Boomer Space


Diskuse ke článku : IRON MAIDEN - Somewhere In Time
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2

 

Pabloz
28.06.2023 09:56

Nejlepší album, nejlepší obal, nejlepší zpěv Bruce, nejlepší kytary...všechno si sedlo....jedno z 5ti nejlepších metalových alb na světě.

 

Skorocel
15.12.2022 00:38

Jeden z tých albumov, kde veľkoleposť obalu ide ruka v ruke s jeho obsahom. Väčšina sa síce prikloní k predošlým výtvorom The Number Of The Beast či Powerslave ako k tomu najlepšiemu, čo IM vydali, ale pre mňa je to Somewhere In Time. Na tomto albume totiž v plnej kráse vidieť Ironov ako navýsosť dospelú, vyzretú kapelu. Vynikajúci, ucelený zvuk, tradične menší, ale o to kvalitnejší počet songov, kde prakticky nenájdeme slabý zárez, a hlavne asi to najlepšie, čo týchto čelných predstaviteľov heavy metalu vždy zdobilo - skvelé, až zvodne melodické, no zároveň stále neuveriteľne mocné a hutné gitarové party dua Smith / Murray. A všetko je to ako už tradične podporené veľmi spoľahlivou, pulzujúcou rytmikou dvojice Harris / McBrain. Proste čo song, to pecka. Už úvodné intro Caught Somewhere In Time je parádnym otvárakom, ktorý prakticky okamžite prejde do zbesilej, ale tak krásne rytmickej a melódiami preplnenej jazdy, a zotrvá v nej až do konca. Wasted Years je nesmrteľná klasika, ale to isté platí aj o záverečnej "dlhotine" Alexander The Great. Čo však podčiarkuje veľkosť tohto albumu asi najviac sú dve skladby, ktoré boli samotnou skupinou na koncertoch dosť opomínané: The Loneliness Of The Long Distance Runner a Deja-Vu (teda aspoň prvá vec určite). Ruku na srdce - ak sú takéto dve perly Dickinsonom a spol. na ich živých vystúpeniach zanedbávané a (azda?) aj vnímané ako to SLABŠIE (!) z celej dosky, tak SIT jednoducho musí byť skvelý počin. Tak schválne, skúste sa v The Loneliness... započúvať do tej nádhery medzi 2:25-3:05 a 5:13-5:33, a potom v Deja-Vu 2:48-3:18 a pochopíte, že ide o výnimočnú vec. 10 z 10!

 

Marek
08.05.2022 19:09

Jenom 100%? Tomuhle albu bych dal klidně 200%.
Za mně nejlepší metalové album všech dob.

 

Dizzymight
06.11.2021 14:35

Skvělá recenze s kterou se velmi ztotožňuji, jenom místo Star Wars bych spíš uvedl H.P. Lovecraft.
Pro mě rozhodně jeden z vrcholů Iron Maiden.

 

J.Rose
04.05.2021 22:00

Když jsem jako desetiletý kluk viděl tričko s motivem alba The X Factor, okamžitě jsem si byl jistý, že tohle bude jistěten deathmetal o kterém jsem tolik slyšel...

 

Stray
04.05.2021 21:42

Oni maj Maideni těch "debilních" obalů trochu víc.:-) jasně, v tomto směru Dance Of Death asi vládne, ale Virtual XI nebo The Final Frontier mu zdárně sekundují. pro mne je nedostižným kreslířem Eddieho Derek Riggs, kterej dělal vše až do Fear Of The Dark. Docela se mě líbí obal Brave New World, ale tu desku za nějak zásadní v rámci diskografie prostě nemám. Možná je zásadní v tom, že se vykazovala obstojnými songy a skvěle nakopla novou etapu s Brucem, a taky že měla super obal a turné etablovalo, po dekádě mnohem menších žní, kapelu znovu na vrcholu, což je všechno pravda, ale na TOP 5 alb IM to nemá.:-)

 

Angaroth
03.05.2021 10:34

Společně s Seventh son a Brave New World moje nejoblíbenější deska. Co se týče obalu ten mám jasně na prvním místě ten cyberpunkový motiv je parádní. Pravda Maiden mají obecně povedené obálky s jednou otřesnou vyjímkou jménem Dance of Death.

 

Petr
22.04.2021 20:47

Technicky dokonalé dílo, Maiden si jedou svou vlastní ligu. V pořadí moje asi 5 setkání s nahrávkou z diskografie zpětně (zní to blbě, že). Dovezl jsem si kazetu z Polska, originalku. Na místě, ve stánku, jsem si nechal pustit jestli vůbec hraje, a už tam mě intro odrovnalo, borec tam měl poměrně slušné bedny s výkonem. Mám tohle album spojené s naší novou Hi-Fi a novým walkmanem Panasonic, zvuk je geniální, jedna velká paráda a večer když jsem nemohl mít puštěnou velkou soustavu, nahradil to právě walkman s reverse mode. Spoustu týdnů, dlouho do noci jsem poslouchal každou píseň, poslouchal každý detail, četl texty, prohlížel neuvěřitelnou grafiku obalu. Paráda. Bylo to hmatatelné zjevení a jak ten papír vonel tiskem, jako kniha. Časem jsem si našel své favority a na ně nedám dopustit.
Někde a dávno jsem četl, ze zpěv se nahrával na mikrofony, které se používají pro dechové nástroje, snad pozouny.

 

Louža
22.04.2021 11:26

Souhlas. Blaze nebyl v době příchodu na IM až tak dobrý zpěvák a i když jeho hlas k ponuré hudbě X-Factoru seděl, kapela neseděla jemu. Nicméně na sólové dráze ukázal co umí už s prvním albem. A vlastně to ukazuje stále. Jeho čerstvé sólové album War Within Me je moje suveréně nejhranější deska poslední doby. Nic na tom není. Jen tradiční dobře udělanej a zajímavě zazpívanej metal. Což není zase tak málo. Škoda, že Factor nenazpíval ve svojí dnešní hlasové formě.

 

Stray
22.04.2021 09:23

Asi bych si měl názor na Blazeho výkon nechat do příslušných recenzí, ale ve stručnosti to vnímám asi takhle - jde v podstatě o úplně průměrného, skoro až podprůměrného zpěváka, jehož nástup do řad kapely, kam by se měl dostat ten nejlepší z nejlepších, do dnes nechápu. Byl fanouškem West Hamu? Chodil se Stevem na pivo? Ta kapela pčřeci měla na zpěváka daleko lepšího kalibru a mohla si na něj kdykoliv ukázat, no ne? Na rozdíl od jiných fans Blazeho hlas však nevnímám jako zcela jiný než měl Dickinson, v rámci Maiden se Blaze s tím svým neumětelstvím snažil především znít jako Bruce, jenže s trabantem nemůže nikdo jezdit jako v Porsche, takže tu jeho aktivitu v IM vnímám tak, že Blaze prostě jen napodoboval, parodoval Bruce, s tím omezeným fondem se mu to dařilo v nižších polohách, mnohdy sjel daleko hloub do vod přehrávaného patosu, chyběla mu ta volnost, nedhled a hlavně umění zpívat, prostě tam nastoupil někdo, kdo na to vůbec neměl, ano - Tim Ripper Owens na to měl, ale přeci jen Halford je kult. Nejpozitivnější věcí na Blazeově kariéře je to, že dokázal tu svou známost přetavit ve výborně ozvučenou, zprodukovanou a celkově sestavenou debutovou sólovku, kterou nyní, čerstvě, shledávám vlastně jako docela dobré, nelaciné metalové album. Jasně že později zas sjel do polohy takového toho lopotného dělníka, kterej má sice srdíčko, ale vždy bude druhá liga, ale přeci jen v roce 2000 ještě měl díky aktivitě s Maiden na to, zapsat se tím prvním sólo albem.

 

Endyamon
22.04.2021 08:41

Prowler80 21.04.2021 15:08:

Kdesi som to čítal, že Adrian si nahral basu sám (a podporuje to ten chýbajúci "galloping sound"), ale keď som teraz hľadal dôkazy, našiel som len dohady o tom.
Takže s ťažkým srdcom sa musím prikloniť k tvoje verzii a uznať svoj omyl :)

 

sanntrik
22.04.2021 06:38

Iron Maiden nám opet predkladaju svoje ďalšie majstrovské dielo,čo tu dodať, všetko bolo povedané,všetky skladby pecky až na Stranger A Strange Land ktorá má nikdy nejako extra nedostala, pri počúvaní albumu som ju časom začal preskakovat. Ale to nič nemení na mojom hodnotení jasných 10/10

 

KrebsKandidat
21.04.2021 23:46

Skvelý album, mám ho vážne rád a mimoriadne sa vydaril aj obal.

 

Pekárek
21.04.2021 23:14

Musím podpořit Straye, dodnes ten výběr nechápu. Při vší úctě, Blaze zpívá na obou deskách špatně, není totiž dobrý zpěvák. Jakmile jsem si tohle dokázal přiznat, poslouchaly se mi zmíněné desky o dost lépe a vlastně si je dokážu docela užít.

 

lukáš
21.04.2021 23:00

To Stray :
Stejná věc se stala i u Judas Priest. Vyšel fenomenální živák Metal meltdown. Tim Owens tam hravě strčil do kapsy i samotného Halforda !" Bohužel " i s Timem trčela nad kapelou aura Halforda. Tima fanoušci prostě nepřijali. To stejné bylo i u Maiden .. Blaze nastoupil v těžké době a ještě to měl těžké. Nikdy se fanouškům v době jeho působení v maiden, se jim nezalíbil. Steve nechtěl kopii Dickinsona, ale zpěváka s odlišným hlasem. Bohužel si podepsal ortel smrti. Blaze se v Dickinsonovkách trápil a jeho hlas byl vyčerpaný . Dodnes si myslím, že X factor a Wirtual XI. je skvěle nazpívané , ale prostě na koncertě staré písně maiden , měl " zpívat někdo jiný ".

 

Stray
21.04.2021 22:37

Kdyby to tak bylo jenom hlasem. Na X-Factor toho hapruje o dost víc než jen zpěvák, kterej byl přijat, snad jen protože s ním Stevea bavilo kalit, jinak si totiž jeho angažování dodnes nedokážu vysvětlit.:-)

 

lukáš
21.04.2021 20:16

To Stray :
X factor
- v té době Steve prožival velmi depresivní období, temnotu, snad i byl před rozvodem s manželkou
- člověk si musí zvyknout na hlas zpěváka, prostě to není Dickinson
Je těžké jí naposlouchat, klidně i desetkrát
- písně složené kapelou jsou hodně ponuré a depresivní, není to taková melodika jako třeba na Seventh, či právě Somewhere
- já jí mám jako druhou nejoblíbenější
- v roce 1995 se mi nelíbila vůbec

 

Prowler80
21.04.2021 19:55

Leo, wuxia: Text písně s oním románem nikterak nesouvisí.
Honza H.: Já to dílko, potažmo jakoukoli studiovou práci Argemy, vůbec neznám. Šlo o osobní vzpomínku, jež se váže s jednou skladbou z recenzovaného alba IM. Ale nyní jsem nahlédl do EM, máš pravdu, několik skladeb z tebou uvedeného pásma tehdy na Barče zahráli.

 

Stray
21.04.2021 19:32

Dík za příspěvky. Vyvinu snahu udržet těm článkům nějaké tempo, budou i Bruceovy sólovky, zrovna ale poslouchám X-Factor a trpělivě zkoumám, co se komu na tom asi tak může líbit.:-)
spajk: Snažím se, snad to za něco stojí.:-) Až nám zas začne torpedovat diskuse a bude přitom pod Tvým "druhým" nickem opět zmiňovat místo mého zaměstnání, ne však současného, ale patnáct let starého, tak si vzpomenu. Jinak to "tvrzení proti tvrzení" jsem vzal jako přiznání.

 

Leo
21.04.2021 19:30

wxa: Pravdu díš. Já to čtl již kdysi dávno.

 

1 2

 

 

 

 

TOPlist