Boomer Space


Diskuse ke článku : IRON MAIDEN - Fear Of The Dark
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 1

 

Prowler80
07.06.2021 10:38

J.T. - Ani John Tardy, ani Jan Tleskač(Em včera opět spatřen, kterak kol kolny slídí), ani mladej seladon ze sérky s P. Duffym, ba dokonce ani Jakub Třasák či Jessica Tandy. Měl jsem na mysli titána české hudební publicistiky, vždy skvěle informovaného Jaromíra Tůmu.

 

Kuklač
04.06.2021 06:16

Este dnes is pamatám ako som si kupil v Polsku kazetu ked to vyslo a celu cestu domov som to tocil vo walkmene,,,,,,a ani som nedychal. Neskutocne ten čas leti.....cele moje "detsvo" je spojene s Iron Maiden. Prvý krat som ich vtedy videl v BLave v 93 a neskor ked som sa dozvedel ze Bruce konci som sa normalne doma rozplakal........nastastie vsetko dopadlo ako malo. Fear of the dark 8/10

 

stefanos
02.06.2021 22:40

Slušná deska, hezké Wasting Love a The Fugitive, titulka = bomba.

 

orre
02.06.2021 22:11

Pro mě vlastně poslední klasické album Maiden. Naprosto úchvatný obal, produkce a Bruce v hodně Gillanovském stylu. Ano, je tam dost hardrocku především díky prvním autorským vkladům Janicka. Modrá a černá deska (Black album) bylo moje dospívání! Tohle už nikdy nikdo v mém případě nepřekonál! 100% P.S. vlastně jo "Edge Of Thorns"

 

Stray
02.06.2021 21:04

Milan: Tak to lehoulinká závist. Jsme stejnej ročník, pokud Ti tedy bylo 17 v roce 1992, O návštěvě koncertu IM jsem mohl jen snít. U mne sehrála roli jedna neodkladná věc - MATURITA, stejně jako v případě brněnského koncertu METALLICY, no a já už v té škole nechtěl být ani minutu, tak jsem se drtil celý jaro a nakonec dal osobní rekord - 1,1,1,2, a to jsem měl normálně na průmce i čtyřky.:-) Fear Of the Dark jsem neměl jako své první novinkové album od nich, přišel jsem o dva roky dřív, když bylo necelý rok po vydání Seventh Son a následující album No Prayer for the Dying bylo tudíž mou první Maidení novinkou, všeobecně tehdy brannou jako skvělá záležitost se spoustou šmrncovního rock n rollu (tehdy ještě nikdo nehrál na epiku).

 

DarthArt
02.06.2021 20:48

Rose: Ne ne, myslím toho mladšího, z rodiny. Jak bylo vždycky ječení holek, když se objevil...

 

Milan
02.06.2021 19:20

Moje první novinkové album, na který jsem čekal už jako aktivní fanda. Zakoupeno někde na tržnici, polská "originálka", kde skladba Fear Of The Dark byla na pátém místě a chyběla The Fugitive :-) Jak jsem byl později překvapen, když jsem koupil origo CD. Mám to období spjatý s totál euforií, bylo mě 17 let, ve Vítkovicích jsem byl v první brázdě a koncert jsem propařil doslova s hlavou v repráku. Hučelo mě v uších ještě týden po tom. Stevovu basu jsem měl jednu chvíli takřka na dosah, když nás kosil dávkou z kulometu :-) Tohle tudíž nemůžu hodnotit objektivně - 10/10.

 

J.Rose
02.06.2021 18:49

Tak Kouďák kytaru drtil, třeba je to tak opravdu myšlené :-)

 

DarthArt
02.06.2021 18:39

J.T. - napadají mě tři: John Tardy, Jan Tleskač a mladý seladon ze seriálu, kde hraje Bobby Ewing srandovního tátu bláznivý rodiny .... Step By Step se to jmenovalo :)

 

Stray
02.06.2021 18:02

Přesně o tu prostřední pasáž těch sól jde. první rok po vydání jsem Fear of The Dark považoval za desku, kterou zahajují tři skvělé a zakončují rovněž tři skvělé skladby, ale to mezi mě moc nebavilo, tak jsem to album vnímal v roce 1992. Dnes mě třeba baví i Fear is The Key, Childhood´s End a vlastně docela i Chains Of Misery, ale pořád to mám tak, že první tři a poslední tři. Měl bych snad vědět, kdo je J.T.?

 

Prowler80
02.06.2021 15:40

Stray: Jó, máš pravdu, ten poetizující bridge mezi sóly Davea a Janicka je pěkný. Ta skladba není špatná, jen mi nikdy úplně nesedla, což je můj problém. V tom 93. roce pohled na J.T. v tričku Fear of the Dark k nezaplacení.

 

KrebsKandidat
01.06.2021 22:27

Kresba na obale je skvelá. Na cirkevnom gymnáziu s mikinou k tomutu albumu mali problém ešte o pár neskôr ako doska vyšla. Len, myslím, že to bolo spôsobené skôr zmýšlaním niektorých učiteľov než motívom.
Hudba, osem a pol bodu, možno deväť z desiatich.

 

Stray
01.06.2021 21:17

Alda: A jakej se Ti tedy zdál ten koncert v Ostravě? To by mne tedy zajímalo, slyšet názor od někoho, kdo tam opravdu byl a těšil se na to. Já z té ostravské akce viděl také nějakej dokument čt. V té době už se vlastně vědělo, že s nimi Bruce končí. Rozlučkový horor koncert v Anglii pro omezený počet fans jsem v dokumentární podobě také viděl, pamatuju si, že ten odchod byl prezentován s velkou slávou, jakože Bruce se na sólové dráze posouvá o level výš (přišlo mně to jako humbuk okolo Tomáše Součka nebo jako kdyby nějaká česká kapela měla konečně nakročeno prorazit tam venku).:-) Dělali z něj nastupujícího Petera Gabriela nebo něco na ten způsob. Přitom ti true IM fans, (jako třeba já, že jo?:-)), z toho byli fakt špatný. Ale chápu, že chtěl Harris zachovat dekórum a s úctou se s frontmanem rozloučit.

 

Petr
01.06.2021 21:05

Dreamteam se rozpadá. První album, které jsem si konečně koupil v krámku u nás ve městě, byl to prázdninový den. Vystaveno ve výloze a kolem jsem slídil pěkně dlouho. Cena tuším cca kolem 300,- za MC. Na první dobrou mírné zklamání, čekal jsem větší nářez, několik skladeb jsem nepochopil, ale ten pocit, že mám konečně originální nahrávku, no neberte to. Půlku prázdnin jsem si album pouštěl snad každý den. Bavilo mne hledat silné momenty a zároveň si užívat dokonalý zvuk. Martin Birch byl génius, velká škoda, že se už nikdy nepodílel na žádné nahrávce. Končí tak jedna velká éra, kdy každé album bylo zvukově úplně jiné.

Ještě bych dodal:
- ačkoliv přesný termín koncertu v Ově už tady je, pamatuji, že to bylo v době příjmaček, někde jsem viděl náhodou plakát
- záznam Raising Hell vysílala cca 3x TV NOVA, avšak zkrácený na cca 40 minut
- dokument o natáčení klipu From Here to Eternity, vysílala Česká televize v pořadu RHYTMICK, (uváděl Meky Žbirka), bylo tam zmíněno, že jde o luxusní záležitost - asi teda dost drahou : ) Bohužel se na Youtube dokument nedá najít, třeba se časem najde někdo, kdo by to mohl mít v archivu na vhs. Dokument cca 8 minut, bylo vidět jak se montuje obraz na ten "pekelný" útes, backstage, Steve: jediná píseň na albu, která nemá závažné téma, pamatuji si jen fragmenty.
- klip From Here to Eternity byl vysílán v pořadu Janaray Rock Show, Česká televize, vysíláno někdy kolem 21:00. Kurva, to bylo něco, padla mi brada, riff uprostřed skladby, wau. Slyšel a viděl jsem to tenkrát poprvé, pecka mezi oči. "Hit" jako kráv˙ a vizuální paráda (konečně poctivý videoklip).
- opět ČT, vysílala i klip Fear of the Dark a Hallowed z Donningtonu, ale ve kterém pořadu, to už nevím. Filmové záběry, jsou skvělé. (Kam se hrabe dnešní produkce.)
- ohledně odchodu BD jsem se dočetl snad až někdy později v časopisu BRAVO : )

 

lukáš
01.06.2021 20:00

Pokud by mě někdo požádal, co je na Maiden " tak nadčasové a geniální ",
řekl bych mu - Poslechni si Afraid to shoot strangers ! V té písni je všechno co dělá maideny ,Maideny. Pro mě jedna vůbec z nejoblíbenějších písní od maiden .

Fear of the dark - hned jak album vyšlo, tak jsem říkal kámošovi - Tohle bude jejich největší hit ! Píše se rok 2021 a Fear of the dark stále vládne.
- tato píseň je hitová od prvního tonu až ke konečnému tonu. Pokud bych připodobnil k této písni ještě další hit, byla by to píseň Warriors of the world od manowar.

Judas by my guide - -škoda že tuto píseň nehrají živě.
- jeden z klenotů hudby Maiden

 

Sanntrik
01.06.2021 17:15

Áno Raising Hell,môj vôbec prvý koncert ktorý som videl od IM,kamarad ho mal nahratý na VHS a pozerali sme ho každý deň celé letné prázdniny.koncert ma odrovnal aj kuzelnicke triky boli na tú dobu dobre,neskor sme ich už pretacali.FOTD stále výborný album aj keď sú tam dve slabšie skladby.Mam ho na takej istej úrovni ako NPFTD 8-8,5

 

Alda
01.06.2021 14:49

Mrknul jsem na vstupenku a potvrzuji datum koncertu v Ostravě 05.04.1993 - 250Kč.
Slayer byl v Havířově 19.08.1992.

 

Stray
01.06.2021 14:06

Díky za poznatky. Ohledně prvního koncertu IM u nás jsem byl opravdu přesvědčen, že se konal někdy na začátku školního roku - tedy v září 1992, ale už je to dávno a nějak se mě to slejvá s víc věcma, v červenci nebo srpnu 1992 byl na tomtéž místě SLAYER a TESTAMENT, na mě dálka, nebyl jsem, v sedmnácti jsem tou dobou (a to si pamatuju) dělal brigádu v pekárně a pamatuju, že jsem se tam koncem šichty s jiným metlošem brigádníkem bavil o té akci na střeše toho podniku, jsme tam na půlhoďku ve čtyřčlenném osazenstvu vylezli za účelem slunění, že ten koncert SLAYER se ten den koná jsme děsně prožívali, já si pak večer doma pustil Decade Of Aggression. Upravil jsem to do neurčita, ale duben 1993 pro první koncert IM u nás by mne nenapadl.:-)
Ohledně Weekend Warrior, tu skladbu mám rád, hlavně mě dojímá to pohádkové sólíčko, které mě evokuje takovou tu přívětivost dopoledních inscenací pro mládež :-), schválně si to pusť.

 

Prowler80
01.06.2021 13:17

S recenzí i hodnocením v podstatě souhlasím, pouze na skladbičku Weekend Warrior mám náhled zcela opačný. Jen bych drobně doplnil, že FOTD bylo třetím albem IM, jež vystoupalo na samý vrchol britské hitparády. Dále bych upřesnil, že koncert v Doningtonu ´92 byl zcela vyprodán, tehdejších 75 000 návštěvníků byl maximální možný počet, neb po incidentu v 88. roce byla kapacita výrazně omezena. První tuzemský koncert IM se v tehdejším ostravském Paláci kultury a sportu uskutečnil až 5.4.1993, též jsem si jej nenechal ujít. Předkapelou byl tenkrát Krobův Zeus. Dan si ten předskok zaplatil, v kuloárech se zmiňovala částka 100 000 Kč. Absolutně nezajímavé vystoupení, na kterém zaujala snad jen samoúčelná demolace Diamantky. Samotný koncert IM nejen ve mně vyvolal pocity značně ambivalentní, nejvíce mne tehdy rozladil samotný Bruce, který své vystoupení místy vysloveně odfláknul, několikráte dokonce znenáhla přestal zpívat a zmizel z pódia. Něco obdobného jsem předtím s IM nikdy nezažil. Přesto je paradoxně zrovna vítkovická verze Run to the Hills jednou z položek živáku A Real Dead One.
Když jsem poprvé slyšel titulní skladbu alba, maně na mysl vytanula část kompozice této kapelky zapadlé:
https://youtu.be/v97VUz8zZv8?t=225

 

Fenris 13
01.06.2021 07:54

Jooo, Strach ze tmy…Be Quick Or Be Dead tenkrát jelo docela často v hudebních pořadech v televizi. Byť některé recenze mu nepřály – v Melodii (už ale nevím kdo to byl) napsal, že Železná pana už zrezivěla a ani titulní skladba není žádný Ancient Mariner či Alexander The Great. No, čas ukázal jestli je zrezivělá deska nebo recenzent :-) Předchozí No Prayer… mám sice raději, ale titulka, Be Quick Or Be Dead nebo Afraid To Shoot Strangers jsou prostě skvělé kousky. Recenze jako vždy výborná.

Jo a pamatujete se na ten rozlučkový koncert s Brucem? Tenkrát to dokonce s malým spožděním uvedla snad ČT, jednalo se o takřka komorní koncert pro nejbližší, kapelou pozvané fanoušky a vystoupení bylo hororově laděné díky krvavé kouzelnické show, která ho celý provázela…jako by se Maiden srazily s Cooperem. Jo, tady to je:

https://www.youtube.com/watch?v=FQi_rSQLGt4

 

1 1

 

 

 

 

TOPlist