Boomer Space


Diskuse ke článku : ENSLAVED - Frost
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 


 

DarthArt
25.12.2020 18:26

Jeden z textů na fasádě:

"Kocour moc zlé zvíře bývá, obzvlášť z kořalky a piva."

No nechtěli byste mít takovej barák na náměstí?

 

DarthArt
25.12.2020 18:24

Hivris: Doporučuju Josefa Váchala. Ten je tuzemský, takže jeho věci visí v českých galeriích, a má to obrovský kouzlo - mytologie, snění, hororová tématika a podobně. Koneckonců z něj hodně vychází Franta Štorm, což je myslím dostatečné doporučení.

V Litomyšli je dokonce takovej jeden domeček - Pormoneum - kterej zevnitř vymaloval svými expresivními kresbami, je to unikát, já tam bohužel ještě nevbyl, ale stane se. A přímo na náměstí je jeden barák se sgrafity z Krvavého románu - samý příšery, kostlivci, mordy a podobně. Je to fakt sranda.

http://www.vachal.cz/foto/litomysl.htm

 

Hivris
25.12.2020 18:11

DarthArt: jj, tu knížku mám taky. Mě nejvíc učarovaly vyobrazení u keltské mytologie, hlavně obrazy Johna Duncana, to je nádhera. Jo, kdybych měl víc peněz a času, taky bych chtěl zkouknout pár věcí na vlastní oči.

 

Valič
25.12.2020 17:21

K Enslaved jsem se dostal relativně pozdě (jako první jsem slyšel až Blodhemn) a jejich starší tvorbu nemám ještě řádně nastudovánu. V recenzi mě zaujala ta zmínka o Kiss. Pokud se nepletu, tak ze stejné desky si něco „vypůjčil“ i samotný Quorthon (konkrétně úvod skladby Equimanthorn). Co se týče té severské mytologie, já doma žádnou takovou knížku i s obrázky nemám. Veškeré informace o ní čerpám z metalových skladeb jako je tahle:

https://www.youtube.com/watch?v=S9WWz95ripA

 

DarthArt
25.12.2020 14:30

Hivris: Jo, to je ona. Máš ji taky? Zrovna v ní listuju a třeba ta reprodukce, co je na "Blood Fire Death" je skutečně famózní. Dovedeš si to představit v originále? Kde to vlastně visí .... aha, v Oslo .... roky už se tam chci vydat a projít všechny galerie, hlavně Edvarda Muncha. Jenže to Norsko je šíleně drahý ...

 

Hivris
25.12.2020 12:45

DarthArt: určitě souhlasím, že je lepší začít nějakým souhrným přehledem nebo převyprávěním. Mně výborně posloužila knížka Soumrak bohů od nordistky Heleny Kadečkové. Eddy ani ságy v kuse nečtu, to se nedá, spíš do nich občas nakouknu třeba na Hávamál.

Máš na mysli tuhle encyklopedii?

https://www.databazeknih.cz/knihy/encyklopedie-mytologie-anticka-keltska-severska-120464

Krásná kniha, ty klasický obrazy k heslům jsou úžasný.

 

DarthArt
25.12.2020 12:13

Hivris: Moje základy jsou v Encyklopedii mytologie, která vyšla cca před 20 lety u nakladatelství Rebo. Kromě severské je tam i keltská a antická, hesla jsou výborně zpracována, velký formát na křídě, takže tam třeba u Baldra najdeš to vyobrazení, co má Quorthon na obalu "Hammerheart", nebo u Ódina ten obraz, co je na "Blood, Fire, Death" - v dostatečné velikosti, barvě .... naprostá paráda. Když pak chceš studovat blíž, najdeš si příslušný zdroj. Pro mě osobně je třeba lepší se do tématu dostat pomocí nějakého převyprávění, kdybych si vzal hned na začátek přímo zdroj, nebyl bych z toho moc moudrý. Eddu mám ale taky :)

 

Hivris
24.12.2020 12:41

DarthArt: na ten bonus se moc těším. Mám doma obě Eddy i všechny severské ságy, co vyšly v češtině. Plus pár knih v angličtině, včetně "Sorcery and Religion in Ancient Scandinavia" od nějakého Varga Vikernese. Ale pořád zjišťuju něco nového, určitě se poučím i od Tebe.

Zpět k ENSLAVED. Frost je z jejich začátků nejpovedenější album, Eld už se mi třeba tolik nelíbilo. Taky souhlasím s tím, že to z těch původně blackových Norů asi dotáhli nejdál. Jakkoliv je mi osobně o dost bližší například současná tvorba SATYRICON.

 

DarthArt
24.12.2020 10:59

Díky, pokoušel jsem se, ale tradice se mi zlomit nepodařilo, takže zůstávám i letos "Zotročený" :)

Po EMPEROR (3 díly) a NECROPHOBIC slibuju bonusový článek, kde si projdeme severský pantheon s odkazy na metalovou hudbu - podle koho se jmenuje Fenris, proč na obalu "Surtur Rising" švihá ten strejda plamenným mečem, co znázorňuje obal "Blood Fire Death" a tak podobně. Myslím, že by to mohlo být dobrý .... pokud se to povede. Držte palce.

 

Hivris
24.12.2020 09:09

Díky za článek, hezky ses do toho ponořil. Tipuju, že letos u tebe nebudou ladovské Vánoce, ale staroskandinávské Yule:).

 

Pekárek
24.12.2020 01:36

Velmi příjemné počtení.:-) Díky!

 


 

 

 

 

TOPlist