zachmuřeném Cimeřanovi je tu navždy. Díky za parádní článek.

 

Hivris
07.01.2022 08:09

Parádní ranní počtení. Barbara Conana jsem viděl poprvý v kině Hvězda někdy v 92 a pár dní nato jsem šel znovu:). Kromě fotek a plakátů z filmu jsem začal shánět knihy se Cimmeřanem a postupem času jsem jich měl přes padesát. Bohužel R.E.Howard stihnul napsat pouze jeden román s Conanem (Hodina draka), zbytek byly jen povídky. U jeho nástupců kvalita různě kolísala, ale třeba L. Carter, L. Sprague de Camp nebo Poul Anderson napsali docela zajímavé příběhy.
Conan Ničitel už je hrozná blbost, i když se film docela drží knižní předlohy od Roberta Jordana. A na verzi s Momoou jsem dodnes nenašel kuráž

 


 

 

 

 

TOPlist