Boomer Space


Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 


 

DarthArt
27.11.2021 17:10

Aha, tak to si dneska dám. Díky za upozornění.

 

KrebsKandidat
27.11.2021 15:59

Na Prime prave davaju Na kolejích čeká vrah :D

 

DarthArt
26.11.2021 19:53

čubírková: Aha, vidíš, to jsem vůbec netušil, že se točilo v Lučanech. Díky za upozornění ... s tím Sychrovem a Libercem to vlastně dává smysl :)

Mimochodem, lučanský krchov je jeden z těch nejvíc inspirativních v kraji, atmosféra jako blázen. A ještě lepší je v Huti pod Černou Studnicí.

 

Stray
26.11.2021 17:48

Vyměnil jsem fotku s Brzobohatým, která patří do filmu Strach, za novou příslušící k Po stopách krve. Díky za dobře rozjetou diskusi a spousty podnětných komentů, takhle by to mělo vypadat - Nejen našpulený výkřiky, že je něco lepší než něco jinýho.

 

čubírková
26.11.2021 17:31

Zdar všem...

Kalašovky jsou kult. To se musí vidět.
Takový Strach (1963) má podobnou atmošku jako 105% alibi...
čb, ponuré, prostě super.
DarthArt má tedy co doplňovat.

J. Rose:
Dobře vybraný film pro recenzi z oné pětice. Tohle je TOP československá detektivka.
Černobílý obraz, cinemascope, paráda.
Hudba Blatného je taková neustále přítomná "hrající" paní Columbová celého příběhu - celou dobu je stísňující, nikde náznak "modrého nebe" a už počáteční scéna s příjezdem na místo činu je doslova pekelně-mrazivá (záměrný protimluv).
Škoda jen, že tady nebyl Brzobohatý (jako ve filmech Strach a Vrah skrývá tvář - ano i na "kolejích" byl ,ale už ne jako vyšetřovatel)), ale to se po UCHU (bohužel) dá (v rámci té doby) pochopit.
I když možná vlastně dobře, že tu nebyl - chladný a bez hnutí brvy major Kalaš (solitér se svými myšlenkami) dělá film ještě zajímavějším.
Použitý motiv - inspirace skutečným případem Papež-Neumann - jen doplňuje celkovou atmosféru.

Už končím, vzažedkyni čubírkovou tady stejně nechcete.

PS - Ještě k DarthArtem zmiňovaném "seriálu" Dobrodružství kriminalistiky:
Taky ho mám ráda, prvních 10 dílů určitě top, potom je to trochu slabší (spíš mám problém v tempu vyprávění, než s příběhy inspirované skutečností - jinak - vizuál výprava, snímání v té době OK), ALE hlavně - natáčelo se i u nás - v Lučanech nad Nisou - na hřbitově a nádraží..

tschuss

 

DarthArt
26.11.2021 15:17

Kalašovky mě teprve čekají, ale z duše miluju v článku zmiňované "Dobrodružství kriminalistiky". Téměř každý dil, kdyby byl o půl hodinky delší, by mohl aspirovat na dejme tomu Českého lva. Ta obří výprava, dokonalé scénáře, dynamika příběhů ... "Dobrodružství kriminalistiky" je z mého hlediska jeden z nejlepších seriálů, jaké kdy vznikly.

Ok, neznám "Hru o trůny" a takové ty dnešní hity, ale viděl jsem třeba "Narcos", které je skvělé, ale "Dobrodružství" je ještě o dvě třídy lepší.

Ze současných věcí mám rád německý seriál "Kriminalista". A je z něj cítit atmosféra Berlína, který má taky rád.

Stran propagandy ve filmech, ta je přítomna téměř ve veškeré produkci kontinuálně napříč dějinami - ne tak extrémně jako v tom Zemanovi, ale stačí se třeba podívat na kterýkoli film Rolanda Emmericha a víte zcela přesně, které státy byly v danou chvíli kámoši s USA. To je prostě běžná součást popkultury a nemá cenu si namlouvat, že zrovna ten "náš kout světa" je od toho osvobozen. Ale Zeman je samozřejmě úplně jiná kategorie, souhlasím.

 

Pavel
26.11.2021 13:05

Na kolejích čeká vrah se mi líbí asi nejvíc, ale to je celkem fuk, všechny 3 jsou boží, zmiňovat pod tímhle článkem Zemana to je fakt joke, estébácká spatlanina, protogeblsovská hromada hnoje, prakticky v každým díle.. mimořádně nesympatické tváře na čele s Brabčákem a Willigem, agent Bláha jehož diverzní činnost spočívá nejspíš v tom, jít Zemanovi na nervy a odprásknout mu ženu, záporáci se nesmyslně přiznávájí, ač na ně soudruzi prakticky nic nemají.. no škoda slov

 

J.Rose
26.11.2021 11:55

:-)

 

Stray
26.11.2021 11:01

J.Rose: Jestli máš rád Marvana v Dovolené s Andělem, tak je jasný, proč Tě zaujal CrazyDiamond a já!:-)

 

-k-
26.11.2021 10:37

Přesně! "Anděl" je vlastně ideologický masakr non plus ultra, ale přitom paráda :-)Vlastně asi neznám "závadnější" film, který by byl tak často vysílaný a byl tak oblíben :-):-):-) A stejný ideologický balast najdeme třeba i v "Pyšné princezně". Kašleme na to a užívejme si filmů :-)

 

J.Rose
26.11.2021 10:31

Já se některým těm starým filmům směju. "Dovolená s Andělem" je dokonale rudá, mám ale hrozně rád Marvana. Bavím se u scének kde vystupuje on a Kemr. A to ostatní? Všichni milují práci a makají i o dovolené. Cestou k vodě se sborově zpívají budovatelské kraviny atd. Prostě se tomu směju a přijde mi to z dnešního pohledu naprosto šílené. Opravdu bych nechtěl v té době žít.

A ten Zeman? Pokud mě něco baví, tak na tu ideologii moc nehledím. Taková byla doba a už to nejde vzít zpět. Máme tu ale daleko kvalitnější seriály z kriminálního prostředí, viz článek. Rozhodně mi Zeman vadí míň než třeba Žena za pultem. Nejde o ty záběry na regály přeplněné luxusním zbožím, ale scénář stojí za hovno. To je pro mě vždy rozhodující faktor.

A díky za ohlasy chlapci.

 

-k-
26.11.2021 10:12

Souhlasím. Vše je třeba řešit optikou vybrané doby. Kdoví jak by dopadnul heterosexuální bílý Kalaš, vyšetřující rasovou vraždu nevinného romského teenagera v xenofobní vesnici podezřele příliš dlouho...:-):-) o Postráneckým zneužité Brejchové nemluvě :-)

 

Pekárek
26.11.2021 10:10

Zeman je vzorová propaganda, adekvátně blbě udělaná, aby to chytlo co nejvíc lidí, což se také podařilo, takže vlastně naprostá špička. Kriminálka vlastně žádná, vždyť tomu lidskému Honzovi to každý vykecá, i v té Studni.:) Politické vedení včetně StB muselo být po prvním promítání nadšené.
Kalaš je super, díky.

 

wuxia
26.11.2021 10:03

Průšvih se Zemanem je v tom, jak ty události překrucuje a vykládá vyloženě lživě. Ale to už se probíralo mockrát samozřejmě. Nicméně z řemeslného hlediska je to fortel a atmosféru to má místy pořádně hutnou.

 

-k-
26.11.2021 09:56

Naprosto chápu tu kritizovanou političnost v Zemanovi, ale tím pádem byla politika vlastně v každé kriminálce. Vrah/zloděj byl de facto vždy nepřítel socialismu....ať udělal cokoliv, vždy to bylo proti dělnické třídě. Myslel jsem to tak, že v téměř každém Zemanovi jde o příběh, čin, proces stíhání a trest/únik pachatele. To, že bylo vše zasazeno do kulis toho, v čem naše republika žila je v tomto případě ten exteriér a doba vzniku. Kterou z toho ale nijak odpárat nemůžeme.

PS1: Souhlas s větou mladého Brůny: ta věta tam není

PS2: Opravdu čistě ideologických dílů v Zemanovi zas tolik není - dva? tři? Štvanice, Klauni... Každopádně i tohle slouží k pochopení naší historie a k vyvarování se opakování.

 

wuxia
26.11.2021 09:46

Se Zemanem je to komplikovaný, politická je i vzývaná Studna, stačí si připomenout, na pozdají jakých událostí se ten mord v rodině Brůnových udál. Mmch, hrozně by mě zajímalo, odkdy se traduje ten blud s větou "otec byl toho večera neklidný", která v tom díle vůbec nezazní. Respektive tam zní její pravý opak :)

A ještě k těm Schulhoffovým komunálním komediím bych ještě připodotkl, že je hojně obsazoval svým kamarádem z děství Milošem Kopeckým, který z nich ale moc nadšený nebyl. Možná i s tím souvisí, že v pokračování Zítra to roztočíme drahoušku, nazvaném Co je doma, to se počítá, pánové... převzal jeho part Jiří Sovák.

 

J.Rose
26.11.2021 09:36

Uvažoval jsem, že tu politicky nekorektní větu zapracuji do textu, ale vůbec to tam nesedělo :-)

Zeman. Vlastně souhlas. Absolutně mě nebaví jen ty politické díly.

 

-k-
26.11.2021 09:33

Díky za zmínku o těchto filmech, které jsou výtečné. Takový tuzemský skoro-noir. Souhlasím, že Sovák v roli Kalaše není už úplně to, co bychom čekali - ale tak to prostě bylo. Je strašné klišé povzdechnout si, proč se podobné filmy netočí dnes, takže vzdychat nebudu :-) Mmj tento film je nádherně nekorektní co se týče vyjadřování o cikánské menšině :-) Svěží vítr z minulosti!Z úst národního umělce je to skvost :-)

Mimochodem: jsem zvědav, kdy kdo "očistí" výtečného režiséra Sequense a jeho Majora Zemana - nebo alespoň vybrané díly. To se táhne naší popkulturou jako stigma, přitom po řemeslné stránce se tomu nedá nic vytknout a až na pár dílů šlo o skvělé kriminálky. Když pomineme skutečnost, že de facto každý tuzemský film sloužil režimu...stejně jako každý, kdo v té době chodil do práce a vyvěšoval praporky...

 

spajk
26.11.2021 09:14

Kalašové jsou super. Pár let zpátky jsem to dával na jeden zátah.
O víkendu zopakuju.

 


 

 

 

 

TOPlist