Boomer Space


Diskuse ke článku : WALTARI - Blood Sample
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 


 

seventh
02.10.2020 10:30

Blood Sample je vůbec první album Waltari, které jsem si nepořídil v době, kdy se objevilo na pultech. Částečně za to mohlo zklamání z předchozího Rare Species, částečně můj tehdejší příklon k jiným (tvrdším) hudebním odnožím. Waltari šli prostě v té době tak trochu mimo můj zájem.
Diskografii z období po Rare Species si proto poslední cca 2 roky postupně doplňuju a s uspokojením musím konstatovat, že kluci pořád umí a drtí to jako zamlada :-)
Moje oblíbené placky z devadesátek, hlavně Big Bang a Space Avenue, už sice nová alba co do oblíbenosti nejspíš neohrozí (snad až na Below Zero, která mi díky neuvěřitelné vyrovnanosti a kvalitě všech skladeb neskutečně sedla), ale pořád se jedná o vysoce nadprůměrné počiny.
Za mě je tak Blood Sample - hlavně ve srovnání s předchozí nedotaženou Rare Species - doslova mistrovské dílo. Není sice to pro mě sice jejich top deska po roce 2000, ale pořád je to horký adept na stupně vítězů.
K nejoblíbenějším skladbám patří jednoznačně Helsinki, Not Enough nebo Aching Eyes, ale i zbytek je hodně fajn. Jednoznačně pozitivní je, že na albu i při jeho masakrózní délce prakticky absentuje vata typická pro desku předchozí.



 

Valič
01.10.2020 22:55

DarthArt: Při čtení předchozích dílů jsem si říkal, že bych si mohl konečně pořádně poslechnout některá z těch novějších alb Waltari. Tohle vypadá podle recenze celkem slibně (s jeho délkou ale určitě žádný rekord netrhli, kdysi jsem měl z půjčovny CD, u kterého displej ukazoval 80:08 a kupodivu to i hrálo). :-)

Ty death metalové parodie od Waltari jsou sice relativně zábavné, ale cirkusáci z britských Lawnmower Deth už točili podobné pičičárny několik let před nimi:

https://www.youtube.com/watch?v=bl5NIVRQ4eQ
https://www.youtube.com/watch?v=1o7kMO9KTKA&t=5s
https://www.youtube.com/watch?v=qts_bwcL3as

 

DarthArt
01.10.2020 17:55

Mickej: Díky též.

 

Mickej
01.10.2020 16:28

Plus ma vsetko na Spotify.

 

J.Rose
01.10.2020 16:16

DarthArt: Díky za doporučení...

 

Alda
01.10.2020 16:16

DarthArt: Myslím, že se Ti to bude líbit :-)

 

DarthArt
01.10.2020 14:58

Alda: Aha, no super, asi jsem tam dlouho nebyl. To mám radost :):)

 

 

DarthArt
01.10.2020 11:06

Mbody: To je velice zajímavá věc - já jsem se třeba ke Kärtsyho sólovce nikdy nedostal, prostě jsem ji nikde neviděl v prodeji ani jsem ji nenašel na síti. Znám jen ten jeden videoklip (z nějakého baru v Helsinkách) se pěkným zpěvným refrénem, což mě motivovalo album si sehnat, ale nepodařilo se. Proto asi žádné reakce, většina fandů podle mě na tom bude stejně. Znovu se potvrzuje, že Kärsty má skvělou hudbu, ale mizernou distribuci.

J.Rose: Tak to mě těší. Jestli chceš začít pronikat do WALTARI a máš rád MINISTRY nebo NIN, mohlo by Ti sednout "Space Avenue", to je nejvíc špinavý a industriální. Jinak ten "Exterminator Warheads" je dobrý výplach, ale je to od WALTARI už poněkolikáté zopakovaný vtip s death metalem vs. "kolotoči", takže mě už to na Samplu spíš otravuje - bavilo mě to ve "Rhythm Is A Cancer" na "So Fine" :):)

 

J.Rose
01.10.2020 06:55

Já se bohužel k Waltari dostal hodně pozdě a jejich tvorba mi z velké části nic neříká, což je zvláštní protože třeba fůzi elektroniky a kytar mám jakožto fanda Ministry, Nitzer Ebb nebo NIN, dost v oblibě.

Díky tomuhle výbornému seriálu jim dám ale určitě ještě šanci.

Nicméně tohle bylo první album co jsem od nich slyšel a jako jediné ho (až na pár položek) žeru. Helsinki, Newer, Shades to Grace, Wide Awake... samé hitovky + dokonalé výplachy jako Exterminator Warheads.

Dokonce mi tu nevadí ani vokál Kärtsy Hatakka což osobně vnímám jako největší subjektivní problém, který s Waltari mám.

 

Mbody
01.10.2020 06:50

Fajn album, hoci na zlatu eru to uz nie je...Mne napriklad velmi sadla Kartsyho solovka aWay, ktoru by som hodnotil vyssie ako Blood sample.Je to hodene viac do radioveho rocku,podla mna vsak skvely hitovy album.Doteraz ale neviem posudit, ci to subjektivne pripada super iba mne, lebo ziadne ohlasy som na aWay nikde nezaznamenal.Zaujimal by nazor na tento nedoceneny album, ak teda mal niekto moznost si ho vypocut...

 


 

 

 

 

TOPlist